Tudnivalók vécéülőke-vásárláshoz

2018.03.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2_7.jpg

Van egy hely, ahová a király is gyalog jár, ez a mellékhelyiség. Tagadhatatlan, hogy fontos szerepet tölt be az életünkben, hiszen napi szinten van szükségünk a használatára. A vécékagyló dísze az ülőke, amely mára már komoly dizájnelemmé nőtte ki magát, és gondosan kell illeszkednie a néha számítógéppel, 3D-ben megtervezett fürdőszoba-költeményekhez. Az üzletek véget nem érő választékban árulnak színesnél-színesebb, az egyszerűtől a formabontó alakzatokat megformáló vécéülőkéket

Műanyag vécéülőkék A legegyszerűbb megoldás mindenképpen a sima fehér műanyag ülőke, melynek minden eleme műanyag, tehát a felfogatáshoz szükséges alkatrészek, zsanérok is. Gyors és olcsó megoldás, valamint a szennyeződés bárminemű formája azonnal látszik rajta. Ebben a típusban az egyszerűség a legvonzóbb elem, semmilyen extrával nincsen felszerelve, ennek köszönhetően alacsony áron beszerezhető. Az előnye a hátránya is, hiszen az olcsó ülőke viszonylag vékony elemekből áll, emiatt egy testesebb ember alatt a zsanérok elpattanhatnak, vagy egyszerűen csak az ülőke adja meg magát a rá nehezedő súlynak.

why-is-my-toilet-seat-blue-722x406.jpg

Az erősebb, keményebb műanyagból készült vécéülőkéknél elszabadulhat a fantázia, a különböző formájú ülőkék akár kagyló formát is ölthetnek; mintájukkal vizes felületet vagy akár tengerpartot imitálva lehetnek a mellékhelyiség díszei. Ezeknél a típusoknál már kapható fém zsanérral felszerelt ülőke is, amely egy sokkal erősebb és biztosabb tartást ad anélkül, hogy a vécédeszkánk saját életre kelve táncoljon a csészén és ezzel kellemetlenségeket okozzon a használónak. A fém zsanér további előnye, hogy könnyedén eltávolítható a vécéülőke takarításnál és a nehezebben elérhető helyekre is oda tudunk férni a fertőtlenítőszerrel.

s-l1000.jpg

A műanyag ülőkéknél további extraként vásárolhatunk lecsapódásgátlóval szereltet is: a felhajtott tető és ülőke használat után nem enged a gravitációnak, hanem kulturáltan és csendben engedi vissza magát a vízszintes pozícióba a függőlegesből.

A gyártók természetesen gondoltak a legkisebbekre is, így nekik nem kell külön ülőkét feltenni a vécécsészére. Pont a kisgyermekeseket megcélozva fejlesztettek ki speciális vécéülőkét erre a célra. Vannak esetek, amikor a csöppségek kapaszkodva tudnak csak ülni a felnőttek számára készült ülőkén, amely óriási kockázatot jelent a fertőzésveszély miatt, hiszen a gyerekek keze állandóan a szájukban és környékén jár. Ez a fajta ülőke 3 lehajtható részből áll. A legalsó elem a felnőtt, a középső, a felnőtt ülőkére illeszkedő de kisebb átmérővel rendelkező a gyerekeké, a harmadik pedig a tető, amely lezárja a vécékagylót.

cxcv.jpg

Fa vécéülőkék A fa vécéülőkék meghajlás nélkül bírják a komolyabb megterhelést is, így a legstabilabb választás mindenképpen ez a fajta megoldás. Vásárolhatunk tömörfa és fahulladékból préselt ülőkét is, a kettő között csak a tartósság és a súly az igazi különbség.

A laminált ülőke nagy hátránya, hogy ha sérülés éri akkor elkezdenek felázni és hamar cserélnünk kell, ezért fokozottan óvatosan bánjunk velük és igyekezzünk semmit sem ráejteni. Ha viszont megfelelően vigyázunk rá, hosszú időn keresztül képes elkísérni minket.

A tömörfa vécéülőke örök darab, gyakorlatilag nincs ami tönkre menjen rajta a zsanérokon kívül, de ha szárazon tartjuk a vécéülőkét akkor 10-20 évig is nyugodtan használható különösebb karbantartás nélkül is. Hátránya, hogy nagyon nagy a súlya, ezért a véletlen lecsapódásokkal óvatosan kell bánnunk, mert egy-egy markánsabb darab mikro repedéseket képes elindítani a Wc csészénkben, amely hosszú távon cseréhez vezethet. Ha az ülőkére üléskor sercegő hangot hallunk, érdemes megvizsgálni, hogy a csészén nem látunk egy hajszálér vastagságú repedéseket.

916hxuaavdl_sl1500.jpg

Köszönjük a szabatos leírást és forrásanyagot a Praktiker.hu gárdájának. Az írásban említett szerszámok és segédanyagok nagy választékban, egy helyen megtalálhatók webáruházukban, házhoz szállítással is.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr213733750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2018.03.17. 12:48:12

A legfontosabb hogy jól nézzük meg mit vásárolunk mert már ezekkel is trükköznek a gyártók és a forgalmazók-épp 1 hónapja futottam bele a Vasedényben(nem a "100 forintos" boltban)hogy egyrészt a WC ülőke úgy van becsomagolva hogy a hátlapja nem látszódik tehát nem lehet felmérni milyen a szerkezete,mennyire stabil,szilárd,mennyi anyag van benne stb.másrészt szinte titkolják ki gyártotta-kiválasztottam az elég gyér felhozatalból egy látszólag magyar gyártmányt-otthon derült ki hogy feliratmatrica amiből a gyártóra gondoltam az igazából csak a forgalmazó,a matricát pontosan ráragasztották azt eredeti(román)gyártó matricájára...
Mondhatnám hogy a tervezés és a minősége is román,a tetőt és az ülőkét is csak 90fokban lehetett felnyitni ahol nem álltak meg függőlegesen,jobban megnézve mindkettőnek a hátsó pereme beleért a zsanér alsó részébe-több millimétert kellett kifaragni belőle hogy jól működjön.
A vízszintes csapok is túl hosszúak-8cm/db- (nem olyan kialakítású mint minden ülőke a fenti képeken)a két külső szélén vannak a a csészéhez rögzítve,a tető meg a legbelső 2cm-en ezért hajlanak-ha valaki ráállna valamilyen okból lehet hogy el is törnének...

szépjuhászné 2018.03.23. 21:23:36

Vásárlásnál elengedhetetlen kellék a mérőszalag, mert az ülőkék még véletlenül se illenek össze a csészékkel, ezért csak pontos mérés után lehet megtalálni a megfelelőt. :)
süti beállítások módosítása