Ponthegesztő házilag

2018.06.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image14_1.jpg

Korábbi posztunkban esett szó az akkumulátorok házi felújításáról. Olvasónk megjegyzésére reagálva rákerestem a munkához szükséges ponthegesztők kereskedelmi kínálatára. 140 ezer alatt nem találni gyári spottert, de mivel igény van rá, vélelmezhető, hogy talpraesett, találékony barkácsolók tömegei láttak neki házilagos építésének. S valóban, autó akkumulátor vagy mikrohullámú sütő felhasználásával számos példát mutatunk gyűjtésünkben. Magyar nyelvű, a megvalósítás lépéseit követhetően bemutató, bő leírások és videók a világ minden - ponthegesztőben szűkölködő - részéről.

Egy angol ház újjászületése - 5. rész Mit keres a puding a falon?

2018.06.15. 05:00 | Írta: Pajer

5a690f76e9b51_image.jpg

Nem szeretném tovább feszíteni a „minden angol termék szar és az angolok hülyék- bezzeg a magyar milyen tuti” és kontra feszkót, de a mostani témánk is biztos fel fogja kavarni az ilyen irányú érzelmeket. Pedig szerintem minden szakkritikusnak be kellene látni, hogy a föld más pontjain más és más logika alapján építkeznek, de a végeredmény mindenhol ugyanaz, a helyi szokásoknak, igényeknek megfelelő élhető terek létrehozása.

Ötletes barkácspraktikák: két keréken

2018.06.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Témánk a bicikli építése, átépítése. Videóválogatásunkban a kötelező "őrült biciklik a világ minden részéről" bevezetője után magyar nyelvű, gyakorlati oktatás következik a lapra szerelt bolti kerékpár összeszereléséről. Ezután hurikánná erősödnek a drótszamarak alkotóinak ötletszellői és bambuszból épült bicikli, brutális kerekeken gördülő chopper kerékpár, ötkerekű tandemszörny, sőt, a kis Laura sörszállító biciklije csigázza fel vagy tompítja nézőink érdeklődését.

Zombiálló iPad-tok

2018.06.13. 05:00 | Írta: szopaul

ipadcase2.jpg

Felgyorsult világunkban bármikor előfordulhat, hogy zombik népesítik be a Földet. Szerintem az lesz a legokosabb, ha rögtön hozzálátunk egy zombiálló iPad-tok elkészítéséhez, ennek az oldalnak az iránymutatásai alapján. Ki tudja, mikor lesz rá szükség. Vigyázat! Angolul van!

Ingatlanszemle: Költözzünk börtönbe!

2018.06.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nahát, hogy ez nem jutott eszembe eddig! - csaphatnak homlokukra lakhatási problémákkal küzdő olvasóink. A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága összesen 13000 férőhelynyi apartmant kínál az ország számos településén. Egy csomó probléma azonnal megoldódna. Többé nem lenne gond a munkahelyre ingázás, biztos és kiszámítható egzisztencia, érdekes emberek és mindig kéznél lévő börtönpszichológus. Koszt-kvátély ingyen.

prison-freemantle.jpg

A kép ennél árnyaltabb, nem csak móka és játék a börtönélet. Lehetne olyan megoldás, hogy bármikor kisétálhatok a kapun? Amennyiben nem csábít a smasszer szakma, egyetlen megoldás kínálkozik a boldog és felhőtlen börtönévekre, ha egy elhagyott és lakásokká átalakított ingatlanban rakunk fészket. Galériánkban szabadon szárnyalunk a világ börtönlakosztályai és közösségi célra átalakított fegyházai között. Minden fotóra kattintva link a jutalom további galériákhoz. Ez majd jól lebilincseli Önöket órákra...

Műgyanta padló a lakásba?

2018.06.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Műgyanta padlóról először hallva óvatos fenntartásokkal kezeljük ezt az anyagot, még ha el is ámulunk szépségén. Hajlékony vagy rideg? Asztalláb megtöri, kopásálló? Mennyire lehet vízszintesre önteni és nem csúszik-e nagyon? Mennyire érzékeny a tisztítószerekre?

image6_3.jpg

A műgyanta egy többrétegű, általában kétkomponensű padló burkolati rendszer, amelyet öntött padlónak is szoktak nevezni. Az eljárás lényege, hogy a hordozó felületre a gyanta folyékony halmazállapotban, öntéssel kerül fel, majd a szükséges kötési idő után szilárdul meg. Ipari és otthoni környezetben egyaránt alkalmazható, látványos díszítésekkel tehetjük egyedivé. Azonban számos buktatót rejt alkalmazása és nem is olcsó. Épp ezért fontos a kivitelező kiválasztása vagy mindenre kiterjedő, komoly előtanulmányok a házi megvalósítás előtt. Összeállításunkban horrorszerű kudarcok és látványos sikerek váltják az ismeretterjesztő videókat, hogy minden oldalról áttekintsük e technikát. Szabvány jellegű szakirodalmat és egy napjainkban jellemző árlistát is kínálunk emellé.

Gépítélet - döntsön a nép!

2018.06.08. 05:00 | Írta: Pajer

gepitelet.jpg

Itt a nagy átköltőzésben (mármint a TotalTool Blog-ról a Furdancsra), kicsit elhanyagoltuk egyik fő mellékletünket, a Gépítéletet. A múltkori avulásos bejegyzés kommentjei kapcsán merült fel ismét, hogy foglalkozni kell vele, hiszen  pár száz ítélet már beérkezett. Ennyi adat jó támpontot adhat az ép gépet vagy szerszámot keresőnek, függetlenül attól, hogy profi vagy barkácsgépre van igénye

*a fenti kép csak illusztráció, az adatok folyamatosan válozhatnak

Te is fiam, Termosztát?

2018.06.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az emberiséget egyszer a vízkő fogja kiirtani - vizionálok nemzethalált, miközben a bojler belsejében kotorászok az  összegyűlt, három kilónyi ásványtömeg maradéka után. Két évente kellene (szerelő által) tisztíttatni, de általában addig elromlik benne valami és minek áztassuk feleslegesen a fürdőszobát.

termosztat10.jpg

Most épp három évig húzta a legutolsó meghibásodás óta és meglepetésemre nem a fűtőbetét, hanem a termosztát romlott el. Fura, mert szemre sértetlen, - apróhirdetésben újszerűnek jellemezném - és a szerkezet bonyolultsága sem indokolja, hogy csak úgy magától elromoljon.

Poszterek a falon - második nekifutás

2018.06.06. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Múlt heti posztunkban leírtuk, hogyan is kasíroztuk/ragasztottuk fel a posztereket egy HDF lemezre, majd hogyan lett azokból falikép. Az akkor bemutatott képek azóta is fent vannak a falon, de már jó ideje nem teljesen abban az állapotban, ahogy az akkori cikkben írtuk...

 

Az történt, hogy a falra felhelyezés után nem sokkal a képek elkezdtek megvetemedni, vagyis meggörbülni. Ez nem volt teljesen váratlan, bár én reméltem, hogy nem kerül rá sor. A képek egy méretre szabott HDF lemez egyik oldalára kerültek felragasztásra, sűrű tapétaragasztó segítségével.

Érdemes még fával fűteni?

2018.06.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Rövid leszek: nem. Már nem. Gyakorló tűzifa vásárlóként látom, hogy költségei mennyire felzárkóztak a gázfűtéséhez. Ha a fűtőérték-ár viszonylatot nézzük, még lenne esélye olcsóbban kihozni egy fűtési szezont fával, de az ömlesztett fa kereskedésének nyilvánvaló átverései árnyalják a képet. Kevesen állnak készen mérni a házhoz hozott fát (mindegy is, legfeljebb jól meglocsolja vízzel a kereskedő).

image255.jpg

A térfogatra vásárolt hasábok esetében is kiderül kockába rakva, hogy másmilyen fizikai összefüggések szerint alkotott párhuzamos univerzumból érkezik a teherautó, ahol (még a nagyvonalúan számolt légrések esetében is) akár 40 százalékkal csökken a keményfa térbeli kiterjedése. Illusztrációként a baloldalt Zircen mért 6.5 m3 bükk faipari hulladék és a Pápáról érkező 5 m3 akác nagyon számottevő eltérései láthatók. Elméleti fizikus doktoranduszok akár témaként is felvállalhatnák a földrajzi pozíciók befolyásolta sűrűséget.