Mi a fene az a mágneshorgászat? – Interjú

2020.06.03. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Az úgy volt, hogy minap kedvenc adok-veszek horgászcsoportomban böngésztem a Fecebookon. Lefelé tartó mentális spirálban pörögtem éppen a "vegyek vagy ne vegyek használt pergetőorsót, vagy bármit" mantrát ismételgetve, egyre közelebb sodródva a katatón állapothoz. (Ryobi Zaubert, vagy valami olyasmit szeretnék amúgy, ha esetleg lenne valakinek. Olcsón!!! Ide várom az ajánlatokat: furdancsblog@gmail.com)
A spirálból az alábbi hirdetés repített ki.  

horgaszmagnes_hird.JPG

Láttam már sok csodát horgászattal kapcsolatban, de ez az eszköz azonnal átütötte nálam a plafont. Azt ahol a gyanakvás lakik. Ennek az eszköznek nyilvánvalóan semmi köze a klasszikus értelemben vett horgászathoz. Rögtön utána is néztem, hogy ez mi a bánat lehet. Így leltem rá a magneshorgaszat.hu oldalra, ahol rögtön felvettem a kapcsolatot egy beszélgetés erejéig az oldal egyik üzemeltetőjével. Ő Kovács Erik, aki az alábbi interjúban mutatja be hobbiját.   

Kezdjük rögtön az elején: mondd el  kérlek, hogy a búbánat az a mágneshorgászat!

Ez egy teljesen új hobbi, körülbelül két éve kezdtünk el foglalkozni vele, Vinczellér Dávid barátommal. A lényege, hogy igen erős ipari mágnesekkel nézzük át Magyarország vizeit. Ezzel a módszerrel keresünk elhagyott, vagy szándékosan a vízbe dobott fémből készült tárgyakat. Nagyon sok dolgot lehet így találni, elképesztő, hogy mennyi  kincset vagy éppen szemetet rejtenek vizeink.

Mondhatjuk azt, hogy ez a módszer a szegény ember analóg fémdetektora?

Simán mondhatjuk rá. Amellett, hogy nincs rá szabályozás, egy nagyon jó hobbi, kiváló kikapcsolódás. Nagyon sok szemetet szedünk ki a vízből, ezzel nagy mértékben hozzájárulunk a környezet tisztaságához. A vizes élőhelyeket valamelyest meg tudjuk tisztítani így.  Természetesen nem mindig szemét akad a mágnesre, rengeteg hasznos tárgyat sikerült már kiszednünk a vízből.

Ezt a módszert úgy kell elképzelni, hogy egy kötelet kötünk egy mágnesre, amit aztán bedobunk a vízbe, aztán ha rácuppan valami fémtárgy, akkor azt kihúzzuk?

Nagyjából ebből áll a dolog. Érdemes elsajátítani a technikát, hogy az aljzaton hogyan érdemes húzni a mágnest, hogy minél eredményesebbek legyünk.

Mit lehet találni a vízben?

A találatok elég széles skálán mozognak. A kisebb horgászfelszerelésektől kezdve a széfekig van minden. Komplett motorbiciklit is találtunk már. Túl vagyunk hat vagy hét kerékpáron.

horgaszmagnes_csalik.JPG

A műcsalikat hogy tudjátok kiszedni? Úgy képzelem, hogy azok a horognál fogva beakadnak valahova és azt onnan képtelenség kioperálni.

A csalin lévő horgok egy idő után elrohadnak, így könnyedén eltörnek, a csalikban található maradék fémrészek pedig a mágnesre tapadnak. Mi a műcsalik horgait azután pótoljuk és simán használhatók tovább, eredeti rendeltetésük szerint.

Ezek szerint horgásztok is.

Régebben horgásztunk, mostanában viszont csak ritkán járunk el. Megferőzött bennünket az új hobbi, a mágneshorgászat. Ha víz közelébe kerülünk, akkor szinte már csak mágnest használunk.

Milyen eszközök szükségesek a mágneshorgászathoz?

Először is egy mágnes kell hozzá. Rengeteg féléből lehet válogatni, mi például egyre nagyobb tartóerejűeket használunk. Azért, hogy minél mélyebb iszapból tudjunk kiszedni kincseket. Szükség van még egy erős kötélre, egy szemeteszsákra és egy vödörre, hogy a végén összegyűjtsük a kifogott dolgokat. Mindent összeszedünk, nem hagyunk ott semmit.

Ezek a mágnesek mekkora súlyt bírnak el? Egyáltalán milyen mágnesekkel horgásztok?

Ezek ritka földfém-mágnesek. Ez nem az a kategória, amit bányásznak, hanem ötvözetből készülnek és később, elektromos árammal mágnesezik be. Mi 90 és 250 kg közötti teherbírású mágneseket használunk. A motorbiciklihez két darab 250-est és két darab 160-ast használtunk. Ketten négy mágnessel tudtuk partra emelni.

Meghatározható, hogy mihez mekkora tartóerejű mágnest használjunk?

Találtuk már magunkat olyan szituban, amikor nem jött jól a túl erős mágnes. Mostanában kezdtünk el kísérletezni a 450 kg tartóerejű mágnesekkel. Volt olyan helyzet, amikor komolyan törtük a fejünket, hogy hogyan szedjük vissza a letepadt mágnest a vízből. Azért ez már tényleg extrém méret. A közepes méretű, 160 kg-mágnessel tulajdonképpen bármit meg lehet fogni. Hét és fél centiméter az átmérője, ezzel elég hatékonyan át lehet fésülni a kiszemelt területet. Horgászfelszerelések gyűjtésére ezt szoktuk ajánlani.

screen_shot_2018-02-28_at_20_45_04.png

A mágneshorgászat magyar találmány?

Amennyire után tudtunk olvasni, Hollandiából ered ez a móka. A csatornák miatt ott elég sokan horgásznak így. Először mi is holland videókat nézegettünk és azok alapján döntöttünk úgy, hogy itthon is kipróbáljuk.

Drága mulatság a mágneshorgászat?

Ha egy középkategóriás mágnest választunk, akkor nem mondanám drága mulatságnak. Ezek a mágnesek viszonylag hosszú ideig, több évig használhatók. Jó erős kötelet, karabinert és egy strapabíró kesztyűt érdemes még beszerezni.

Említetted, hogy nem mindegy, hogy hogy húzzuk az aljzaton a mágnest. Van ennek technikája?

Nagyon hasonló a mártogatós horgászmódszerhez. Húzunk pár centit a mágnesen és hagyjuk visszaesni az iszapba, újra húzzuk és megint hagyjuk visszaesni. Így igazából centiről centire végig tudjuk pásztázni azt a tíz húsz métert, amit kiszemeltünk.

Mi volt a legnagyobb és a legkülönlegesebb fogásotok?

Két dolgot emelnék ki. Az egyik a már említett motorbicikli, ami számunkra is hihetetlen volt. Elég nagy meló volt ezt a száz kilós tárgyat kiszedni a vízből. A másik egy pénzkazetta volt, amiben régi német márkák voltak, összesen körülbelül húszezer forint értékben.

27067103_562539254138470_4059955651663931745_n.jpg

Működőképes még a motor?

Nem, dehogy. Öt tíz éve lehetett a vízben. A láncot le is kellett törnünk róla, hogy el tudjuk tolni, annyira össze volt rohadva. Viszont benne volt az indítókulcs is.

Mi a helyzet a kerékpárokkal? Azokkal lehet még kezdeni valamit?

Inkább lopott bringák lehettek, legalábbis a nagy részük. Sajnos annyira szétrohadtak, hogy nem maradt rajtuk azonosító. Egyszer volt olyan, hogy találtunk egy Schwinn-Csepel kerékpárt. Csak néhány napja lehetett a vízben. Azt megpróbáltuk visszajuttatni a tulajdonosának. Leadtuk a megfelelő helyen, de igazából nem tudjuk, hogy mi van vele azóta.

screen_shot_2018-02-28_at_20_50_48.png

Hol érdemes próbálkozni a mágneshorgászattal? Vannak bejáratott helyek? Szoktatok túrázni az országban?

Voltunk itt-ott az országban, de a legjobb horgászhelyeket valamiért a Kis-Duna haraszti szakaszán találtuk. Ott mindig fogunk valamit. Úgy képzeljük, hogy ezek a tárgyak rétegeződve helyezkednek el az iszapban. Nincs olyan alkalom, hogy a Dunaharaszti híd alatt ne találnánk valamit.

Csak próbálkoztok, vagy van már valamiféle kialakult rutin amit be tudtok vetni?

A helyszín megválasztásán múlik a legtöbb. Olyan helyet keresünk, ami viszonylag érintetlen, de mégis sokan járnak arrafelé. Például a hidak alatti szakaszok ilyenek. A víznek elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy kézzel ne lehessen kiszedni belőle a tárgyakat.

screen_shot_2018-02-28_at_21_04_22.png

Vannak veszélyes szituk mágneshorgászat közben? Gondolok itt például egy világháborús bombára.

Elképzelhető, hogy bele lehet futni ilyesmibe. Utána szoktunk nézni a kiszemelt helyszínnek. A Kis-Dunát például a világháború után tisztességesen átkotorták. Mindenkinek ajánljuk, hogy olvassanak utána a helyszínnek, mielőtt elkezdik a horgászatot. Ha veszélyes anyagot találunk, tegyük le a kötelet és menjünk minél messzebb és jelezzük az illetékes hatóságnak.

Jelenleg van-e a mágneshorgászatnak bármilyen szabályozása?

Igazából nem hiszem, hogy ezt szabályozni lehet. Tisztítjuk a környezetet, a talát tárgyakat adott esetben vissza lehet juttatni a tulajdonosának. Néhány apróságra kell csupán odafigyelni. Magánvizeken nem horgászunk engedély nélkül. Műemlékvédelem alatt álló területen nem szabad horgászni, ez tiltott kincskeresésnek minősül.

Mi a helyzet az értékesebb megtalált tárgyakkal?

Igazából ugyanaz az eljárás, mint az utcán talált tárgyakkal kapcsolatban. Be kell jelenteni és akkor lehet a tiéd, ha a jogos tulajdonosa nem jelentkezik érte.

Nyilván nem fogom bejelenteni…

Azért tisztább úgy hozzájutni valamihez, hogy azt előtte megpróbálta visszajuttatni a tulajdonosának. Ezt javaslom mindenkinek.

Említetted, hogy két éve űzitek ezt a hobbit. Hogy gyarapszik a mágneshorgász-közösség?

Eleinte badarságnak tartották az emberek, tavaly következett be egy áttörés. Megnőtt a fogásaink száma, híre ment a dolognak. Onnantól kezdve napi szinten 30-40 ember kedveli a Facebook-oldalunkat. Szépen gyarapszik az a közösség, aki ezzel foglalkozik. Különböző csoportok is létrejöttek. Most már rendszeresen találkozunk más mágneshorgászokkal is.

Van olyan tárgy amire vágytok?

A bringák voltak ilyenek. Aztán elkezdtünk viccelődni, hogy most már jó lenne egy motort is fogni. Ez is meglett később, úgyhogy egyelőre nincs olyan tárgy, amire vágynánk. Igazából minden alkalommal várjuk, hogy mivel lep meg bennünket a víz.

Köszi Erik!

Legalábbis érdekes hobbi a mágneshorgászat. Ha sikerült felkelteni az érdeklődést, íme néhány csatorna, ahol bővebb információhoz lehet jutni:

YouTube

https://www.facebook.com/magneshorgaszat.hu/

https://www.magneshorgaszat.hu

screen_shot_2018-02-28_at_21_21_11.png

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2513704940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2018.03.02. 19:33:37

Ez most a villanyszerelőkre rossz hatással lesz de... ha majd elektromágnessel csinálják,,, :)

kkm.furdancs 2018.03.03. 10:42:56

@Untermensch4: Van elektromos halászat is. Vagy volt. Lényege, hogy a vízbe mártott pólusok közt tartózkodó hal minél nagyobb, annál nagyobb feszültséget kap. A kicsik csak elkábulnak és lebegnek egy darabig a felszínen. Persze, őket meg felzabálják a sirályok, tehát tök mindegy :)

Untermensch4 2018.03.03. 17:41:39

@kkm.furdancs: Azért jutott eszembe az elektromágneses horgászat mert egykor darusként így "horgásztam" fémhulladékot a gyárban. :)
Az első hsz-ben meg hiányos lett a második fele. "ha majd házi készítésű elektromágnessel csinálják..." lenne az. :)

Untermensch4 2020.06.05. 10:07:43

Tényleg terjed ez a hobbi. Múltkor már melóhelyen a horgászok egy része is a mágneshorgászatról beszélgetett. :)

KAMA3 2020.06.12. 11:07:27

Na a hétvégén mágneshorgásztam ki a kútból a 13-as csillagvillást, amit szivattyú javításkor beejtettem. Két vinyómágnest összecsavaroztam egymásnak háttal, aztán gyáhe... 9 méteren van a szivattyú, a kút talpa 14-15 méteren lehet. Na a kulcs az nem lett meg, de az úszókapcsoló tőkesúlyát felhoztam vele, rátapadt a nyomóág egyik csőbilincsére, legvégül feltapadt a szivattyút tartó konzol aljára, úgy hogy fentről leszedni nem is lehetett.

Emiatt aztán leereszkedtem a szivattyúig, és ott egy Lidlis fali szerszámtartó mágnessel kotortam a feneket. Irtó nehezen lett meg, úgy hogy ezen kívül egy darab rövidke 8-as csavar akadt a "horogra"

Supercip 2021.09.04. 19:38:55

A mágnes horgászat lényege, nagyon jól le van írva.. Fontos még a megbízható és a garantált tartóerővel rendelkező mágnesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a mágnes oldalt. www.magneshorgaszas.hu/magnesek/
süti beállítások módosítása