Marjunk!

2014.01.10. 08:34 | Írta: Gyökösi Attila

A múltkor a fűrészelést jártuk körbe kicsit. Most egy ennél talán izgalmasabb területet nézünk át, a marás területét. Egy sima lécből vagy deszkából egy szép profil nagyon mutatós alkatrészt tud varázsolni, de a marás persze nem csak díszítésre való. Aki már látott kontraprofil marókészletet, az tudja miért olyan érdekes ez a terület, aki még nem, az majd most fog...

sized_bfb0afd59a8adc2fef8a0a814933028b3685bd7a.png

A bútorasztalosság és persze az épületasztalosság egyik legmarkánsabb és legdekoratívabb területe a díszítő profilok készítése. Egy a századfordulón épült (nem a legutóbbin persze, hanem kicsit korábban) lakás ajtajai vagy szekrényei épp ezek miatt a mart profilok miatt fogják meg annyira a szemet.

Marni alapesetben marógéppel célszerű. A sztenderd asztalos marógépek 30 mm átmérőjű, függőleges tengellyel (maróorsóval) rendelkeznek, amely süllyeszthető és mostanában már dönthető is. Erre kell ráhelyezni az épp szükséges marószerszámot. Ilyen gép látható a poszt nyitóképén is. Itt a munkadarabot az asztalon mozgatjuk, a marókés az asztal kivágásán keresztül alulról van meghajtva. Manapság persze az asztalos-iparon belül is hódít a CNC technológia, ezen belül épp a marás az a munkafolyamat, amit az elsők között automatizáltak. Nyilván éppen azért, mert egy ajtó- vagy ablakszárny, netán egy szekrényajtó gyakorlatilag igen sok, egymás után következő marási művelet folytán válik deszkából vagy MDF lapból gyakorlatilag kész termékké. Ezt a sok munkafolyamatot pedig igencsak felgyorsíthatja egy olyan számítógép vezérelte maróközpont, amelyik sok marófejjel képes egy időben dolgozni, és a szükséges szerszámcseréket is maga végzi el.  Ilyen látható az alábbi képen is.

w_downloads_h22.jpg

Ebben a képgalériában pedig érdemes megszemlélni, milyen szerszámarzenált tartalmaz a gép:

A hobby asztalos persze nemigen rendelkezik ilyen masinákkal. Induláskor általában kézi felsőmarót érdemes beszerezni, ez ugyan kicsit körülményesebb szerszám mint egy asztalos marógép, a marásteljesítménye sem éri el amazokét, cserében viszont több mindenre használható. Az élek díszítő-marásán túl nútok vagy csapolások készítésére is, és természetesen gyárthatunk vele különböző "fészkeket" bemélyedéseket egy sík felületen. Ráadásul nem csak a műhelyben használható, hanem "terepen" is.

Így néz ki egy felsőmaró: 

129.jpg
És így egy felsőmaróból kis méretű asztali marót készítő asztal:  Egy ilyen asztalra alulról rögzíthetjük rá a felsőmarót, és így, az asztal síkjából kiemelkedő marókésével gyakorlatilag egy asztali marógép használati komfortját kapjuk meg, persze némi kompromisszummal...

unas_199399.jpg

A marógép persze csak az egyik fontos alkotórész, a másik fontos alkotó maga a marókés. Felsőmarók esetében 6 és 8 mm szárátmérőjű marószerszámokat találunk. Ezek a marógép tengelyén lévő kis tokmány-szerű befogófejbe szoríthatóak. A szerszámok szinte minden esetben keményfém-lapkás kialakításúak, hiszen itt nagyon magas fordulatszámon igen komoly forgácsleválasztás történik, a hagyományos szerszámacél élek túl hamar elkopnának. Marókésből rengetegféle létezik, minden funkcióra és feladatra más-és más:

 

314784_maro.jpgEzen a képen egy lekerekítő marószerszámot látunk. Látható a szerszám alján a vezetőcsapágy, amely megakadályozza, hogy a szerszám a szükséges mértéknél jobban behatoljon a fába.

És akkor el is érkeztünk a kontraprofil-maráshoz. Aki már látott tömörfa bútorajtót (mondjuk egy konyhaszekrényen) az láthatta, hogy az ajtó gyakorlatilag két függőleges, és két vízszintes keretlécből, valamint egy betétlemezből áll. Adná magát a gondolat, hogy a keretet előbb össze kell csapolni, aztán rámarni a szükséges díszítőprofilt, majd belehelyezni a betétet, és kész az ajtó. Azonban az említett kontraprofil marókésekkel ezt, vagyis a keret technikai jellegű összeépítését (csapolását) és a díszítését egy szerszámmal, egy lépésben lehet megoldani. Az alábbi képgalériában meg is lehet szemlélni a technikát. A lényeg, hogy a díszítőprofilt kialakító késnek van egy negatív párja is, így a díszítő profil egyben a sarokkötés kialakítására is alkalmas. 

Persze lehetnek egyének, akit ez kevésbé hoz lázba mint engem, de én, amikor évekkel ezelőtt először láttam ezt a technikát rögtön saját marógépet akartam. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr635685220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.11. 09:22:00

Ez az, ismeretterjesztés! Csak kevés volt a szöveg.

Viszont egy kérdés felmerül bennem.
Látom a felsőmaróhoz készített asztalt, ügyes. Viszont nem lenne egyszerűbb, ha a kés alul lenne?

Amikor megvettem a kézi marót és első próbálkozásra össze-vissza mászkált kézi üzemmódban, akkor fogtam és rárögzítettem egy asztalkára, fejjel lefelé. Így a lécek mindig ráfekszenek oldalt és alul a géphez adott keretre. Fotóval kellene illusztrálnom szerintem.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.11. 09:33:50

Vagy az a fekete doboz egy marómotor az alján? Erre utal a kör alakú nyílás lent. Akkor mit rögzítünk a sárga csavaros befogókkal?

Másrészt válaszokat követelünk! Persze a hobby felsőmarós univerzumból.
- a csapolás teljes megoldásának leírását
- a cserélhető élű késekről
- élezhetjük-e és hogyan a marókéseket?
- milyen fordulatszámokat használjunk, ha lehetőség van változtatni?
- honnan tudjuk, hogy kezd kopni a kés?
- hogyan marjunk körívben? (pl. egy szekrényajtó kerete, ami nem derékszögben találkozik, hanem a függőleges oszlopa kicsit kinyúlik és kerekített a belső sarka)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 10:36:41

@Morgan kapitány: De akkor nem látod mit csinálsz... Értem amit írsz, de ha a kés felfelé áll, akkor a vezetővonalző mellett meg tudsz vezetni egy bármilyen nagy vagy épp kicsi lapot/lécet.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 10:54:17

Ugyebár egy rendes asztalos marógépnél a szerszám pontos magasság-állítása/döntése kívülről kerékkel egyszerűen történik. Ehhez képest a felsőmarós megoldás mindenképp pótmegoldás, hiszen itt a magasságot csak az asztal alá bedugott, rémesen hozzáférhetetlen gépen tudod megoldani. De kis darabok esetén (mondjuk vékony képkeret léceket csinálnál) akkor is ez a jobb megoldás, hidd el.
- Cserélhető késekkel felsőmarónál nemigen találkoztam még, ez a normál asztalos maróknál szokás, ott elég nagyok a kések, elfér a rögzítőcsavar, de azoknál a marófejeknél van rendes forgácstörő perem is. Majd küldök linket róla.
- Én házilag nem élezek semmit, még a fűrészlapokat is elviszem profi helyre élezni. Ez azért is jó, mert ott az esetleg kicsorbult fogakat is kicserélik a fűrészlapon. Mindenesetre a felsőmaró szerszámok szerintem az egyszerhasználatos kategóriába tartoznak. Márcsak azért is, mert kicsik, ha kopás után újra éleznénk őket (de hogy?) akkor a méretük megváltozna. (Bár igaz, házilagos felhasználásnál ez annyira nem nagy baj.)
- fordulatszám: értem a kérdést, arra gondolsz, hogy a különböző keménységű fafajoknál esetleg más és más az ideális sebesség. Én ezt nem nagyon tapasztaltam, inkább az elérhető előtoló sebesség változhat. De a minél gyorsabban forgó kés, és a minél kisebb előtoló sebesség az tuti kombináció mindig. Nem égeti meg a puhafát sem. Legalábbis felsőmarónál így van.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 10:57:32

Körív: a felsőmaró kések ugye rendszerint vezetőcsapágyasak, mint fent a képen. Bármilyen ívet lekövet a támasztócsapágy, azon az íven mar a kés. (Ha erre gondolsz)
Amúgy ezek épp azok a kérdések, amire videós válaszokat kéne adni... na majd!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 11:01:14

A kopást meg ugye a mart felület minősége jelzi, különösen bütümetszetnél, pláne puhafánál (fenyőnél). Ha a maráskép szép sima egyenletes, akkor még jó, ha már nem tökéletes, akkor kuka. (A nem teljesen éles vágóél már nem vág egyenletesen, hanem az évgyűrűk keményebb részeit csak összenyomja. Ilyenkor a mart felületen már finoman érezni lehet a fa rajzolatát.) Persze extrém esetben már nem is vg a kés, csak éget, ilyenkor szép barna felületet kapunk, meg mókásan füstöl az anyag munka közben. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 11:09:08

Ezen a linken van egy pici kép, nézd meg: www.szerszamok-webaruhaz.hu/tartalom/felsomarohoz_asztal_ferm
A sárga (a képen kék) tekerőkkel a vezetővonalzókat állítod, a gép az asztal aljára van felfogva. Látod mit csinálsz, szerintem biztonségosabb is, és a keletkező forgács is jobban eltávozhat, pláne ha van valami elszívás.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 11:14:07

A múltkori rétegeltlemezből készült felsőmaró asztalban (amit küldtem Neked linkben) épp az volt a nagyszerű, hogy a gép pontos állítását kívülről tudtad megoldani, nem az asztal alatt kellett a gép gyári fogantyúját tekergetni, ami ugye eleve nem precíz állításra van kitalálva. Mondjuk Makita-ból például lehet kapni olyan felsőmaró egységeket, ahol nincs is ilyen rugós állító mechanizmus, ezek beépítésre sokkal alkalmasabbak:
www.gepdepo.hu/makita-rt0700c-elmaro-rt0700c-5028.html/hun/

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.11. 11:32:05

Íme. Lehet bármilyen elmélet ellenvetés, de tény, hogy lekerekítésre, lécek profilmarására teljesen alkalmas. Már napirenden van átgondolása, hogy egy asztalba integrálom a gépet, úgy, hogy a késcsere ne legyen nehézkes.
A tápfeszültséget egy kapcsolóval ellátott konnektorból kapja, még mielőtt kitör a hisztéria.
data.hu/get/7297391/maro.jpg

Érdekes, a telefon lencséje mennyire eltorzítja a valóságot. Az állvány úgy néz ki a képen, mint egy hokedli, függőleges lábakkal, közben pedig rendesen terpesztett konstrukció.

És a legfontosabb: szálirányra merőlegesen marsz. Hogyan lehet elkerülni, hogy a munkadarab végét ne hasítsa le a kés? Elvileg ha lehetne forgásirányt váltani, pár centit visszafelé haladva elkerülhető lenne a hasítás, de az enyémen például nincs ilyen lehetőség.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.11. 11:35:55

@Thoreau: Értem, így teljesen rendben van, én is hasonlóan képzeltem el, csak megtévesztett a két csavarral ellátott felső leszorító. Azt hittem, erre kell erősíteni a felsőmarót.

Tehát megállapodhatunk: a "fejjel lefelé" helyzetet mindketten úgy gondoltuk, hogy alul a motor (meg a víznek árja), a kés pedig felette forog.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.11. 11:39:18

@Thoreau: Ügyes, házi CNC-marófejnek találták ki.

És egy feketemágia kategóriájú kérdés: szerinted egy ilyen gép (mármint az én maróm) alkalmas alumínium marásra is? Az OBI-ban látott keményfém maró (mint egy nagy fúrószár) is csak fára alkalmas, igaz?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 12:27:24

@Morgan kapitány: Gondolom, elvileg persze kísérletezni lehet, csak állj arrébb kicsit. :) Nyilván Te is abból indulsz ki, hogy egy masszív tölgy vagy akác fadarab keményebb mint az alumínium.
Azért meg kéne nézni valami szerszámgyártó lapján, milyenek és miből vannak az az eleve alura készült szerszámok.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 12:32:04

@Morgan kapitány: Nem sikerült ám megnyitni a linkedet... Ezt írja:
Error 1011
Access denied

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 12:35:22

@Morgan kapitány: A fémmegmunkáláshoz tényleg nemigen konyítok, de azt gondolom a forgácsleválasztás és az élszögek nagyon kritikusak lehetnek.
www.toolontool.hu/DNNGranTool/Shop/tabid/37/Group/AAAE/Default.aspx

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.11. 12:46:14

No, ebéd előtt:
bloog.postr.hu/
Ott van a nyúl alatt.

Szerinted a webáruházak egy része miért titkolja paranoiásan, hogy mit mennyiért árul? Az most jobb nekik, ha ignorálom az "ajánlatkérés" vagy regisztrációs ürlapot és keresek más honlapot, amiből kb 1205 van még Magyarországon?

SaGa 2014.01.11. 12:47:37

@Morgan kapitány: Úgy, hogy a merőlegesen álló munkadarabot egy szálirányban álló ugyanolyan vastag fával tolod át a késen úgy, hogy a tolófa oldala is a vezetőn "fut". gy az megtámasztja a munkadarabod szélén lévő "szálakat" és nem engedi kiszakítani.

Szalacsi_Dezső 2014.01.11. 13:10:21

Fáj a szívem ilyenkor. Drága hobbi ez.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 16:07:21

@Morgan kapitány: Igen, ez a szabványos módozat... de ha mondjuk vékony lécet szabsz gérvágófűrésszel, akkor sem árt, ha a "kilépő oldalon" van a léc mögött egy másik léc. Ugyanez a szisztéma.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.11. 16:08:03

@Morgan kapitány: Ez nekem is eszembejutott. Ugyanerről a lapról. :)

Bella Amoros 2014.01.20. 19:32:33

@Morgan kapitány: Szerintem teljes képtelenség. Az aluminium ugyan puhafém, de fém aminek kristályszerkezete van és nem rostjai, mint a fának. A fémforgácsoló szerszámok teljesen más élgeometriával rendelkeznek és forgácsolóerő is sokkal nagyobb, mint amit egy felsőmaró (max. 2000W) tud. A fémek marásánal nincs ilyen extrém magas fordulat, viszont nagyobb a nyomaték, s nem mellékes a hűtés ill. a kenés.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.20. 19:36:27

@Bella Amoros: Köszi a választ. Csak találgattam. Hasonlít a marófej (a csigafúróra emlékeztető, most nem a lapkás famaróélekre gondoltam) és forog is :)

Bár...ha megnézed a CNC-építős riportot, ott a srác állítja, hogy a 2000W-os főorsóval alut is mar.

Untermensch4 2014.01.21. 01:05:42

@Morgan kapitány: ahogyan Bella Amoros írta. nem néztem a riportot de lehet hogy 2000W-osal csak nagyon kis előtolással tud alut marni. viszont mivel barkács alkalmazás így a szerszám sokkal több üzemórát kibír mint ott ahol sietnek