Rávilágítunk a lényegre!

2017.04.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Címképünkön mobil vallatólámpa a belügyminisztérium részére, avagy kisipari segédeszköz házi UFO-boncoláshoz. Még inkább tárgyfotózásunk nélkülözhetetlen kiegészítője, az állványos lámpa. Több világosságot! (Mehr licht!) - mondta Goethe halálos ágyán, de jóval kevésbé híres fotográfusok is ugyanezt tanácsolják éles és színhű fotók elkészítéséhez.

04fotolampa.jpg

Mai témánk tehát a tárgyfotózás és egy házi készítésű dupla világítótest. Én magam készítettem, miután a padláson rábukkantam két békebeli lámpaernyőre. Minden más hozzávaló akadt a műhelyben. Elkészítése egyszerű, fogásait számtalanszor látták már a blogon, nem untatom önöket a hegesztés és fúrás részleteivel. Helyette fotózási-világítási kisokos és lámpa tesztelés.

Steampunk és újrahasznosítás

2017.04.21. 05:02 | Írta: Thoreau

A steampunk stílusról, és az így alkotott tárgyakról szóltunk már több ízben is. A neten millió tárgyra bukkanhatunk, amelyek ebben a sosemvolt, az antik és a modern elemeket és funkciókat ötvöző stílusban kerültek megalkotásra. A legtöbbjük különböző, általunk is ismert, sőt akár használt tárgy újragondolásával, átalakításával jön létre. Nem ritka, hogy olyan érzéseket kelt bennünk, hogy hát ez milyen jól néz ki, és ezt mi is meg tudnánk csinálni.

steam3.png

Fészekhinta házilag!

2017.04.20. 05:00 | Írta: Ezermester.furdancs

Itt a tavasz és egy hosszú hétvége, mivel is lehetne eltölteni, mint egy jó grillezéssel egybe kötött barkácsolással. Barátaink hívtak, hogy lenne néhány bepácolt hús, amit szívesen feláldoznának egy családi találkozó apropóján, de ha már épp erre járunk, akkor fabrikálhatnánk egy fészekhintát is, mivel nekik nincsen hegesztő bigyójuk (trafójuk), de nekünk van.

feszek00.jpg

Még a projekt elkezdése előtt szembesültem azzal a kevésbé elhanyagolható ténnyel, hogy a fészekhez nincs egy jól felszerelt lakatos üzemem, amiben lenne egy csőhengerítő a kerek alakzatok készítéséhez, így az ősi, Euklideszi matematikai dilemmára, a kör négyszögesítésére voksoltam.

Dolgozzunk szoknyában!

2017.04.19. 05:00 | Írta: Thoreau

Jól olvastátok, szoknyában. Igen, mi itt a Furdancs blognál is férfiak vagyunk, de ennek az egészhez semmi köze. A szoknya ugyanis célszerű és jó! Dolgozni pedig még annál is jobb. Mindjárt meg is mutatjuk miért.

Lépcső alatti tárolók és kutyaházak

2017.04.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Hazánkban csak mérsékelten elterjedtek a többszintes lakások, ezért az emeleti lépcső sem annyira gyakori, mint a képkeresőkben látható hatalmas amerikai faházakban vagy kétszintes angol lakásokban. Ha mégis birtokolunk ilyet, mit kezdjünk a térrel, ahova csak lehajtott fejjel mehetünk be?

1111.jpg

Például lakhat benne unokaöcsénk a roxforti nyári szünetek idején vagy alkalmas hörcsögalom, cipőink, tisztítószereink tárolására. E tippeknél praktikusabb és látványosabb válogatással készültünk mára. Kutyaháztól bárszekrényig, pihenősaroktól beépített konyháig. Kereskedelmi megoldásoktól egy házi készítésű változat bemutatásáig és a válogatások válogatásai szerepelnek a menüben.

Villanyszerelés: A ház hálózati csatlakozása és a fogyasztásmérő

2017.04.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ingatlanunk áramellátása adja a belső villanyszerelés értelmét, hiszen ha áram hiányában nincs mit kötögetni. Rövid, de szabatos bekezdésekben szó lesz ma elektromos hálózat bevezetéséről és a mérőóráról. Videóbetétekben ennek gyakorlati kivitelezése és az áramlopásról röviden, lábjegyzetekben pedig a tervezéshez és az elektromos fogyasztók egyedi méréséhez adunk tippeket.

v1.jpg
Az áramszolgáltató a villamos energiát szabadvezetéken vagy földkábelen juttatja el a fogyasztóhoz. Az utcán kiépített szabadvezetéki hálózatról légvezeték csatlakozik az épületen felszerelt tetőtartóra, majd a betápláló fővezetéket védőcsőbe húzzák egészen a házi csatlakozódobozig. Földkábeles betáplálás esetén az utcán kábelleágazást készítenek a fogyasztó részére, és a villamos energiát földkábelen vezetik a házi csatlakozószekrényig.

Mérlegen a patikamérleg

2017.04.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

merleg2_1.jpg

A permetezőszer olyan, mint a rum. Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mértékben drága. Káros is, persze. Kertemben csak a legszükségesebb mértékben használok növényvédő szert és régóta gondot okoz kis mennyiségek kimérése. Ez igaz a műtrágyára is, ahol nem ritka a 0.03% hígítási szükséglet. Például palántabelocsoláshoz, mikor az öntözővíz könnyen átfolyik a laza virágföldön és közvetlenül a gyökerekre hat. Aki pusztította már ki felesége szobanövényeit egyetlen túlzott trágyázással, megérti a pontos adagolás szükségességét.

Bádogtálca hajtogatva

2017.04.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

talca10.jpg

A palántanevelés kitüntetett színhelye az ablakpárkány, ahova a fény besüt és meleg is van. Ahány ház, annyi ablakpárkány, ezért ritkán felel meg a kereskedelemben kapható tálcák mérete. Gyakorlatias írásaink nagy része olyanoknak szól, akik kis műhellyel és valamennyi szerszámmal rendelkeznek, őket célozzuk mai, lemezhajtogatós bemutatónkkal.

Magastetők külső oldali szigetelése

2017.04.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A magastetős épület jellegétől, méreteitől és a tető formájától függően, de általánosan elfogadható tény: a lehűlő vagy felhevülő tetősík felülete nagyságrendileg megegyezik a homlokzat nagyságával. Nem nehéz tehát belátni, hogy a lakott tetőterek fokozottan igénylik a komolyan vett hőszigetelést.

ccb.jpg

A padlástér és födém szigeteléséről már többször írtunk, illetve bemutattuk a hazai forgalmazó ajánlatát. Most a padlás külső oldalán alkalmazható új szigetelőanyag, a Knauf Insulation Termotop kerül sorra. Előnyeinek ecsetelése mellett táblázatos formában olvashatók jellemzői.

Beszélnünk kell róla: Zombi kerti törpék

2017.04.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A kerti törpék feltalálásuk óta megosztják a közvéleményt. Van, ki giccsnek tartja, mások aranyos kerti kiegészítőnek tekintik őket és örömmel népesítik be vidám színekre pingált másaikkal a ház környékét. Fontos kiemelni a francia gyökerű Kerti Törpe Felszabadítási Front tevékenységét, akik éjszaka kilopják a kertekből a konzumista jelképnek tekintett, elnyomott lényeket és - a szerintük - természetes élőhelyükön szabadon engedik őket, mert elítélik a törpetartást.

zombi5.jpg

A popkulturális jelképeknek - mint a mesehősök, filmjelenetek és népszerű zenék - megvan a maga fejlődésíve. Idézgetjük őket, szerzői jogokba ütköző feldolgozások jelenek meg, végül megzenésítik történetüket. Azonban nem a Walt Disney feldolgozás a legrosszabb, ami egy karakterrel történhet. Hanem mikor lázadó/ál-lázadó művészek kerítik körbe saját túlfűtött képzettársításaikkal szegény Terminatort, Hófehérkét, avagy Télapót.