Hol vásároljunk? - I. rész.

2014.04.15. 07:14 | Írta: Gyökösi Attila

A konkrét faipari munkákat bemutató posztjaink nyomán időnként kapunk olyan kérdéseket, hogy hol érdemes vagy egyáltalán hol lehet beszerezni az épp bemutatott munkák alapanyagait, eszközeit. Adná magát a válasz, hogy az internet korában ez már nem lehet igazán kérdéses… Ugyanakkor persze az is igaz, hogy aki nem szakmabeli, az lehet, hogy magukkal a keresendő kifejezésekkel sincs tisztában. A most induló sorozatunk talán segít kicsit jobban átlátni a lehetőségeket.

Igazából többször nekifutottunk már egy ilyen cikksorozatnak, de eddig minden esetben félbe maradt. Nem könnyű maga a tematizálás sem. Üzletek vagy épp alapanyagok alapján rendszerezzünk? És nyilván nem közömbös az sem, hogy hol lakik az olvasó. Hiába ajánlunk bármilyen jó kereskedést, ha az épp 200 km-re található az olvasónk lakhelyétől. Az utazási költség még akár a fővároson belül is számottevő lehet, 1-2 ezer forint különbségért lehet hogy nem éri meg elindulni sem. Bár most már egyre több olyan méretű magyar tulajdonú vállalkozás van, amely nem csak Budapesten, hanem több nagyobb vidéki városban is rendelkezik telephellyel, de ez mondjuk egy határ menti kis községben élő olvasón nem sokat segít.

Nézzük a konkrét lehetőségeket:

barkácsáruházakat nyilván mindenki ismeri. Sokan fújnak rájuk, de vannak olyanok is, akik azt gondolják, épp az a céljuk, hogy az egyszeri barkácsoló mindent megkapjon egy helyen. Az igazság persze valahol középütt van.

Tapasztalatunk szerint ezekben az áruházakban alapvetően két termékkört érdemes vásárolni: az egyik a sajátmárkás termékek köre (ha van ilyen) ilyen például az OBI Lux termékcsaládja, vagy épp a Bauhaus pénztárak előtt álló, piros csomagolású sajátmárkás termékei. Ilyenek a sajátmárkás dobozos lazúrok vagy festékek is. Ezek a termékek általában jó minőségűek, és néha meglepően jó ár-érték arányúak.

A másik termékkör, amit érdemes náluk keresni, az azon termékek köre, ahol a méretük és forgalmuk folytán, akár közvetlen importőrként tudnak igen jó árakat adni. Ilyen termék lehet például a laminált padló, amiből a legtöbb ilyen áruház hatalmas választékban és néha megdöbbentően alacsony árakat kínálva tud kiszolgálni. De sokszor jó árakon lehet találni márkás festékeket, lakkokat, ragasztókat is. Ezek esetében nyilván arról van szó, hogy az adott áruházlánc jóval nagyobb tételben vásárolja ezeket, mint sarki festékbolt, ezért sokkal jobb árakat is kap. Tapasztalatunk szerint nem érdemes ugyanakkor itt például bútorszerelvényeket, fogantyút, fióksínt, tolóajtó-vasalatot, vagy épp csavarárut vásárolni. Ezekből csak szűkebb választékot tartanak, ráadásul sokszor irreálisan magas árakon (aminek részben persze oka lehet az is, hogy ezek az áruházak csomagolási egységeket árulnak, sokszor egyesével bezacskózva, felcímkézve nyilván drágábbak a termékek). Az ilyen jellegű kiegészítőket szakkereskedésekben kell megvenni. (Kivétel persze mindig lehet, én, ezen sorok írója korábban dolgoztam olyan munkakörben, ahol multiknak (Auchan, Metro) forgalmaztunk termékeket. Tudom, hogy a valós piaci árak és árrések sok okból szorulhatnak háttérbe, tehát akciós, vagy épp sztenderd módon meglepően olcsó termékeket minden termékkör esetén lelhetünk.)

A barkácsáruházakra még visszatérünk később.

Csavarboltok, bútorszerelvény üzletek minden nagyvárosban vannak. Ezeknél sokkal szélesebb választékot találunk, ráadásul a szakértelemben sem lesz hiány. Találhatunk lapszabászatokból, vagy konyhabútor-szalonokból "kinőtt" kereskedéseket is, ezeknél tényleg minden, asztalos munkához szükséges kelléket megkaphatunk. Az ilyen szakkereskedések bútorpántokból, szerelvényekből is több gyártó (pl.: Blum, FGV, Forest ) teljes palettáját forgalmazzák. Bár nincs minden raktáron, de néhány napos határidővel bármit beszereznek. Ismerik a nagy gyártók teljes termékpalettáját, van katalógusuk, tudják, hogy kitől mit milyen határidőre tudnak beszerezni. Rádásul ezek az üzletek szolgálják ki a rendszeresen náluk vásárló asztalosokat, bútorkészítőket is, tehát a minőségre is oda kell figyeljenek. Ezeknél a kereskedéseknél tudjuk a legjobb áron beszerezni a sztenderd, sűrűn fogyó alkatrészeket is. Egy minőségi kivető pánt jó esetben akár felébe kerül, mint egy nagy barkácsáruházban. De a legnagyobb előnyük tényleg a szakértelem és a gyártók teljes választékához való hozzáférés. Például sokan nem tudják, hogy a bútorlap gyártók (Falco, Egger, stb.) az adott színű bútorlap fóliájával gyártanak kiegészítő alkatrészeket, díszléceket, takarókat, profilléceket is. Ezek a boltok raktáraiban ugyan ritkán vannak készleten, de a központi raktárakból néhány nap alatt megrendelhetőek.

A neten a gyártók oldalán a legtöbb esetben pontos, képes katalógusok találhatóak. A beépítési méretek, adatok is megkereshetőek, és ezek birtokában pontosan tudhatjuk mire is van szükségünk. Ezután az adott gyári cikkszámra keresve már könnyebben találhatunk megfelelő viszonteladót, vagy akár webáruházat is.

Természetesen az előzetes tájékozódás itt sem árt. Különösen ha speciális igényeink vannak - teszem azt, egy nagyon szokatlan szögben nyíló szekrényajtóra, vagy mondjuk helyhiány miatt valamilyen különleges csuklós megoldásra van szükségünk - érdemes lehet előre tájákozódni a neten. A gyárak weboldalán általában a teljes termékkatalógusuk megtalálható. (A gyártók oldalain amúgy persze sokszor a hozzánk legközelebbi forgalmazókat, viszonteladókat is megtalálhatjuk.)

Ez a cikksorozat igazából folyamatosan készül. Terveink szerint kitérünk volna a helyi, kis méretű kereskedésekre is, bár épp ezeknél nagyon nagy lehet a szórás. A helybéli kis vasbolt lehet nagyon ügyes, jó választékot versenyképes áron kínáló is, és lehet kevésbé ügyesen vezetett üzlet is, ahol úgy vélekednek, hogy úgysem tudnak máshová menni a helybéli vásárlók. (Szerencsére tapasztalatom szerint azért az első variáció a jellemzőbb.) Nehéz általános érvényű szabályokat mondani tehát, de épp a szállítási és utazási költségek miatt, ha csak két zsanérra, vagy egy marék csavarra van szükségünk, a legjobb nyilván a legközelebbi beszerzési forrás lesz.

Az alapanyagok esetén a faárúk, lemezek, lécek, deszkák is igen fontosak. Ezek beszerzése sokszor még problémásabb. Például, ha a fejünkbe vesszük, hogy szükségünk volna egy gyalult diófa deszkára, nem lesz könnyű beszereznünk. Rengeteg olyan faipari alapanyag van, amelyeket csak néhány nagy kereskedő tart, pedig nagyon jól használhatóak. A különböző színfurnéros rétegeltlemezek, a hajlítható lemezfajták, a különböző speciális táblásított anyagok fantasztikus felhasználási módokhoz biztosítanak lehetőséget. A következő részben erre, vagyis a faanyagok beszerzésére adunk néhány tanácsot, az utolsó részben pedig összeszedünk minél több konkrét linket, gyártókat és kereskedőket, akikkel igen jó tapasztalatokat szereztünk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr868764054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása