Egy magyar úr Angliában: Miért annyi az annyi?

2017.09.22. 05:00 | Írta: PajerWorkshop

Akár azt a címet is adhattam volna ennek a résznek, hogy "Még most vidd el  javítani, mert jövőre rohadt drága lesz."  - Ugye az nem titok, hogy nagyrészt mindenki a jobb kereseti lehetőségek és az ebből fakadó könnyebb élet reményében indul útnak és lépi át a határt, keresve új állandó vagy ideiglenes otthont.

angol8_4.jpg

Hazudnék, ha azt mondanám: én más miatt döntöttem úgy, hogy Angliában elfogadom a felkínált munkahelyet. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy mi már egyszer húsz éve nekifutottunk egyszer, így nem volt teljesen ismeretlen a terep.

Zsibbant övcsat házilag

2017.09.21. 05:00 | Írta: zsibbant

2010-ben úgy éreztem, hogy a férfivé válásom folyamata még korántsem ment végbe. Az egyik dolog, ami hiányzott, egy dögös övcsat. Emlékeztem, hogy a közeli bevásárlóközpont egyik folyosóján van egy stand, ahol mindenféle dili övcsatokat árulnak. Elmentem megnézni.

dscn8645.JPG

A kínálatot drágának és gyenge minőségűnek ítéltem meg. És akkor valahogy beugrott, hogy csinálok magamnak. Még abban az évben megcsináltam a legelsőt, amolyan prototípust. Aztán még egyet, majd még egyet. Majdnem mindegyikről készült bejegyzés a saját blogomon. 

Díszdoboz-kiegészítők

2017.09.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nemrégiben művészellátóban vásároltam. Csodás hely, dugig tele ötleteket adó vagy szükséges termékekkel. Felkészülten állítsunk be, ha nincs idő kényelmesen szemügyre venni a kínálatot, hanem kérni kell az árut és mögöttünk érzékeny lelkű művészek türelmetlen sora tolong. A webáruházat erre találták ki, bár megemelheti a költségeket a csomagküldés és hogy minimum 5-8 darabot kell venni. Viszont rábukkanhatunk olyan tárgyakra, melyről csak sejtettük hogy léteznek, de nem ekkora kínálatban.

xssasa.jpg

A következő kis galériában bemutatom a legutóbb beszerzett apró kiegészítőket, mint csatokat, zsanérokat és díszítőelemeket. A színválaszték (bronz, króm, ezüst, arany) színezés mellett méretekben 3-5 kategória áll rendelkezésre a kínálatban, szabadon méretezhetjük  dísz- vagy alkatrésztartó dobozainkat.

Kevés a hely a műhelyben?

2017.09.19. 05:00 | Írta: Thoreau

Akkor használjuk kis méretű szerszámokat! És ha nem kapunk elég apró szerszámokat a boltban, akár magunk is elkészíthetjük azokat. Kedvcsinálónak és ötletadónak szánjuk a mai posztunk témáját:

 

A most bemutatott, jelenleg a világ legkisebb akkumulátoros fúrójának tartott masinát Lance Abernethy Új-Zéland-i karbantartó mérnök alkotta meg. A leírások persze mind a modern és igen divatos 3D nyomtatást emelik ki a gép elkészítése kapcsán, azonban szerintem messze nem ez a legfontosabb momentum. A gép házát persze nyomtatva talán gyorsabb elkészíteni, de megfelelő kézügyességgel és jó szemmel azért nyomtató nélkül is megvalósítható.

Nyomás alatt: kompresszorteszt

2017.09.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kompresszorral jobb az élet. Nem lehetünk annyira szétedzett gátfutók, hogy tüdőnk nyolc atmoszférás nyomással fújja ki a port számítógépünkből és a mai porszívókat sem lehet már átállítani festékszóróvá, mint anno a Rakétát. Megérett a helyzet tehát kompresszorvásárlásra, találtam mindjárt kettőt is.

kompresszor01.jpg

Egy közismert típus a Güde 210/8/24 sorozat, abból is a 12tlg (olajos) változat. Nem kaptunk pénzt a konkrét típus reklámozásáért. Igazából nem is reklám, lásd a végkövetkeztetést. Szakmai tájékozódásként a témához Thoreau kompresszoros sorozatát ajánlom. Itt és most a konkrét típusra koncentrálok a használat tapasztalataival. Festést is próbáltam vele, így a portalanítás mellett megtekinthetik a festékszórás eredményét.

Egy magyar úr Angliában (6.): Az a fránya utángyártott

2017.09.15. 05:00 | Írta: PajerWorkshop

 Az örök dilemma, hogy az olcsó rosszabb-e vagy csak olcsóbb a drágábbnál és mi a különbség a „gyári” alkatrész és az „utángyártott” termékek között. Természetesen a márka szervizek az eredeti alkatrészt erőltetik, a vevők pedig a minél olcsóbbat szeretnék elérni. Az igazság mint mindig fél úton van. A szervizek álláspontja is érthető, hiszen amellett, hogy magasabb árú terméken az árrése is magasabb, azért a hangsúly a minőségen van, mert nyugodtabb szívvel tud vállalni garanciát egy olyan javításra, ahol ellenőrzött hátterű alkatrészeket építenek be. Azért az látszik, hogy kis hazánkban ez a két forgalmazói kör szigorúan elválik egymástól és valljuk be, rendesen gyalázzák is egymást.

angol7_7.jpg

Ezt a gordiuszi csomót a ködös Albionban már rég elvágták. Már húsz éve amikor először próbáltam itt szerencsét már akkor nagy segítség volt egy angol nagy márkakereskedő katalógusa amibe együtt szerepelt ugyan azon az ábrán az eredeti és az utángyártott alkatrész és senki nem köpködött egymásra.

8 komment Címkék: külföld

Egy kis munkavédelem

2017.09.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egyetlen sikeres barkácsmunka, vagy munkahelyi karrier sem éri meg érzékszerveink, végtagjaink vagy a tüdőnk képességcsökkenését. Idővel amúgy is romlik látásunk, hallásunk, ne siettessük azzal a hősies és értelmetlen (igazából lusta) hozzáállással, hogy nem viselünk védőeszközöket, még ha kényelmetlenek is.

vedoeszkoz4.jpg

A biztonságos munkavégzés egyik kiemelt fontosságú eleme, hogy megfelelően védekezzünk a por, a törmelékek és zaj ellen. Némi biztonsági útmutató kíséretében bemutatom saját védőeszközeimet.

Szerszámok a múltból

2017.09.13. 05:00 | Írta: Thoreau

A régi korokban készült tárgyakat szemlélve általában elsőként a míves és igényes kivitelt szoktuk észrevenni. Aztán tovább gondolva a dolgot, néha eszünkbe jut az is, hogy vajon a modern szerszámgépek kora előtt hogyan is készítették ezeket a valóban művészi kivitelű tárgyakat?

Akkoriban nyilván csak kéziszerszámok álltak a mesterek rendelkezésére. De még az akkori mesterektől elvárható szakmai tudás és igényesség ismeretében sem mindig érthető, hogy egy-egy adott díszítés vagy műszaki megoldás hogyan is készülhetett el, hiszen a ma ismert kéziszerszámok ezekre nem mindig tűnnek alkalmasnak. A megoldás a mára bizony zömében eltűnt speciális kéziszerszámok használatában keresendő. Mindez egy épp most a kezembe került, a Magyar Famíves Cég gondozásában megjelent kiadvány kapcsán jutott eszembe.

Brutál fényerejű lámpák

2017.09.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A Villanyszerelők lapja kis hírében találtam a Westinghouse 100 kW-os, hagyományos izzójának említésére. A hatalmas lámpákat szabadtéri ünnepségek világításához szánták. Szegény molyok, mi villanhatott át agyukon, mikor körberepülték? Valószínűleg a belső szerveik. 

A téma érdekes és szinte biztosan találunk korbeli filmecskéket a hagyományos, vagy újabbakat az energiatakarékos, hatalmas fényerejű izzók teszteléséről. Valóban, a legigénytelenebb Stephen King horrorfeldolgozás leggagyibb effektjeit felelevenítő tesztvideókba botlottam, lássák önök is. Vigyázat, némelyiktől még monitoron keresztül is káprázhat a szemük!

Átlátható minőség. Így mérik a szigetelést.

2017.09.11. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

A vásárló legyen óvatos - ezt már a régi latinok is tudták. A nem megfelelő termék sok bosszúságot tud okozni, és így van ez az építőanyagok területén is.

Minden piacon találhatunk jó és kevésbé jó minőségű árukat. Ez a zöldséges standokra és az építőanyag kereskedelemre egyformán igaz. De mindenki szeret spórolni, még akkor is, ha sejti, hogy a hosszú távú beruházásoknál nem biztos, hogy jó ötlet a mérték nélküli takarékoskodás. No de honnan tudjuk, hogy amiért pénzt adunk ki, az minőségi, vagy sem? Az ütődött almát még csak észrevesszük, de számos terméknél nem lehet a minőségi különbséget egyszerű szemrevételezéssel megállapítani. Érdemes tehát utánajárni, hogy melyik gyártó mennyire tartja fontosnak, hogy egyenletes jó minőség kerüljön a vevőihez.

hovezetesi_tenyezo_meres_az_austrotherm_laboratoriumaban.jpgHővezetési tényező mérése