Programozható varrógépek, hímzőgépek

2018.02.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Időnként megpróbáljuk inspirálni olvasóinkat olyan gépek bemutatásával, melyek egy kezdő vállalkozás alapjai, első berendezései lehetnek, mint legutóbb a tekercselő automaták. A szó megszakad, lélegzet eláll áruk láttán, viszont ezért folyamatos működést, barkácsgépekhez képest jobb meghibásodási arányt produkálnak, illetve bevételt termelnek tulajdonosának. Mivel nagymértékben automatizált működésük, akár GYED vagy főállás mellett, jórészt magukra hagyva végzik munkájukat.

vcv.jpg

Nem kell a legdrágább modellel kezdeni, apró lépésekkel fejlesztve a tőkebevonás még elérhető nagyságú és kisebb buktával lehet kiszállni, ha mégsem válik be az ötlet. Ma az automata hímzőgépek kerültek terítékre, melyekkel kész ruhákat díszíthetünk vagy felvarrókat hímezhetünk.

  

Alapozásként lássunk egy oktatófilmecskét  mely két percben bemutatja, milyen szolgáltatásokra és teendőkre számíthatunk egy modern hímzőgép tulajdonosaként

Csodálom a varrónőket és a nőket, akik varrnak. Valószínűleg férfiember olvasóink is próbálták már legalább egyszer összefércelni zsákot, szerszámos zsebet vagy hasonlókat. Kihívás egyenesen tartani az össze-vissza tekergő, hajlékony ruhaanyagot és elfogadható, nem szétfoszló tárgyat készíteni. A varrógép maga is figyelemreméltó szerkezet. Minőségi alkatrészekből készült, számos beállítási lehetőséget kínál és egy csodás találmánnyal, az alsó cérnaszál automata befűzését végző orsószerkezettel rendelkeznek már a régi, taposós darabok is.

torolkozo_himzes_eletem-ertelme_ajandek_dekorkucko.jpg

Hímzett törölközők képében gyakorta visszaköszön a gépi hímzés alapfokon...

Széles spektrumban vásárolhatunk varrógépet alaptípusoktól a mindenféle csodás dolgokat (interlock, overlock, fedőző, nem tudom, hogy mik ezek, stb.) tudó profibb gépekig bezárólag. Pedig ezek csak egy nyomvonalat követő készülékek, manuális vezetéssel. Egy minta hímzése pedig már előre-vissza és oldalra mozgatást követel meg a kelmetovábbító egységtől. Technikai szempontból, figyelemfelkeltés céljából, a teljesség igénye nélkül tallózunk a témában.

image2_4.jpg

 ...de egy színváltós gép már megszínesíti ötleteinket

Egy munkaeszköznél fontos a teljesítmény és megbízhatóság, de az ár is. Lássunk egy félmilliós plusz apró - tehát olcsóbb - hímzőgépet, mely 28*12 cm munkaterületével egyszínű cérnával dolgozik. Azt a márkát és típust választottam ki, melyhez elsőre anyagot találtam. Ha olvasónkat megérintette a könnyűipar ezen ága és tapasztalatokra alapozná véleményét, ajánlom figyelmébe az alábbi fórumot.

Színesben szebb a világ, felvarrókhoz és terítőkhöz, igényesebb minták hímzéséhez több cérnaorsós berendezés szükséges váltómechanizmussal. Aki már fűzött be kézzel cérnát, megértheti csodálatomat az automata befűző iránt. Ezeknél hat cérnát kell kezelni és egy fejbe tölteni. nem lehet egyszerű.

pr655c7.jpg

Egy nevesebb gyártó, amelyik nyomtatót is készít. Hasonlít a technika, mozgatni kell az alapanyagot is.

A "Tesó" PR-670e annyira drága, hogy szégyellték kiírni vételárát. "Hívjon!"-írják. Sosem értettem ezt a hozzáállást. Ha nem speciális, máshol nem hozzáférhető terméket keresek, egyszerűen továbblépek olyan boltba, ahol nem nekem kell utánajárni alapvető információknak. A berendezés maga egyfejes, 6 tűs hímzőgép és varrógép szabad karral, automata színváltó, Ideális gép kis szériás hímzési feladatokhoz.

LCD kijelzőn keresztül kommunikál velünk és még 16 db beépített oktató videofilm (varrógépbe épített oktatófilm, itt tartunk!) is segít megérteni a működését. Mindamellett ezeknek a gépeknek már alapszolgáltatása az USB-s PC-kapcsolat. Fontos tudnivaló, hogy nem mindegyik géphez jár tervezőprogram, legalábbis profi szoftver és nem olcsó mulatság külön beszerzése. Később az is problémát okozhat, amiért teljesen használható és működőképes scannereket, nyomtatókat selejtezünk ki, azaz idővel megszűnik a driver-támogatás. Szerencsére az USB örök és a megtervezett minták áttöltése egyszerű háttértár-műveletként folyik.

machine_2.jpg

Hogy ne kelljen átverekedni magukat a kereső csapdáin, egy hasonló típus (650-es) használati utasításának linkjét megosztom. Tessék! Kiderül belőle lényegében minden, amit kezeléséről, üzemeltetéséről tudni kell a gyártó szerint.

Végül látogassunk el egy kisebb üzembe, ahol már komplett gépsor hímez


    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5113671656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása