Lemezhajlító házilag

2018.05.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

lemezh11.jpg

A lemezhajlító az a szerkezet, ami "kellene, de nem lesz" kategória egy barkácsműhelyben. Célszerszám, csak lemezek hajlítására alkalmazhatjuk. Emeleltt sok helyet foglal, nehéz, drága. Hasznos eszköz lehet műszerházak, gépházak készítésére, de az egyszerűbb típusok elég sok korláttal rendelkeznek. Egyszer vásároltam egyet és az akkor készült fotókkal illusztrálva bemutatom a kereskedelemben kapható legolcsóbb típust, majd rátérünk a házi készítésű gépekre.

Lentebb láthatjuk a gyári - valami ismeretlen cseh gyár terméke - hajlító műszaki adatait. "Puha acéllemez", tetszik ez a nem túl sarkos megfogalmazás. Mennyire puha, mint száraz töpörtő  a hajnali dzsungelben vagy mint inkább a szabványos acéllemez?

hajlit1.gif

Eloszlatom a homályt, tehát a milliméteres vastagságú, 2 m2 táblában kapható acéllemezt képes meghajlítani teljes maximális hosszában (760 mm), de akkor bele kell kapaszkodni erősen a karjaiba. Azonban számítanunk kell rá, hogy frissen vásárolt gép nem pengeélességű hajtásélt készít. Mindjárt elmagyarázom az okát.

lemezh10.jpg

lemezh09.jpg

Kicsomagoláskor a szigorú gépműhelyes dizájn köszön vissza. Fekete és fényes acél színek, kemény műanyag gömb a karok végére. Nehéz (16 kg), de annyira nem, hogy puszta tömegénél fogva mozdulatlan maradjon az asztalon. Ezért lábazatába a felerősítésre szolgáló furatokat terveztek. Aki ilyet szeretne, az képes hozzá állványt gyártani vagy pedig a műhelyasztalba belefúrni az ideiglenes felerősítéshez. A még könnyebb, mobil hajlítókat egyenesen satuba fogáshoz tervezték. Én az asztali rögzítést választottam.

1.gif

A működési elvről röviden. Lehajtott állapotban az alsó támasztólap és a hajlító léc síkot képez. Rátesszük a lemezt, hogy ezek találkozásánál legyen a tervezett hajtásél. Lefogatjuk nyomólemezzel, majd a hajlítólécet  a dupla karral elforgatjuk kívánt szögben (plusz a rugalmas visszahajlás miatt kb 10 fokot).

lemezh02.jpg

Az egész módszer kulcsa a tengely középpontja, aminek e két acéllap geometriai közös pontjában kell lenni, különben nyitásukkor rés támad közöttük és nem keletkezik pontos él. Így történne, ha zsanérral oldanánk meg az alkatrészek csuklós elfordulását. Ezért nehéz házilag készíteni egy ilyen egyszerű alkalmatosságot. E típusnál az alsó lap anyagából nyúlik ki a tengely. Nem teljesen halott ötlet a zsanéros megoldás, de a rés attól rés marad. Ezt a gépet résmentesre tervezték.

lemezh03.jpg

Az illusztrált alkatrészjegyzékből már gyanút foghatunk, hogy valami hiányzik. Méghozzá egy módszer és annak gyakorlati megvalósítása, amivel a lemezt erősen, elmozdulás-mentesen rápréseljük az alsó támasztólapra. Lehetőleg minél szélesebb terjedelemben, hiszen lehet vastag acél a nyomólemez, de középen engedni fog és az anyag körívben hajlik, nem sarkosan. 

lemezh01.jpg

Lehet, hogy a fantáziám volt véges, de nem láttam jobb megoldást a végeken történő átfúrásnál. A csavarok maradhatnak állandó helyükön, pusztán halítás előtt meglazítani - lemezt becsúsztatni - csavarokat meghúzni metódust kell követni. Középen még így sem tökéletes, ha teljes szélességében hajlítunk.

Ipari hajlítógépeknél a szekrény méretű - függőlegesen leereszkedő -  felső ágyba helyezett betétekkel dolgoznak vagy brutális erejű elektromágnesekkel rögzítik a nyomólemezt. Nehéz elhinni, hogy megtartja, de a videó szerint is lehetséges. Ráadásul a mágneses módszerrel könnyedén változtatjuk a hajlítási szélességet az idomok variálásával.

lemezh07.jpg

Ritka az ideális eset, mikor pusztán egy hajlítást akarunk végezni. A hatoldalú, egy részből álló doboz összeállításához például legalább három, de a rögzítőfüleket is számolva, még több oldalról kell hajtogatnunk. Ilyenkor be kell vágnunk a már meghajlított részt, különben csak gyűrődne a fém.

lemezh04.jpg lemezh05.jpg

Egymásra is lapolhatjuk ezeket, de nem elegáns és a sarkok találkozásánál duplázódik az anyagvastagság. Amennyiben nem variálható méretű (azaz dobozszélességű) nyomólemezekkel dolgozunk, elfelejthetjük az elő- és hátlap behajtását a fülekkel együtt, mert nem férünk hozzájuk.

lemezh08.jpg

A fotók bizonyítják az egyszerű, síklapos hajlító hátrányait és a vele megvalósítható munkafolyamatokat. Egy műszerdobozt elkészíthetünk vele, hiszen két darab, egybeillő U-formát készítve az alsó adja a fenéklemezt és a front / hátsó oldalt, míg a ráhelyezhető tető a felső- és oldallapokat.

lemezh06.jpg

Összegezve, a legegyszerűbb, legolcsóbb kézi lemezhajlító képes alapvető hajlítást elvégezni. Azonban nem nyújt annyi szabadságot, hogy ne készítsünk inkább egy variálhatóbb típust magunknak. Legnagyobb problémát a rövid méretben beszerzendő, combos méretű alapanyag okozza. Legalább 5 mm vastag szögvas (az állvány + hajlítóléchez) és 8 mm laposvas a nyomólemezhez. Megjegyzem, hogy a nyomólemez nem derékszögű ott, ahol a lemezzel érintkezik, hanem 10 fokos élt köszörültek rá. A lemez rugalmas, ezért ha pusztán 90 fokban hajtanánk meg, visszahajolva kisebb lenne derékszögnél.

Ezek a részletkérdések nehezítik meg a házilagos lemezhajlító elkészítését, de sokakat ez sem tántorított el. 2 mm-es alulemez hajlítására szavatolt, kis méretű házi gép elkészítését mutatja be első példánk. Leírással, anyagszükséglettel és a készítés mozzanatait tartalmazó galériával. Satuba fogható, zsanéros megoldás.

image2_15.jpg

 Egy még kisebb, még mobilabb nyeles élhajlító leírása és fotói a modellezők fórumáról. A vékony, de kisméretű és precíz kidolgozást kívánó alkatrészek hajlításának nem lehet nekiesni valami drabális ipari modellel, ezért kézenfekvő személyre szabott gép készítése.

b_201307151451393917.jpg

Következő ajánlatunk sem széles lemezekhez készült, de annál vastagabb anyagok megmunkálására képes. Nem sajnálták belőle az anyagot, ez első pillantásra látszik.  

Legyen külföldi példa is. Szemléletesen bemutatja a hajlítótengely elhelyezésének problémáját és végigkövethetjük vele a termetes szerkezet elkészítését, alkotóelemeit, működését.

 Végül térjünk vissza az ipari gépekhez egy hajlítógép bemutatásával.

Sajátomtól megváltam kihasználatlanság miatt és hogy a 0.45-ös horganyzott lemez kielégíti szilárdságra vonatkozó igényeimet, azt pedig két deszka közt meghajlítom. Viszont megosztom a bevált módszert vastagabb lemezek hajlításához. Karcoljuk meg vagy a sarokcsiszolós vágókoronggal finoman vágjuk be az anyagot harmadáig. Csodát tesz és ott fog hajlani, ahol akartuk.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1614008646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása