A fűtés energiaveszteségei

2017.02.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kaz2.jpg

A vegyes tüzelés környezetkárosító hatásáról és a közelgő újraszabályzásról szólt egy írásunk nemrég. A témáról kimerítően, könyvtárnyi irodalmat írtak már, hiszen a hatásfok növelésével nemcsak a fűtés költségei, de a környezet terhelése is csökken. Most egy rövid összefoglalót mutatunk be a fűtésnél kisebb-nagyobb mértékben kárba vesző energiáról.

Ingatlanszemle: Menjünk a víz alá?

2017.02.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Emberek víz alá költöztetésének ötletével talán az olasz maffia kezdett komolyabban foglalkozni (Luca Brasi már a halakkal alszik). A későbbi kísérletek igyekeztek hangsúlyt helyezni rá, hogy a leendő víz alatti polgárokat lehetőleg életben tartsák. Meg-megújuló lelkesedéssel láttak napvilágot tenger alatti lakóparkok tervei, de ha komolyabban sorra vesszük (az irgalmatlan költségek mellett) a felmerülő technikai problémákat, még mindig ott van az egész értelmetlensége. Felejtsük el az üvegből épült palotákat, ahol az ablaknál állva barátságos halakat bámulhatunk, semmit nem fogunk látni, hiszen mélytengerben csekély a látótávolság. Másrészt bizonyos mélység alatt olyan dolgokat láthatunk, amit jobb lett volna nem látni. Akár beköltözhetünk egy japán alvókapszulába, több halat látunk majd az ételfutárnak köszönhetően, mint a tenger alatt.

image13.jpg

Az ötlethez való vonzódást az ember meghitt, elszigetelt lakóhelyre való elvonulásának igénye motiválhatja, ahova nem hallatszik be a segédmotoros kölykök zajongása és az adóhivatal is ritkán jár. Ahhoz már nagyon gyűlölni kell az emberiséget, a szervezett társadalom béklyóit, hogy a technikai nehézségeket legyőzzük vagy megfizessünk másokat ezért és egy mélytengeri - nem valami sekély pocsolyában fekvő - ingatlant vásároljunk. Irodalmi példákból említhetjük Nemo kapitányt vagy az egyik leghangulatosabb játékfeldolgozás  - a Bioshock - elszigetelt közösségét, Rapture városát.

Készítsünk köcsögdudát!

2017.02.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image8.jpg

Kasztanyetta után egy újabb egyszerű népi hangszer elkészítését mutatjuk be. A fonóba járás már nem oly népszerű, mint régen, nehézkesebb bemutatni köcsögünket (vagy dudánkat) a szélesebb közönségnek és ezzel felkelteni érdeklődésüket - hihetnénk. Azonban ez messze nem így van. Bónuszvideónkban egy nagyon népszerű zenekar diszkófeldolgozását hallhatjuk kasztanyettával, mosófával és más barkács hangszerekkel előadva. Tehát igenis lehetséges a köcsögduda populáris felhasználása.

Egy jó embléma fél siker...

2017.02.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Számos szabálya - megfontolandó műhelytitka van vállalkozásunk nyilvános megjelenítésének. Többek között logónk,  emblémánk megtervezése is figyelmet igényel. Köteteteket írtak már a logótervezésről és a márkanévvel kapcsolatos problémákról. A vizes VB egész kommunikációs története egy állatorvosi ló az idétlen kutyától a béna plakátokon keresztül a Water Wili (haha) figura egy kicsit másképp ismert változatáig.

villlogo06.jpg

Előfordulhat, hogy elalvás előtt hirtelen varázsütésre megformálódik elménkben egy zseniálisan humoros és egyedi, frappáns márkanév, esetleg a hozzá tartozó jelképpel együtt. Reggelre kelve első dolgunk legyen beírni a keresőbe és higgyék el, büszkék lehetnek magukra, ha csak 300 létező cég viseli ezt a nevet. Tapasztalataimról a zongoraállványos részben már írtam.

Lógjon bokszzsák a plafonról

2017.02.20. 05:06 | Írta: Mr. Furdancs

A késői, pánikszerű férfivá válás egyik ismérve, hogy az ember úgy tesz, mintha elkezdene vágyakozni a rendszeres testmozgásra. Ha ezt a vágyat cselekedetekre szeretnénk váltani, számos olcsó, könnyen hozzáférhető sportág közül választhatunk. Kézenfekvő a futás, az úgyis divatos, de nagyon fontos szempont lehet negyven felett a minél kevesebb helyváltoztatás sportolás közben. Ne kelljen elmenni sehova, és testedzés közben se nagyon kelljen mászkálni, és mégis fittüljünk. "Ilyen a boksz!" mondhatnánk másképpen értelmezve az örökbecsűt. Na de félre a tréfát! Az ajándékba kierőszakolt bokszzsákom már elég időt töltött ahhoz a sarokban, hogy funkciót adjak neki. Elhatároztam, hogy elhelyezem a plafonon. Ő az én kis negyven kilós stresszhengerem:

photo_2017_01_18_15_53_59.jpgIgen tudom, a glettelést ott a háttérben majd lefestem. És a szegélyről is letakarítom a festéket. 

Egyszerű fiókosztó

2017.02.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nagyon egyszerű tárgyat készítettem (tökéletesítettem) a napokban. Alibi írásnak tűnhet dokumentálása, mert semmiféle találmányt vagy zseniális megoldást nem tartalmaz. Viszont barkácsblog vagyunk, ezért időnként fel kell mutatni valami saját gyártmányt a belinkelt hobbitházakon és apró, színes híreken kívül. Tessék tehát, egy fiókosztó házilag.

fioka14.jpg

Különbözőek vagyunk. Más a testfelépítésünk, világnézetünk, mások a gyermekkori szorongásaink, de mindenkinek van egy fiókja tele kacatokkal. Rendet kell tartani és nagyjából elkülöníteni az apróságokat. Nem egészséges mikor a gázpisztoly izzólámpák, gyógyszer és aprópénz közt hentereg.

A vegyestüzelés alkonya?

2017.02.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nehéz érzelmek és indulatos állásfoglalások nélkül felvezetni a következő írást, mivel érintett vagyok a témában. Közbeszéd tárgya lett - már kormányzati szinten is - hogy valamit kezdeni kell a vegyes fűtésű kazánok okozta légszennyezéssel. Jól értesült Facebook-források és a legalja bulvár címeket használó médiumok már a vegyes tüzelés betiltását vizionálják.

caf.jpg

Mivel fűtsek, ha nincs gáz a környéken? Kávéval?

Kormányszinten óvatosabban kezelik a problémát, mit kezdenének a Parlament felé menetelő, fagyoskodó milliókkal? Majd a matrica, az segít - állítják. Sajnos van tapasztalatunk a kőgazdag nyugati fejekből kipattant rendeletekkel, hogy például Föld anyácskát csakis egymilliós kondenzációs kazánnal menthetjük meg. Nem kétséges, egészségkárosító töménységben áramlik egyes településeken a nedves fával, szénnel vagy épp szeméttel (pillepalack+gázolaj) fűtött házakból kanyarodó füst. Azonban úgy érzem, már megint fűnyíróval metszett szabályzás készül és a minőségi, száraz fával tüzelőket egy kalap alá veszik az igénytelen, deviáns (vagy egyszerűen csak szegény) szeméttüzelőkkel.

Öltözzünk őrült tudósnak!

2017.02.15. 05:02 | Írta: kkm.furdancs

Tart a farsangi szezon, jelmezbálok időszaka. Ha meghívót kapunk egy szigorúan beöltözéses bulira, barkácsblog-olvasóként valami hobbihoz illő jelmezt kell viselni. Mérnök? Túl egyszerű, elég egy civil ruha, számológép és szakáll. Esztergályos? Ugyan! Svájci sapka, kék munkásruha, Szalacsi-szakáll.

st12.jpg

Akkor inkább öltözzünk őrült tudósnak, a legőrültebb, legtudósabb archetípus megtestesítőjének. Az "élet a vágókorongon túl" rovatunk mai vendége Dr. Phineas Waldolf Steel!

A ragacs és a LED-ek.

2017.02.14. 05:02 | Írta: Thoreau

A ragasztópisztolyokról, és az olvadékragasztókról hallhatunk mostanában sokat. A legtöbb dekorációs meg csináld-magad műsorban sűrűn feltűnik ez a technológia. Jómagam, is találkoztam vele persze, de mindig kicsit bohóckodásnak tartottam, hiszen léteznek valódi ragasztók, minden anyaghoz megfelelő, és egy igazi férfi különben is tubussal és kinyomópisztollyal ragaszt, nem holmi elektromos ketyerével.

ragacs1.png

A hét műtárgya: a fűtött kabát

2017.02.13. 05:00 | Írta: Tarrasque

Ha eddig nem volt melegetek, akkor a mai posztot elolvasva garantáltan az lesz, vagy nem. Ismerjük az érzést, amikor a reggeli kávé közben próbálunk erőt gyűjteni, mert egész nap a metsző szélben kell majd dolgozni a szabadban. És tudjuk előre, hogy hiába húzunk fel több réteg termocuccot, legkésőbb délután kettő körül már az átfázástól belassulva zombiként fogunk csellengeni. Vagy amikor a hajnali félálomban szembesülünk azzal, hogy mégis leesett a hó, lehet korábban kelni havat lapátolni, és a forró tea hatása öt perc múlva már sehol se lesz. A túraboltok tele vannak a jobbnál-jobb kabátokkal, pulóverekkel, mellényekkel, de tud ilyet valamelyik?

kabat.gif