Hangszigetelés előtt erre figyeljen!

2018.03.01. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

1_5.jpg

Van jobb megoldás is!

A csend hatalmas kincs, egyre hangosabb világunkban ezt megteremteni nem is olyan egyszerű: otthonunkba minden irányból ömlik a zaj – gondoljunk csak az utcai forgalomra, a házunk felett húzódó légi folyosóra, a temperamentumos szomszédasszonyra és hegedülni tanuló kislányára, vagy azokra a lakásokra, ahol túlságosan vidám turistacsapatok adják egymásnak a kilincset. Mivel békére mindenki vágyik, ezért egyre többen vágnak bele otthonuk utólagos hangszigetelésébe. 

Első és legfontosabb, hogy szakember nélkül ne kezdjünk neki a feladatnak, az utólagos hangszigetelés ugyanis összetett feladat, a zajok és a csillapításukra szánt technikák, illetve alapanyagok sokfélék. Ráadásul hangszigeteléskor az egyik legfontosabb követelmény az lenne, hogy a szigetelés a hangforrás felőli oldalra kerüljön (így lenne a leghatékonyabb). Mivel ez csak ritkán megvalósítható, saját oldalunkon kell kialakítani a lehető legjobb szigetelést.

1_6.jpg

A megfelelő hangszigetelés kialakítását két körülmény határozza meg: a hangforrás típusa és a zaj erőssége. Egyszerűbb a feladat akkor, ha a levegőben terjedő hangok kizárását kell megoldani, vagyis a tévéjét túl hangosan hallgató szomszédot, a kintről beszűrődő hangos utca zaját, vagy a kutyaugatást nem akarjuk hallani. A léghangokkal ellentétben sokkal bonyolultabb a feladat akkor, ha a zajt az épület szerkezete – a falak, a vasbeton gerendák, a padló – is továbbítja. Testhangokkal van dolgunk például, ha halljuk a felettünk lakó lépéseit, a becsapódó liftajtót, a falban szaladó vízvezetéket, a dübörgő basszust. Ezekkel a hangokkal csak úgy lehet felvenni a harcot, ha a hang fizikai útját megszakítjuk. Vagyis hangszigetelés előtt a legfontosabb, hogy szakember segítségével felderítsük, pontosan milyen hangforrással van dolgunk, és azt milyen felületek továbbítják.

2_5.jpg

A falak hangszigetelése
A falak utólagos hangszigetelésére legtöbbször előtétfalat alkalmaznak, aminek legnagyobb hátránya, hogy helyigényes megoldás, a fal vastagságát 8-10 centiméterrel is megnövelheti. Ezeknél a megoldásoknál a megfelelően rögzített tartóelemek közé üveg- vagy kőzetgyapot kerül, amit aztán gipszkarton panelekkel fednek be. Ennél a megoldásnál léteznek ma már jóval modernebb hangszigetelő panelek, amelyeknek nemcsak a felhelyezése egyszerű, de egyben dekorációs elemként is szolgának.

3_3.jpg

A padló és a mennyezet szigetelése
A megfelelő padlószigetelő panelek nemcsak a lentről felszűrődő hangokat tompítják, de az általunk keltett lépés- és kopogó hangokat is elnyelik. Ezek a szigetelések eltérő vastagságban kaphatók, és szinte valamennyi burkolat alá bekerülhetnek. A mennyezet szigetelését a léghangok (hangos beszéd, zsivaj, kutyaugatás, hangos tévé) tompításakor szokás alkalmazni, ami a helyiség akusztikáját is javítja.

c_1.jpg

Nyílászárók hangszigetelése
A nyílászárók cseréjekor fontos megbizonyosodni a kiválasztott ablakok és ajtók hangszigetelő képességéről. Utólagos hangszigetelés esetén érdemes az ablaküveget hangszigetelő üvegre cserélni, míg az ajtók utólagos hangszigetelésekor figyelni kell arra, hogy ne csak az ajtó lapját, de a tokot, illetve a lap és a tok találkozási pontjait is szigeteltessük.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4413693980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.03.01. 07:54:44

2 raklapnyi tojástartó fel a falra oszt' hadd szóljon :)

GöTi 2018.03.01. 08:36:30

"a megfelelően rögzített tartóelemek közé üveg- vagy kőzetgyapot kerül, amit aztán gipszkarton panelekkel fednek be"

A "megfelelően rögzített" fontos kitétel, amit jó lett volna részletezni. Ha a bemutatott fa lecek alá nem kerül megfelelő rugalmas alátét, akkor átveszik, vezetik a hangot, a rászerelt gipszkarton panelek pedig szétsugározhatják, alig ér valamit az egész.

kkm.furdancs 2018.03.01. 08:41:41

@GöTi: Jó, de erről könyveket írnak amúgy. Figyelemfelkeltő írás pusztán, részletekért forduljon belsőépítészéhez :)
süti beállítások módosítása