Trollbarkács

2016.10.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Facebook-oldalunk (Remélem lájkolják rendesen!) napi témáját keresve az ember belebotlik ebbe-abba. Pszichológiai közhely, hogy a nálunk szerencsétlenebb, elesettebb vagy hülyébb embertársaink és azok produktumai egyfajta drogként, saját felsőbbrendűségünket bizonyító erővel hatnak ránk és kvázi boldogabbak leszünk láttukon. Így futhatott be páratlan karriert a Mónika (egyes tájegységeken Maunika) Show. Ha az ember dolgozik, hibázik is, tehát kimeríthetetlen forrásai internetes mémeknek az elbaltázott kőműves (mert azt sokan látják) vagy más szakmabeli kudarcok.

image12.jpg

Próbáljuk meg egy óvodapszichológusba oltott műszaki ellenőr emocionálisan maximális megértésével - de kritika megfogalmazásától sem tartózkodva - szemügyre venni a fenti műtárgyat. Tanulmányaink és általános műveltségünk aljára kotorva sem találhatunk a formális, hát még az inverz lengyel logikának (van ilyen, tényleg) megfelelő magyarázatot. Hát akkor ez most hogy?

Horgászorsó lehalkítása

2016.10.21. 05:02 | Írta: Mr. Furdancs

Ebben a posztban, rögtön itt az elején, magánéletem egy eleddig kevéssé ismert részét tárom fel a kedves olvasók előtt: Imádok horgászni. Joggal mondhatná most bárki, hogy "mekkora sztár ez a Mr. Furdancs, és mégis milyen emberi". Persze senki nem mondja. Barátommal, Zolival szoktunk pecázni, kedvencünk a nádi úszózás illetve a bojlizás. Utóbbi részleteibe nem mennék bele. Aki nem horgászik azt úgysem érdekli, aki meg igen, úgyis tudja. A lényeg, hogy a horgászat mindkét, általunk űzött válfajához szükségeltetik úgynevezett peremfutó orsó. Ezen nem kell fennakadni. Vannak más elven működő szerkezetek is, de egy életszerű példával élve, ha mondjuk kirándulás közben az erdőben egy óvatlan pillanatban egy orsókkal teli verembe esnénk, akkor ott nagy valószínűséggel peremfutó orsókkal lennénk körbevéve. Egyszerűben fogalmazva: mifelénk igen elterjedt. 

photo_2016_10_13_18_09_00.jpg

Íme a munkadarab, amelyről ma szó lesz. Az azóta már megboldogult Eurohold, kiváló ár/érték aránnyal bíró orsója, kimondottan bojlizáshoz, távdobáshoz, nyeletőfékkel. Sajnos ma már nem gyártják. Igen, az ott jobbra egy körömreszelő.

Lyukfolyasztás és dörzshegesztés

2016.10.20. 05:04 | Írta: kkm.furdancs

foly1.jpg

Fúrógép hirdetések közt tallózva találkoztam a "lyukfolyasztó" kifejezéssel. Legtöbbünk inkább egy kellemetlen orvosi beavatkozásra asszociálna az emésztés vagy nemi élet területéről, mint egy szerszámgépre. Kíváncsi voltam, mi kerül egy fúrógépen másfél millió forintba, egy fúróhegyen pedig 44000-be. Hajtás után kiderül.

Palackok újrahasznosítása

2016.10.19. 05:04 | Írta: Thoreau

A kiürült italos palackok hasznosítása nem könnyű dolog. Manapság gyakorlatilag már csak néhány sörös- és borosüveg ami betétdíjasként visszaváltható, ráadásul a borosüvegeknél tapasztalatom szerint figyelni kell arra is, hol vette az ember, mert a szemre nagyon hasonló formájú üvegek visszaváltásakor is belefuthatunk abba, hogy az üzletben nem fogadják be, mert az adott márkát ők nem forgalmazzák. A röviditalos palackoknál pedig végképp csak szemétként tudunk megválni a kiürült üvegektől.

bottle1.jpg

Csapjavítás hirtelen felindulásból

2016.10.18. 05:12 | Írta: kkm.furdancs

Szeretjük a költészetet és a barkácsolást is. Örömmel mutatjuk be Gáll István olvasónkat, a dokumentarista lelki dráma, a fokozódó feszültség visszaadásának mesterét, aki túllépve a kételyeken, magabiztosan találta ki és valósította meg egy eltört csapszár újraalkotását. Beszámolójában Hamlet tépelődése és a Vasember konstruktivitása keveredik. Köszönjük az értékes leírást és gratulálunk!

A csapszár először csak elrepedt és csepegni kezdett a tövénél...

csapjavitas02.jpg

Még aznap próbáltunk új csapot beszerezni egy nagyon kedves rokonunk segítségével, azonban nehézségekbe ütköztünk. Rendelni kellett volna, mert nem volt készleten, ilyet nem is gyártanak már, a rendelhető csapszárnak mások a méretei, stb. A repedt csap így visszakerült hozzánk.

Védd magad!

2016.10.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

plakat09.jpg

Ó, elfelejtettem megetetni a macskát!

..és legyen is elég az öncélú humorizálásból. Munkavédelmi plakátokat gyűjtöttem a világ minden tájáról afrikai, német, amerikai és természetesen orosz forrásból. Az oroszok élen jártak mindig is a számunkra teljesen életszerűtlen, groteszk szituációk érzelmektől túlfűtött ábrázolásában, különösen az arcmimika terén. A németek pedig... hát, ők a németek, máson nevetnek mint mi. Magától a szótól is - Das is Selbstmord! - valami homályos érzés azt sugallja: ez nagyon fájhat és többen meghalnak, ha bekövetkezik.

UTP már nem lakik itt

2016.10.14. 05:03 | Írta: kkm.furdancs

Az elektronika fejlődik, számítógép-hálózati szabványok mennek és nyomukban egy halom idejétmúlt vezeték és csatlakozó marad. Ipari körülmények között a zavarvédettség és biztonság megköveteli a vezetékes kapcsolatot továbbra is, de otthon a négy fal között már a kényelmes WiFi/Bluetooth dominál. Nem kell vezetékhornyot vésni a falba hálózati kábelnek vagy félni, hogy a tekergő porgyűjtő kábelek felzaklatják egységes megjelenésű lakásbelsőnk harmóniáját.

kut02.jpg

Felvetődik a kérdés, hogy mit kezdjünk a koaxiális, majd csavart érpár (UTP) kábelekkel, csatlakozókkal és hálózati eszközökkel. A BNC csatlakozókból megépíthetjük az ismeretlen Terminátor szobrát, az UTP-t pedig még ne dobjuk messzire, hiszen az alaplapok bőven szerepeltetik csatlakozóik között. Végső esetben egyenként használhatjuk jó merev, szigetelt rézszálait.

WiFi-spray vagy antennazsír?

2016.10.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Blogunk célja barkácsolásra bírni olvasóinkat, de nem minden áron. Vannak olyan tartományok (a mikrohullámú tartomány ilyen például), ahol már nem érdemes próbálkozni, mert vagy megoldhatatlan vagy értelmetlen és csak pazaroljuk erőforrásainkat.

wifi0rter.jpg

Szkeptikusan figyelem azokat a próbálkozásokat, melyek egy eszköz teljesítményének kiterjesztésén dolgoznak, miközben ezt a gyártó is megtehetné. De nem teszi meg, hiszen adott költségből hozza ki a kategória leggazdaságosabb berendezését. Ha erősebb WiFi-jelet akar például, készít egy nagyobb teljesítményűt WiFi jeladót drágábban. Tehát a népmesei "Jött a csillagszemű juhász és egy félbevágott sörös dobozzal megduplázta a router teljesítményét" fordulatban kételkedve inkább vásároltam egy WiFi-hosszabbítót. Sikerült elkerülni ezzel lakásom ócskavastelephez való hasonlatosságát. Ennek gyakorlati tesztjét mutatom be azoknak, akik kacérkodnak - nem egy konkrét típus, hanem maga a technológia kipróbálásával.

Katasztrófa a raktárban

2016.10.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A raktárban nem folyik állandó termelőfolyamat, ezért az üres órákat többen saját hülyeségük kiteljesítésére használják fel. Mióta elterjedtek az ipari kamerák, egyre több - korábban megmagyarázhatatlan - jelenségre derül fény, mely lenullázta egy gyár vodkakészletét vagy más anyagi kárt okozott. Videoválogatásokat válogattunk, melyek katartikus pillanatokra fókuszálják egy amúgy békés munkahely életét.

raktar.jpg

Óhatatlanul is felmerül a raktárépítők felelőssége, hiszen milyen polcrendszer az, ami egy enyhe koccanástól összeroskad az utolsó támlábig, ahova a kerekes raklapból barkácsolt, ipari ventilátor hajtotta vitorlás becsapódik, miközben a lehullott termékek több méter magasságban képeznek szőnyeget a helyiség padlóján.... Vicces jelenetek következnek, sok.

Építsünk kutyaházat!

2016.10.11. 05:33 | Írta: kkm.furdancs

image9.jpg

Naponta kutyák százai találnak új otthonra. Nemrég együtt liheghettünk a frissen érkezett vendéggel a melegtől, de a hirtelen beköszöntött fél-tél miatt már szükséges fedett és valamelyest komfortos házat biztosítani a kinn alvó állatoknak. Mivel nem tűr halasztást, saját kutyaház építése helyett már bevált recepteket és módszereket ajánlunk figyelmükbe.