Konyhai lopásgátló

2016.09.26. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Ha napi szinten keressük az ötletes megoldásokat, akkor legyen ez a mai. Az alábbi fotót Zsombor nevű kedves olvasónktól loptuk. Azt nem tudjuk, hogy maga fényképezte-e, vagy ő is nyúlta valahonnan. Nem egy nehezen értelmezhető fotó, de mi percekig néztük, annyira lenyűgözőnek találtuk. Nem pusztán a kreatív megoldás okán, hanem mert olyan jó elképzelni a napi harcokat az irodában, vagy akár a háztartásban fellelhető evőeszközök és étkezési kiegészítők frontján, ami aztán ilyen kreatív megoldást eredményez. Nyilván nem kevés dühvel jött az ötlet.  Nagyon szeretjük.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Népszerű ipar: Plazmavágás

2016.09.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ipari vágásmódszereket ismertető sorozatunkban egy, a magánszemélyek részére is már-már elérhető technológia, a plazmavágás került sorra. Százezerrel kezdődő összegtől már kapható kis teljesítményű, hordozható berendezés. Kezelése és felépítése nem sokkal bonyolultabb, mint egy védőgázas hegesztőé.

plazma06.jpg

Az iparban puszta daraboláson kívül alakra vágással, akár 3D fejjel (mely nem csak derékszögben, hanem tetszés szerinti szögben lesarkozott alakzatokat vág). Először az elméletet, majd a termetes plazma automata vágókat ismertetem. A hordozható gépek később még napirendre kerülnek.

Építsünk gitártokot

2016.09.21. 05:12 | Írta: Thoreau

Akinek van gitárja, amit időnként szállítani is kellene, hamar eljut oda, hogy kéne egy megfelelő keménytok a hangszernek. Persze gitártokból sokféle kapható, puha és keménytokok is, azonban ez utóbbiak azért időnként elég magas áron elérhetőek csak, ez különösen akkor fájó, ha amúgy csak egy olcsóbb, kezdőknek ajánlott gitárunk van. Ilyenkor azért rosszul eshet, hogy a tok, ami a gitárt védi, akár dupla annyiba is kerülhet, mint maga a védendő hangszer. Aki szeret barkácsolni, és van némi érzéke a fához, plusz van otthon néhány szerszáma is, hamar eljut odáig, hogy akár készíthetne is egy keménytokot a saját hangszeréhez.

git1.png

Mosdó felszerelése

2016.09.20. 06:13 | Írta: kkm.furdancs

image1.jpg

Látogatottsági adatok alapján Önök annyira szerették szaniterszereléses sorozatunkat, hogy még egy epizódot, a mosdókagyló felszerelésének leírását bemutatjuk. A munkához szükséges segédanyag: fugázószilikon, szerszámok és a mosdóhoz kapott szerelvények, csavarok.

Szétszedtem: Benzines szegélynyíró

2016.09.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A benzines szegélynyíró vagy fűkasza pompás találmány. Nem hólyagosodik tenyerünk a kaszától vagy sarlótól és alkalmas ferde felületek nyírására. Fontos tanács: soha ne nyírjunk árokpartot vagy gátoldalt tologatós fűnyíróval, mert a kenési rendszere miatt motorja már egy perc múlva besülhet. Természetesen ez a négyütemű - legelterjedtebb - motorokra igaz.

fukasza05.jpg

Mivel üzemórákat tekintve keveset használjuk, hosszú évekig szolgál a háztartásban. Tulajdonképpen nem is a használat, hanem a téli-nyári tárolás és a karbantartás hiánya rövidítheti 10-12 éves életciklusát (ez szigorúan kiskerti üzemre értem). Természetesen adódhatnak hibalehetőségek, hiszen üzemanyag-ellátást, gyújtást, levegőszűrést, kenést szolgáló alkatrészeket tartalmaz. A kerti gépeknél mégis leginkább a berántózsinór adja fel elsőként. Egy berántózsinór-károsult példányt szedtem szét a javítás reményében.

Térfigyelő VHS kamera

2016.09.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Sok idő eltelt, mióta Kovács úrral együtt megvettem életem első kameráját. Akkorra kifutóban voltak a szalagos készülékek, viszont a digitálisok ára még elérhetetlen magasságokban. Állapota máig kiváló, de a legolcsóbb telefonkészülék is felülmúlja szolgáltatásait (ha a valódi üveg optikától eltekintünk) és a digitális tárolás praktikussága - nulla költsége végképp elavulttá teszik a szalagos bíbelődést.

grabber02.jpg

Szomorú látni, hogy 10e forintnál többet nem kapnánk érte, de nem is adnánk el ennyiért, ha egyetértenek velem. Ez egy finom és működő opto-elektro-mechanikai berendezés, tehát inkább találjunk neki másodlagos funkciót, vagy egészítsük ki a szolgáltatásait...

Kompresszor a műhelyben – 4

2016.09.15. 05:13 | Írta: Thoreau

Elérkeztünk kompresszorhasználati sorozatunk utolsó írásához. Persze azért még lesz szó ilyen szerszámokról, de az általános bemutató-sorozatként ennyi elég lesz. Adtunk némi ízelítőt abból, miért is lehet célszerű egy kompresszort beállítani az otthoni műhelybe. De hogy némi konkrétumot is mondjunk, ebben a posztban összeszedem, szerintem milyen tevékenységeknél lehet ez igazán célszerű…

kompm_20_baustelle_025-large.jpg

Csavarkötések és biztosításuk

2016.09.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A fémipari gyártmányok összeszerelésének általános és leggyakrabban alkalmazott módja a csavarkötés. Ebből következik, hogy a szerelési munkák közül a csavarkötések szerelése fordul elő a leggyakrabban. A csavarkötések szerelésének célja, hogy különböző gépalkatrészeket, szerkezeti elemeket úgy kössünk egymáshoz, hogy azok a gép vagy a szerkezet zavartalan működését biztosítsák, és szétszerelésük roncsolás nélkül elvégezhető legyen.

Miért szereljünk?

2016.09.13. 05:04 | Írta: Thoreau

Úgy látszik, vannak olyan témák, amelyeket időről időre érdemes újra elővenni. Lehetnek ezek általános szerelési tanácsok is, de ilyen például az is, hogy miért is szeretünk barkácsolni, vagy miért érezzük úgy, hogy a dolgok saját kezünkkel végzett megjavítása, további használatra alkalmassá tétele fontos dolog.

 kave.jpg

Így készül a mesekastély

2016.09.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

e3.jpg

Kerámiát készíteni nem gyerekjáték, tanúskodik egy korábbi gigainterjúnk Dudás Emesével, aki azóta is formázza-festi-égeti manóházait, függőit. Nemrégiben egy videósorozattal rukkolt elő, ahol betekintést nyerhetünk a gyakorlati folyamatokba. Ez a művészet-szakma nem lehet sikeres a puszta elméleti- és gyakorlati alapok elsajátításával, számos elrontott égetés és gyakorlati tapasztalat szükséges egy rutinosnak mondható keramikus (ön)képzéséhez. Írásunkat Emese legfrissebb munkáival illusztráltam.