Egy angol ház újjászületése - 2. rész

2018.04.04. 05:00 | Írta: Pajer

image001.jpg

Az előző részben lefektettük az alapokat, hogy a történet folyamán érthetőek legyenek azok a problémák, amikkel szembesülnünk kellett. Néhányan biztos szeretnétek visszanézni az előzményeket, ezért létrehoztam a témának egy Facebook-oldalt  „ Egy Angol ház” néven.

Maga a házkeresés kalandja is megérne egy külön posztot, jelentősek az eltérések az angol és a hazai vásárlási és eladási szokások között (erre itt kitértem egy kicsit bővebben). Számunkra a leglényegesebb eldöntendő kérdés az volt, hogy vegyünk egy jó állapotú, nagyobb házat szar helyen vagy, vegyünk egy szart, de azt jó helyen.  Mi az utóbbi mellett döntöttünk, és ezzel eldőlt a következő hónapok hétvégi programja is.

Már a ház első megnézésénél látszott, hogy a fűtésrendszerrel akadnak problémák, ezt a vásárláskor kötelező műszaki felmérés is jelezte. A probléma súlyára akkor eszméltem rá,  amikor a kollégám megmutatta a hasonló elosztású házát, és büszkén nyitotta ki az emeleti hátsó szoba „cupboard”-ját, ami ezt a csoda szerkezetet rejtette, ami nem más mint a bojler.

image003.jpg

Ennek a bojlernak a működési elve, hogy a fűtés meleg csövét (kvázi hőcserélőjét) egy spirálon átvezetik a tartály vizén, ami azt felmelegíti, kiegészítve még egy hagyományos elektromos fűtőszállal is. Ez a maga idejében egy jópofa és előremutató megoldásnak tűnt, de azóta eltelt ötven év és ez az angol házak többségében megrekedt.

image005.jpg

A mindenkit izgató kérdésre, hogy az angoloknál miért folyik külön csapból a hideg és a meleg víz, szintén ez adja a magyarázatot. A hideg víz adott: bejön egy csövön és kész. Viszont a meleg vízhez szükséges víz először felmegy az emeletre  ( mivel a hálózatban nincs elegendő víznyomás  vízmennyiség a fürdéshez) vagy a padlásra egy nem hermetikusan zárt tartályba, ahonnan átfolyik a vízmelegítőn és azután jut el a csapba. Itt van a megfejtés, de hogy ezt megértsük vissza kell szaladnunk egy kicsit a történelemben.

image007.jpg

Az 1854-es nagy londoni kolerajárvány idején szembesültek azzal a ténnyel, hogy a  SZAR+VÍZ = HALÁL, azaz a fertőzések megelőzése és a járvány kordában tartásának legfontosabb eszköze a vízhálózat gondos ellenőrzése és tisztán tartása.

A másik tényező, hogy a hálózati meleg víz tömeges elterjedése előtt (1910-es évek) már nagyrészt rendelkeztek hálózati hideg vízzel az angol házak (hazánkban ez a szám az első világháború után sem érte el a 10%-ot). Ebből adódik, hogy külön kellett kiépíteniük a hideg-meleg vizes rendszert. Az 50-es  években hazánkban már együtt építették, a  már modernnek és biztonságosnak mondható keverő csapos hideg-meleg vizes rendszert, míg Angliában még küzdöttek az elavult rendszer életben tartásával.

image009.jpg

De miért is fertőzésveszélyes? Ha megnézitek a lenti képeket, szerintem nektek is elmegy a kedvetek, hogy ebből igyatok, mert ebbe a nyitott rendszerbe csak az az egér nem piszkít bele amelyik nem akar.

image010.jpg

A témával kapcsolatos végső konklúzió, hogy Angliában nem hideg-meleg vizes csapról beszélhetünk, hanem ivóvizes és meleg vizes csapról.

Mi ismét válaszút előtt álltunk, kokányoljuk  a régi rendszert, vagy ha már szét van kapva a ház akkor nagylevegő, és cseréljük le az egészet. Szintén az utóbbi mellett döntöttünk, mivel a fürdőszoba úgyis másik helyre került. Valami oknál fogva az angolok szeretnek a konyhába szarni, azaz tipikus a konyhából nyíló födőszoba. Itt nem tudok megint másra gondolni, mint arra a kényszerre, hogy a keskeny (4-5 m széles) házszerkezetből adódóan, az eredeti ház végében lévő „kinti” vécé átépítése nem adott más lehetőséget.

image012.jpg

Nagy nehezen besakkoztuk a ház  középső részére, ezzel igaz egy csöppnyi fürdőt kaptunk, de így a vécé fala helyett a kertre fog nyílni a konyha.

A fürdőszoba méretéből adódóan, első körben nem akarták engedni, hogy az új kombikazán bekerüljön oda, de könyörgök akkor hova? Tán a nappaliba? Végül, nagy nehezen megkaptuk az engedélyt, két feltétellel: minimum 80 cm-re legyen a tusozó kabintól és kerüljön szekrénybe.

A történet egyik legszebb pillanata az volt, amikor az új kazán megérkezett és a régi vízmelegítő kikerült a szobából, bár a kollégám kifejtette, hogy ő pedig mennyire szereti, mert a bojleres szekrényében tartott ruhái jó melegek amikor felveszi. 

image014.jpg

A folytatásban kiderül, miért a körfűrész a vízvezeték-szerelő legkedvesebb szerszáma és mit mondana Angliában Pató Pál úr.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8113782980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Townsend 2018.04.04. 21:21:22

A "szar" ellaposodott a túl sokat emlegetéstől.

Pajer 2018.04.05. 01:13:21

@Townsend: rendben, legközelebb szóba se hozom

villanyember 2018.04.05. 07:45:38

" A hideg víz adott: bejön egy csövön és kész. Viszont a meleg vízhez szükséges víz először felmegy az emeletre ( mivel a hálózatban nincs elegendő víznyomás a fürdéshez) vagy a padlásra egy nem hermetikusan zárt tartályba, ahonnan átfolyik a vízmelegítőn és azután jut el a csapba. "

Na ennek fussunk már neki mégegyszer. A mellékelt rajzon a hálózati víz rögtön a padláson lévő tartályba megy. innen csorog le a hálózatba. Ha a tartály saccom szerint kb. 6 m magasan van a padláson, akkor a hálózatban legalább 1 bar nyomásnak kellene lenni, hogy értékelhető idő alatt tudja pótolni az elhasznált vizet. Nem egy niagara, de már használható érték ejtőtartály nélkül is. Az egésznek akkor lenne értelme, ha ez egy esővízgyűjtő ciszterna lenne, vagy ha annyira vékony a bejövő cső, hogy két csap kinyitása jelentős nyomáscsökkenést okozna. A túltöltést egy Jakab csap-nak nevezett szelep akadályozza meg. Érdekes megoldás! Ha nem zár tökéletesen, elfolyik egy csomó víz a túlfolyón a csatornába. Ha a rajz szerint minden az ejtőtartályból ered, akkor a hideg és melegvíz nyomása egyforma, kb 0,6 bar. Ebben az esetben simán használható a keverőcsap is. Ha már telik egy ilyen bazinagy kádra a tető alatt, akkor egy fedő már nem egy ökör ára lenne rá.
Nem kötekedni akarok, de nekem ez így nem egészen világos...

Pajer 2018.04.05. 09:40:26

@villanyember: Akkor nekifutok :) A mi esetünkben, a hideg víz bejött és a lépcsőháznál elágazott kétfelé , az egyik ment a konyhába, a másik az emeletre a tartályba, és onnan jött vissza a fürdőbe. Mi ezt az egészet kidobtuk, és az otthon megszokott rendszert építettük ki, csak az a szerencsénk, hogy ebbe a tömbbe (ez kb 70 ház) szinte mindenhol a régi rendszer van (látni a túlfolyókat), így nálunk a nyomás normális. Akinek nincs ilyen szerencséje, vagy van tusozó az emeleten is az kénytelen elektromos pumpás csapot használni (egy borzalom) a zuhanyzáshoz.

protézisesh 2018.04.05. 21:10:31

Régen Mo-on is volt ilyen baj, főleg a fúrt kutas házaknál. Oda tettek egy hidrofort, ami a ház vízrendszerére állandó 1-2 bar tulnyomást biztosított (szakaszos üzemű szivattyúval). A túlnyomásos rendszerben meg már simán lehet hőcserélő is.
Más kérdés, hogy mifelénk pl 6-7 bar a házba bejövő víz nyomása...

Arcade Macho 2018.04.06. 01:34:24

en azert a hazai bojlerbol jovo posvanyvizet nem innam meg

Untermensch4 2018.04.06. 09:05:38

" Az 50-es években hazánkban már együtt építették, a már modernnek és biztonságosnak mondható keverő csapos hideg-meleg vizes rendszert, míg Angliában még küzdöttek az elavult rendszer életben tartásával."
Úgy rémlik az angoloknál az ötvenes években még a jegyrendszer volt (drága dolog a vh-s győzelem is...) meg egyéb spórolások. Vhol írták vala hogy némi rézvezeték megspórolása okán nem olyan volt az elektromos rendszer sem mint nálunk, biztosítékszekrénnyel hanem minden dugaljnál külön vmi izé amihez nem értek (biztosíték?).
Kibicnek semmi se drága... új puffertartály (zárt) és átfolyós vízmelegítő a régi nyitott bojler helyett milyen lett volna? Akkor sztem lehetne keverőcsap is, hagyomány is marad vmennyire, mindenki boldog...

Mr. Waszabi 2018.04.06. 10:31:23

Lehet, hogy csak én nem értem a nyakatekert magyarázatot, de nem látom át, hogy a víz útja mennyiben befolyásolja egy keverőcsaptelep alkalmazását. Nálunk is, ahol messze van a vízmelegítő, és nincs keringetett 3. szál, ott várni kell aamíg megjön a melegvíz.

StanLee · https://newsroll.net 2018.04.06. 14:51:08

Nem a nyomaskulonbseg miatt, hanem azert, (ahogy a szoveges reszben is benne van), mert a bejovo ivoviz vezetek ketteagazik, egyszer a konyhaba megy es ott a kijovo csapon ivoviz minoseg van. Onnantol, hogy a padlason levo nyitott tartalyba belemegy, majd kering tovabb valamerre, mind a hideg, mind a melegviz mar nem ivoviz minosegu, mert nem biztosithato, hogy nehogy valamilyen szennyezodes belekeruljon. Ha keveros csaptelep lenne, akkor egy fertozes eseten, ha a csaptelep elromlik, akkor fertozott ivovizet vetelezne az ember. Angol modjara kell gondolkozni, es akkor erti az ember, egyebkent ubergagyi. Ugy mint a padloszonyeg a furdoszobaban. Europai ember fel nem foghatja, hogy az miert jo, nekik meg megfelel :-)

2018.04.06. 17:06:40

@Untermensch4: igen, minden dugalj olvadóbiztosítékkal van szerelve. Sőt, kapaszkodj: minden dugó is...tehát veszel egy hajszárítót, a gyári kábel gyári dugójában olvadóbiztosíték van. Noha az előszobában kismegszakítók sora a dobozban, mint odahaza. A különbség? Az épület fa szerkezetes...

Csokáv 2018.04.06. 20:50:03

Angol gondolkodás: semmit nem cserélünk, amíg működik a régi megoldás.
Apám kérdezte egyszer, amikor itt járt, hogy miért egysávos a vasúti alatt átmenő autóút, miért nem építik át. Erre mondtam, hogy ha az egészet újra is építenék, akkor is egysávosra építik, mert mindig is úgy volt.

Kösz a cikket, most már értem a két tartályt a padláson. Nem megértem, csak értem. :)

Azt mondják, az angoloknál az időjárás után a bojler lehet egy biztos pont egy csevegésben.

villanyember 2018.04.06. 21:06:41

Angol gondolkodás: semmit nem cserélünk, amíg működik a régi megoldás.

Ezzel a németek is így vannak. Igaz is lehet, ha az új nem jobb. De ha igen?

Untermensch4 2018.04.07. 07:19:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha vki magyarisztánban építene fából házikót, érdemes ezt az angol módit átvenni? Úgy értem van biztonság szempontjából értelme?

2018.04.07. 10:16:34

@Untermensch4: semmi. Mi a jó abban, hogy nyikorog a padló? Hogy penészes a szoba sarka?
Könnyűszerkezetes ház kell Magyarországra. Avagy hagyományos .

2018.04.07. 10:19:32

@Untermensch4: ja, az elektromos megoldásra gondolsz! Bocs!
Szerintem fölösleges. Több Magyarországon a lakástûz a vezetékek zárlata miatt? Nem.

villanyember 2018.04.08. 15:01:20

Semmi értelme túlbonyolítani. A szabványok betartása tökéletesen elegendő. A biztosíték biztosítékának biztosítása értelmetlen és teljesen felesleges, legtöbbször kivitelezhetetlen is. A szabvány (ajánlás) szerint két egymást követő azonos tipusú biztosíték között legalább egy lépcsőt kell tartani. Tehát ha indulsz 16A-ről, a következő a sorban 10A, a következő 6A. Vagyis ha a hálózat bejövője 16A, akkor az angol rendszer szerint a konnektorba 10A-es, a készülék dugójába már csak 6A-es biztosíték rakható. Hajszárítónak, vasalónak ilyesminek nemigen elég. És akkor még nem beszéltünk a biztosítók kioldási idejéről, az olvadó és a kismegszakító karakterisztikája közötti ordító különbségekről, a kedves fogyasztó karakteréről és még folytathatnám a végtelenségig.

Pajer 2018.04.12. 14:19:43

@villanyember: Azért itt vigyázni kell, mert a villanyszerelés is más logika alapján működik, de ez egy külön posztot fog megérdemelni, a lehgfontosabb külömbség, hogy otthon van egy gerincvezeték és arrol ágazik le minden, itt szépen egyikből van átkötve a másikba és csak szintekén van megosztva és hogy világítás, vagy konektor, azaz nekem a két szinthez és a 12 helységhez van ( volt) 4 azaz 4 db megszakítóm

villanyember 2018.04.12. 21:11:17

@Pajer:

Egyről beszélünk. A lényeg nem változik attól hogy gerincről ágazol le, vagy egyikből van átkötve a másikba. Az is gerinc, csak egy kicsit bizonytalanabb. Ha valaki amatőrködik az egyik aljzatnál, az összes többi ami utána van, hibás lehet. Nem véletlen az, hogy nálunk úgy lehet csak a védővezetőt kötni, hogy a folytonosság ne szakadjon meg akkor sem, ha valaki esetleg kivesz a rendszerből egy konnektort. Majdnem ilyen fontos a nullavezető is, ennek a szakadása is produkálhat fura dolgokat.
süti beállítások módosítása