A hét műtárgya - A kalapács

2012.11.22. 10:08 | Írta: Mr. Furdancs

Mindennapi életünk egyik fontos velejárója a kalapács. Elég, ha csak az időről időre, szerencsére egyre ritkábban, felbukkanó Kalapács Józsefre gondolunk. A kalapács végig kísér bennünket gyerekkorunktól a koporsóig. Nemrég még e nagyszerű szerszám művészeti vonatkozásairól is megemlékeztünk.


A kalapácsot sok mindenre használjuk. Szöget verünk be vele, falat törünk, árat verünk, a tartós körömfestésről nem is beszélve. Annak idején, szakirányú tanulmányaim során, azt akarták a fejünkbe verni, hogy a kalapácsot a nyél végénél megfogva kell használni. "Ne fojtogasd azt a szerszámot fiam", hangzott a feddés. Nos annyit elmondhatok, hogy ez egy baromság. Szerintem. Én ugyanis kizárólag akkor csaptam rá az ujjamra, amikor rendeltetésszerűen használtam a kalapácsot. Érdekes adat, ha igaz, ha nem, hogy az egyszerű, lakossági kalapács nyelének a hossza, a fej hosszának a háromszorosa. Lehet, hogy nem így van, de jól hangzik. Nos egyáltalán nem mindegy, hogy mit milyen kalapáccsal ütünk. Nézzük át, hogy milyen főbb típusai léteznek ennek a kiváló szerszámnak.

kalapacs fajtak.png

A lakossági, minden háztartásban megtalálható kalapácsról rögtön a fémipari alapképzés elnevezésű tevékenység jut eszembe. Az idevágó iskolában annak idején az egyik vizsgamunka ugyanis a kalapácsfej elkészítése volt. Reszelővel, oszlopos fúrógéppel, rajztűvel és számtalan remek szerszámmal alakítottuk ki a kalapácsfejet egy csudaszép acélhasábból. Mint tudjuk: a kalapács az acélhasábban van, csak le kell fejteni róla a felesleget. Ehhez a kalapácshoz kőris, vagy diófa nyél dukál. Egyes esetekben találkozhatunk üvegszálas, vagy gumibevonatú acélnyéllel is. Az acélnyél nyilván nem fog olyan könnyen eltörni .

A szeghúzó kalapács, nem fogtok rájönni, szeghúzásra is alkalmas. Fejének egyik vége kétágú. Ezzel tudjuk közrefogni a szeget, ha bénák voltunk és ki kell húznunk a helyéről. Ne féljünk használni, ha a szög mondjuk elhajlott beverés közben.

A szegverő kalapács elnevezés egy kicsit olyan nekem, mint a baconszalonna, vagy a slusszkulcs. Igen, meglepő módon szeget verhetünk be vele a fába. Tudom, hogy van értelme, csak szeretek kekeckedni. Ennek a kalapácstípusnak van egy nagyobb változata is. Nem fogjátok kitalálni, hogy mi a neve. Igen, ez a nagy szegverő kalapács.

Van az úgynevezett gömbfejű kalapács. Fejének egyik vége gömbölyített. Remekül lehet vele például karosszériát egyengetni.

Az ékelő kalapács legfőbb tulajdonsága, hogy nehéz. Legalább 2 kg-os feje van, acélból. Ez a szerszám a véső legjobb barátja. Úgy illenek egymáshoz, mint Győzikéhez Beja asszony.  

A műanyag fejű kalapács a kalapácsok hercegnője. A fej két vége más-más anyagból készül. Többféle kombó létezik, a műanyag mellé általában gumit vagy vörösrezet használnak. Ezzel az eszközzel nem nagyon tudunk durvulni. Roncsolásmentesen üthetők a felületek.

A fakalapács feje fából van. Meglepő fordulat. Általában bükkből készül. Ékek beütésére remekül használható.

Elérkeztünk a kalapácsok Panterájához. Ez a pöröly, vagy leánykori nevén a ráverő kalapács. Nem félreérteni! A feje megvan vagy 10 kg. Adott esetben elég csak ráejteni a beverendő tárgyra. Az igazi élvezet viszont az, amikor fej fölül indítva cölöpöt verünk vele. Csodálatos élmény, egyszer próbáljátok ki.

A végére tartogattam egy igazi csemegét. Ez pedig az üvegdomborító kalapács. Van az a korosztály, aki már találkozott ezzel a szerszámmal, még ha nem is látta élőben. Aki még nem hallott erről a típusról, nagyon kérem menjen be egy barkácsboltba és kérjen egyet az eladótól. Utána mindenképpen számoljon be arról, hogy mi történt. Köszönöm.

A legvégén álljon itt egy rövidfilm a kalapács helyes használatáról. 


A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr54893256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2012.11.22. 16:41:43

Én is készítettem jó pár darab kalapácsfejet az iskolában-mint mechanikai műszerész tanuló-csak az nem volt túl lelkesítő ahogy az oktatók kezelték a helyzetet.Aki ügyes volt,és/vagy volt valami tapasztalata a fémmegmunkálásban(talán apuka műhelyéből)és relatív gyorsan elkészített egyet,az buksisimogatás és dicséret helyett ezt kapta
-Kész?Máris,ilyen gyorsan?Na,akkor itt van még két-három vasdarab,állj neki!
Persze a legközelebb az a tanuló már inkább ráérősen állt neki pl.a párhuzamszorító elkészítéséhez..
Az elkészült kalapácsokat -100 as nagyságrendben-az (akkor még állami)iskola eladta valahová valszeg prémium minőségű áron,mert ugyebár a miénket leosztályozták,tized milliméteres pontosságúnak kellett lennie,a a két végén a rádiusznak és az oldalán a letöréseknek is pontos méretűnek kellettek lenniük stb.,aztán egyszer egy boltban megnéztem milyen kalapácsokat lehet kapni,hát a gépekkel készültek fényévnyi távolságban voltak (lefelé) még attól is amire mi kettes osztályzatot kaptunk volna.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.11.22. 20:49:13

Nekem van egy 60 dekás, üvegszálas(?) nyelű palázókalapácsom. Azt kell, hogy mondjam ennél univerzálisabb szerszám csak a dremel lehet :)

halor 2012.11.24. 21:06:11

Az üvegdomborítókalapácsnál csak a reszelőzsír tud frenetikusabb hatást kiváltani, vagy autószerelőknél a dugattyúvisszahúzó rugó.

bitis 2012.11.25. 19:37:53

Ne tévesszen meg senkit ez a videó, mármint a kalapács tartásával kapcsolatban. Azt a hüvelykujjat nyugodtan el lehet felejteni úgy. Egyszerűen marokra kell fogni, és lazán, nem csuklóból ütni vele. A képen látható módon, aki már kalapált életében az gondolom egyetért velem, nem is lehet rendesen ütni. Ja és nem árt megköszörülni a kalapács tompa végét, egyenesre, különben lecsúszik a szögről.