Retrofuture válogatás

2017.10.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A retrofuture kifejezés jelentése, hogy a múltban hogyan képzelték el a jövőt. Ma van a tegnap holnapja, tehát ma aktuális  emlékezni a teljesen tévútnak bizonyuló sokaságra és a néhány látnoki jóslatra, melyek eredményét viszont használjuk. Az Alfa Holdbázisban már 1999-ben kolónia lakja a Holdat (sikeresen le is robbantják a felét), ehhez képest a személyvonatok lassabban járnak Salgótarjánba, mint 100 éve.

reeeee.jpg

Más téren viszont megdöbbentő összehasonlítani a sci-fi írók által elképzelt tárgyakat és világot megvalósult formájukkal. Lássuk tehát, mit fantáziáltak eleink a közlekedésről, építészetről és modern otthonról. A linkek további tematikus válogatásaihoz vezetnek zömmel. A képekre kattintva érhetők el.

Netrádiót akartok? Tessék!

2017.10.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vasárnap este már nem érdemes belefogni semmibe, hiszen értelmetlen, mint minden a világon - sugallja nihilista életérzésünk a hétfő reggel felé közeledve. Sokan ilyenkor kattintanak unalmukban valamelyik apróhirdetéses oldalra. A felszínes nézelődésből megélénkülő érdeklődés, majd egyre fokozódó kényszeres motiváció születik: Meg kell vennem azt a tunert! ("Meg kell ölnöm a királynőt" - Csupasz pisztoly.)

technics.jpg

Miért vesz valaki analóg HiFi tunert manapság, mikor ugyanarra az erősítőre van kötve a számítógép, annak ezernyi elérhető netes rádiójával? Röviden: Mert csak.  A legutóbb bemutatott erősítő, mintha kicsi rakás nagyot kíván-t játszana, szinte kikövetelt magának egy hasonlóan roppant elegáns külsejű, szolgáltatásokkal bőven cizellált lakótársat a hihetetlen kínálatú retro-vintage kategóriából. Rövid bemutatása után kis szemle következik az alternatívaként felmerülő internetrádiók felett, de készíthetünk is magunknak - mutatom a példát.

Kerti gépek téli felkészítése

2017.10.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az elektromos vagy benzines kisgépek sokat segítenek, szinte nélkülözhetetlenek a kertben végzendő munkákhoz. Ám, hogy kritikus pillanatban ne hagyjanak cserben és minél tovább működjenek, időnként ápolni, karbantartani kell őket. Az ilyen feladatokhoz nem feltétlenül szükséges szakember, csak némi műszaki tapasztalat és gondosság.  

h1.jpg

Mai írásunkban a használat utáni karbantartás és a téli felkészítés fontosságára igyekszünk rávilágítani. Üzemórában számolva gépeink nem működnek sokat (egy átlagos háztartásban), 20-50 órát talán. A fél éves téli pihenőre készülve gondos karbantartással előzzük meg, hogy ezen időszak nagyobb kárt okozzon, mint a használatban töltött hónapok.

Óriás izé építőjátékból

2017.10.13. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Létezik a világban és egy kicsit itthon is egy Knex nevű építőjáték. Mindenféle szerkezeteket lehet vele összeeszkábálni, a repülőtől a házikóig, sőt létezik belőle Angry Birds edition is. A játék, minő meglepetés, alapvetően gyerekeknek lett kitalálva, de mint tudjuk: "akit az istenek szeretnek, örökre megtartják gyereknek". Így van ez mai emberünkkel is, aki ipari mennyiségű Knex felhasználásával építette meg, nem is először, golyógörgető szerkezetét. Ilyesmit legutóbb például a Törés című filmben láthattunk. Az egy picit szebb volt. A magát "Sandroknexmaster" névvel illető készítő alaposan dokumentálta a gépet. Az alábbi videón megnézhetitek, hogy mi történik a szerkezetben keringő golyókkal. Ügyes.

 

Egy tanácsot adhatok...

2017.10.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

furdcser.jpg

Lassan fel kell vennünk egy embert a Facebook-oldalunkra érkező kérdések, kérések kezelésére, annyira bíznak a blog gárdájában és annyira jól esik olvasni sikereikről, melyben - ne szerénykedjünk - nekünk is van érdemünk egy jó tanács erejéig. Most az eddigieknél is sikervárományosabb tanácsot szeretnék adni Önöknek. Fogják a megtakarított pénzüket és...

Készítsünk fejfát!

2017.10.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Milyen morbid hülyeség ez már megint? - gyanakodhat Kedves Olvasó. A fejfa egy illusztrációhoz készült, elkészítése egyben segítséget nyújt bemutatni alkatrészek egyszerű fakötéssel - méghozzá lapolással - történő összeerősítését. Kis képzavarral "életszerű" a téma, hiszen bármely háziállatunkat (az elefántokat és varjakat kivéve) általában túléljük. Kivéve az utolsónak érkezettet. Ha van lehetőségünk a kertben végső nyugalomra helyezni őket, egy tartós fejfát megérdemelnek.

morganfejfa.jpg

Az egymást keresztező, mégis egy szintben lévő léceket teljes lapolással illeszthetjük legegyszerűbben. A lapolás két fele vastagságú vagy szélességű elem illesztésével jön létre. Az egymást átlapoló elemek kiegészítik egymást, így a kimetszett darab helyét is kitöltik. Ez a kötésfajta sokoldalúan alkalmazható, és sokféle változata létezik. 

Zöld(garázs)tető

2017.10.10. 05:00 | Írta: ( x )

Franciaországban minden új kereskedelmi vagy ipari zónában épült ház tetejét részben napelemekkel vagy növényekkel kell borítani. Magyarországon is be tudunk számolni egy-két nagyobb projektről, de sok kis zöld tetőt hoznak létre, jellemzően garázsok tetején.

A zöldtető előnye a megszokott lapostetőkhöz képest egyértelmű. Mivel a szilárd burkolatú felületek vízfelvétele nulla, az esővíz azonnal a csatornahálózatba kerül, ami – mint oly sokszor láttuk az elmúlt években – nem mindig képes felvenni a percek alatt leszakadó, akár az egész havi mennyiséget is elérő csapadékot. Ezzel szemben a zöldtető képes visszatartani, tárolni a vizet, így csökkentve a csatornahálózat terhelését, illetve később a párolgás révén a városi hőszigetet is hűti. Az esztétikai előnyre meg kár is szót vesztegetni, annyira egyértelmű.

 bences_apatsag_somogyvar_szent_laszlo_emlekhely.JPG

Steampunk fecsegő poszáta

2017.10.09. 05:00 | Írta: Steampunk Garage Company

Ezt a gépet még a 2016-os Veletech kiállításra készítettem. Nem készítettem részletes leírást, a képek többet mondanak. Szóval éhezők viadala és a poszáta, Katniss Everdeen. Megnéztem a 4 részt és az ott látott jellemzőbb részleteket próbálom meg gépbe álmodni. A stílus ... az első helyes megfejtő lesz a leggyorsabb. Szóval steampunk, gondolom emiatt senki sem lepődik meg.

posz25.jpg

Tanulmányoztam a világot, amiben a film játszódik és a Kapitolium dekadens világa az, ami leginkább beágyazható a steampunk stílusba. Akkor mutatnám a főbb részeket:

Magyar úr Angliában: Sorozatzáró

2017.10.06. 05:00 | Írta: PajerWorkshop

angol9_03.jpg

A számomra izgalmas két hónap zárásaként összegyűjtöttem azokat a szösszeneteket, amik vagy azért maradtak ki, mert nem illettek egy témába, vagy azért mert már későn találkoztam velük.

LiPo akkumulátorok és kezelésük

2017.10.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Manapság a mobiltelefonok és a laptopok leggyakrabban lítium-polimer (LiPo) akkumulátorokkal vannak felszerelve, de hobbi célra, mint például drónok vagy modellek, szenzorok, stb. üzemeltetésének is népszerű áramforrásai. E típus energiasűrűsége a nagyobb, mint a NiCad vagy NiMH akkué.

lipo03.jpg

Egységnyi tömegre vetítve jelenleg a LiPo akkumulátorok képesek a legtöbb elektromos energiát tárolni. A lítium-polimer akkumulátorok különleges figyelmet igényelnek, ha hosszú élettartamot szeretnénk elérni, valamint biztonságosan kell tárolni őket. E témának szentelünk ma egy nagyobb lélegzetű írást. Szóba kerülnek benne a hírhedt telefonrobbanások okai is.