A mennyezet szigetelése kőzetgyapottal

2018.03.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2.jpg

Többféle technológia kínálkozik a fűtetlen terek mennyezetének (alulról hűlő födémek) szigetelésére. Ezen különféle megoldások esetében egyformán alapvető és fontos szempont a tűzbiztonság, a megfelelő hő és hangszigetelési teljesítmény. További fontos szempont a gazdaságosság, az esztétikus megjelenés és a gyors egyszerű kivitelezhetőség is.

kanufclt3.jpg

A Knauf Insulation a fentebb felsorolt követelményekhez tervezte új termékét, a CLT C1 lamellázott ásványgyapot táblát. 200 x 1200 mm befoglaló méretekkel, különböző elérhető vastagságokkal 2018 első félévében fogják piacra vezetni, annak elődjéhez  képest jobb hőszigetelési mutatóval: λD=0,037(W/m.K). A táblák látszó oldala különleges bevonattal rendelkezik (C1) csatlakozásuk pedig fózolt élek mentén történik. Ez az illesztési mód elrejti a födém esetleges síkpontossági hibáit, egyenetlenségeit. A beépítés csak ragasztással történik, kiegészítő rögzítésre (pl. dűbelezés) nincs szükség. A fogadó felülettel szemben is csak az általános követelményeket támasztja a CLT C1 kőzetgyapot. Legyen a födém stabil, mozgás és zsugorodásmentes, száraz és elválasztó rétegtől mentes. Felület-előkészítésre az esetleges portalanításon túl nincs szükség. 

image2.jpg

A közelmúltban készült el a képeken látható födém hőszigetelése néhány ezer m2 felületen egy miskolci társasház teremgarázsában. A kivitelezést végző szakemberek egyöntetű véleménye: A gyors, és egyszerű kivitelezést, az  esztétikus megjelenést a Knauf Insulation  CLT C1 terméke biztosította. Csak ragasztás a mennyezeten (a födémen glettvassal elhúzva) átlag 2 kg/m2 ragasztó igénnyel. Nincs fúrás, dűbelezés.

image6.jpg

Az anyag nagyon könnyen alakítható, szeletelhető, vágható, a gépészeti szerelvények kikerülése, körbe szigetelése pontosan elvégezhető. Ha a táblákat egymáshoz képest eltolással rögzítjük, kifejezetten esztétikus látszó felületet hozhatunk létre. A gyakorlat szerint az átlagos felületű födém esetén a ragasztó igény 2-3 kg/m2, az elkészült felület egy „tisztasági” festéssel (szórás) igény szerint tovább alakítható.

kanufclt5.jpg

A festés során arra kell csak ügyelni, hogy a felület változatlanul porózus maradjon, a fokozott hangelnyelő képesség megőrzése érdekében. CLT C1 alkalmazásával teljesíthető elvárások: tűzbiztonság, hő és hangszigetelés, gazdaságosság,  esztétikus megjelenés, gyors és a végletekig egyszerű kivitelezés. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5912624725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása