Rozsdamentes tárgyak tisztítása

2014.01.17. 09:26 | Írta: -nos-

Az otthonokba egyre több inox, azaz rozsdamentes tárgy kerül, amelyeknek a tisztítása némileg eltér a többi fémekétől. Az inox tárgyak felülete ugyan nem oxidálódik, ám ennek ellenére a szokványos szennyeződések ugyanúgy lerakódnak a felületeiken, mint bármely más tárgyén. A tisztításukkor azonban csak olyan szerek használhatók, amelyek csak a szennyeződéseket távolítják el, de e fémtárgyak fényét nem károsítják.

inox.jpg

A különféle lámpatestek és egyéb használati tárgyak felületeinek fényét főként a porosodás „tompítja” le, illetve a kezünkről kerül a felületükre. Ezek általában zsíroldós és nedves szivacsos áttörléssel eltüntethetők, ha utána a felületeket tiszta textíliával teljesen szárazra töröljük. Ha makacsabb foltok alakulnak ki pl. a lámpatestek burkolatán, azokat inkább denaturált szeszes, vagy benzines oldószerrel lehet eltüntetni. E művelethez azonban csak puha, tiszta textíliát, vatta tampont vagy finom szivacsot szabad használni, hogy ne karcolják fel a felületet. A dörzsivel, vagy a műanyag kefével való tisztításkor ugyanis ezek makrokarcokat okozhatnak a tárgyak felületén. A szárazra törléshez konyhai papírtörlőt célszerű használni. Ez különösen krómozott fényes, vagy szálra polírozott fémtárgyakon lényeges szempont. Ez utóbbiak tisztításakor a polírozás szálirányát célszerű követni, különben a mélyedésekben ott marad a szennyeződés. A makacsabb szennyeződések eltávolításához használható folyékony súrolószer is, de csak módjával, lágy dörzsölés mellett. A tisztítószerek maradékát mindig alaposan le kell öblíteni, zsírtalanítani mosogatószeres ronggyal, továbbá a szárazra törlésről sem szabad elfeledkezni.

Az antikolt, vagy vegyileg színezett fémtárgyak felületét még kíméletesebben ajánlott megtisztítani, mert ezzel a leheletvékony színbevonat lekoptatható. Ez a szálra polírozott és vegyileg színezett, tompafényű lámpatestek, csaptelepek esetében különösen érvényes. Kiemelkedő részeiken ugyanis könnyű erőteljes dörzsöléssel foltossá, vagy kopottá tenni a felületeiket, illetve azok védőbevonatát. Különösen a barnásra színezett inox felületeknél kell nagyon óvatosnak lenni.

inox3.jpg

A konyhai inox eszközök még jobban ki vannak téve a makacsabb szennyeződéseknek. A főzés közben kívül és belül is nehezen eltávolítható szennyeződések, foltok csúfíthatják el minden használat után az ilyen edényeket. Ezeket pedig még az alapos mosogatás sem távolítja el az edények felületeiről. Az ilyen foltokat az edények belsejéből az inox anyagú edényekhez kifejlesztett tisztító folyadékkal, vagy pasztával dörzsölve lehet csak eltávolítani. Ez kissé fárasztó munka, különösen, ha nem rendszeresen minden használat után lesz ez elvégezve. A folyadék inkább a halvány, a hatékonyabb paszta viszont az erősebb elszíneződésű foltok belső eltávolításánál előnyös. A dörzsis szivacs használata most sem ajánlott, mert a belső finom szálra húzott felületeken újabb karcokat okoznak, kívül pedig a fényesre polírozott felületeket nagyon is szembeszökően karcossá teszi. A külső felületeket ezért folyékony tisztítószerrel és puha textíliával érdemes csak foltmentessé tenni.

inox2.jpg

Kellemetlenebb dolog a főzőedények fogantyúi, fülei mentén kialakuló zsíros, ételmaradékok okozta lerakódások eltüntetése. Ezeket előbb forró vízzel, majd erős zsíroldószerrel célszerű fellazítani, majd laposra faragott fapálca végével tolhatók le a fém felületekről. A hatásfokot a pálca hideg zsíroldószerbe mártásával lehet fokozni. Ez aprólékos munka, de ezzel megelőzhető a nagyobb felületű lerakódások kialakulása. A tisztítást ezúttal is a felületek karcolásmentes szárazra törlésével kell befejezni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr605742751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.17. 09:37:38

Ez ugyan nem a reklám helye, és különben is megvan ugye a véleményünk a modern vegyipar "adjuk el a régi szereket újracsomagolva drágán" mentalitásáról, mindazonáltal a CIF-nek van egy inox felületekre ajánlott (Inox Gel) változata. A konyhai felületekkel csodát tud tenni.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.17. 16:54:04

@Thoreau: Csoda kategóriában a hideg zsíroldót is mellé tenném. Csak kesztyűben, ha nem akarsz búcsút venni az ujjlenyomataidtól. Bár ebben az NSA-World időkben még az sem lehet haszontalan.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2014.01.17. 18:56:13

Hipós vízben kell forralni a durván dzsuvás edényt, utána úgy jön le róla a kosz, mint szódás a lovát.

háténimmár 2014.01.17. 20:10:00

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:
Nincs akkora edényem, amibe a durván dzsuvás 18 literes inox kuktámat forralni tudom :)

gelsystem 2014.01.17. 21:19:51

@háténimmár: dehogyisnem...................fürdőkád+merülőforraló........mindent visz, mint a piros hetes:):):)

háténimmár 2014.01.17. 21:46:30

elég nagy a fürdőkádunk, a villanyszámlából futná új edényre :)

Egyébként, hogy érdemben is hozzászóljak:

Well Done hidegzsíroldó a barátom. Valószínűleg nem a leg-környezetbarátabb megoldás, de az tényleg mindent visz a kifejezés bármelyik értelmében.