A hét műtárgya: a dugóhúzó

2021.08.23. 06:00 | Írta: Gyökösi Attila

Anno az ősidőkben volt egy sorozatunk, a "Hét műtárgya" címmel. Többé-kevésbé hasznos szerszámokat válogattunk oda, amelyek épp szembe jöttek, vagy amelyekkel kapcsolatban épp volt valami sztorink. De írtunk például sörnyitóról is. Miután én most már pár éve borokkal foglalkozom, borokról írok és videózok, és épp két borkóstoló között vagyok így hétfő reggel, gondoltam talán érdemes egy másik célszerszámról, a dugóhúzóról írni  egyet. Végül is a bor épp olyan munkavédelmi ital mint a sör, és véleményünk szerint beltérben végzett, finomabb, precízebb munkákhoz sokkal jobban passzol.

dugó4.jpg

A dugóhúzó használatához elsősorban dugóra van szükség. A koronás söröskupakhoz hasonlóan ez a találmány sem létezik az idők kezdete óta, bár a parafa dugót már az ókorban is használtak. A több ezer évvel ezelőtti egyiptomi sírokban megtalált amforákat már parafából készült dugóval zárták le.
Az igazi áttörést a parafa használatában Dom Perignon felfedezése hozta. A Hautvillers-i Apátság ferences szerzetese – akinek az első habzóbor készítését tulajdonítják – megfigyelte, hogy a keményfából készült kúp alakú dugó – amit az akkoriban szokásos olajjal átitatott textillel készült lezárások helyett kezdtek alkalmazni - nem zárja jól a benne lévő habzóbort, ezért sok próbálkozás után lecserélte azt egy parafából (pontosabban a parafa kérgéből)  készültre. Később ezt a technikát vették át a híres Ruinart és a Möet et Chandon családok is az 1730 –as években.

A borral való kereskedés terjedésével és a parafa dugóra való egyre nagyobb igény miatt a jó minőségű dugók forgalma ugrásszerűen megnőtt. A parafa 1750-ben lépett igazán piacra, ekkor nyitották meg ugyanis az első parafa dugó gyárat Portugáliában, és ezzel kezdetét vette a paratölgyfa ipari feldolgozása, a borászatba való bekapcsolódása és attól való függősége. Portugália a mai napig a legnyagyobb parafa termelő ország.  (A föld 2,2 millió hektár parafa erdejének 30%-a Portugáliában található.)

A minőségi dugók egyben készülnek tömör parafa kéregből, de a termelés túlnyomó többségét a parafa kéreg őrleményéből sajtolt dugók adják.

Manapság ha valaki borosdugót venne, nagyon különböző árakkal és minőségekkel találkozhat. A "dugós ízének" vagyis a dugóhibák elkerüléséhez fontos, hogy a parafadugók abszolút csíra- és szennyeződésmentesek legyenek, nehogy épp ők "fertőzzék meg" a lezárt palackban lévő bort. Az ilyen parafadugók viszont nem olcsók. Ráadásul a világ parafatölgy ültetvényei egyre kevésbé tudják kiszolgálni az igényeket, egyszerűen nincs elég fa ehhez.  

Épp ezért utóbbi években egyre inkább teret hódítanak a szintetikus anyagokból készült dugók is. Ezek színben és texturában hasonlóak az igazi parafa dugókhoz. Ettől függetlenül ezeket minőségibb termékeknél nem igazán használják. Szintén terjed a csavarzár, vagyis a fém menetes kupak. Itt gyakorlatilag évről évre egyre drágább boroknál is találkozhatunk ilyen lezárással, főképp persze a fehér- és rozé borok esetében. Manapság már akár palackonként 3-4 ezer forintos boroknál is alkalmazzák ezt a lezárást.  

Most pedig nézzük a dugóhúzó szerkezetet. Millió féle van ezekből is. A működési elv persze egyszerű, a dugóba betekerünk egy acélból készült spirált, majd ezzel kihúzzuk a dugót. A szakértők fontosnak tartják, hogy a dugóhúzó kialakítása valóban spirál legyen, nem facsavar-szerű menetes megoldású.

dugó5.jpg

A képen baloldalt az ajánlott kialakítás, jobboldalt a kevésbé szerencsés.

Dugóhúzó manapság már szinte minden bicskán található. A számunkra oly kedves multiszerszámok esetében azonban a dugóhúzó csak elvétve fordul elő. Persze a neten egy sereg videó szól arról, hogyan lehet pótolni ezt a funkciót, a kés pengéje vagy egy facsavar és a fogó használatával…

Mint írtam, szerencsére a világ tele van jópofa és roppant célszerű nyitóeszközökkel:

Van például motorosoknak ajánlott verzió:

dugó1.jpg

Vagy a steampunk szerelmeseinek kitalált gépesített verzió:

dugó2.jpg

Ez pedig a cikk elején is mutatott valódi furdancs megoldás. Igazi gyári kiegészítő, több géptípushoz is létezik. Mondom hogy védőital...

dugó3.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr655453332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2021.08.23. 08:35:49

Ez a sok ketyere egy üveg felnyitásához... még jó, hogy nem vagyok boros. Az "újrahasznosított" kólás flakont bármikor kézzel kinyitom, és ugye sörnyitó az egész világ :)
süti beállítások módosítása