Építsünk függőkertet!

2017.06.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Szemiramisz függőkertje maga korában a világ hét csodája közé tartozott. Szerényebb méretekben - de jóval kevesebb rabszolga és folyóelterelés felhasználásával - mi is megörvendeztethetjük királynőnket vagy önmagunkat ilyen bensőséges környezettel. Ne csak virágoskertre gondoljunk, akár cukkini, retek, paradicsom is nevelhető a magasban, míg leveles hasznosítású növényeink - saláta, rukkola, stb. - dekorációként és táplálékként egyaránt szolgálnak.

s5.jpg

A növénytartók kiemelése az unalmas síkból felmagasló állványzatot igényel, ami lehet a kerítés vagy házfal, de magunk is építhetünk tereptárgyakat. Sikerünk a kert praktikus felosztásán és a tárgyak-színek harmóniáján múlik, és ekkor még egy háztartási létra is kreatív, környezetbe illeszkedő tartóállvány lehet.

Duguláselhárítás slaggal

2017.06.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Családi házunk nagyon régi, számos hibalehetőséget rejtő ős-szerelvényekkel. Legutóbbi felújításakor azonban akkori tulajdonosa időt-fáradságot nem kímélve, kínosan ügyelt rá, hogy csak a kor színvonalának megfelelő, kereskedelemben kapható legminőségibb, legszilárdabb anyagokat lopja hozzá a munkahelyéről.

dugoposzt.jpg

Otthonunk szennyvízrendszere ezért az eltelt évtizedek során sikeresen megbirkózott a gondos mosogatás (lefolyószűrő, stb) dacára felgyűlő hordalékkal. Azonban semmi sem tart örökké. Eljött a perc, mikor hörögni kezdett a mosogató, mint Cannibal Corpse, majd napok múlva végképp, légmentesen eltömődött.

Ipari művészet: fényképezőgépek

2017.06.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az analóg fényképezőgép olyan tárgy, melyről első pillantásra feltételezzük, hogy apró kis rugócskák, billenő karok, mikrocsavarok és még apróbb izék dolgoznak belsejében összehangoltan, hogy ezredmásodperces időzítéssel nyissanak-zárjanak blendét vagy állítsanak fókuszt. Váza, alkatrészei természetes anyagokból készültek, mint fém, üveg, bőr. Igazán tetszetősek és finoman, nagyon finoman kattannak, mikor tekerünk rajtuk.

camera11.jpg

Még a gyermekkorunkból ismert népszerű típusok - Zenit, FED2, CMENA8M (Pajtás?) - is sugalltak egyfajta méltóságot, mely a belsejükben rejtező finom mechanikát sejttették, hát még a tradicionális profi formákban pompázó nyugati gépek. Mai posztunkat ezen finommechanikai művek előtti tisztelgés inspirálta. Csak fotók és azokra kattintva link nagyobb fotókhoz vagy további gyűjteményekhez, a végén újrahasznosítási próbálkozások.

Vetemedik az ajtó?

2017.06.22. 05:00 | Írta: Thoreau

Bár erről a témáról már ejtettünk szót korábbi posztjainkban, (például itt és itt) most egy olvasói kérdés nyomán újra előkerült. A konkrét kérdés egy újonnan beépített ajtó vetemedésével volt kapcsolatos. Ebben a posztunkban kicsit körbejárjuk a témát.  (Előre bocsátjuk, hogy sajnos varázsszert nem fogunk tudni ajánlani…)

Az ajtók vetemedése, vagyis az, hogy az ajtólap kisebb-nagyobb mértékben eláll az ajtótoktól, legtöbbünk számára ismert jelenség. A régi, akár 100 éves tömörfa ajtóknál épp úgy előfordulhat, mint az új beépítésűeknél.  Talán csak a műanyag és az alumínium ajtók esetében lehet biztosan elkerülni ezt a jelenséget, feltéve hogy a beépítésük szakszerűen történt.

Építsünk kemencét!

2017.06.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Szinte biztos, hogy frissen családi házat vagy telket vásárolt családok első dolga egy szalonnasütő hely készítése, talán már a lakásavató helyszíneként. Akár körbe rakott kövekből, akár téglából összehabarcsozva készült, utánozhatatlan ízeket és meghitt hangulatot nyújt a sütögetés.

kemence_07.jpg

Később szintet léphetünk egy kerti vagy beépített kemence építésével. Bármennyire könnyed ujjgyakorlatnak tűnhet a legegyszerűbb, tradicionális vályogkemence összerakása, alaptanulmányok és mindenre kiterjedő tervezés nélkül ne vágjunk bele. Akár az uralkodó szélirány, a rendelkezésre álló terület mérete és a legközelebbi ukrán lőszerraktár távolsága is mérlegelés tárgya lehet tűzbiztonsági, építésügyi szempontból.

Villanyszerelés: Védővezetők, nullázás, védőszigetelés

2017.06.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

villo_028.gif

Továbbra is az áramütés elleni védelemmel folytatódik villanyszerelési sorozatunk. Védettségi fokozatok és érintésvédelmi osztályok, védővezetők, nullázás, védőszigetelés fogalmak ismertetésével és gyakorlati tudnivalókkal, színjelekkel, bekötési útmutatóval. Hogy ne rázzon (akkorát) az áram.

Mágneses késtartó házilag

2017.06.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kes2.jpg

Bürokrata múltam örökségeként bukkantam egy marék mágneses rögzítőre. A műanyagba ágyazott, 25 mm átmérőjű korongokkal fémtáblára, hűtőre függeszthetünk hirdetményeket. Ötletet adott felbukkanásuk, mert nemrég vásároltam egy készlet kerámia kést. Persze nem a méregdrága, tisztán kerámia szakácsmesteri szerszámot, hanem a fémpengére laminált műanyag típust. A kereskedők is bizonyára egyszerűség kedvéért, nem pedig beugratásként árulják kerámia késkészlet néven (irónia).

Ötlet kerti locsoláshoz

2017.06.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A gyakori öntözés még akkor is meghökkentően hatásos tud lenni kertünkben, ha amúgy tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a növények vizet igényelnek. Egy időben elvetett és kiültetett paprikapalántákat hasonlítunk össze a fotón. Az első szabad földben, ritkábban kapott vizet, a másikra litereket löttyintettem időnként.

locs00.jpg

A minimum 50-60% növekedési különbség láthatóan megéri a gyakori locsolást, ezért legalább értékesebb palántáinkat kényeztessük. KPE vízcsövet mutogattam legutóbb, most locsolóhálózat túlnyomás elleni védelméhez adok tippet.

Szigetelni hitelből is megéri

2017.06.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Sajtóközlemény: Még hitelből is érdemes elvégeztetni hőszigetelést, mivel már léteznek olyan pénzügyi konstrukciók, melyek önerő nélkül igényelhetőek családi házak energiahatékonysági korszerűsítésre is. Ennek köszönhetően a hőszigetelés elérhetővé válik azok számára is, akik energiaszegénységben élnek. Mivel már a homlokzati és tető szigetelés alkalmazásával akár 40%-kal csökkenthető a rezsiköltség, a hőszigetelés önfinanszírozó lesz, vagyis az azzal elért megtakarítás fedezheti akár egy, a szigetelés finanszírozására felvett hitel törlesztését is. Energiahatékonysági 22-es csapdája.

knauf_sx54.jpg

Az épület energetikai beruházások megvalósulásának a családi házak esetén leggyakrabban az vet gátat, hogy éppen ott lenne szükség a korszerűsítésre, ahol a magas rezsiköltség kifizetése is gondot okoz. Magyarországon a jövedelmük 34%-ánál magasabb energiaköltségekkel rendelkező, azaz energia-szegénységben* élő háztartások kb. 85%-a családi házban él.

Kincs avagy szemét?

2017.06.14. 05:00 | Írta: Thoreau

Korábbi posztomban említém, hogy a tavasz bizony a műhelyben is a rendrakás ideje. Nem tudom ugyan, az olvasóinknál ez hogy működik, de azt gondolom, ez a tevékenység sehol nem megy teljesen zökkenő mentesen. A kulcsszó alighanem a szelektálás, vagyis a címben említett dilemma megoldása. És ez nem egyszerű...

Az első dolog ugye ilyenkor a takaritandó terep nagyjából történő megtisztítása. Ez esetemben könnyű, lévén egy, a világ végén lévő falutól 3 km-re álló családi házban lakom, ahol a műhely előtt korlátlan terület áll rendelkezésre az ideiglenes kirakodásra. A hangsúly az ideiglenes szón van, de erre még visszatérek.