Miért is tisztíttassuk klímánkat?

2020.06.17. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

klimatisztitas-karbantartas-1200x800.jpg

A globális felmelegedés hatásaként lassan természetessé válik, hogy nyárból télbe és télből nyárba ugrunk különösebb átmenet nélkül. A szélsőséges időjárásra célszerű idejében felkészülni, ne a forróság beköszöntekor rohangáljunk klíma készülék és szakember után, kockáztatva a hosszabb határidőket, a „hirtelen munkát” és esetenként a magasabb árat. Többen fűtésre is használták télen klímájukat és ilyen intenzív kihasználás miatt még fontosabb a nyári szezont megelőző, időbeni tisztítás.  

Meglévő készülékeink esetében nem szabad elfelejteni az időben történő karbantartást. Célszerű mind a fűtési mind pedig a hűtési szezon kezdetekor tisztíttatni a berendezést. A klímakészülékek hőleadó felületein megtapadó, a kondenzációs víz által keletkezett esetleges gombás szennyeződések ugyanis mindamellett, hogy kellemetlen szagot árasztanak, fokozott veszélyt jelentenek egészségünkre. Az ilyen környezet kiváló táptalajt biztosít baktériumok és vírusok számára. Bizonyára sokatok számara ismert  a légionáriusbetegség vagy művésznevén legionellosis kifejezés.  Manapság leginkább a légkondicionálókkal kapcsolatban hallhatunk erről a legionella baktérium által terjesztett kórról. Egyetlen módja, hogy távol tartsuk magunktól e berendezésekben megtelepedő fertőzést, ha rendszeresen tisztíttatjuk klímánkat.

ztzzu.jpg

Tények és tévhitek a klíma okozta legionárius betegségről

A légionáriusbetegség (legionellosis) egy fertőző betegség, tipikus civilizációs kór, mely a legionella baktériumfajhoz tartozó és a levegőben található kórokozók által terjed. Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, mely 25 °C és 45 °C közötti hőmérsékleten tud növekedni. Ez egy nagyon széles körben előforduló baktérium, veszélyt azonban csak abban az esetben tud jelenteni, ha a fertőzött vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Ilyenkor a kórokozó fennakad a felső légutakon, és olyan tüneteket okoznak, amelyek elsőre nem különíthetők el az influenza betegségétől. Ellenben ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, akkor az influenza jellegű tüneteket követően az ember ellenállóképességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhat. Forrás: Wikipédia

 

Ugyanez a szennyeződés lehet oka annak is, hogy klímánk nem tudja leadni a megfelelő teljesítményt, ami hosszabb távon akár meghibásodáshoz is vezethet, nem beszélve a magasabb villanyszámláról.  Klímánk ezen alkatrészeinek megtisztításán tehát nem érdemes spórolni.

Joggal merül fel a kérdés, hogy nekiállhatunk-e saját kezűleg kitisztítani klímánkat. A válasz: igen, de nem feltétlenül érdemes. Tekintettel arra, hogy a légkondicionáló igen érzékeny berendezés, gyakorlat nélkül simán elronthatjuk, akkor pedig ugrik a garancia és a javítást is fizethetjük. Ajánlott tehát inkább képzett szakembert hívni erre a feladatra.

klimatisztitas.jpg
Na de mit várjunk el egy szakembertől? Először is egy "nyilatkozatot" arról, hogy milyen műveleteket fog elvégezni a munka során. Aminek biztosan szerepelnie kell ebben a vállalásban az a klíma kültéri és beltéri egységeinek a tisztítása, a munka elvégeztével egy nyomáspróba a kültéri egységen, és a belső kifújt levegő hőmérsékletének ellenőrzését is illik elvégezni. Mérhet még áramfelvételt és vállalhatja környezetbarát tisztítószerek használatát. A lényeg, hogy ezeket a műveleteket el is végezze.

Házilagos módszert mutat be a fenti videó, bár a kommentek nem teljes egyetértésben értékelik
szakszerűségét és hatékonyságát...

Egy szó mint száz: akár érzünk magunkban felkészültséget - bátorságot és magunk állunk neki a légkondi kitisztításának, akár szakit hívunk erre a célra, itt az ideje, hogy felkészítsük  klímánkat a nyárra.

  

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr115219426
süti beállítások módosítása