Ponthegesztő házilag

2018.06.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image14_1.jpg

Korábbi posztunkban esett szó az akkumulátorok házi felújításáról. Olvasónk megjegyzésére reagálva rákerestem a munkához szükséges ponthegesztők kereskedelmi kínálatára. 140 ezer alatt nem találni gyári spottert, de mivel igény van rá, vélelmezhető, hogy talpraesett, találékony barkácsolók tömegei láttak neki házilagos építésének. S valóban, autó akkumulátor vagy mikrohullámú sütő felhasználásával számos példát mutatunk gyűjtésünkben. Magyar nyelvű, a megvalósítás lépéseit követhetően bemutató, bő leírások és videók a világ minden - ponthegesztőben szűkölködő - részéről.

Először az elmélet és működési elv
Ponthegesztést vékony lemezek és egymást keresztező acélhuzalok, hálók kötésére alkalmazzák. A lemezeket átlapolva hegesztik úgy, hogy a hegesztendő helyen két, rendszerint kúpos szerszámot (áramvezetőt) szorítanak a lemezekre. Az összeszorított lemezeket az átfolyó áram felhevíti és az átmeneti ellenállás miatt a két lemez érintkezési felületén megolvad, az elektródokkal kifejtett erő hatására a lemezek az elektródok átmérőjének megfelelő felületen összehegednek.
A Szabó Péter okleveles gépészmérnök által tudományos igénnyel megírt doktori disszertációból minden elméleti alapismeretet és technológiai leírást tartalmaz a témában, letölhető a Miskolci Egyetem honlapjáról.

Az ellenállás-ponthegesztés vázlata

hii_10_1.jpg

1: áramforrás, 2: elektródák, 3: lemezek, 4: lencse alakú pontvarrat, F: az elektródák nyomóereje

Megvalósítás házilag

image6.gif

Ha már tudományról esett szó, egy kis történeti visszatekintés. A ponthegesztés igénye szinte egyidős az írásbeliséggel, de legalábbis visszanyúlik a pillanatig, mikor az első barkácsoló (Homo Barkatsus) kimászott az óceánból/lemászott a fáról. Az Ezermester folyóirat 1957. áprilisi számában (29. oldal) megjelent egy rövid, lényegre törő leírás házilagos ponthegesztő készítéséről.

ponthegesztospotterkarosszeriasacelgyspot2700055353-1280x960-0.jpg

A legolcsóbb gyári hegesztő műszaki jellemzői
Hálózati feszültség: 230 V - Fázisok száma: 1 fázis 50/60 Hz - Biztosíték: 16 A - Hegesztõ áram I RMS: 1800 A - Maximális hegesztõáram: 2600 A - Üresjárati feszültség: 5,4 V - Méretek: 20x32x18 cm - Súly: 14 kg. Ezeket kéne produkálni a házilag készített berendezéssel, illetve kis kompromisszummal legalább a nyomába eredni teljesítményének.

image2_16.jpg

 Egy elkészült példány a fórumban bemutatott ponthegesztőkből ollózva

A Hobbielektronika fórum "Ponthegesztő készítése házilag" rovata az ott megszokott igényes szakmaisággal tárgyalja a témát. A felmerülő kérdések megválaszolásán kívül saját építésű gépek is megtalálhatók. E fórumok tökéletesen alkalmasak a komolyabb nekikészülés előtti mérlegelésnek, mert a potenciális problémák, anyag-  és tudásbeli szükséglet felmérhetők mások sikereiből, avagy kudarcaiból.

265212_cam00040.jpg

A vezérlő elektronika, mely visszajelzést is ad a beállított értékekről

"Ez a ponthegesztő bárki által megépíthető, csak egy autó akkumulátorra lesz szükségünk és néhány alkatrészre." - kezdi a szerző, aki egy betegeskedő autóakkumulátor áramerősségét tornázta fel a cikk gerincét jelentő vezérlőberendezés segítségével. A leírás alkatrészjegyzéket, a megépítés menetét, illetve a vezérlő Aurdino egység programját is tartalmazza a teljesség igényével, így könnyen rekonstruálható. Mivel programja lehetővé teszi a módosítást, finomhangolást, egy könnyen méretezhető berendezést tudunk építeni, melyet konstruktőre kifejezetten akkumulátorok reparálásához ajánl.

Nagyon látványos, mindenféle értékeket színes kijelzővel mutató és láthatóan biztonságos kivitelű berendezés. DIY Spot welder Ponthegesztő házilag (700A)

 

Ponthegesztő mikrohullámú sütő transzformátorból

image10_5.jpg
Néhány demonstrációs videó magyar nyelven is található a megosztó oldalon. Bár az elv - mikrohullámú sütő alkatrészbázisként - sikeres működését bizonyítják, életvédelmi okokból és a minimális vizuális - ismeretterjesztési igény hiánya miatt inkább csak tájékozódás céljából, egy csokorban nyújtom át a keresőlinket: tessék!

image12_1.jpg

Ez a videó már sikeresebben mutatja be a konkrét építést és használhatóságot.

Lépésről-lépésre tanfolyam, tetszetős végeredménnyel

image14_1.jpg

Az akkumulátorok felújításáról szóló bevezető után egy MOT alapú, a hegesztési idő és a teljesítmény szabályozását is megvalósító ponthegesztő tervezési és elkészítési lépéseit, valamint a közben szerzett tapasztalatokat ismerteti a "Ponthegesztő készítése mikrohullámú sütő trafóból". Minden tekintetben hasznos és megérthető szakmai dokumentáció. Köszönet a blogszférában példamutató igényességet felvonultató írásokért, ajánlatos szétnézni a blog többi posztja között is.

image4_1.gif

A ponthegesztő-építők élete sem csupa siker és kacagás, itt egy igazán őszinte honlap a fejlesztés kudarcáról. Képen a végeredmény tömör minősítése: "A leírt készüléket senki ne építse meg, mert tűz-, robbanás és áramütés veszélyes" 


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2714052358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.06.18. 05:39:09

Na ezeket a posztokat szeressem! :)

kkm.furdancs 2018.06.18. 09:52:53

@zooltek: Kösz! Jó, hogy beírtál, átnéztem és egy marék stilisztikai hibát kijavítottam. Hiába, rövid volt a posztíró hétvége :)

zooltek 2018.06.18. 15:17:20

@kkm.furdancs: A mikrohullámú sütős trafón én is gondolkodtam, mert abból van itt talonban 8-10 db, de valahogy még mindig nem vitt rá a lélek, hogy valóra váltsak egyet. Egyrészt nagyon nem tetszik a hegesztő munkakábeles megoldás, másrészt amennyit használnám, inkább csak a helyet foglalná. Mert olyan nem igazán van, hogy egy akksiban csak 1-2 cellát cserélsz. Ha 1-2 megdöglött, akkor az viszi magával a többit.

De itt van ez a srác, ez annyira primitív és látszólag működő megoldás, hogy elképesztő:

www.youtube.com/watch?v=o1NFbchHeM8

kkm.furdancs 2018.06.18. 17:01:44

@zooltek: Ez a megoldás hasonlít a fenti autóakkumulátoros megoldásra, nem? Egy vezérlőegységgel csúcsra járatja az áramerősséget. Most persze csak szavakat írtam egymás mellé, mert nem értek hozzá :)):):

Körfűrészt szoktál te javítani? Einhell, Güde, Scheppach, stb. kategóriájút?

zooltek 2018.06.19. 03:47:17

@kkm.furdancs: Az a vezérlőegység egy mezei indítórelé. A nyomógombbal be/kikapcsolja az áramot és az akku indítóárama elég nagy ahhoz, hogy a cellákat egymáshoz varrja.

A felsorolásból jól gondolom, hogy gérvágó fűrészekre gondolsz? A válaszom akkor igen, kb. hetente beesik egy-egy példány.

kkm.furdancs 2018.06.19. 07:54:57

@zooltek: Köszi az okosítást!
Fűrész: Inkább asztalira. Gondolom, általában motorhibával viszik be, de szinte biztos, hogy addigra már lekopott róla a műanyag asztalbetét, anyagvezető vonalzó. Ilyeneket is rendelsz, cserélsz? Még ma frissítem az OFF rovatot és illusztrálom is a kérdést.
süti beállítások módosítása