Pincék nedvesség elleni utólagos szigetelése

2018.05.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00_1.jpg

Már nem fagy a pincében és még nem fulladunk bele az érlelődő must gázaiba, így optimális időszak következik pincénk szemrevételezésének (amennyiben rendelkezünk ilyennel, persze) és szükséges felújításába. De nemcsak ódon, földbe vájt lyukakat nevezünk pincének, a százévesnél fiatalabb, vasbeton falazatú helyiségeknél is jelentkezhetnek nedvesedés okozta tünetek, mint salétromos, pálott szagú fal, melyről pereg a festék-mész, hajszálrepedések. Az injektálásos vízszigetelésről szól írásunk, mely eredményessége módszer felszín feletti falaknál már kiállta az idők próbáját.

image3_5.jpg

A nedvesedés elleni állagjavító megoldások eszköztárába három módszer tartozik: Szigetelés a kapillárisok injektálásával, elektroozmózisos szigetelés, a nedvesedés megszüntetése levegõáramoltatással. Ebből terjedelmi okok miatt az elsőt részletezzük, de a végén ajánlunk szakirodalmat a pincék felújításához.

image2_12.jpg

Szigetelés a kapillárisok injektálásával
Az injektálással a falban egy víztaszító réteget alakítunk ki, amely megakadályozza a víz felszívódását A szigetelést el lehet készíteni hagyományos módszerrel is, vagyis a fal szakaszos bontásával vízszigetelő lemezt is elhelyezhetünk a falban, de sokkal kevésbé munkaigényes módszer az injektálás. Ez az első pillantásra nagyon egyszerűnek, hatékonynak tűnő eljárás, de a pincehelyiségekben, ahol a falakkal egyenlítették ki a talaj szintkülönbségeit, pontosan meg kell tervezni a végrehajtását.

A legjobb, ha más módszerekkel kombináljuk, mint pl.:
– az injektálás síkja alatti falrész felületi szigetelése;
– a falak kiszellőztetése szellőzőcsatornákkal;
– fal melletti szellőzőaknák kialakítása.
Bizonyos esetekben az injektálásos szigetelést alkalmazhatjuk raszterszerűen is, ami azt jelenti, hogy a falazat szigetelése részben vagy egészben a teljes falat érinti. Az injektálásos módszert tartós emberi tartózkodásra szolgáló helyiségek esetében mindig kombinálni kell a padló vízszintes szigetelésével. A leírtakból látható, hogy ez az eljárás nem oldja meg az épület elhelyezkedéséből adódó problémákat, a talajszint alatti falakban, a szigetelés mögött ugyanúgy felgyülemlik a víz, mint korábban, csak már nem jut be a belső térbe. A módszernek ezt a hiányosságát alaposan mérlegelni kell, az injektálás csak akkor alkalmazható, ha az építőanyag tulajdonságai statikai szempontból megengedik.
- Az injektálással létrejött szigetelőréteg és a szellőzőaknák - csatornák kombinációja
- A részben a talajba süllyesztett helyiségekben jellemzően a külső falak nedvesednek.

image4_3.jpg

A szigetelést megoldhatjuk a következő módon:
– a hiányzó, károsodott szigetelést pótoljuk injektálással kialakított vízszintes szigetelősávval;
– a talajban lévő, a falakat oldalról veszélyeztető vizet a falak mellett kialakított szellőzőaknákban, légrésekben vezetjük el, amelyek alján gyűjtőcsatornát kell kialakítani, és gondoskodni kell a megfelelő természetes átszellőzésükről is.
A módszer előnye az egyszerű kivitelezés, hátránya, hogy a falak mellett mindenképpen ki kell alakítani a szellőzőaknákat. Ez csak akkor oldható meg, ha az épület mellett van hely, és a föld alatti közműhálózat is lehetővé teszi.

image6_1.jpg

Az injektálásos szigetelés és a felületi szigetelés kombinációja
Abban az esetben választhatjuk ezt a módszert, ha az épület elhelyezkedése miatt nem tudunk légaknákat, légréseket építeni a külső falak mentén.
A legtöbb, teljesen a földbe süllyesztett helyiségben együtt alkalmazhatjuk a következő eljárásokat:
– vízszintes szigetelőréteg, amelyet injektálással hozunk létre a talajfelszínnel egy vonalban vagy bizonyos esetekben a talajszint felett;
– az alagsori helyiségek belső felületeinek szigetelése.
Ez a megoldás elsősorban a kivitelezés egyszerűsége miatt előnyös, azt okozza azonban, hogy a falakban a szigetelőréteg mögött jelentősen megnő a nedvességtartalom. Ezt a körülményt kell statikai szempontból nagyon alaposan elemezni, és körültekintően kell megválasztani a függőleges felületszigeteléshez kapcsolódó vízszintes szigetelőrétegek helyét. Ezt a megoldást csak kivételes esetekben válasszuk, olyan helyeken, ahol csak kisebb falfelület szigetelését kell megoldani.

image5_3.jpg

Az injektálás és a külső felületi szigetelés kombinációi – alternatívák
A külső felületi szigetelést és az injektálást akkor tudjuk együtt alkalmazni, ha az épület elhelyezkedése és a többi körülmény (pl. talaj típusa) lehetővé teszi, hogy körben munkaárkokat ássunk. Az árokból hozzáférve a fal külső felületét függőleges szigetelőréteggel vonjuk be, amely tömíti az egyes réseket, repedéseket stb. is. A falban a padló vonalában lévő vízszintes injektált szigetelés a falak és a padló felületi szigetelésével felületfolytonossá válik az épület körül, teljesen szigetelve azt. Ha a pincefödém szintje a talajjal egy vonalban vagy kicsivel feljebb van, érdemes ilyen felületfolytonos „teknőszigetelést” kialakítani a földszint alatt is.
Ennek a megoldásnak az előnye, hogy hatékony szigetelést alakíthatunk ki vele, a hátránya viszont, hogy szükség van az épület körül a munkaárokra, és ezt nem minden esetben tudjuk megvalósítani.

image7_1.jpg

 A kisebb munkákat magunk is elvégezhetjük, de nem árt előzetes és házilagos hibafeltárást-beazonosítást végezni a nagyobb volumenű munkálatok megrendelésénél. Ehhez egy 124 oldalas kötetet, a Pincék felújítása és utólagos vízszigetelése című átfogó irodalmat ajánlom, mely a konkrétan és kizárólagosan e témát vesézi ki. A pincék történeté, elterjedtebb anyagukat-felépítésüket, a statikai - nedvesség okozta - stb. állagromlások okait és lehetséges elhárításukat is magában foglalja. Épületfajtánként megtaláljuk a megoldásokat, hiszen mindegyik máshonnan indulva és másképp nedvesedik, illetve romlik. Illusztrációk a könyvből származnak.

A fellelhető "objektumok" sokszínűségét a könyvben olvasható tagolás is mutatja:
- Sík terepen egyedül álló épület
- Lejtős telekre, részben a terepszint alá épített egyedül álló ház
- Lejtős telekre épített alápincézett ház
- Sík terepen álló ház, teljesen alápincézve
- Lejtős telekre épített zártsorú beépítésű ház, részben a terepszint alatt lévő pincével
- Lejtős telekre épített zártsorú beépítésű ház, teljesen a terepszint alatt lévő pincével

image8_3.jpg

  
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4213914046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása