Társasjáték házilag

2018.07.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kistankhird_15.jpg

A számítógépes stratégiai játékok nem tudnak annyira szórakoztatóak lenni - közösségi élményt nyújtani, mint mikor a dohányzóasztal lába mellett pozíciót foglalunk kis makett-tankjainkkal, kimérjük a lőtávolságot, majd odapörkölünk a disznóknak. Nagy gyerekek játéka ez és pár éve ölünkbe hullott a technika, mellyel személyre szabhatjuk társasjátékainkat, ha épp nem mi készítünk magunknak komplett szettet. Legyen az fantasy, stratégiai, gyermekeknek való, szinte minden stílushoz megtaláljuk a hozzávaló figurákat, csak le kell töltenünk őket a netről.

Homokfúvás az iparban és házilag

2018.07.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

sxc_europe_sbc_220_send_blasting_cabinet.jpg

A fúvás olyan munkafolyamat, amely a felszín megmunkálás munkafolyamatok közé tartozik. Fúvás során egy sugarat lőnek a munkadarabra, amely köszörülő hatással van a felszínre. Ez megszabadítja a munkadarabot a nem kívánt egyenetlenségektől, korróziótól és szennyeződésektől. Nem a lakótelepi barkácsműhelyek elterjedt tartozéka egy ilyen hangos és poros berendezés, de azért ismerjük meg felszínesen a technikát. Ipari és barkács kivitelben, gyárilag valamint házilag készített eszközöket és felhasználásukról készített videókat mutatunk írásunkban.

Kelesztéstől az oszlatásig: letölthető OKJ tananyagok

2018.07.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kelesztes_nagyitott.jpg

A hét leghasznosabb linkje következik. Tudtam a létezéséről, de annyira és érthetetlenül eldugták készítői, hogy sokáig kellett keresgélni. Pedig méltán lehetnek büszkék az ingyenesen közzétett 226 OKJ tanfolyam elektronikus anyagára, melyek közt nem csak a vizsgára készülők, de bármely érdeklődő szívesen tallózik.

Tetők hőszigetelése szarufák között

2018.07.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

k00.jpg

Nyáron kevesebb szó esik a hőszigetelés hasznosságáról, miközben ebben az évszakban rengeteg villamos energiát spórolhatunk meg azzal, hogy a jól hőszigetelt épületekben jelentősen kevesebb légkondicionálást kell alkalmazni. Légkondi nélkül egy szigeteletlen tetőtéri lakás vagy munkahely „Pokol a magasban”, mely korán felmelegszik és még este is szinte élhetetlenül meleg. Túlhűtve viszont egészségtelen és drága. Mit tehetünk? A leggyorsabban, legkönnyebben hőszigetelhető terület, a magastető szigetelésének legfontosabb szabályait olvashatják mai írásunkban!

Időtálló harci mocik

2018.07.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nem akarok riogatni, de mikor legutóbb a németek kiestek a focidöntőből, rákövetkező évben kirobbantották a II. világháborút. Ha egy német csalódott, akkor nagyon csalódott. Ez adta az ötletet világháborús harci (később piacozásra, áruterítésre is használták őket az autóínséges időkben) motorok esztétikai és technológiai megközelítésű szemléjére cikkválogatással és galériával.

aa1bbf8e073f316773330115ccdce484.JPG

Ezek a járművek az akkori ipar csúcstechnikáját képviselték, de jó példával szolgálhatnának tartósságukkal, hiszen még évtizedekig használták őket és ma is sok működő példánnyal találkozni. Szorgos restaurátorok keze nyomán szinte gyári új állapotban, általában fedélzeti géppuska nélkül vásárolhatunk a kínálatból.  Forma és tartalom, nyálcsorgató német, amerikai és orosz gépek sora következik. Vezetéses videókkal!

Egy angol ház újjászületése - 6. rész - Hová tűnnek a fák?

2018.07.06. 05:00 | Írta: Pajer

Mielőtt belefognék az angol városi kertészet gyönyöreibe vagy gyötrelmeibe, gyorsan fussuk át, milyen jellegű házakban is élnek a nagy Albionban. Ebből a témakörből a „flat” azaz lakás kiesik, bár van rengeteg olyan, amit régi viktoriánus házból alakítottak ki. Azok kertjét vagy közösen használják, vagy az alsó szinten lakó egymaga birtokolja. 

gettyimages-522232864-1523751736.jpg

Van az önálló emeletes, azaz detached, az ikerház: „semi- detached”, a földszintes sima ház: „bungalow” és természetesen nagy többségben a sorházak: „terraced house”.

Fúrjunk négyszöget fába-falba!

2018.07.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vannak technológiák, melyek viccesnek szánt mémekben bukkannak fel, miközben a területet ismerők mások tájékozatlanságán csodálkoznak. Ezek nem hallottak még a Négyszögletű Kerek Erdőről? Talán ilyen a négyszögfúró-maró kiegészítő is, melyet bármelyik webáruházból megrendelhetünk.

benchtop-mortiser_lead.jpg

Fúrógépbe fogva megoldja a faipari csapolás problémáját, hogy amennyiben nem akarunk vésegetni, fúrót vagy marót kell használnunk a csapfészkek kialakításához. Viszont ez esetben le kell kerekíteni a csapokat. Időpazarlás. Lássuk tehát ezt a szerszámot és használatát.

A hét műtárgya: az antisztatikus csavarhúzó

2018.07.04. 05:00 | Írta: Tarrasque

image4_1.jpg

Az ESD mozaikszó az elektrosztatikus kisülést jelentő angol kifejezés ("electrostatic discharge") rövidítése. Ez a fizikai jelenség két, eltérő elektromos potenciállal rendelkező tárgy között lép fel. Normál esetben az elektromos töltés a tárgyak felületén, lassan sül ki. Olyan esetekben azonban, amikor az elektromos potenciáli különbsége túl naggyá válik, felgyorsul az elektronok áramlása, és ennek eredménye képpen hirtelen átmeneti túlfeszültség keletkezik. A túlfeszültség kisülése (amikor kiegyenlítődik a potenciál a két test között) pedig meghibásodást okozhat az elektronikai eszközök integrált áramköreiben.

A ciklodrom és utódai

2018.07.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ismerik az evezős ergométert? Továbbgondolt evezőpad, egy drótkötelet rántunk magunk felé, mely felpörgeti a mágnesekkel fékezett nehéz fémkereket. A könnyed szobakerékpározáshoz képest gyilkos testedzési forma, mert lábunkat és gerincünket is megmozgatva percek alatt lemerít egy átlagos állóképességű embert.

ergo2010_1331738083-864x380.jpg

Részt vettem már versenyen*, ahol a hálózatba kötött ergométerek eredményeit nagy kivetítőn lehetett figyelemmel kísérni. A versenyzők pozícióját jól láthatóan kivetítve, egymás mellett haladó kenukkal ábrázolta egy célszoftver. Írásunk a kerékpárt és evezősöket szimuláló régi és mai találmányokat szemlézi. Az igény mindig is megvolt az időjárástól függetlenített, kisebb helyet és szervezést igénylő bajnokságokra, mutatják a mechanikus és elektronikus megoldások. Technikatörténeti szempontból szemezgetünk közülük.

Megvertük a németeket, de a svédek elhúztak!

2018.07.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A VB lassan véget ér, talmi csillogás a megnyerése, mi viszont itthon maradva, tavaly egy fontos, maradandóbb eredménnyel gazdagodtunk a friss felmérés szerint. Nevezetesen jobban hőszigetelünk mint az európai országok zöme. A skandinávok és szlovákok kivételével állva hagytuk Európát a mezőnyben.

ap126300142903_01.jpg

Mindez nem azt jelenti, hogy népünk önnön bensőjéből felburjánzó, spontán környezettudatosság miatt áldoz többletköltséget még vastagabb szigetelés kialakítására. Némileg besegítettek az igen durván megszigorított energiahatékonysági előírások. A folytatásban látják majd ennek előnyeit és következményeit, illetve a jövőben várható további szigorításokat. Illusztrációkkal arra célzunk finoman, hogy a behavazott kunyhó csak addig romantikus, míg ki nem hűl...