Kompresszor a műhelyben – 1

2016.08.25. 05:05 | Írta: Thoreau

Múlt héten kezdett sorozatunkban azt a kérdést járjuk körül, szükséges felszerelése-e egy átlagos barkácsműhelynek egy kompresszor, és az azzal üzemeltetett levegős, pneumatikus szerszámok? A mai írásomban néhány alapkérdést próbálok tisztázni.

kompi1.png

Kompresszorok manapság már minden barkácsáruházban, vagy vidéki szerszámboltban kaphatóak. Fontos tisztázni, hogy tartós, kicsit is komolyabban vehető otthoni felhasználásra általában dugattyús kompresszorok jöhetnek számításba. Természetesen vannak más rendszerű légsűrítők is, azonban az elegendő teljesítmény / valamelyes megbízhatóság / megfizethető vételár mátrixában ezek a gépek a nyerők.

Csöpögő vízcsapok

2016.08.24. 05:03 | Írta: kkm.furdancs

A csöpögő vízcsapot aránylag könnyen meg lehet javítani. A köznyelvben "vízcsap” megnevezés sokféle kivitel gyűjtőfogalma, ezeknek egyébként általában megvan a saját, műszakilag szabatos megnevezésük - pl. szerelvények, keverő csaptelepek stb. Valójában ezek nem csapok, hanem szelepek.

image15.jpg

A legtöbb vízcsap gumi- (ill. gumiszerű) tömítésekkel van felszerelve, amelyeket szükség esetén könnyen ki lehet cserélni. A drágább vízcsapokban, ill. szerelvényekben a gumitömítések helyett precízen becsiszolt kerámiatárcsákat alkalmaznak, amelyekről azt hirdetik, hogy ellenállnak a mészlerakódásnak.
A mésztartalmú víz azonban a gyakorlatban ezeknél a szerelvényeknél is okozhat működési zavarokat.

A hét műtárgya: Golyós fióksín

2016.08.23. 05:03 | Írta: kkm.furdancs

fioksin3.jpg

Ipari környezetben - ahol követelmény a nagyméretű fiókok könnyű járása és teherbírása - előszeretettel használják a teljes kihúzású fióksíneket. Találkozhatunk vele drága, kerekes műhelyszekrényekben vagy szerszámos fiókok oldalán. Lássuk tehát előző heti posztunk folytatásaként "nézését meg a járását" ennek a népszerű és profik által is kedvelt építőelemnek.

A menetmetszés elmélete

2016.08.22. 05:02 | Írta: kkm.furdancs

dsds.jpg

 A külső csavarmenetek kézi megmunkálóeszköze a menetmetsző. A menetmetsző tulajdonképpen edzett anyához hasonlítható, amelyet ráhajtunk az orsóra és így készítjük az orsó menetét. A menetmetszőkön hornyok vannak, ezeket nevezzük forgácstérnek. A menetmetszők 3, 4, 5 vagy több horonnyal készülnek.

A könnyen mozgó fiókok titka

2016.08.19. 05:00 | Írta: -nos-

A hagyományosnak mondható fiókok - attól függően, hogy mit tárolnak benne – gyakran elég nehezen mozgathatók. Ez érthető, hiszen általában egymásra fekvő lécek határozzák meg a helyüket és ezeken húzkodva lehet a fióktesteket mozgatni.

Az egymásra fekvő felületek súrlódása viszont megnehezíti a mozgatásukat és még a szappanos kenés ellenére is elég nehéz a kihúzásuk, helyükre tolásuk. Ezt még a műanyag sínes megvezetések is csak részben képesek csökkenteni, kopásuk esetén pedig egyre nehezebb az ilyen fiókok mozgatása is. Ezen azonban bizonyos esetekben könnyű segíteni, ha ezeket az elavult fiókvezetőket korszerűbb, görgős, vagy golyós vezetősínek váltják fel.

Használjunk levegőt. Amíg el nem lopják

2016.08.18. 05:00 | Írta: Thoreau

Hogy a sűrített levegő milyen hasznos lehet egy műhelyben, csak az tudja, aki már próbálta. Jómagam a gyerekkoromat egy olyan udvarban töltöttem, ahol a műhelyben ott brummogott a kompresszor, láttam, hogy milyen sok mindenre alkalmas a levegőcső végére szerelt mindenféle eszköz.

leveg1.png

3DPrint: Vegyünk-e levegőt?

2016.08.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

adapter13.jpg

Életmód-medicina jellegű címet sugalló posztunkban szó lesz az ABS anyagtípus vetemedéséről  és egy példa a 3D nyomtatás, mint alkalmazott technológia sokszínűségére. A kinyomtatott alkatrész segítségével működésre bírok egy kompresszort és kiderül, utántölthetjük-e vele a  palackban árult sűrített levegő tartályát.

A kézi menetfúrás gyakorlata

2016.08.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kk.jpg

Csavarmeneteket nagy tömegben gépi úton forgácsolással vagy forgácsolás nélkül hidegalakítással készítenek. Gyakran előfordul azonban, hogy kézi menetvágószerszámokkal kell előállítani őket. Gyakorlati ismeretekkel folytatjuk a kézi menetvágás elméletét ismertető írásunkat.

Csettegők

2016.08.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Mai posztunk tisztelgés a vidéki Magyarország autentikus művész-konstruktőrei előtt, akik bátran szemébe nevetve a Volkswagen hazudta károsanyag-kibocsátási normáknak, szinte illegalitásban őrzik és ápolják járműgyártási népszokásainkat.

tricikli1.jpg

A hajtómotortól függően négykerekű segédmotor kerékpár vagy lassú jármű kategóriába tartozó  csettegőről szól mai videoválogatásunk.

Én gépem: Gépi lemezolló

2016.08.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Fémlemezeket számos anyagból és vastagságban árulnak, felhasználási lehetőségei sokrétűek asztallaptól köríves alakzatokig. Vasárú kereskedésekben 1000*2000 vagy 1250*2500 mm méretben vásárolhatunk 0.4-30 mm vastag anyagot. Ezek szabása méretüknél fogva vagy bonyolult alakzat esetén az átlagos barkácsműhely gépeivel-szerszámaival nem egyszerű.

00.jpg

Az állványos lemezolló drága és csak kb 30 centit vághatunk egy lépésben. A sarokcsiszoló vágja a lemezt, de körívet nem szel, ráadásul két marékra eszi a vágókorongot, ha nem teljesen derékszögben tartjuk. A kézi lemezolló pedig fárasztó és nagy rutin szükséges a pontos vágáshoz, emellett csak vékony lemezekhez alkalmas. Megoldás a lemezvágó gép, más néven gépi lemezolló. Egy ilyet mutatunk be ma.