A hét műtárgya: a kerítésfogó

2019.02.01. 05:00 | Írta: Tarrasque

Egyszer véget ér a tél és már idejében nekikezdhetünk szőlőtelepítésnek, drótkerítést építeni, mindenféle munkának, melyhez kell a kora tavaszi időjárás hűtőteljesítménye. Ennek megkönnyítésére ajánlunk egy nem túl közismert célszerszámot. Szerezzék be még ma, vagy a közeljövőben.

A drótkerítés építése papíron nagyon egyszerű: oszlopokat ásunk/betonozunk a földbe, vezetődrótokat húzunk ki közéjük (3-at vagy 4-et), majd a dróthálót kötöződrótokkal rögzítjük a vezetődrótokhoz és szegecsekkel az oszlopokhoz. Mindeközben szükség lesz drótok hajlítására, vágására, szegecsek kalapálására és kihúzására.

Erre jó a kerítésfogó (farmer fogónak is hívják): 

A fej tompa, recézett oldala való a szögek, U-szögek bekalapására (bár keményebb oszlop esetén ehhez érdemes rendes, nehézfejű kalapácsot használni). A másik oldalon van egy hegyes, csőrszerű nyúlvány, ezzel lehet benyúlni az U-szögek alá, és kihúzni őket.

A fej közepén található maga a fogó: ezzel lehet erősen megszorítani, majd kötözni vagy húzni a drótot. Érdemes megfigyelni a fej felső részének íves kialakítását. A fogó egyúttal szögkihúzóként is használható, a támasztékot ez az ív adja, hasonlóan a feszítővashoz.

A fej oldalán található nyílás szolgál a vágásra, a kötöződrótot és a kerítésdrótot egyaránt vágja

Dróthúzásnál nagy erőt kell kifejteni, emiatt fontos, hogy a nyél jól tapadjon, a munka természetéből fakadóan védőkesztyűben is. Természetesen minden részfeladatra hatékonyabb egy célszerszám: egy kalapáccsal jobban lehet kalapálni, vagy egy speciális drótvágó fogóval jobban lehet vágni, mint a kerítés fogóval. A legtöbb esetben viszont egy ilyen szerszám elegendő ahhoz, hogy elvégezzük a munkát (főleg, ha csak javításról és nem telepítésről van szó).

Képek: autonopedia.org www.iknifecollector.com www.conservationgroups.org.uk, pineknotfarmandlab.com

 

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr128764158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.02.01. 16:16:16

"szegecsekkel az oszlopokhoz"

???

Jakab.gipsz 2019.02.02. 09:07:17

Valóban praktikus célszerszám.
süti beállítások módosítása