Drónozzunk a Balaton mélyére!

2018.05.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

fifish1.jpg

Szupermágnessel kincset keresni izgalmas szórakozás - írtunk róla korábban - de mégis vakszerencsére alapozott módszer. Bedobjuk a horgot - mágnest - hálót, ami csobbanás után eltűnik látóterünkből valami ismeretlen, sötét helyre (ez a meder). Sokkal hatékonyabb és szórakoztatóbb lenne élőben közvetítve fürkészni a mélységeket. A személyes lemerülés számos kockázattal jár (például dán milliárdosok fura dolgokat művelnek torzónkkal, mielőtt kidobnak a tengeralattjáróból). Ezért marad a távérzékelés vízfelszín alatt járó (a tengeralattjáró kifejezés hazánkban kissé pontatlan lenne) drónnal. A drón kifejezést olvasva leginkább repülő változatuk ismert, de földön, vízen és a sínek közt is megtaláljuk képviselőiket.

Egy angol ház újjászületése - 4. rész Mit rejt a padló?

2018.05.25. 05:04 | Írta: Pajer

rewiring-plans-for-a-renovation.jpg

A kulcsátvétel utáni első örömök egy kicsit alábbhagytak, amikor a kollégám tanácsára elkezdtem felmérni az állapotokat a földszinti padló alatt. Azt már egy korábbi részben részletesen kifejtettem, hogy ezeknek a régi viktoriánus házaknak a földszintje nem érintkezik közvetlenül a talajjal, a padlózat alatt átlagosan 60-100 centi rés van. A nappali és az előszoba szemrevételezése után egy kicsit megnyugodtam, mert minden száraz volt. A nappaliban megtaláltam a régi kémény alapjait, ami egy ilyen ház jellegzetessége. Sajnálom (a feleségem annál jobban örül), hogy ezt a mi házunkból elbontották, de tény, hogy iszonyatos mennyiségű teret foglal.

Fontos tárgyak - mikrofonállvány tartó láda

2018.05.24. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Vannak olyan berendezési tárgyak, amelyek gyakorlatilag a civilizációnk alapjait képezik. Ezek olyannyira hozzánk nőttek, olyannyira alapvetőek, hogy nélkülük nem is nagyon tudjuk elképzelni az életünk. Ilyen tárgy például egy alkalmatos mikrofonállvány tartó láda. A mikrofonállványok fontos részei a háztartásnak, és hajlamosak mindenfelé elkószálni, sokkal jobb, ha egy helyen tároljuk őket, méghozzá úgy, hogy ne nagyon sérüljenek.

 

A posztban látható alkotás kedvenc klubunkba készült, ahol átalakították a színpadot, így a korábbi tárolóhely megszűnt. Némi töprengés után találtunk egy alkalmas ficakot, ahova épp befért egy olyan láda, amely képes volt elnyelni a 12 darab állványt.

Mosogatóból grillsütő. Mosogatóból!

2018.05.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Mindig nagyon hálásak vagyunk, ha olvasói levél érkezik és beszámol saját barkácsolásról, javításról. Legutóbb Huber Szilárd rövid, illusztrált leírását kaptuk meg. Leírása "A festéket leszámítva kizárólag háztáji alkatrészekből készített grillsütő". Sajnos korábban készült, nagy felbontású fotókkal már nem lehet rekontsruálni készítését, de a lényeg így is látszik. Köszönjük és várjuk mások bemutatkozását is!

1_2.jpg

"A történet a tavaszi lomtalanítással kezdődött amikor sajnáltam kidobni a régi mosogatónkat, mert "jó lesz az még valamire". Egy grillsütő vásárlását egyébként is terveztem, mivel az alakja hasonlított. Gondoltam, nem veszíthetek vele semmit ha átalakítom."

A tündérház ügy margójára...

2018.05.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egy kedves ismerősöm porcelánokat készít limitált példányszámban. Egyedi kerámia csigák és manóházak a legsikeresebb darabok, melyeket imád a nép. Sok munka fekszik megtervezésükben és a kézi formázás  "gyártás-technológiájának", az optimális anyagvastagság és a mázbevonat színvilágának kifejlesztésében, hogy a formaterv-elképzelések a gyakorlatban is megvalósítható alakban kerüljenek a sütőkemencébe.

tunderhaz17.jpg

Napokban rábukkant egy általa tervezetthez nagyon hasonló, bár elnagyoltabb kivitelezésű manóház helyileg hazai hirdetésére. A legtündéribb naiv gyermekek képzeletében is felötlik ilyenkor a gondolat, hogy esetleg tőle plagizálták a stílusjegyeket. Ez az "ügy" inspirált egy gyors képkeresésre tündérház témában.

Akkor most van tervezett avulás?

2018.05.18. 05:00 | Írta: Pajer

20180513_182254_2.jpg

Korábban már írtam a TotalTool-on  a következő  témáról, azaz  tudatosan  csökkentik-e a gyártók a gépek élettartamát,  vagy csak mi érezzük úgy, hogy egyre silányabb a minőség és emellett egyre jobban távolodnak a vevőktől? Akkor hazai mintákon keresztül próbáltam szemléltetni, de valahogy a „nem akarod megérteni, hogy nem akarom megérteni” szlogenbe ütköztem. A házfelújítás kapcsán kényszerültem egy kis rendrakásra és a kezembe akadt az első angliai próbálkozásunk óta megőrzött Stihl katalógus (a 90' évek elején egyszer már dolgoztam kint), és akkor bevillant, hogy ennél jobb alátámasztás az elméletemnek nem kell, talán így el lehet oszlatni egy-két tévhitet a „Tudatos Avulás Hívők” táborának a fejében.

Szúnyogok és hálók

2018.05.17. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Beköszöntött a repülő rovarok szezonja. A különböző legyek, darazsak és persze a szúnyogok túl közeli barátságát sokan kerülnék, az Ő megnyugtatásukra most szúnyog- és rovarhálókról fogunk írni…

A klasszikus szúnyogháló eredetileg egy, a gézhez hasonló, textilszerűen szőtt háló volt, de annál erősebb, többnyire műanyag szálakból készült. A szerkezete miatt eléggé kényes volt a kifeszítés módjára, könnyen elhúzódtak benne a szálak, ráadásul egy-két szál szakadása a harisnya szemének „lefutásához” hasonló tünetekkel járt.

Acélvázas házak

2018.05.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

framing.jpg

Aki látott már belülről autóbontó-szökevény, leginkább a Commodore 64 számítógép szín- és formavilágát idéző NDK lakókocsit, az összerezzen az UV-fény által kiszívott műanyagokra és arra a fura, de nem kellemes szagra visszaemlékezve. Talán még egy óvatos párhuzam is felmerül, mikor a könnyűszerkezetes házakra gondolunk, hiszen építőanyaguk szintén ásványi gyapot. Szerencsére az anyagfelhasználás és tartósság tekintetében a technika már túllépett a korai műanyagházak gyermekbetegségein.

Pincék nedvesség elleni utólagos szigetelése

2018.05.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00_1.jpg

Már nem fagy a pincében és még nem fulladunk bele az érlelődő must gázaiba, így optimális időszak következik pincénk szemrevételezésének (amennyiben rendelkezünk ilyennel, persze) és szükséges felújításába. De nemcsak ódon, földbe vájt lyukakat nevezünk pincének, a százévesnél fiatalabb, vasbeton falazatú helyiségeknél is jelentkezhetnek nedvesedés okozta tünetek, mint salétromos, pálott szagú fal, melyről pereg a festék-mész, hajszálrepedések. Az injektálásos vízszigetelésről szól írásunk, mely eredményessége módszer felszín feletti falaknál már kiállta az idők próbáját.

Irányjelzőt a motor dobozra is!

2018.05.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

misu_5.jpg

Misu barátom nagy motoros. Nem a vesedonor fajtából való sebességmániás, hanem óvatos vezető. Talán ezért van még életben és a születéskor default számú végtaggal is hiánytalanul rendelkezik. Hogy ez így maradjon, fontosnak tartja a "látni és látszani" elvet. Ennek jegyében szerelte fel pótindexekkel Honda túramotorját. Összerelésének rövid menetét megírta nekünk. Köszönjük és továbbra is bátorítjuk olvasóinkat hasonló munkanaplók beküldésére.