Fessük be a hűtőt!

2018.04.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Gazdagisztán blogon találkoztam a 13 milliós hűtőgéppel, mely teljesen átlagos szolgáltatások tekintetében, kézzel festett külseje viszont egyedivé teszi és kissé megdrágítja vételárát. A kihívás adott. Hűtőgép 100.000 + festék 10.000 + tehetség, melynek értéke felbecsülhetetlen és már a világpiacot jelentő eBay-ra is léphetünk vele.

huto22.jpg

Miért a hűtő? Lakásunk egyik szívcsakrája, élményközpontja, ahova szívesen járunk nassolni vagy sörért, tehát díszítés nélkül is megérdemli figyelmünket. Nagy méretű sima felület, mely gyárilag előkészített a festéshez, csak zsírtalanítani kell. A többi konyhai bútorral-berendezéssel szemben nem probléma a hőállóság, sterilitás és kopás. Mai válogatásunkban mintás hűtőgépeket, valamint gyárilag mintásra tervezett gépeket mutatunk, de készen kapható mintás fólia és népi motívum-tippek is helyet kaptak. Fotókra kattintva link.

Fióktrükk

2018.04.19. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Ez a posztunk egy videó kapcsán született. Aki szokott otthon asztaloskodni, az ismerheti a fiókkészítés nyűgjeit. Egy fióknak általában masszívnak kell lennie, ugyanakkor lehetőleg minél vékonyabb oldalfalakkal kell rendelkezzen, mert fontos a kis súly, és a hasznos belső méretet sem célszerű feleslegesen csökkenteni. Igen ám, de a vékony oldalfalak és hátlap nem könnyen illeszthető össze.

Szabályosan csapozni-fogazni persze lehet, de erre a legtöbb barkácsoló azért nem vetemedik. A csavarozás viszont vékony lemezek esetében néha nehézkes, előfordulhat, hogy a vékony lemez elreped a csavar vagy akár csak pár apró szög feszítő erejétől. 

 

Egyszerű rovarszálló

2018.04.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

rovarsz5.jpg

A vegyszermentes növényvédelem arzenáljába önkéntes segítők, a kártevőket pusztító rovarok is beletartoznak. Letelepedésüket elősegíthetjük rovarszállók építésével, melyek egyben lehetnek a kert díszei és tulajdonosa kreativitásának megtestesítői egyben.  Művészi jellemvonásokat nélkülöző, de gyorsan elkészült rovarszállót építettem minap. Ennek naplóját mutatom be némi biokertészeti kisokossal karöltve.

Ötletes barkácspraktikák (12.)

2018.04.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_3.jpg

Számomra legérdekesebb tény mai házibarkács ötletválogatásunkból, hogy a hűtőventilátor működik víz alatt is. Emellett szobai betonozás, szilikagél újrahasznosítás, bornyitás kulcs segítégével, melltartó recyklálás, lecsúszó zippzár fixálása ötletek szinte végtelen tárházát nyitjuk meg, hiszen a felsoroltak még csak az első videó feléből származnak, amit még két szélesvásznú, színes, semmilyen nyelven nem beszélő film követ! Az utolsó például másfél órában sorolja a PVC-csövekben rejlő brilliáns lehetőségeket.

Lignum claves, avagy fásítsunk billentyűt

2018.04.16. 05:00 | Írta: Steampunk Garage Company

img_0821.JPG

Még évekkel ezelött történt, hogy láttam a neten egy steampunk billentyűt és nagyon megkívántam. Aztán az árakat látva úgy gondoltam, hogy inkább csinálok magamnak egyet. De közben már elkezdett formálódni egy másiknak a képe a fejemben. Aztán a következő..... Szóval így kezdődött.

Barkács szépirodalom

2018.04.13. 06:50 | Írta: kkm.furdancs

Vannak órák, mikor kertészkedünk, szöszmötölünk a műhelyben, de semmi olyat nem végzünk, ami érdemben lekötné figyelmünket vagy felesleges agykapacitásunkat.

bbb.jpg

Háttérként hasznos és kellemes szellemi enteriőrt alakíthatunk ki hangoskönyvek hallgatásával, melyet időnként félbeszakít a fémfűrész sikoltozása (vagy a miénk, ha nem figyelünk). Skandináv hörgőmetál és Fekete szemek hallgatása helyett okulunk és szórakozunk. Lássuk a kínálatot, melyet logikusan hangoskönyv borítókkal illusztrálok.

Hálózati adattárolás: NAS vagy levetett számítógép?

2018.04.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ha emlékeznek rá, a kilencvenes években egymást követték a személyi számítógép szabványok. Főleg a videókártyák (ISA, VESA, PCI, AGP) és I/O kimenetek terén fejlesztettek, de az alaplap- és processzor gyártók  is évente jelentkeztek új, korábbiakkal inkompatibilis típusokkal. Sajnos ez általában a teljes gép lecserélését vonta maga után.

lenovo08.jpg

Akkoriban olvastam egy tipphalmazt, hogy mit kezdjünk a lecserélt gépekkel. Tűzfal, médialejátszó... eléggé öncélú, túlbonyolított, áramzabáló és zajos megoldások. Manapság is szembesülünk vele, hogy régebbi egymagos gépek már egy böngészőt sem képesek rendesen kihajtani. Mielőtt feltennénk a költői kérdést, hogy mi szüksége van egy nyomorult Thunderbird levelezőkliensnek 104 mega memóriára, inkább örvendjünk annak a fejlődésnek, ami brutális teljesítménynövekedést hozott és ezáltal a lecserélt gépek is felhasználhatók értelmes célokra.

Régi festék eltávolítása ajtókról, ablakokról

2018.04.11. 05:00 | Írta: -nos-

tips-on-removing-old-paint1.jpg

Ez a munka főként a régi, agyonmázolt nyílászáróknál okoz gondot. Ezeknél ugyanis többnyire néhol olyan vastag a fedőfesték rétege, hogy az már szinte páncélnak mondható. Sajnos, úgy is viselkedik. A felülete elég rideg, viszont az évek múlásával rendkívüli módon kikeményedett és meglepően ellenálló is. A mázolók nem szívesen vállalkoznak a teljes festékrétegek eltávolítására, mert időigényes és fárasztó.

Papírforma - művészi hajtogatások

2018.04.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

y.jpg

Az origami technika fantáziát, kézügyességet és pontosságot kíván. Lapozzunk! - mondják erre többen - köztük magam is - akinek egy A4 lap egybevágó összehajtása is kihívásokat rejt. Mások ügyesebbek és tanácsoljuk, hogy éljenek mai válogatásunk ötleteivel, követhető sodrású videós bemutatóival a papírhajtogatás - akár egy cellux nélküli csomagolás erejéig - kipróbálásához. A további linkekhez vezető fotókban klasszikus formák mellett felbukkannak popkulturális ikonok, mint Yoda, Pikachu, diablós angyal vagy látogatóevő Jurassic Park dínó.

Lakkozott tárgyak és restaurálásuk

2018.04.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Amíg a 20. század elején a műgyanta lakkokat fel nem találták, természetes gyantákat – sellakot, kopált, borostyánkövet, masztixot, terpentint – oldottak fel olajban vagy alkoholban, ezáltal értékes lakkokhoz jutottak. A kínaiak és a japánok már évszázadokkal az európaiak előtt tudták, hogy a gyantát oldani lehet, és fát vagy egyéb anyagokat is művészien lakkozni lehet vele.

lacktisch-neu.jpg

Különösen híressé vált Kelet-Ázsiában a magasfényűre lakkozott felület; ez Európában is a 17. századtól kezdve maga a lakkozóművészet fogalmává vált. Ezek a mélyen fekete vagy vörösen fénylő hibátlan lakkmunkák aranypor, gyöngyház vagy fémbetétekkel, egzotikus képekkel és díszítéssel a magasan fejlett kelet-ázsiai lakkozóművészetről tanúskodtak. Ez a művészet, miután az európai fejedelmi udvarok lelkesen befogadták, nagyon hamar és világosan felismerhető módon a 17. század stílusát döntően befolyásolta. Azt megelőzően Európában a lakk a bútorok felületkezelésében nagyon alárendelt szerepet játszott és csak védőbevonatnak használták.