Utolsó kommentek:

zooltek 2017.06.27. 19:56:44

@kkm.furdancs: Bali? Az a csóróknak való. Ma a Milwaukee szigeteken kézből etettem kis aranyos makitákat, aztán a 3 deWalt trónörökössel koktélozgattam, langyos 33 fokban, bár árnyék nélkül.

Bejegyzés: Off topic

kkm.furdancs 2017.06.27. 18:19:35

@zooltek: Szia! Semmi gond, köszönjük, mikor segítesz a tanácsokkal. Azt hittem, a szokásos éves szabadságodat töltöd a festői Balin :)

Bejegyzés: Off topic

zooltek 2017.06.27. 16:03:07

Sziasztok!

Bocsánat a posztolóktól és a kommentelőktől, hogy nem válaszoltam. Egy hónapja megdöglött a számítógépem (a telefonom meg buta), most már úgy néz ki, hogy megint online leszek. Az elmúlt egyhavi posztokat és kommenteket egy jó időbe belekerül, mire végigolvasom, de ha valakinek sürgős kérdése lenne, erre a kommentre válaszoljon. Még 1x elnézést kérek.

Bejegyzés: Off topic

kkm.furdancs 2017.06.27. 15:57:08

@Fehérszakál: Ó, ez nagy menet volt, de ügyesen megoldottad. Talán ezért érdemes olcsóbban használt házat venni, az már be van járatva.
De azért járd meg a fogyasztóvédelem kálváriáját, hátha sikerül kártérítést kiharcolni.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

kkm.furdancs 2017.06.27. 15:54:38

@P. J. Fry: Hát nem tudom, egy lakástippben olvastam és akkor már kezdtem unni, hogy évente kellett hívni a csatornásokat. Egy teherautó megnyomhatta a füves bejáró alatt húzódó csövet, amitől az középen megsüllyedt kicsit. Odagyűlt mindig a neheze - mondta a tisztítóember. Minden mindegy alapon évente kétszer beleöntök, vagy annyiszor sem és azóta nincs ilyen gond.
Ha minden más lehetőséget kiszűrök, az jön le, hogy emiatt nincs dugulás :)

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

kanász 2017.06.27. 15:26:54

@P. J. Fry: Én sem értem, mindig jönnek az ecet + szódabikarbóna kombóval. Szerintem szódavíz keletkezik, ha összekutyuljuk az ecetet meg a szódabikarbónát, Ha sót is teszünk bele, akkor sós lesz a szódavizünk. Mi a fenéért szüntetné meg a dugulást a sós szódavíz? Valaki szagértő segítene a probléma feloldásában?

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

Fehérszakál 2017.06.27. 12:04:45

A télen a -20 fok feletti hidegekben egyik pillanatról a másikra dugulásunk volt. Mivel van kézi drótos duguláselhárítóm ami jó 10 m hosszú, ezért leküldtem a fürdőszoba csap lefolyó csövébe. A tekerentyűs vacak csak arra olt jó, hogy kiderüljön, hogy nem a házban van a dugulás hanem az udvaron. Eddig ez jó hír, de odakint -20 fok, a talaj csonttá van fagyva, a tisztító fedő meg valahol a talajszínt alatt van az udvar közepén. Próbáltam csákánnyal megkeresni de a fagyott földbe csak a csákány hegyéből 1 cm ment be a legerősebb ütésre is. Miután nem találtam meg a dugulás helyét az udvaron és a tisztító nyílást sem kihívtam egy duguláselhárítót aki pár nap múlva jött is. Csak jelzem, hogy az udvaron vadi új csövek vannak lerakva mert előtte 2 hónappal kötötték rá a házunkat az új szennyvíz rendszerre, és 27 m hosszú szakaszt kellett átvizsgálni az utcáig. Amíg kijött a szaki addig meg fürdés csak lavórból, mosogatás csak lavórban, a vízcsap alatt vödörben gyűjtöttük a vizet, wécézés meg a munkahelyen. Végre megjött a szaki és nekiállt a dugulás elhárításnak a nagy gépeivel és sok sok méter spirállal. Meg is találta a dugulás helyét az udvar közepén ahol emlékeim szerint volt a föld alatt egy tisztító cső is beépítve de azt nem találtam meg. A szaki több órán át próbálkozott, de be volt fagyva az új 110-es csőbe a trutyi és a gépével sem tudta kivésni. Azt mondta, ha tovább próbálkozik a jégtörővel akkor a cső falát fogja kilyukasztani de ezt a befagyást nem tudja kivésni. 15.000 Ft-omba került ez a próbálkozás. Már lassan másfél hete éltünk úgy a lakásban, hogy el volt fagyva a lefolyó, közben persze próbáltam a csövet lerakó céggel garanciálisan megcsináltatni, de mivel az alvállalkozó alvállalkozójával csináltatták meg így csak a felelősséget hárították a másik cégre. Miután ezt megelégeltem elővettem a hosszú kerti slaggot, rászereltem a vízcsapra és elkezdtem forró vízzel és hőlégfúvóval megkeresni az udvar közepén a tisztítót a föld alatt. 4 órás szenvedés után megtaláltam, és a fedő levétele után derült ki, hogy a fedőig be van fagyva a trutyi. A forró vizes slaggal fél óra alatt sikerült az utcai elfolyó szakasz irányában átolvasztanom a jeget, addig persze az udvaron is állta a kifolyó trutyis víz. Végre az a szakasz már lefolyt, arra felé kb 2 méteres hosszon olt befagyva. Utána elkezdtem a ház irányában kiolvasztani a jeget, kábé újabb fél óra alatt sikerült is és végre lefolyt minden a wécéből is és a csapokból is. Kiderült, hogy miért fagyott be a cső, azért, mert nem rakták elég mélyre és megült a föld is ott, így a cső már nem lejtett azon a szakaszon eléggé. A cső tetejét a kivitelezők a talajszinttől számítva 20 cm mélyre rakták le ott, a cső alja meg 30 cm volt az előírás szerinti 60 cm helyett. Most a nyáron majd áshatom ki azt a 27 m hosszú csőszakaszt hogy rendesen megcsináljam a lejtést és lehőszigeteljem a csövet. A kivitelezővel már nem is próbálkozom, teljesen reménytelen. Magyar valóság 2017-ben.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

P. J. Fry 2017.06.27. 11:22:10

@kkm.furdancs: Okés, én nem értek hozzá, de az ecet meg a szódabikarbóna semlegesíti egymást nem? És a só, az meg mit csinál? Semmit, nem?

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.06.27. 11:22:01

A phospuNpa alkalmazásának is van hatékony módja... Először is ahogy már írták, csináljuk vízoszlopot - dugulásnál ez végül is adott. Aztán a túlfolyót el kell tömíteni, erre a nejlonzacskó+rongy vagy épp szivacs a legkézenfekvőbb.

Utána hagyjunk némi vizet a csapban/kádban, és úgy kezdjünk puNpálni, mégpedig igen nagy gyorsasággal. Így ugyanis nem csak néha belenyomsz, pillanatnyi túlnyomás, majd szépen kiegyenlítődik, hanem folyamatosan megnyomod-megszívod a dugulást, tehát előre-hátra mozgatod - ez pedig segít neki szétrázódni. Az a jó, ha visszafelé is kirántasz némi hajat, meg közte amit még "megszűrt", ezt aztán ki is hajíthatod. Legtöbbször a kád, vagy a csapba vezetett mosógépkifolyó miatt a dugulás még a szifon fölött kialakul, és ezzel a gyorspumpás módszerrel könnyen megszabadulsz tőle.

Amúgy meg, főleg családi házaknál okoz még sokszor gondot, hogy ahol a szennyvíz a szabadba lép, ott lényegesen hidegebb a cső, mint a házban. A melegebb víz pedig - általában - több anyagot tud oldatban tartani. Mi történik viszont itt? Az a mosogató, mosószer, ami a 40-50 fokon még simán oldat, hirtelen lehűlve kicsapódik. folyamatosan szűkítve a keresztmetszetet, míg végül - főleg ha emésztőbe megy, ami gyakran telítődik is, lassítja a cső lefolyását, és még több időt hagy a kicsapódásra. A végén aztán ilyen hungarocell-szerű full dugulás is kialakulhat.

A legjobb néha tényleg végigküldeni az ecetet+szódabikarbónát, vagy főleg télen némi meleg vizet.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

kkm.furdancs 2017.06.27. 10:43:12

@urbi68: 1 liter 20+%-os ecet + szódabikarbóna (ízlés szerint) + egy kiló só. A korábban gyakran eltömődött kimenő szennyvízcsőnél bejött a módszer.
A szappan is tömít, a haj és az apró hordalék is.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

urbi68 2017.06.27. 09:55:26

Duguláselhárító barátom hasonló módszert javasolt, csak arra kell figyelni, hogy slag körbe legyen tekerve pl egy vizes ronggyal és jól beledugdosva lefolyó csővezetkébe, ami megakadályozza a víz visszaáramlását. Természetesen a salgot annyira le kell dugni a lefoylóba, amennyire csak lehet. Ha kidugult, átöblíteni sok vízzel. Ha kerticsap van a slag végén az a legjobb, mert van benne nyomás (cca 4-6 bar).
A dugulást javarész a pocsék, kevésbé pocsék és sajnos a jó minőségű mosogatógép tabletták okozzák. Lerakódnak az egyre vízkövesedő lefolyóvezetéken, ilyen darabok jöttek vissza az első öblítési kísérletemkor.Nem szabad megvenni az olcsó mosogatógép tablettákat, mert a végén a falbontás számláján kifizeti többször az ember, amit spórolt az üzletben.
Lefolyótisztítót (bolti szarokat) csak az használjok, akinek van pénze megizetni a falbontást és a csővezeték cserét. Elég sok kártésítési per megy emiatt, mert ezek a szerek nehogy tisztítanak, hanem a lerakódást betonkeménnyé és felodhatatlanná alakítják, amit a csőgörény sem tud már feltörni. Egyetlenegy "vegyszeres" kombó működik 20+%-os ecet vagy erősebb+szódabikarbóna, lehet ipari is ami sokkal olcsóbb+meleg víz, amivel érdes havonta átöblíteni a konykai lefolyórendszert. A vízkövet is leoldja a cső faláról.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

kermi 2017.06.27. 09:13:04

Ha még ráadásul meleg is az a víz, még jobb lesz a hatása.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

kkm.furdancs 2017.06.27. 07:45:24

@BiG74 Bodri: Majd figyelek :) A csövek szétnyomása egy befalazott vezeték esetében nehézkes szerintem. Előfordulhat, de majd meglátjuk.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

P. J. Fry 2017.06.27. 05:57:06

"melyet valószínűleg ők is alkalmaztak volna 15000 forintos ipari kivitelben: túlnyomással"

Azok nem adtak volna túlnyomást a csőre, az ő gépük csak spricceli a vizet a dugulásra... vagy... spirált használnak.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

BiG74 Bodri 2017.06.26. 23:43:50

@Egy Hun Hunniából:
A lefolyórendszer fala a beépítésnél volt utoljára sima. Az évek múltával egyre érdekesebbé válik, pláne egy konyhai lefolyó esetén.
Kollégám is így csinálta, napokig nem járt a szuterén felé, csak amikor gyanús lett a szag !

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

Egy Hun Hunniából 2017.06.26. 23:37:57

Kiváló és hatásos, KÖRNYEZETBARÁT módszer! Mondjuk a károgókon nem lepődtem meg!
(A pvc lefolyórendszer fala sima. Ha nincs építési barbarizmus (elb*sz*s) akkor nem merülhet fel gond az alkalmazásával! ;-D

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

BiG74 Bodri 2017.06.26. 23:21:07

Ha nem jön be, akkor a víznyomás frankón szétkapja a nem erre tervezett lefolyó rendszer dugulás előtti gyenge láncszemét. Esetleg kiköpi a dugulást is vele egyidőben, így még napok telhetnek el, amíg rájön az ember, hogy valami baj van. A nagy nyomásnak a torlasz kell közvetlenül érni, és szétverni, szétmosni. A nyomás közlése önmagában veszélyes. Láttam már szifont szétszakadt állapotban, aminek tagbaszakadt rokonom egy gumi harangpumpa segítségével nyomást adott át. Tehát csak óvatosan!

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

bonebear · http://cinca.blog.hu 2017.06.26. 23:09:33

Vicces módon a WC pumpa is túlnyomással dolgozik, csak nem a jól összenyomható levegőt kell vele pumpálni a csőben, hanem előtte fel kell tölteni vízzel, ami dugulás esetén nem gond. Kitartó és hirtelen mozdulatos pumpálással is elég sikeres lehet az ember.

Na meg a szifonokat akkor is érdemes évente pucolni, ha még lefolynak, de már nem úgy, mint újkorukban. Akkor az alsóbb csőszakaszok nem fognak hónapokig/évekig lassabb lefolyás alatt üzemelni.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

dr. mesterséges színezék 2017.06.26. 20:12:46

Ha bejön, nagy az öröm; ha nem, nagy a tócsa.
Előbb küldök le szakaszosan 5 adag nátront a problémás helyre, mint hogy fej vagy írásba kezdjek.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal

Az igazi Trebics 2017.06.26. 19:42:22

Nekem a kompresszor jött be, mondjuk nekem éppen van egy kéznél.

Bejegyzés: Duguláselhárítás slaggal