A forrasztás előkészítése

2016.12.06. 05:52 | Írta: kkm.furdancs

forr4.jpg

A forrasztás előkészítésének fontossága és végrehajtása egyformán fontos és ugyanazokat az anyagokat, eljárásokat igényli egy NYÁK-lap vagy vízvezeték összeforrasztásánál. Bátran merjük felhasználni a régi szakirodalmat forrásul. Ma egy nyúlfarknyi írás az előkészítésről, a folytatásban forraszok és segédanyagok.

Asztali dekopírfűrész teszt

2016.12.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Néha megbillen a kamion és leesik róla ez-az (nem úgy, ahogy a köznyelvben ismerjük). A töréskárokat, deformációt gazdaságtalan helyreállítani, ezért a gyártó bezúzás helyett sérültként árulja. Vagy innen, vagy a zúzógép mellől mentette ki egy vállalkozó mai tesztünk tárgyát. Öldöklő licitálási küzdelemben legyőztem Miklós108-at és megérkezett műhelyem új tagja, egy asztali dekopír fűrész. Nem annyira elterjedt, mint a kézi változat, így röviden bemutatom használatát és lehetőségeit.

dekopir01.jpg

Madáretetőt az ablakra!

2016.12.02. 07:26 | Írta: kkm.furdancs

Ismét madárszezon következik, ilyenkor madáretető építésre szoktunk buzdítani. Azonban a Furdancs gárdájának madáretető munkássága már olyan bőséges, hogy csak ismételnénk magunkat. Tekintsünk ki a világba és ha jól csináljuk, egy madárral nézünk farkasszemet (kis képzavar). Létezik ugyanis ablaküvegre ragasztható-tapasztható változat. A madár magot kap, mi pedig gyönyörködünk benne, korrekt barterüzlet.

image2.jpg

Babaházzal kombinált madáretető, bármelyik filmstúdió kapna a meseszerű díszleten és forgatókönyvön, melyet az élet ír. A madárkák nem félnek beszállni hobbitszerű házba. További fotók és rövid filmjelenet az ötletes megoldásról itt található.

Repülő húsdaráló

2016.11.30. 05:16 | Írta: kkm.furdancs

15032288_1822644158012152_3454843414728667252_n.jpg

- Közlegény, elmehet eltávozásra, de előtte lesz egy 20 perces feladata...repült már valaha?
Így készülhetett a vagdalthús az ötvenes évek hadseregében. Riasztó képet fest a kor szokásairól, hogy a HZ-1 Aerocycle elnevezésű projectet 1950-től évekig csiszolgatták a balesetek dacára, pedig már ránézésre  instabil és több szempontból is veszélyes konstrukciónak tűnik. Nehéz a dolga a katonának, na.

Eltörött a páncéltőkém...

2016.11.29. 05:13 | Írta: kkm.furdancs

Soltész Rezső és más zenészek munkásságában is rendre felmerül a jelenség, mikor egy hangszer eltörik. Általában gitárt vagy hegedűt likvidálnak, az egy szem Jerry Lee kivételével zongoragyilkosságra ritkán kerül sor. Szemben a könnyen selejtezhető pengetősökkel, sokkal több zongora gurul le a lépcsőn szállítás közben vagy vágódik ketté láncfűrésszel egy viharos válás következtében, mint koncert közben, szándékos tettlegesség okából.

image11.jpg

Azonban a kor nem kegyelmez és a magára hagyott billentyűsök is eltávoznak a hét oktávon túli vadászmezőkre. Nem kell, hogy így legyen, hogy az enyészet sorvassza el az egykor drága és büszke hangszert valami elhagyott házban, vagy árokpartra kidobva, mint egy megunt, fiatalabbra cserélt öregecske... plazmatévé például. Mai válogatásunkban zongora újrahasznosítási erőfeszítésekről számolunk be a világ minden tájáról.

Alaposan dokumentált manóház

2016.11.28. 05:04 | Írta: qty108

A közelgő ünnepekre való tekintettel, íme egy könnyen elkészíthető ajándékötlet. Egyszerűsége miatt nem merülök el a részletekben, a képeken jól látható a ”gyártás” folyamata, illetve a felhasznált természetes anyagok alkalmazása.

A manóházat Pap Gabriella tervezte és népesítette be, valamint a teljes berendezést is ő készítette el. A könnyű elkészíthetőséget lehet hogy ő másként élte meg, sok munkaóra van benne. Én csak a házépítésben segédkeztem. A cica meg egyszerűen kíváncsi.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Természetes madárlakok

2016.11.25. 05:00 | Írta: Thoreau

A madarak jó fejek. Itt a blognál különösen madárbarát egyének is vannak, úgyhogy a különböző madáretetési és madár-fészkeltetési praktikákról viszonylag sokszor szó esik köztünk, nem véletlen, hogy itt a blogon is időről időre felbukkan a téma.  Madárodú és madáretető persze millióféle létezik, és itt nem csak a funkcióra meg persze a méretre gondolok, hanem a kinézetre is. Gyalult deszkából, rétegelt lemezből sokféle, viszonylag egyszerű, amolyan dobozféle odú készíthető, amelyek a célnak tökéletesen meg is felelnek. Azonban lehetséges, hogy valaki kevésbé modernet, a kertben, vagy épp a saját erdejében jobban elbújó, oda jobban belesimuló megoldást keresne...

madar0.png

3DPrint: Babaház

2016.11.24. 05:10 | Írta: kkm.furdancs

baba_02.jpg

Tegyük fel... - kezdődnek a teljesen életszerűtlen álproblémákra megoldást javasló írások. De tegyük fel, hogy Kedves Olvasó életét továbbiakban viktoriánus- vagy modern babaházak építésének szenteli, hogy örömöt szerezzen a gyerekeknek. Másrészt annyi dohányt keressen vele, ami már-már öngyulladással fenyeget a trezorban. Coelho sem ajánlana mást: Keress pénzt azzal, amit szeretsz csinálni!

Elektromos kerékpár házilag

2016.11.23. 05:03 | Írta: qty108

Nemrégiben találkoztam az oldalon a kérdésfelvetéssel, hogy építsünk-e elektromos kerékpárt házilag. Ha nincs elég pénzünk készen vásárolni, vagy ragaszkodunk a már megszokott jól bevált kerékpárunkhoz, akkor vállalkozhatunk rá. Viszont nem mindegy hogy milyen alkatrészeket használunk hozzá. A laptop-akkumulátorok és a gépkocsik ablaktörlő motorjainak összeházasítása nem csak első hallásra tűnik rossz ötletnek.
Létezik már ennél sokkal korszerűbb és jobb hatékonysággal működő elektromos motor is.
Az BLDC azaz kefe nélküli egyenáramú motorokat már széles körben használják a járműtechnikában is. Akit részletesebben érdekel a működési elve ITT minden részletre kiterjedő információkhoz juthat

Szerencsére a fejlesztőmérnökök gondoltak a kerékpárosokra is (elvégre elég nagy felvevőpiac) így többféle, kimondottan kerékpárok átalakításához való készletet lehet kapni.
Ezáltal megkímélnek minket az egyedi alkatrészek tervezésétől és gyártásától, gyorsabbá és költséghatékonyabbá téve az átalakítást. Különösebb szakmai felkészültség nélkül, pár órás munkával magunk is vállalkozhatunk az átépítésre.
Az alábbiakban az általam átalakított kerékpárt szeretném bemutatni. A kittet ITT vásároltam hozzá.

Nézzük, mit kapunk a pénzünkért!

Egy BLDC motort ami kerékpáragynak lett kialakítva és hagyományos felnibe van befűzve. A villába minden további átalakítás nélkül beszerelhető.

image001.jpg image003.jpg

 

-80%-os könyvajánlónk

2016.11.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Lehet kezdeni gondolkodni a karácsonyi ajándékokon. Fekete pénteket emlegetnek mindenhol, s akadozik az Internet a rengeteg megrendelés miatt. Körbenézegettünk hasznos holmik után, de végül fogadott anyánk raktáraiban találtuk meg a legkedvezőbb ajánlatot, azaz profilunkba vágó könyvek 80%-os leárazását. A könyv hasznos és figyelmes ajándék. Feltételezi, hogy aki adja, tisztában van az ajándékozott érdeklődésével, barkácshajlamával vagy építkezési terveivel.

image2.jpg
Nem árulunk zsákbamacskát, olyan köteteket mutatunk be, melyek már szerepeltek a blogon, akár egy belőle vett rövid kivonat erejéig. Önök szerették ezeket és most néhány száz forintért megvásárolhatóak. Öt plusz egy példányt sorolunk fel a korábbi posztok linkjeivel.