A farostlemez ezer arca

2018.02.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

vimob-by-colectivo-creativo-arquitectos-2.jpg

A farostlemez tagadhatatlan előnye, hogy gyorsan, precízen és könnyen lehet vele dolgozni, amivel időt és energiát spórolhatunk meg. Olcsó alapanyag, így nagyobb méretű felhasználásnál komolyabb összeget is megspórolhatunk a használatával. Számtalan felhasználási módja van, a legkedveltebbekből szemezgettünk, hogy be tudjuk mutatni sokszínűségét és könnyed felhasználhatóságát ennek az anyagnak.

Laminált bútorlap:
A laminált bútorlap fahulladékból és forgácsból, kötőanyag felhasználásával, magas nyomáson préselt faanyag. Felületét műanyag bevonattal látják el, ez a laminálás. A kereskedelmi forgalomban levő bútorok túlnyomó része ebből az anyagból készül, mert sokkal jobb árképzést biztosít a drága, tömörfából készült bútorokhoz képest. Könnyedén megmunkálható, és a feldolgozás nem igényel sem különleges szaktudást, sem komoly szerszámkészletet és gépparkot.

image2_1.jpg

A bútorlap színskálája pedig szinte végtelen számú lehetőséget kínál számunkra, nagyon jól keverhető színekkel dobhatjuk fel a megtervezett bútorunkat, de a gyártók is bátran használják és ízléses kombinációkkal állnak elő, széles választékban. A laminált bútorlap sokszínűsége mellett mintás is lehet, ezzel olyan illúziót keltve, mintha tömörfa bútoraink lennének. Hátránya, hogy sérülékeny, és ha a laminált felület megsérül, akkor könnyedén magába szívja a vizet és vetemedik is, ezért fokozottan figyelnünk kell a használat során a fizikai behatásokra!

am-mdf.jpg

Laminált parketta nem csak padlóra!
Manapság szinte minden lakásban megtalálható a laminált padlólap. Elképesztően gazdag szín- és mintaválaszték érhető el belőle, szinte elképzelhetetlen, hogy valaki ne találja meg a számára tetsző darabot. Megfelelően előkészített aljzatra könnyedén lefektethető, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. Nagyon könnyen vágható, így nem kell aggódnunk, ha a szoba másik falához érve azt tapasztaljuk, hogy az bizony nem párhuzamos a kiindulási falunkkal. Lerakás után pedig laminált parkettaszegéllyel varázsolható tökéletessé a látvány. Kreatív felhasználásra is kiválóan alkalmas, mert a falra, sőt akár a plafonra is felrakható, így könnyedén kialakítható az erdei faház kinézetű szobánk. A maradék parkettából pedig sokan készítenek edényalátéteket, mert a laminált parketta jól ellenáll a hőnek, így nem kell aggódnunk, hogy ki kell dobnunk fél négyzetméter nyersanyagot. Hátránya, hogy könnyen sérül, és ugyanúgy magába szívja a vizet, mint a laminált bútorlap. További hátrány, hogy a folyamatos mechanikai hatások hatására megkopik, fényét veszti.

awesome-12mm-laminate-wood-flooring-12mm-laminate-flooring-thick-laminate-flooring.jpg

OSB tábla, a mindent vivő:
Az OSB, vagyis az Oriented Strand Board (irányított szálelrendezésű lap) lap nem vetemedik, nagy a víztaszító képessége és sima, tiszta felületű. A felhasználási területe szinte végtelen. Megmunkálása nagyon egyszerű, könnyedén csiszolható, fúrható és vágható, valamint jól tapétázható és festhető. Környezetbarát kategóriába sorolható, mert ragasztóanyagot csak minimális mértékben tartalmaz, illetve a fa alapanyag miatt szerves anyagból készül. Megvásárolható 6–22 milliméteres vastagságban, így az adott feladathoz ki tudjuk választani a nekünk legjobban megfelelőt. Hátránya, hogy a vágott szélek kezelés nélkül hosszabb távon beszívják a vizet, tehát a kialakítás után utókezelni kell a felületeket.

osb-nutfederes.jpg

Főbb felhasználási területe:
Könnyű- és faszerkezetes házak külső és belső kialakítására
Tetőzsindely-alátétként
Lépcsők kialakításához
Raklapként
Nagyobb teherbírású állványokhoz
Polcrendszer-alapanyagként
Falra szerelve szerszámtárolónak
Natúr bútorokhoz alapanyagként
Térelválasztáshoz

house_5-25_002.jpg


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1113670734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása