Lapfüggöny? Hát az meg micsoda? - 1. rész

2013.01.18. 10:00 | Írta: eszter_baba

Ez a kérdés egyre kevesebbszer hangzik el kicsiny országunkban. Szerencsére a Japanese Panel, avagy panelfüggöny, vagyis igazán magyaros nevén lapfüggöny fogalma egyre ismertebb. A határozott stílusa miatt egy bútordarab látványával felérő árnyékolástechnikai eszköz kiválasztása viszont nem olyan egyszerű, mint amilyennek azt gondolnánk. Kifejezetten szépen mutat, egy minimál stílusú lakásban, vagy egyenes vonalú berendezési darabok mellett, különösen ott, ahol nagy ablakfelületeket világít át a napfény. Szerintem a képek meggyőzőek.

Fashion (1).jpg Dekora-Flaechenvorhang (1).jpg

                       
Számos helyen lehet már 3, 4, vagy 5 soros sínlapokat kapni, amikbe általában fix méretű, 60 cm széles panelkocsikat fűzhetünk. Ezek a panelkocsik tépőzárasak, vagy egy rugós zár segítségével belecsíptethetjük az anyagot.

Paneelwagen_simple (1).jpg Paneelwagen_Exklusiv_A (1).jpg

   
Az előre gyártott sínek maximum 3 méter szélesek, így ezeket toldani kell, ha nagyobb felületet szeretnénk lefedni. A toldásnak precíznek kell lennie, hogy a panelkocsik akadálymentesen keresztülszaladhassanak. (Kevés szilikonspray már sokat segíthet!) Erre aztán egy egyszerű tépőzárral rögzíthetünk mindenféle kész, 60 cm széles panelt, legyen az roló anyagból készült darab (ez az oldalán szegés nélküli) vagy bármilyen igényes textil. Mivel kevés az esély arra, hogy az előre gyártott panelméretek épp a mi lakásunknak felelnek meg és nem is biztos, hogy sikerül szépen összeilleszteni a síneket, hogy jól mozogjon a szerkezet, így mindenképpen javaslom, hogy aki hosszútávra választ, egyedi gyártású lapfüggönyt vásároljon.

Miért jobb, ha ezt a megoldást választjuk:

•    olyan panelszélességet készítenek számunkra, ami nekünk ideális (nem kell 60 cm-hez igazodni)
•    nem csak a paneleket megfogva, vagy elhúzópálcával mozgathatjuk egyenként a paneleket, hanem zsinóros megoldással is kezelhetjük őket (a lapfüggöny anyagai, textil, vagy roló anyagok sérülésének, vagy koszolódásának legjobb ellenszere, ha nem is nyúlunk hozzájuk, hanem áttéttel mozgatjuk őket)
•    akár 5 – 5,5 m széles sínt is megkaphatunk egy elemből, toldások nélkül
•    egy minőségi gyártó terméke vitán felül hosszú ideig kiszolgálhat minket

Mindenképp célszerű, hogy legyen elképzelésünk arról mit is szeretnénk konkrétan, mielőtt egy szakboltba elindulunk, így érdemes még otthon átgondolni, való-e a mi lakásunkba a lapfüggöny. Hogy később ne gyűljön meg a bajunk a makacsul, több mint fél méteres szélességben lelógó anyagokkal, amik épp például a teraszajtónkon való kilépést akadályozzák, alább szeretnék kis segítséget adni az önálló tervezéshez, hogy meggyőződjünk róla van-e egyáltalán elég helyünk egy ilyen szép, de helyigényes megoldáshoz.

Első és legfontosabb pont, hogy ne feledkezzünk meg arról, a lapfüggöny minimum 1 panelje mindig a fal/ablak felületünk előtt fog „parkolni”. Ha egy irányba húzhatóak a lapok, akkor 1 panelt fogok látni a függöny kinyitott állapotában, ha két irányba szeretném nyitni, akkor a két oldalon 1-1 panel foglal majd el helyet folyamatosan. Ez azt jelenti, hogy a terasz villanykapcsolója, redőnyzsinór, macskabejáró, ablak- vagy ajtónyitási szög, légkondicionáló, szekrény, kép, stb… veszélyben van. Van elég helyem erre? Tudom a paneleket a fal előtt a nyílászáró egyik, vagy akár mindkét oldalán, vagy esetleg fix ablakfelület előtt parkoltatni? Ha a válasz NEM, akkor ezt az árnyékolást nem nekünk találták ki. Ha erre a kérdésre IGEN-nek tudok felelni, akkor kalkulálhatunk tovább.
Az előbbi pontokhoz könnyen hozzá kell tudnom férni, vagy pl. egy ajtó esetében a nyílást teljesen szabadon kell tudnom hagyni. Ragadjunk papírt és ceruzát és a legcélszerűbb, ha lemodellezzük, mégis milyen elrendezést képzelünk el. Íme, egy példa:

Teilung (1).jpg

A bal oldali ábra a nyitott, a jobb oldali pedig behúzott állapotában mutatja a függönyt. (Az aszimmetriát itt az átfedés kialakítása okozza.)
Vagyis itt egy 6 paneles, két oldalra elhúzható szerkezetet látunk, ahol 1-1 fix panel látható folyamatosan. A zsinóros mozgatás kissé behatárolja a panelelrendezéseket, de azért a legtöbb esetben megvalósítható. Ha viszont mindenképpen több állásban szeretnénk látni a paneleket, akkor persze célszerűbb az elhúzópálcás mozgatást, vagy akár a panelenkénti egyesével való mozgatást választani. Pl. ebben az esetben:

Teilung2 (1).jpg
vagy itt:

lapfuggony07.jpg

Azért ne ijedjünk meg, mert ezeknél sem kell minden egyes panelt külön mozgatnunk, ha nem akarunk. Egy apró „pöcök” alias, panel összekötő elem egymásba tudja fűzni a kocsikat úgy, hogy az első mozgatásával a többi vonatszerűen követi. Ez a kinyitáskor is igaz, így elég csak az első kocsira elhúzó pácát tennünk.
De mekkorák is legyenek ezek a panelek? Kevésbé jó matekosok számára is alkalmazható az a képlet, amivel kiszámolhatjuk a panelek ideális szélességét:

(TERVEZETT SÍNHOSSZ – 5 cm) : PANELSZÁM +5 cm = IDEÁLIS PANELSZÉLESSÉG
pl. (365 cm – 5 cm) : 6 db + 5 cm = 65 cm
Itt ugyanis a bűvös 5 cm az ideális átfedés, ami a lapok között kiszűri a fény beszökését, vagy a belátást. Persze bizonyos esetekben ezzel variálhatunk, a 2 és 8 cm-es ízléses határokon belül, ha pl. épp az anyag mintája ezt kívánja.
Ez már egyéni ügyességen múlik, ki honnan csippent 1-1 cm-t, hogy a lehető legjobb elrendezést és lefedettséget elérje.

A második szintén nagyon fontos dolog, hogy tervezzük meg hova is szeretnénk felszerelni. Adott a mennyezet, ahol a legstabilabban rögzíthetjük klipszek segítségével a sínt – ha épp nem túl „göröngyösre” sikerült a kialakítása, vagy nem lejt látványosan. Ezeket a hibákat ugyanis nem elfedi, hanem szépen kiemeli egy ilyen függöny. Ha ezzel szembesülünk, akkor nincs mese, oldalfali tartót kell beszereznünk az adott családhoz. Ilyen esetben az ablak fölé kb. 20-25 cm-rel magasabbra szereljük a tartókat.
A szerkezet színe is alkalmazkodhat a körülményekhez. Egy fehér mennyezeten a fehér sín szinte teljesen eltűnik, ha pedig oldalfalra szerelünk a „dizájnosabb” külsőt helyezhetjük előtérbe így választhatunk alu kivitelt is.
A kocsikhoz mindig társul egy azonos méretű nehezék, vagy merevítő lap, amit a panelek alsó felhajtásába kell csúsztatnunk, hogy lesúlyozza és kifeszítse a lapokat. (Huzatos helyiségbe nem ajánlatos a lapfüggöny, mert a merevített lapok egymás éléhez való súrlódása kikezdheti a szegőeldolgozást!)

SBFS1004 (1).jpg

A lapfüggöny szerelés előkészületeihez lapp zene illik, így hát hallgassátok meg Brandon Lapplander What I Want című dalát

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr625021397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hot-spot (törölt) 2013.06.17. 18:52:17

Szalagfüggöny,jah.
Hát nem egy irodában szeretnék lakni,hanem egy lakásban.
Ez pölö az irodákba való kizárólag!
süti beállítások módosítása