Mozaik szőnyegpadlók

2013.11.04. 08:31 | Írta: -nos-

A szőnyegpadlók még ma is változatlanul a kedvelt padlóburkolatok közé tartoznak. Ez főként jó hő- és hangszigetelő tulajdonságának, lágy felületének és változatos minta és színvilágának köszönhető. Viszont a viszonylag nehéz lefektetése és egyesek szerint túlságosan egyhangú az ilyen padlók hatása, ráadásul a tisztítása is elég nehézkes. Érthető tehát, hogy kifejlesztették e szőnyegfajtának a modul változatát, amely könnyen lerakható és egyedi, mintázatok kialakítását is lehetővé teszi. Esetenként a lakóhelyiségnek csak egy meghatározott felületén is lehetséges a lefektetése, amivel még különlegesebb hatást lehet elérni pl. a parkettás lakóhelyiségekben.

mozaikszonyeg01.jpg

Az ilyen modulszőnyeg lapok külső megjelenésükben nagyon hasonlók a hagyományos szőnyegpadlókhoz. Anyaguk ez esetben is a szokásos poliamid, polipropilén, vagy más természetes szálakkal kevert. Járófelületük is szinte azonos a szokványos szőnyegpadlókéhoz, a felületük vágott, azaz velúr, hurkolt szálú, amelyek között akár hosszú szálú változatok is megtalálhatók, amelyek lágy, süppedős felületet biztosítanak. A mozaik szőnyegeket azonban nem tekercsben, hanem 50x50 cm-es lapokban gyártják és szín- valamint mintázatuk változatlanul nagyon változatos. Az egységdobozba csomagolt szőnyeglapok mennyisége többnyire 4-5 m2 felület beburkolására elégséges, így a szállítás is nagyon előnyös. A különféle mintázatú szőnyeglapok esetenként darabonként is beszerezhetők, ám ez a kereskedőtől is függ. A szőnyeglapok vastagsága természetesen gyártmány típustól függően változó, és a hátoldaluk is különbözik a hagyományos szőnyegpadlókétól. Ez általában 2 mm vastagságú bitumenes alapanyagú réteg, amelyet alul textilréteg borít. Néhány gyártmánynál a hátoldal anyaga a PVC-hez hasonló rugalmasságú polietilén, vagy gumi, ami az alapfelületre tapadásukat segíti elő.

mozaikszonyeg02.jpg

Modulméretük, valamint a gyárilag vágott egyenes oldaléleik miatt a lerakásuk rendkívül egyszerű és a darabok tökéletesen, hézagmentesen egymás mellé illeszthetők. Az elasztikus hátoldal pedig szobahőmérsékleten jól tapad az alapfelületre, ezért szükségtelen a lapok leragasztása. Természetesen nagyobb felületek burkolásakor ajánlatos 4-5 laponkénti sort kétoldalas ragasztóval az alap padlóra rögzíteni és a széleken is ezt kell tenni. A lapok mintázatának és színeinek változatossága teljesen egyedi mintázatok kirakását teszi, amit ennél a szőnyegburkolatnál nagyon kreatívan lehet kihasználni. További előnyük a modulszőnyegeknek, hogy a lerakott burkolat bármikor felszedhető és újból lerakható. Az esetleges felületi foltosodások, sérülések egy lapcserével megoldhatók, feltéve hogy van a cseréhez megfelelő burkolólap. Ez a kopott lapok cseréjére is vonatkozik. Célszerű ezért olyan kereskedőtől beszerezni, akinél a szőnyeglapok egyenként is beszerezhetők. A tisztításuk is egyszerű, mert bármilyen háztartási tisztítószer megfelel e célra, vagy egyszerűen felszedve csapvíz alá tartva is letisztíthatók.

Lerakásukhoz azonban itt is alapvetően fontos a sík, kiemelkedésektől mentes alapfelület. Ez azonban bármilyen anyagú is lehet, fapadlóra laminált padlóra, vagy akár parkettára is egyszerűen lerakható. A lényeg, hogy a lapok szoros egymásmellé illesztése és szintbeállása biztosított legyen, továbbá a fal mellé kerülő darabok is szorosan illeszkedjenek a falhoz. Ezzel biztosítható, hogy a szőnyeglapok használat közben ne mozdulhassanak el, és tökéletesen egybefüggő felületet alkossanak. 

mozaikszonyeg03.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr455604332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goodjohnwin 2013.11.04. 18:19:45

Nálunk az irodában is ez van, elég nagy felületen, és 4 év alatt a nagy forgalom mellett sem jött fel sehol egyik panel sem.