Ötletes barkácspraktikák (5.)

2018.01.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

cccffc.jpg

Saját készítésű power bank elemből, az idővel mindenki sújtó vezeték megtörés kijavítása és körbefonása. De ha időben nekilátunk a megelőzésnek, az egész problémát kiküszöbölhetjük néhány tollbetét-rugó felhasználásával. Csavart, rugalmas töltővezeték kialakítása hajszárító segítségével. Ötletes megoldás vezetékek tárolására, hogy összetekerednének. Telefontartó erszények és táskák gyors elkészítése és ez még csak az első fele volt mai videónknak.

LED videó és fotólámpák.

2018.01.18. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Aki hozzám hasonlóan még analóg, filmes gépekkel kezdett fotózni, nyilván megtanulta, hogy a rendes eredmény eléréséhez fény kell. Sok fény. Aki most fog ebbe bele, a digitalizáció és az egyre jobb érzékelőlapkák időszakában talán ennyire nem érzi ezt jelentős problémának. Mindaddig, amíg egy igazán fontos, de sajnos sötét helyen rögzítendő esemény felvétele, fotózása, illetve ennek kudarcai erre rá nem ébresztik. Bizony, az alapvetés ma is ugyanolyan igaz, mint 50 éve. A jó képhez fény kell.

ph2.jpg

Ingatlan: Van, aki hidegen szereti

2018.01.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Norvégiába kéne költözni! - gondoljuk a nyáresti, 29 fokos panelban, aztán télre elfelejtjük az ötletet. Kivéve mostanában, a +15 C° januári rekordok idején. Ha olvasóinknak hiányzik a hóemberes, zimankós, más autóba átülős tél, vigaszul és inspirációként bemutatunk néhány igazán fagyos, de lakott területet.

image1_1.jpg

Elsőként az abszolút hőmérsékleti rekord, az Antarktiszon települt Concordia Station, ahol -80 C° is előfordult már. Rovatunk speciális ingatlankeresőként íródik, de ide csak akkor költözhetünk, ha tudósok vagy munkavállalók vagyunk. Speciális szabályok uralkodnak, például semmilyen idegen tárgyat nem hagyhatunk a bázison kívül, tehát pisilni csak PET-palackba lehet, amit visszaviszünk a táborba. Komoly gond lehet szociális érzékünkkel, ha ennek dacára hajlunk a kompromisszumra -80 fokban palackba vizelni 15000 röhögő pingvin karéjában.

Régi vakuk digitális gépekhez?

2018.01.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A fotózás művészet és szakma, ha jól csinálják. Pár hónapja beszereztem egy tükörreflexes gépet, hogy  illusztrációink színvonalát emeljem a telefonos fotókhoz képest. A beépített vaku és megvilágítás ellenére még több fényt igényelnek egyes témák, ezért vaku után néztem. A gyári, új rendszervakuk ára 40e-től a végtelenig terjed. Végül egy olyan használt típust választottam, mely a "Nikonhoz" jellemző kivételével nem tartalmazott konkrét információt sem az eladója, sem az Internet egésze részéről.

vakupost08.jpg

Újabban valahogy jellemző a keresőkre, hogy az első 50 találat kizárólag reklám, még csak a témához sem szorosan kapcsolódva. Az pedig, hogy régi analóg vakuk digitális géphez való csatlakozhatóságáról és használatáról anyagot keressek, utólag felesleges időpazarlásnak mutatkozott. Egyetlen rövid cikket találtam kompakt géphez illesztésről, de az sem jutott a témafelvetésnél messzebb. Végül megvettem a vakut és megosztom tapasztalataimat azzal a kitétellel, hogy lehet hibás az egész elmélet, csak épp szerencsém volt egy konkrét esetben. Otthon ne próbálják ki (?)

Csak kalózoknak!

2018.01.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image5.jpg

Kezdődik a farsangi jelmezbálok ideje. Hiába a sok, zavaróan testre feszülő rucikban feszítő szuperhős, a kalózromantika még mindig népszerű jelmezötleteket szül. Elkészítésükhöz ajánlunk egy könyvecskét, mely  szabványos kalózruházat mellett a kötelező kellékeket (faláb, szemtakaró) is tartalmazza a magyar-szomál nyelvkönyv kivételével.

Ötletes barkácspraktikák (4.)

2018.01.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

cxxxcxc.jpg

Kapuk és bútorok mai bemutatónk főszereplői, melyek vagy másképp működnek, ahogy megszoktuk, vagy pedig praktikusságukkal érdemlik meg figyelmünket. Lesz egy vitatható kivitelezésű emelt padló, amivel kapcsolatban felmerül a kétely, hogy bölcs ötlet-e letakarni a radiátort.

Így működik a webáruház

2018.01.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A hagyományos szaküzletek alkonyát taglaló írásunk indulatokat korbácsolt, mégis egyetértett boltos és vásárló is a trónkövetelő webáruházak előnyeivel és megkerülhetetlenségével kapcsolatban. Vásárlói oldalról a működés be- és kimenetét látjuk, azaz megrendelésünk leadását, majd az áru kézhezvételét. Már régóta izgat, hogy időközben mi történik, hiszen komoly logisztikai folyamatok játszódnak a háttérben árubeszerzéstől a pénzügyeken keresztül a panaszkezelésig.

friendly06.jpg

Meginterjúvoltam egy relatíve kisebb méretű és rétegvásárlókat célzó vállalkozást, melynek működése a csökkenő forgalmú szaküzletek fellendítésének megoldása lehet a fizikai bolt fenntartásával párhuzamosan. Szóba kerül Laár András erősítője és a „használt” eszközök kereskedelme is.

Érdekes antik órák

2018.01.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az órák régóta velünk élnek, nem csoda, hogy az adott kor divatja, stílusjegyei visszaköszönnek az egykori nappalik fő helyét elfoglaló drága és hasznos szerkezetekről. Elterjedésüket követően szabadon szárnyalt a tervezők fantáziája a barokkosan túlcizellált remekektől a minimalista példányokig. Ezer forint körüli befektetéssel mi is vásárolhatunk óraszerkezetet mutatókkal, hogy személyre szabott időmérőt készítsünk.

0.jpg

Mai galériánkat ezért ötletgyűjteménynek is szánjuk. A nézelődéshez érdemes ropit, friss répát vagy megmaradt szaloncukrot bekészíteni, mert a fotókra kattintva a linkek több száz-ezer darabos antik- illetve antikolt gyűjteményekhez vezetnek. Kellemes nézelődést!

Kevés kőzetgyapot, több tűz!

2018.01.09. 06:00 | Írta: kkm.furdancs

Az európai kőzetgyapot gyárak kapacitáshiánya növeli a lakó- és ipari területeket érintő tüzek kockázatát. Az építőipar fellendülésével a szigetelőanyag-gyártók jellemzően csak 3-4 hónapos átfutással tudják a nem éghető, A1-es besorolású kőzetgyapot hőszigetelést leszállítani.

image3_1.jpg

Az építési folyamatokat késve tervező tulajdonosok és kivitelezők emiatt egyre gyakrabban éghető polisztirollal szigetelik új társasházaikat és ipari ingatlanjaikat, olyan esetekben is, amikor az előírások ezt nem engednék. Ezzel csökken az épületek tűzbiztonsága. Ezt a problémát az előrendelések mellett magyar szakemberek innovációja segíthet orvosolni, amely üveggyapottal kombinálja a kőzetgyapotot.

Billentyűből vezérlőpult

2018.01.08. 05:00 | Írta: Steampunk Garage Company

Ezt a billentyűt még régebben készítettem rendelésre. A vevő szeretett volna magának valami olyat az asztalára, ami úgy néz ki, mint egy léghajó vezérlője. Mivel ritkán utazom ilyenekkel (tériszony), ezért körülbelül fogalmam se volt milyennek kellene lennie, így mindent a fantáziámra bíztam.

p3250407.JPG

Mindenesetre megpróbáltam elegánsat, de visszafogottat készíteni. A billentyűt is a vevő adta, én meg bátran (még sose dolgoztam bőrrel) mondtam neki, hogy fekete bőrrel tervezem bevonni. Túl sok kép nem készült a folyamatról, de remélem a szöveges leírás eléggé érthető lesz.