Vastagsági gyalulás hobbi géppel

2017.12.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az asztal síkjában végzett egyengető gyalulás után a vastagsági megmunkálás kerül sorra. A vastagoló gyalugép rendeltetése a faanyagot pontos vastagságra gyalulni. A vágó­szerszám - a késtengely - forgó mozgású, az anyag előtolását szintén a gép végzi.

gyalup_13.jpg

A gép fő részei: az állvány, a gép munkaasztala, a késtengely a csapágyakkal, előtoló szerkezet és a nyomószerkezet. A gép jellemző méretei: a legnagyobb gyalulási szélesség és a gyalulási magasság. A jelenleg használt gépek munkaszélessége 300-1300 mm, gyalulási magassága pedig 5-250 mm.

Kiemelő hátfalak lapos tévékhez

2017.12.13. 05:00 | Írta: -nos-

A televízió tagadhatatlanul része az életünknek és szinte minden otthonban a fő helyet foglalja el. A lapos LCD- és LED-televíziók egyre rohamosabb elterjedésével pedig a lakószobákban elfoglalt helyük is változóban van. Nem ritka a falon "képként" elhelyezett készülék, de a fontosságát egyéb módon is hangsúlyosabbá lehet tenni.

A láncfűrész nem játék! Vagy mégis?

2017.12.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

hn.jpg

Egyre népszerűbbek a szerszámokat és munkagépeket "ábrázoló" játékok. A gyerekek mindig szívesen utánozták a felnőtteket (Apa kocsit hajt) és most egészen élethű, motorhangot kiadó, mozgó alkatrészekkel felszerelt szerszám utánzatokat kaphatnak karácsonyra. Egy ötletadó csokorral kedveskedünk olvasóinknak a kereskedelemben kapható példányokból és még egy rövid motivációs tréninget is mellékelünk gyermekek számára, meséljék tovább!

Klasszikus falburkoló panelek

2017.12.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

2.jpg

Kosztümös filmekből és lenyűgöző építészeti képgalériákból ismerős lehet a fa falburkolat (wainscot, wall panel). Komoly kézi munkával, faragott díszekkel bőségesen ellátott lakásdíszítő elem volt, mely egyben a falat is védte. Barkácskategóriában nagy falat lenne házilag megközelíteni akár egy szerényebb korabeli faburkolat részletességét - már csak ára miatt is - de egyszerűsített változata (ami nem a vitatott dekorativitású fenyőlambéria) házilag is megvalósítható. Ábrándozzunk együtt!

Hív a vasút, vár a Flickr!

2017.12.08. 09:11 | Írta: kkm.furdancs

Gyanakvó vagyok a túlhájpolt internetes trendekkel szemben. Emlékszem mikor emberek bármit, tényleg bármit megtettek volna, hogy tesztelési fázisban hozzájussanak egy Google Buzz (vagy az a Wave volt?) meghívóhoz. Egy év után - vitathatatlanul jogosan - megbukott mindkettő, de a MySpace részvények sem kelendőek manapság. Mulandó és nagyrészt értelmetlen dolgok ezek.

vasut_016.jpg

Viszont ha az ember blogol vagy fotózik, mind a feltöltés-megosztás, mind a legális illusztráció beszerzés miatt szüksége van egy jó forrásra. Túl szép nap ez a mai, hogy megosszam gondolataimat az Instagramról és a Printerestről. A Google képkereső korrekt, de csak kimenete van és néhány bosszantó apróság jellemzi (amitől eltekintve jól használható, csak sokszor használhatatlanok a találatok).

Egyengető gyalulás asztali géppel

2017.12.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Asztali gyalugép beszerzését azoknak ajánlom, akik komolyan gondolják a faipart és az egyébként gyalultan (is) vásárolható faanyagokat maguk szeretnék megmunkálni, illetve a munkafázisok valamelyikében szükséges a helyszíni gyalulás. A kézi gyalugép pengéi csak 82 mm szélesek és gyakorlat kell kezelésükhöz. Az sem titok, hogy nem olcsók, rendkívül hangosak és sok port - forgácsot termelnek.

gyalup_18.jpg

Rövid időre megfordult nálam egy népszerű típus, mely egyengetésre és vastagsági gyalulásra is alkalmas. A gyalulás elmélete mellett a gépről szerzett tapasztalataimról is beszámolok, illetve röviden az egyengető gyalulásról. A vastagsági gyalulás a következő részben kerül terítékre vásárlási tanácsokkal egyetemben.

Bedrónozott Mikulás és más télapóságok

2017.12.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Reméljük, kedves Olvasó jó volt egész évben, ezért csizmája virgács helyett ajándékkal telt meg. Mikulásjáró éjszaka volt, de a bevásárló központok már október óta emlékeztetnek rá dekorációikkal és tejbevonós csokimikulásokkal (melyek néha szociopata tekintetű, átcsomagolt nyulat rejtenek).

boston-dynamics-robot-reindeer.png

Ebben az időszakban meglágyul az emberiség szíve és ünneptől elérzékenyült harci robotgyártók, kínai fröccsöntő üzemek nagy gázfröccsel indítják télapós kampányaikat. Kitekintésünk Mikulás drónokat, humanoid- és rénszarvasoid  robotot, virtuális szánszimulátort gyűjtött csokorba ezen a szép ünnepen.

Erdőt az előszobába!

2017.12.05. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

De legalább egy fát. Mert a fa jó. Ez a poszt egy konkrét megrendelés nyomán íródott. A megrendelő egy fát formázó előszobafalat szeretett volna. A Google képkeresője elég sok lehetséges alternatívát dobott ki. Persze ezek némelyike azért elég nehezen (értsd: drágán) kivitelezhető lett volna. Végül is a megrendelő kívánságát és a megvalósíthatóság lehetőségét sikerült összeboronálni.

Az előszobafal 15 mm vastag rétegelt lemezből készült. Eredetileg több darabból állt volna, de miután a rétegelt lemez tábla 1,5x1,5 m-es méretébe belefért a fa koronája, így végül egy darabból készült az alkotmány.

A hologram, mely elveszi a munkádat

2017.12.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

hml12.jpg

"A jövő költséghatékony rockzenésze már nem alternatív vagy klasszikus, hanem pneumatikus." - írtuk három éve a "Pneumatikus jazzdobos" posztunkban. Újabban már csak nézünk, mint luddita az iPhone gyárban. Néhány éve ugyanis a japánok kitalálták a pusztán virtuálisan létező énekesnőt, melyet kivetítenek koncertjein, énekhangja is szintetizált. Nincsenek extra igényei a hotelszemélyzet felé és két fellépés közben elfér egy SD-kártyán.

Szobrászat láncfűrésszel

2017.12.01. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

faszob.jpg

A láncfűrészes szobrászathoz kiforrott terv, kézügyesség és benzin kell. Könnyű hibázni, de a sikeres végeredmény lenyűgöző lehet. Munka közben készült felvételek a gépi faszobrászat gyakorlatából, szék készítésétől virginiai medvebocsig.