Számítógépek takarítása

2013.10.23. 08:28 | Írta: -nos-

Az asztali számítógépek ugyan dobozba zárt szerkezetek, ám ennek ellenére porosodnak, ami fokozatosan rontja az elektronikus egységek hűtését. A por ugyanis elég jó hőszigetelő, a különféle hűtőbordákra rakódva gátolják a hőre érzékeny alkatrészek hatékony működését. Szélsőséges esetben még automatikusan le is kapcsolhatják a gépet. Ezt pedig jobb elkerülni, ezért a kitakarítását legalább egy évente ajánlatos elvégezni.

pc01.jpg

Ehhez azonban nem kell feltétlenül szakembert hívni, saját kezűleg is elvégezhető, csak egy puhaszőrű ecsetre és porszívóra van szükség. Az asztali gépet először is áramtalanítani kell, majd következhet a burkolat eltávolítása. Ez természetesen típustól függően eltérő, ám sok esetben az oldalburkolat hátracsúsztatásával vagy néhány csavar kihajtásával megoldható. Ezt követően jöhet a porszívó, amelynek ilyen esetben történő használatáról megoszlanak a vélemények. Van aki szerint a porszívó gégecsövét a gép kifúvó nyílásába kell csatlakoztatni, majd az elkeskenyített szívócsövét a végére húzva először a gép belsejébe rakódott por nagyját kell kifúvatni a ház belsejéből, a különféle kártyák felületéről. Van olyan felhasználó, aki inkább a porszívó hagyományos felhasználását tartja célszerűnek ilyen esetekben. A szívás és fújás mellett is szólnak érvek és ellenérvek. A kommentekben ki is fejthetitek. Ezt követően a szélesebb ecsettel fellazítható a felületükre rakódott porréteg, ami levegőfúvatással vagy szívással már alaposabban eltávolítható. Az elektronikai alkatrészeket a takarítás közben a szívócsővel, vagy az ecsettel ne üssük meg, a szőrével csak óvatosan átsimítva lazítsuk fel a felületükre rakódott porréteget.

pc02.jpgItt éppen szívnak

Ezután következhetnek azok a kártyák amelyeknek egyes alkatrészeit hűtőbordák védik a túlzott felmelegedéstől, illetve maguk szolgálnak hűtőfelületként. Ideális hőleadásukat ugyanis a rájuk tapadt porréteg jelentősen csökkenti, ezért fontos a letisztításuk. Előbb a porszívóval fúvassuk/szívassuk le a laza porréteget, majd az ecsettel a bordák közötti szöszös lerakódásokat, amit azonnal levegőfúvatással/szívással távolítsunk el. E műveletekhez esetenként ajánlatos a különféle kártyákat ki is emelni a foglalatukból, mert így könnyebb a kritikus helyekhez hozzá férni. A letisztított hűtőbordákat ajánlatos teljes felületükön alkoholos tamponnal is áttörölni.

pc03.jpg

A processzorok működés közben erősen felmelegednek, a hűtésük intenzitását pedig a föléjük szerelt ventillátorok fokozzák. A műanyag ventillátorkerekek szárnyaira ezért idővel olyan vastagon rakódik fel a por, hogy ez nemcsak a hatásfokukat csökkenti, hanem a működésüket is egyre zajosabbá teszi. Erre az egyre erősebb surrogó hangjuk figyelmeztet. Az ilyen lerakódásokat azonban nemcsak a lapátszárnyakról, hanem az egész ventilátor házról is teljesen el kell távolítani. Ha erre lehetőség van akár az egész egységet szereljük le és előbb a kosarat majd a lapátkerékszárnyakat is teljesen portalanítsuk, majd alkoholos ronggyal, nyeles tamponnal tisztítsuk meg. Az alatta levő hűtőbordát is hasonló módon tisztítsuk meg, amihez akár vékony ecset is jól használható. Ha a ventilátor a tisztítás után is még elég hangosan működik, akkor ezt a csapágy kiszáradása is okozhatja amit kevés WD-40 befúvatásával, majd a feleslegének a felitatásával lehet jelentősen csökkenteni. Az erősen kopott ventillátorokon azonban ez már aligha segít, ezeket újakkal ajánlatos kicserélni. A tápegységnél a transzformátor elérhető részeit is takarítsuk le a portól, és minden tiszta felületet gondosan szereljünk vissza a helyére. A takarítás végeztével azonban érdemes azon is elgondolkodni, hogy a számítógépet olyan helyre tegyük át, ahol kevesebb port szívhat be a házba. A padlóra helyezett gépeket mindenképpen ajánlatos a padlótól magasabb helyre állítani, általános portalanításukat pedig legalább évente egyszer alaposan el kell végezni. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr705592249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bigpeterson 2013.10.23. 21:22:42

Nagyon jól összefoglalja a lényeget. Elsőre nekem ez a videó ugrott be:

www.youtube.com/watch?v=gVA89ItAYLY

Amit hozzáfűznék, hogy a porszívóval csak óvatosan, lehetőleg ne érjen hozzá az áramköri elemekhez, ugyanis elektrosztatikusan fel tud töltődni, és extrém esetben akár képes hazavágni az alaplapot/ramot/vga-t. Szóval lehetőleg az ecsettel seperjük az útjába a port. Erre kompresszoros kifúvatásnál is érdemes figyelni, bár ott kicsi a feltöltődés esélye.

prof. Perselus Piton 2013.10.27. 13:57:35

az én porszívómnak nincs csatlakoztatható kifújó része, úgyhogy szívás...havonta, mert macskaszőr is bonyolítja a dolgot :-))

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.10.27. 14:01:43

Én számítógép szerelő vagyok, és nem azért, mert ezzel elveszteném az ügyfeleket, hanem tényleg nem értek ezzel egyet: "Ehhez azonban nem kell feltétlenül szakembert hívni". Én sokszor megyek bizony elrontott tisztítás után gépet javítani... van, hogy véletlenül letörnek valamit (akár egy kondit), van, hogy egyszerűen csak az ecsetelés közben 1-2 jumper leugrik a helyéről, amit visszarakni már nem tudnak.

A másik: "kevés WD-40 befúvatásával, majd a feleslegének a felitatásával lehet jelentősen csökkenteni." Erről meg csak annyit, hogy még szakembertől is láttam a saját szememmel, amikor a ventilátorba befújja a WD-40et, frankón a nyitott résznél, a tekercseknél lévő részbe! Sokan - ismétlem, még szakemberek is - tévedésben vannak, amikor ezt csinálják, ahelyett, hogy a megfelelő helyen (a tengelynél) az olajat pótolnák a matrica/olajzó fedél alatt. De ehhez meg egyáltalán nem WD-40 kell.

Én egyébként személy szerint nem vagyok híve a kifújatásnak, inkább az ugyan idő- és munkaigényesebb, de precízebb kiszívást választom. A fújással az a gond, hogy olyan helyre befújhatja "koncentrálva" a port, ahova meg nem kéne és utána már nehéz eltávolítani.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.10.27. 14:07:45

Ja és még annyit, hogy főleg azért szoktam az ügyfeleimnek javasolni, hogy ne maguk próbálkozzanak a javítással, mert sokszor a tisztításkor - amikor alaposan bele kell nyúlni-nézni a gépbe - derülnek ki hibák vagy arra utaló előjelek, pl. púpos kondik, vagy egy kábel, ami már majdnem belelóg valamelyik ventilátorba, stb. Meg a CPU újrapasztázást már egy hozzá nem értő kevésbé tudja megcsinálni normálisan, márpedig azt sem árt időnként a tisztítás alkalmával, amikor már keményre kötött a gyári vagy az utólagos paszta...

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.27. 16:39:18

@prof. Perselus Piton: Utoljára egy 1962-es Rakéta porszívón láttam kifújási lehetőséget, azóta csak visszafelé fejlődünk :)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.10.28. 18:41:08

En eskuszom a suritett levegore.
Kb 1 bar nyomassal kifujatni mindent. Celcottan oda fujsz ahova kell. Az eros nyomas a bordakbol is kifuj. A nyomas nem bantja az alkatreszeket. Nem kell darabokra szedni a gepet. Porszivoval nem fersz az alaplapi talca moge sem

Persze takaritottam mar ugy hogy meg a tapot is felnyitottam, de amikor a cegnel 40-50 gepet kell kitakaritani akkor nincs 15 percnel tobb egy gepre, es ebben benne van a kiszereles, visszarakas a helyere.

Szal kompresszor rulez.
süti beállítások módosítása