Főszerepben a kisgép-akkumulátorok

2018.04.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image6_1.jpg

Meghallva olvasóink kritikáját a videoválogatások vegyes képet mutató hasznosságáról, ötletes barkácsparktikák válogatásunkban tekintetünket a tiszta barkácstudományra, a fúrógép akkumulátorok világára fókuszáltuk. Néhány hasznos alapinformáció az akkus gépek vásárlásáról, töltésük és karbantartásuk alapismeretei, házi felújítás cellacserével, majd a már-már homeopátia kultuszú módszerről, a zombiakksik újraélesztéséről is láthatnak filmet.

A címük és magyar nyelvű tartalmuk feleslegessé teszi bevezető írását, inkább egy személyes tapasztalatról számolok be. Öreg Makita csavarozóm cellazárlatos lett, nem is töltött. A legolcsóbb utángyártott akkumulátor is duplájába került beszerzési árának (használtan). Végül kerestem egy akkufelújító embert, aki 2000 forintért újjá varázsolta, azóta a forgatónyomaték szinte kitépi kezemből a gépet. Érdemes tehát megfontolni a felújítást / felújíttatást csere helyett, hiszen valószínűleg csak egy alkotóelem hibásodott meg a többi közül.

Fúrógép akku felújítás

Mennyit bír egy fúrógép akku?

Támadnak a zombi cellák!

 Soros :) lítium akku készítése

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5813786034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.04.08. 05:44:14

Hja kérem, akinek van ponthegesztője :) Meg műszer, amivel az egyes cellák kapacitását is lehet mérni, mert nem elég csak azt az 1-2 zárlatos cellát kicserélni, ha vmelyiknek sokkal kisebb a kapacitása, az lehúzza a többit.

BTW valakinek van tapasztalata a házibarkács ponthegesztőket illetően? Gondolok a mikrosütős vagy a motorakksis megoldásra?

villanyember 2018.04.08. 08:07:38

Alapvetően az a gond a soros Ni-Cd vagy Ni-Mh akkupackkal, hogy üzemelés közben "elmennek" egymástól a cellák. Nem egyformán töltődnek-sülnek ki és ez a jelenség idővel csak erősödik. Egyik kollégám az övébe szerelt egy feszültségkiegyenlítő ellenállássort. A töltésnél segített is a feszültségelosztásban, de utána le kellett volna venni, hogy ne süsse ki a cellákat. Szóval ez nem nagyon járható út. Én a sajátjaimat évente kidobozoltam és EGYENKÉNT a Voltkraft töltővel ( kisüt, formáz, újratölt ) megkezeltem. Jelentősen megnőtt az élettartam, de idővel így is elhaláloztak lassan. A Li akkuval ez nincs, mert a töltőelektronika eleve cellánként tölt.

A kollégám csinált ilyen ponthegesztőt. Nem egészen értettem, hogy tudja a cella tetejére és a ráhegesztendő lemezre külön-külön rátenni az elektródákat. A megoldás viszont pofonegyszerű. Négy tű ( persze nem varrótű ), kettőre az egyik tekercsvég, kettőre a másik. Aztán az egészet rányomja a hegesztendő lemezre. Mondom neki: - de hát a lemez rövidre zárja az elektródákat! Nem számít, így is tökéletesen odaheged. Lítiumos aksikat szokott bütykölni. Ni-Mh akkukat legfeljebb kétszer vett ( észre meg el ) cellával érdemes felújítani. Olyan drágák még Kínából is hogy annyiért már gépet veszel a fűszeresnél 3 év garival.

kkm.furdancs 2018.04.10. 07:29:57

Nem értek hozzá, de jövő hétre írok belőle egy cikket :):)::)

zooltek 2018.04.10. 14:52:02

@kkm.furdancs: Na, akkor majd kapod az "ívet" :D

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2018.04.11. 15:07:10

A Ni-Cd kényes jószág. Ne töltsd túl, mert nem szereti. Kellő ideig töltsd, mert rövidebbnek hiszi majd a ciklust. Lemerült állapotban ne tárold. (És mi van, ha csak 1-2 netán 4 év múlva kerül a felhasználóhoz a gép Kínából?) Ha lítiumosra építed, eldobhatod a gyári töltőt. Az sem mindegy, mekkora feszültséggel, áramerősséggel tölt a gyári töltő.
Tapasztalatból írom, kamaszkoromat követően 15 évvel később, tavaly vettem először akkus fúrót. Ni-Cd-osat. Túltöltöttem, nem hallgattam a gyári leírásra, hogy elég neki 3-5 óra, helyette 7-8 órát volt töltőn, persze azért gondosan ügyeltem arra, hogy lemerítésig használjam. Egyik akkucsomag egyik cellája tönkrement, a sima NiMH akkukat pedig nem szerette, azokat a 2100-2400mAh-ás darabokat, amikkel a fényképezőgép remekül működik. Elajándékoztam, persze azóta van újabb Ni-Cd-s gépem is, ezt már nem töltöm túl, és a másikhoz képest is egy igazi kézletépő, bármennyire szidják sokan ezeket a gépeket, nagy ereje van, pedig elsőre játékfúrónak néz ki. És nagyon nem az!

Arcade Macho 2018.04.18. 00:08:39

egy liion akksit 1 ora alatt fel lehet tolteni, nekem igy a sok akksit veszek es gyorsan feltotom hozzaallas sokkal jobban tetszene
en kerestem anno 1 db 18650-el uzemelo csavarbahajtot, vagy akar 3 db cserelheto 18650es akksival levo csavarbehajtot, de elbuktam...
süti beállítások módosítása