Gépítélet - döntsön a nép!

2018.06.08. 05:00 | Írta: Pajer

gepitelet.jpg

Itt a nagy átköltőzésben (mármint a TotalTool Blog-ról a Furdancsra), kicsit elhanyagoltuk egyik fő mellékletünket, a Gépítéletet. A múltkori avulásos bejegyzés kommentjei kapcsán merült fel ismét, hogy foglalkozni kell vele, hiszen  pár száz ítélet már beérkezett. Ennyi adat jó támpontot adhat az ép gépet vagy szerszámot keresőnek, függetlenül attól, hogy profi vagy barkácsgépre van igénye

*a fenti kép csak illusztráció, az adatok folyamatosan válozhatnak

 

(talán itt kényelmesebben meg tudod nézni: GÉPÍTÉLET TÁBLÁZAT ITT!! )

Azt már be kellett látnom az eddig beérkezett ítéletek alapján, hogy minden szubjektív: sokan elfogultak a saját gépükkel kapcsolatban, másoknak kész véleményük van bizonyos gépekről anélkül, hogy kipróbálták volna. A nagy számok törvénye alapján mégis kezdett kirajzolódni valami igazságféle.

Most nem is a beérkezett ítéletek darabszámon van a hangsúly, hanem inkább egy kis elemzésen. Mit mutatnak az új vélemények, mi változott, mi az, ami soha nem változik, és vajon mennyi mindebből a valóság, és mennyi az olyan általánosításokon nyugvó elképzelés, mint például „nem találom a Hiltim” vagy „add már kölcsön a Stihled” és a legáltalánosabb „vigyázz, mert Flexelek”.  Sok márka, mint típus égett bele a köztudatba, és már sokan nem is használják a vésőgép, láncfűrész vagy sarokcsiszoló elnevezéseket.

Felteszem a kérdést: szerinted hány géptípus létezik, hány színben és márkajelzéssel gyártanak szerszámokat, gépeket? A most működő kérdőívünk listáján 156 db gépmárka van, köztük olyan is, ami még szerintem hivatalosan nem lépte át az országhatárt, mint például a nagyon nagyok közül a Worx, vagy a kicsik, de híresek közül a Rotozip. Még a kezdeti listáról olyan márkák maradtak le mint az itthon közkedvelt MBW (lapvibro), vagy egy-egy nagyon régi márka, mint az IKRA, Druzsba és az NDK gyöngyszemének számító, még a mai napig is működő Pro Star.

Érdekes, hogy hiába a közel 160 db márkát tartalmazó lista, a Gépítéletek között nem olvashatunk olyan márkákról, mint a DeWalt, vagy a Hilti.( közben Hiltire érkezett vélemény)

2_4.jpg

Ha a lista alapján kellene, kijelenteni melyik jobb mint a másik, illetve melyik a legjobb, akkor nagy gondban lennénk, hiszen azért azt be kell látnunk, hogy műszakilag egy  Lidl-s Parkside nem jobb, mint egy Metabo. Mindkét márka az árának megfelelő minőséget nyújtja, és ezt most nem lekicsinylően, hanem jó értelemben mondom, tehát minden vásárló azt kapja a pénzéért, amiért fizet. Az értékelések alapján azonban  látszik, hogy mégis a Parkside végzett jobb helyen. Az oka szerintem egyszerű: a relatíve olcsón vett gép tulajdonosa kevésbé kukacoskodik, mint a méregdrágán megvett gép használója. Főleg ha ezt nem hobbicélból veszi elő néha-néha, hanem naponta, munkaszerűen használja.

2_3.jpg

30 évvel ezelőtt egyszerűbb volt az élet, mert amit a Keravill (Kerékpár, Rádió és Villamossági Kiskereskedelmi Vállalat )  jónak látott, az képviselte a minőséget. Talán ezért is tudott a Black & Deckerről és a BETA-ról kialakított „jó gép, szerszám” elképzelésünk a csillagos égbe szökni, hiszen akkor még nem is hallottunk olyan márkákról mit a Milwaukee vagy a Snap-On. Még emlékszem, hogy a 90-es évek elején a METRO-áruházat ellepő McCulloh kis láncfűrész, rendesen aláásta a márka nimbuszát, és betette egy „gagyi” kategóriába, holott az USA egyik legpatinásabb láncfűrészgyártó cége volt. Ez olyan mintha a kék Bosch-t a zöld testvére alapján ítéltük volna meg, illetve ki emlékszik már arra, hogy ezt az egész akkumulátoros őrületet a DeWalt kezdte elfogadható minőségben gyártani. Főleg a hazánkban elfoglalt nagyáruházi szereplése miatt, lássuk be azért, a „barkács” kategóriába lett besorolva.

saddle-river-hardware.jpg

Valahogy Magyarországon a „Nagyáruházi” minőség kategória lett, és ebbe sok cégnek beletört a bicskája. Ameddig hazánkban a nagyáruházban árult termék csak szar lehet, addig 200 km-rel nyugatabbra a legnagyobb márkák, minden arcvesztés nélkül jelen vannak a hálózatok polcain.  Az is egy hungaricum Európában, ahogy a Stihl és a Husqvarna üzemelteti, (igaz egymástól szigorúan elkülönítve) az értékesítési és szervizhálózatát, bár az utóbbi néha kikacsint a nagyáruházak irányába is. Inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

Egy biztos: a kirajzolódni látszó véleményhalmaz, tökéletesen jellemzi a sztereotípiákat, miszerint ha kínai akkor szar, de ha a neve egy kicsit is németes csengésű (tök ugyanaz), akkor már jó.

Levonva saját okfejtésünk következtetését, nem akarunk listát vagy rangsort csinálni, helyette inkább elkezdjük megosztani a beérkezett értékeléseket. Elnézést a fapados megoldásért, de mivel tudtomal nincs a csapatban Excel-guru, ezért a tudásomból erre futotta. A fentiek okán az egész Gépítélet kérdőívet átformáltam, szerencsére ehhez már kapunk segítséget a hazai forgalmazóktól (no, nem mindegyiktől), akik elküldik számunkra az elmúlt 15-évben gyártott típusokat. Erre azért is van szükség, mert ha böngészitek a táblázatot, vannak olyan típus megnevezések, mint „nem tudom” vagy „fúró”. A másik gondunk az elején még az volt, hogy nem volt kötelező válasz a szóbeli értékelés, és így sokan (szinte mindenki) ezt meg is spórolta. Nagyon fontos még az új EU-s adatkezelési előírás, ezért nem is bajlódunk saját kérdőív-rendszerrel, használjuk a biztonságosnak minősített Google kérdőívet és ha önként megadjátok e-mailes elérhetőségeteket azt csak a két fél közötti (azaz közted és köztünk) kommunikációra használjuk fel

A lista még nem a teljes, ahogy időm engedi, töltöm fel az adatokat. De mi is ez a Gépítélet?

A Gépítélet arra van, hogy a tulajdonosok maguk értékeljék gépeiket a hosszú távú tapasztalataik alapján. Mi nagyrészt „márkaérintettek” vagyunk, és szerviztapasztalataink miatt szinte bármit bármilyen körülmények között tudunk használni. Nálatok egy gép évekig szolgál és így megtapasztalhatjátok jó és rossz oldalukat, tehát a ti szavatok a döntő.

Hiszek abban, hogy az olvasó azért képes hiteles képet adni a saját gépeiről. A jó ítélet objektív: nem akar bizonyítani semmit, elmondja az igazat. Ha rossz, de szereti, akkor azt. Ha megbízhatatlan, de csodálatos, akkor azt. Mindig az igazat, hogy legközelebb is legyen hol tájékozódni. 

 

Ha van gépe és nem értékelt még, akkor rajta és éljen a barkács.

 

Csatlakozz a Furdancs és a  TotalTool Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr414021522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása