Tekercseljetek elektromotort!

2017.08.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

dscf4747.JPG

A nemzetgazdaság (és barkácsolók tömege) áhítozik egy méltatlanul mellőzött kisipari vállalkozásra, több száz házi villanymotor-tekercselőre. A barkácsgépek központi eleme egy erős motor. Nélküle a váz és megmunkáló blokk egy darab halott vas. Túlterheléskor a szigetelt réz (alumínium) vezető zárlat kíséretében leolvad. De befogadó forgó- vagy állórész még mechanikusan sértetlen, azaz újratekercseléssel egy kellően drága berendezés (amit még érdemes javíttatni) ismét életre kelthető. 

Egész test, egész élvezet!

2017.08.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az autó- és repülőszimulátorok (nevezik cockpitnek, fülkének is) széles árspektrumban, élethűségben és szolgáltatásokkal kaphatók. Legegyszerűbb - statikus - változat egy fémváz, amire ülést erősítenek, illetve állítható tálcára tehetjük a kormányt és sebváltót, pedálblokkot.

A csupasz vázat maximum optikai tuninggal lehet csábítóbbá tenni, az ülés megmozdítása egy nagyságrendet jelent árban, játékélményben is. Egy professzionális kiképző berendezés (a kiképző repülőszimulátorok) minimum 100-1000 megaforintba kerül, ami érthető, hiszen egész szobányi, gyári műszerekkel hitelesen berendezett térfogatot mozgatnak, a több négyzetméteres kijelzőket pedig szerverközpont látja el számítási teljesítménnyel. E kínálatból csemegézünk mai videóválogatásunkban.

Egy magyar úr Angliában (2.): Szerszámok

2017.08.18. 05:00 | Írta: PajerWorkshop

angol2_01.jpg

A múltkor egy kicsit a szerszámos ládáktól elkanyarodtunk egészen az angol oktatási rendszerig, de most térjünk vissza a kiindulási ponthoz és csapjunk a közepébe, hogy milyen (számomra) új, vagy már ismert, csak eddig általam feleslegesnek tűnő szerszámokkal találkoztam a ködös Albionban.

Lehet egy számmal nagyobb?

2017.08.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

flex_06.jpg

Zooltek barátunk bölcsessége ismét bevilágította blogunk homályos sarkát. Ahol a szerszámgépeket tartjuk. Tulajdonképpen egyetlen mondattal elintézhetnénk a dolgot, idézve offtopic rovatunkban írt hozzászólását, azaz: "A 115-ös gépek teljesen megegyeznek a 125-ösökkel, csak kisebb a védőburkolat." De mi kibontjuk a kérdést képregény formájában. Könnyű nyári olvasmány.

Mire érdemes odafigyelni faipari fűrészek vásárlása során?

2017.08.16. 05:00 | Írta: Thoreau

Itt a blogon már sokszor írtunk a szerszámok beszerzésekor szóba kerülő szempontokról. Az alábbiakban egy szakértő szedi össze azokat a megfontolásra érdemes pontokat, amelyek a 'használt vagy új fűrészgép legyen?' jellegű kérdések eldöntésében segíthetne.

Állványnekromancia és Woodoo

2017.08.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől megviselt gitárállvány életre keltése mai témánk, mely iskolapéldája a korrodált felületeknek.

r:otthoni_karbantartás csináld magad

Hazai rocktörténeti ereklyével gazdagodtam hétvégén, a Hollywoodoo gitárosának első gitárállványával. A történet egyszerű, Szabolcs ideadta, hogy hozzam rendbe a nedves  pincében töltött évek után.

Közeleg a tél... Szigeteljünk!

2017.08.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az ősz ideális időszak a családi házak hőszigetelésére. Az energiahatékonysági korszerűsítés két szempontból is hosszú távú befektetés, hiszen amellett, hogy lefaraghatók a fűtési költségek, a környezetünket is megóvhatjuk a felesleges káros hatásoktól.

knauf_sx54.jpg

A korszerűsítés tekintetben a közeljövőben két fontos változás várható: 2018-tól tovább szigorodnak az épületek energiahatékonyságára vonatkozó követelmények, 2021-től pedig kizárólag a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak majd használatbavételi engedélyt. Az új szabályok eredményességét segítheti, hogy a tervek szerint a CSOK igénybevételét kiterjesztik felújításokra is, valamint ha elindul az 1980 előtt épült vidéki kocka-házakra vonatkozó felújítási program is.

Egy magyar úr Angliában: Újszülöttnek minden vicc új

2017.08.11. 05:00 | Írta: PajerWorkshop

Ismerjük a mondást, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, hát 20 év magyarországi szakmai háttérrel néha ez az érzés fogott el amikor elkezdtem Angliában dolgozni. Az első meglepetés akkor ért amikor az új munkahelyemen megmutatták az asztalom és mondták, hogy ide pakolhatom a szerszámaimat, Igen a „szerszámaimat”. akkor szembesültem azzal, hogy itt az általános szervizekben (és később kiderült egy csomó másik szakmában is) az számít szakembernek akinek saját szerszámkészlete van az adott munkák elvégzésére.

image019.jpg

Na ekkor belekerültem egy eddig csak a Discovery Channelen látott szerszám-vásárlási lázba és kb két hetem volt, hogy „felszerszámozzam” magam. Mindennek alapja a szerszámos láda. Magyarországon az én esetemben kimerült a Beta szekrény és a Kenedy fiókos fémláda ismeretével, itt szembesültem vele, hogy egy különleges világba csöppentem ahol az a mondás, nézd meg a szerszámait megmondom milyen profi szerelő vagy, és ez még akkor is igaz hogy itt a ködös Albionban a rendről alkotott vélemény egy kicsit eltér a miénktől.

Házi kedvencek mozgásának korlátozása

2017.08.10. 05:00 | Írta: -nos-

A család kedvenceit, nevezetesen a kutyákat és macskákat főleg a házi kertekben nehéz kordában tartani. A nevelésük mellett a mozgásukat korlátozandó számos eszköz használatával az esetleges károkozásuk, kóborlásuk azonban számos módon és különféle eszközökkel hatékonyan csökkenthető.

A kószáló négylábú kedvencek sokszor okozhatnak kárt a dísznövényekben és az ilyen helyen káros szükségük elvégzését ugyan a magas ágyáskerítésekkel kivédhető, ám ezek csak néhány becsesebb növény köré telepíthetők. A kényesebb és becsesebb növényzetet viszont elkerülik a kutyák és macskák is, ha a számukra kellemetlen szagot árasztó permet kerül a növények környékére.

Kedvenc fakanál története

2017.08.09. 05:00 | Írta: Ezermester.furdancs

fakanal_hazilag_08.jpg

A feleségem azzal a panasszal jött valamelyik nap, hogy van egy kopott kedvenc fakanala, de sehol sem talál ilyet, pedig szívesen venne még egyet. Ilyenkor jönnek a hétköznapi hősök, akik ha a világot nem is mentik meg, de a haza becsületét igen és csinálnak a kedvesüknek ilyet.