Így készül az akadálymentes fürdő

2018.03.29. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

barrier-free-bath.jpg

Rengeteg háztartásban eljön a pillanat, amikor a fürdőszobát át kell építeni és akadálymentessé tenni. Az akadálymentes fürdőszoba készülhet időskorú, kerekesszékes vagy mozgáskorlátozott ember számára. Ha idős ember számára készül a fürdőszoba, gyakran elegendő, ha zuhanytálat nem, csak lefolyót alakítunk ki, szükség esetén pedig a zuhany alá beállíthatunk egy széket. Elengedhetetlen azonban, hogy a falra kapaszkodót szereljünk, legyen szó akár fürdőkádról, akár zuhanyról.

A kerekesszéket használók részére kialakítandó fürdőszoba komoly tervezést igényel, itt minden centiméter számít. Elegendő mozgástér szükséges ahhoz, hogy a kerekesszék akadálymentesen mozgatható legyen, és a fürdőszoba használójának is maradjon tere a mozgáshoz, mozgatáshoz. Szükség lesz egy mosdóra, amely alá a kerekesszékkel begördülhet, illetve a zuhanykabin méretezésénél is szem előtt kell tartani a kerekesszék különösen nagy helyigényét.

qt_barrierfree_tahiti_12x12stone_bench_window_orb_cream04-1430x768.jpg
Ha a fürdőszobát mozgáskorlátozott ember használja, aki járóképes, de egyéb mozgásproblémával küzd, akkor a képlet megint másként alakul. Szüksége lehet egy a WC mellett elhelyezett vészhívó gombra, vagy egy kapaszkodó rúdra. A rokkantság minden esetben más, mindenki egyénre szabott fürdőszobát igényel, ezt mindig az adott igények határozzák meg. 

Mosdó – Ahhoz, hogy a kerekesszéket használó a mosdót megközelíthesse, szükség van arra, hogy a mosdó alatt legyen akkora szabad hely, hogy a kerekesszék vagy a rollátor a mosdópult alá beférjen, a használó a térdét ne verje be a szekrénybe vagy pultba, illetve a mosdócsapot is könnyedén elérje. Készülnek már állítható magasságú mosdóállványok, amelyeket a használók, amennyiben különböző magasságúak, igényeik szerint beállíthatnak.

aw_custombarrierfree_ci_8x10_ch_cloudblue_5.jpg

Tükör – Javasolt a tükröt közvetlenül a mosdóasztal fölé rögzíteni. Hasznos lehet beszerezni egy billenthető tükröt, amelyet mindenki a saját magasságának megfelelően állíthat be. Találhatunk a piacon speciális fürdőszobaszekrényeket is, amelyeket a rokkantság különböző formájának megfelelően alakítottak ki, ebben az esetben a tükör mozgatása is lehet egyénre szabott.

WC – Egy kerekesszékes vagy egy mozgáskorlátozott személy is szeretné önállóan használni a WC-t. Esetükben elengedhetetlen, hogy segítség nélkül át tudjanak ülni a kerekesszékből a WC-re. Ehhez azonban feltétel, hogy az akadálymentes WC magassága megegyezzen a kerekesszék magasságával, vagy a magasságkülönbségek kiegyenlítésére léteznek már olyan WC-kagylók, amelyek magassága tetszés szerint állítható.

Kapaszkodók a WC-ben – A mozgáskorlátozottak számára kialakított WC-helyiségben elengedhetetlen a kapaszkodó, amelyet úgy kell elhelyezni, hogy a használó biztos támaszt találjon benne. Jó megoldás, ha a kapaszkodóban helyezik el a WC-öblítő lehúzóját is. Ha erre nincs lehetőség, a WC akár távirányítással, egy másik ember által is működtethető.

barrier-free-shower-conversion-kit-by-ameriglide-self-installation-with-decor-5.jpg

Zuhany-WC – Valódi kényelmet nyújt a zuhany-WC kombináció. Ebben az esetben nem kell bűvészkedni a WC-papírral. A zuhany-WC-t felszerelik egy szórófejjel, ennek segítségével WC-használat után a mosdás egyszerűen elvégezhető. A szárítást meleg levegő befúvásával oldották meg.

Zuhany – A legújabb trendek nemcsak az akadálymentes fürdőszobákban, hanem a normál használatban is a padlósíkon kialakított vízelvezetést preferálják. Ha a zuhanykabint kerekesszékes ember számára alakítjuk ki, akkor szem előtt kell tartanunk, hogy nemcsak a zuhanykabin mérete, de annak megközelíthetősége is elsődleges szempont. Fontos, hogy a zuhanytálca vagy a csempézett járófelület kerekesszékkel is bejárható legyen.

A zuhanyfülke elengedhetetlen tartozéka a kapaszkodórúd és egy ülőke, amely lehet egy falra szerelt, felcsapható ülőke vagy egy támlás zuhanyszék is. A széket a fürdőszobában, a zuhanyfülkén kívül is használhatjuk. Találkozhatunk olyan megoldásokkal is, ahol a zuhanyfejet egybe beépítik a kapaszkodórúddal, ebben az esetben a zuhanyt a mozgáskorlátozott önállóan is használhatja.

barrier-free-shower-base-peoria-accessibility-products-in-acrylic-pans-decor-19.jpg

Fürdőkád – A nyugtató kádfürdőről a mozgáskorlátozott embereknek sem kell lemondaniuk, ha a fürdőkádat az ő igényeik szerint alakítjuk ki. Ez a probléma egyszerűen megoldható egy kádlift segítségével. Ha a használó képes arra, hogy önállóan mozogjon, de nem tudja leküzdeni a fürdőkád magasságát, annak valódi alternatívát jelenthet a kádajtó. Segítségével a kád oldala majdnem a padlószintig kinyitható.
A fürdőkád mellől sem hiányozhat a kapaszkodófogantyú, amely kortól függetlenül mindenki számára hasznos lehet, mert a fürdőkádban bárki elcsúszhat.  

deeptub_lowstep_v1_r1.jpg

Fürdőszobabútorok – A fürdőszobabútorok elhelyezése során ügyelni kell arra, hogy azok mindenki számára akadály nélkül, könnyen hozzáférhetők legyenek. Ha a fürdőszobát ép és mozgáskorlátozott emberek is megosztják egymással, akkor a szekrényeket például úgy rögzítsék, hogy a szekrény felső részét egyikük, alsó, könnyebben hozzáférhető részét a másikuk használhatja. Ellenkező esetben mindenki számára külön szekrény beszerzésére lesz szükség. Ebben az esetben is elengedhetetlen az akadálymentes mozgástér és a jó hozzáférés biztosítása.

Armatúrák – Az akadálymentes fürdőszobákba ne építsünk be kétutas armatúrákat. A legalkalmasabbak az egykaros keverőcsapok, amelyek egy kézzel is beállíthatók. Ha a használó a mosdóvíz hőfokának beállítását egyedül nem képes elvégezni, akkor számára a legjobb megoldás a hőfokszabályzós vagy az érintés nélküli csaptelep. Az armatúrák felszerelése során mindenképpen ügyelni kell arra, hogy kerekesszékből is egyszerűen használhatók legyenek. Szükség esetén a keverőcsapon lévő kar meghosszabbítható.

accessible-bathroom-bedroom-double-doors.png

Ajtók – A fürdőszobaajtó méretét úgy kell megválasztani, hogy a kerekesszék akadály nélkül átférjen az ajtónyíláson, illetve az ajtó nyitása és zárása ne képezzen akadályt a használó számára. Fontos, hogy az ajtólap ne szűkítse a kerekesszékkel történő szabad mozgást. A fürdőszoba ajtaja mindig kifelé nyíljon, hogy baleset esetén a hozzáférés biztosított legyen. A legjobb megoldást a biztonsági tolóajtók jelentik, esetükben ugyanis nincs szükség az ajtólapok oldalirányú mozgatására.

Padló – A csúszós padló egy egészséges ember számára is komoly kihívást jelent. Idős, törékeny emberek számára ez a veszély fokozott mértékben van jelen. Nem véletlen, hogy a háztartási balesetek döntő többségét a fürdőszobában, a nedves kövezeten bekövetkezett elcsúszások okozzák. A fürdőszoba padlóját mielőbb cseréljük le csúszásmentes burkolatra. Szerencsés a kisebb méretű mozaiklapok használata, mivel a nagyobb fugahányaddal csökken a csúszásveszély.

s.jpg

Fény – Az akadálymentes fürdőszoba fontos tartozéka a megfelelő világítás. Az egyenetlen megvilágítás, különösen a látásproblémákkal küzdő idős emberek esetén fokozza a bizonytalanságot, rosszabb esetben egyensúlyvesztéshez vezethet. Elengedhetetlen a zuhany, a mosdó és a WC megfelelő, de nem sugárzó fénnyel való megvilágítása.

Fűtés – A fűtőtesteket, különösen a kisebb fürdőszobák esetében, úgy kell elhelyezni, hogy a kerekesszék lábtartója a fűtőtestben vagy a fűtéscsövekben ne akadjon el. A fűtőtesteket legalább 30-40 centiméterrel a padló felett helyezzük el. A hőfokszabályzó helyét úgy válasszuk meg, hogy azt a kerekesszék használója könnyen elérje. A fűtőtest kapjon sima borítást, az élek legyenek lekerítve. A legjobb megoldás azonban a padlófűtés. Alkalmazásával gyorsabban szárad fel a padló, általában nincs szükség kilépőszőnyegre, így egy lehetséges botlásveszélyt is elhárítunk. 

Köszönjük a szabatos leírást és forrásanyagot a Praktiker.hu gárdájának. Az írásban említett szerszámok és segédanyagok nagy választékban, egy helyen megtalálhatók webáruházukban, házhoz szállítással is.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7813757288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása