Zsenik otthon II.

2013.12.16. 09:00 | Írta: Tákolmányi (törölt)

Gyakori kérdés a saját építésű szerszámgépek sorozat első része után: Mi az a CNC? 
Nem szeretnék teret és időt foglalni a blog profiljába vágó hagyományos barkácstémák elől, de továbbiakban még többször elhangzik a Computer Numerical Controll (számítógépes számjegyvezérlés) betűszó és felburjánzott a tömegigény a fogalom tisztázására.

cnc2.jpgForrás: protostim.hu

A bonyolult, sorozatban gyártott fém alkatrészek gyártása a növekvő felvevőpiac miatt már korán problémákba ütközött. Precíziós öntéssel előállítani a termékeket drága lenne, egyedileg lassú és nehezen kivitelezhető. Viszont az emberi munkaerő teljesítménye sem egyenletes, ha pontosságot kívánunk, gondoljunk csak a szerdán gyártott autók minőségére. Másrészt nem lenne könnyű rábeszélni egy esztergályost, hogy napi 24 órán keresztül termeljen, változatlan pontossággal. Mi lenne, ha a gép kezelőjének mozdulatait eltárolnánk, és azok sorrendben történő visszajátszása (program) vezérelné a kezelőszerveket emberi közreműködés nélkül?

cnc3.jpgForrás: sulinet.hu

1808-ban egy francia feltaláló lyukkártyás szövőszéket tervezett. Ez a cserélhető adathordozó feltalálásának időpontja volt, egyben a Numerical Controll (NC: számvezérlés) megszületésének pillanata is. Rokon vonásokat fedezhetünk fel benne a gépzongorával vagy harangjátékkal. Természetesen finom, sok lépésből álló folyamatok vezérlésére nem volt alkalmas.

1949-ben vezérelt először számítógép szerszámgépet, ezt már Computer Numerical Controll, CNC névvel illetjük. Az első magyar gépet - NC marót - 1963. évben mutatták be. Azóta az iparág töretlen fejlődik a mechanikai-, de még inkább az elektronikai- és vezérlési technikákban. Az egyre olcsóbb elektronika és számítástechnika elérhetővé tette kisebb vállalkozások számára is a technológiát, míg programozásukat már szakközépiskolában is oktatják, tehát nem rakétatudomány. Felkapott és jól fizető szakma mind a gépkezelő, de még inkább a megmunkálást számítógépen megtervező technikusi munkakör. 

A CNC persze többről szól, mint a tengelyek pályavezérléséről. A megmunkálandó nyersanyag befogása, a gép kenése, fordulatszám-vezérlés, a szerszámok összeakadásának elkerülése, és sok más részlet is része a működésnek. Szoftveres értelemben ide számíthatjuk azt a konvertálást, ami a mérnök által megtervezett 3 dimenziós alakzat kialakítását a szerszámok mozgására átszámítja.

A videó bemutat egy CNC-gépes megmunkálást. Kapcsoljuk ki a mobilt és készítsünk elő popcornt, mint az Operaházban, hogy a balett előadáshoz méltóan koreografált vizuális élményt teljes mélységében befogadjuk, ahogy az érzékelők, szerszámfejek mozgása nyomán kialakul a végeredmény. Elképzelhetjük, mennyi idő kellene előállításához, ha minden szerszámcserét kézzel végeznénk és közben méregetni kellene a munkadarabot.

Ennyit dióhéjban a CNC-ről. Ezen a linken egy konkrét géptípus leírásán keresztül olvashatunk a témáról. Legközelebb a CNC videókon felajzott, saját gép építését - hirtelen ötlettől vezérelten - elhatározók várakozásait szeretném lehűteni, vagy legalábbis a kivitelezés elgondolkodtató árnyoldalait felvetni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

3 komment Címkék: cnc

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr145684877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mis 2013.12.16. 21:53:02

Pedig egy CNC gép nem nagy kunszt :)

De miért írtad mindenhol következetesen két l betűvel a control szót?

Tákolmányi (törölt) 2013.12.16. 22:13:32

@mis: Hát az a helyzet, hogy Skynet ügynök vagyok és controll mindenek felett. Ellenőrzés alatt tartjuk az emberiséget. Mindenkivel építtetünk egy CNC (Aurdino vezérléssel, ő is a mi egységünk) gépet és a gépagyakkal átvesszük a hatalmat.

Igazad van, hasonlít a két szó, de már nem javítom át, mert akkor értelmét vesztené a kommented, köszi!

mis 2013.12.17. 05:49:53

@Tákolmányi:
Miért nem azzal kezdted, hogy Skynet ügynök vagy? Tanultuk annó történelemórán, hogy az elmúlt 1000 évben minden Skynet ügynök egy apró programhiba miatt controllnak írja a controlt. Ahhoz képest, hogy a Jedik pedig úgy írják, hogy coooontrol, ez egy skynet ügynöknek teljesen elnézhető. :) Csak így tovább!