Vízvezeték-szerelvények

2014.11.12. 10:04 | Írta: kkm.furdancs

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Vízvezeték-szerelvények
A szerelvények a vízvezetékben áramló víz áramlását szabályozzák (az áramlás elzárása, kifolyócsapok, a víz nyomásának szabályozása stb.). A szaniter berendezések szereléséhez kisméretű és higiéniai szempontból megfelelő szerelvényeket használunk. A DN 65 névleges átmérőnél vastagabb csövek esetében ipari szerelvényeket alkalmazunk. Az ivóvíz vezetésére használt szerelvényeknek rendelkezniük kell az előírt vizsgákkal.

Működési elvük szerint a következőképpen oszthatjuk fel a szerelvényeket: elzárószelepek, tolózárak, csappantyúk vagy billenőszelepek.

A felhasználásuk szerint a következő felosztás érvényes: áteresztőcsapok, folyócsapok, biztonsági szelepek, szabályozószelepek, visszacsapó szelepek, levegőztető és légtelenítő szelepek, kifolyócsapok.

viz_15.jpg

A felületi megmunkálás szerint oszthatjuk: ipari szerelvényekre (felületi megmunkálás nélkül - durva kivitelű), szaniter szerelvényekre (finoman megmunkált, krómozott vagy egyéb módon kikészített felülettel). Az ipari szerelvényeket ott alkalmazzák, ahol nem lényeges a külalak (áteresztőcsapok, kieresztőcsapok stb.). A szaniter szerelvényeket elsősorban a berendezési tárgyak kiömlőszerelvényeiként alkalmazzák.

Áteresztő- és kieresztőszerelvények
A belső vízvezetékeknél ma használt legtöbb kézi elzárócsap vagy forgócsap vagy szelep elven működik. A nagy átmérőjű vezetékek esetében találkozhatunk billenőszelepes vagy tolózáras megoldású elzárócsapokkal is. A szelepes elzárócsap szeleptányérja a szelepülékre ülve zár. A szelepet a tömszelencében mozgó menetes orsó kézi forgatásával nyitjuk és zárjuk. A szeleptányéros elzáró előnye a fokozatos, viszonylag lassú zárás és nyitás. Hátránya, hogy igényesebb a karbantartása (a tömítés cseréje, a megkopott szelepágy átmarása).

viz_14.jpg

Napjainkban a hideg és a meleg vizes vezetékek esetében is egyre gyakrabban használnak golyós forgócsapot, amelyben a víz útját egy átmenő nyílással ellátott golyó zárja. A tömítés a csaptestben van.

viz_13.jpg

A golyót kis karral mozgatva zárjuk és nyitjuk a csapot. A korábban, például gázvezetékeknél használt kúpos forgócsapok vízvezetékeknél nem alkalmazhatóak. A golyós forgócsapok előnye, hogy nem igényelnek karbantartást. Hátrányuk, hogy mivel a mozgatókar 90°-os elfordításával zárnak és nyitnak, ez a víz összenyomhatatlansága miatt a csővezetékben a nyomás hirtelen megnövekedését okozza. Ha a tél közeledtével a kültéri vezetékből leengedjük a vizet, a golyós forgócsapot nyitva kell hagyni, mivel az elzárt csapban víz maradhat, ami fagy esetén szétfeszítheti a csapot. A billenő szelepes csapok ugyancsak hirtelen nyomásnövekedést okozhatnak.

A belső vízvezetékeknél alkalmazott áteresztőszerelvényeket leggyakrabban sárgarézből vagy műanyagból gyártják. A sárgaréz szerelvényeket menetes kötéssel csatlakoztatják a csövekhez, a műanyag szerelvényeket ráhegesztik - esetleg ragasztják - a műanyag csövekre.

Tolózárakat a belső vízvezetékeknél csak a DN 65-ös névleges átmérőjűnél nagyobb csöveken alkalmaznak. Öntöttvasból készülnek, csőkötő peremmel ellátva, a gumírozott záróék az elzárótestben kap helyet. Az éket kézi kerékkel lehet mozgatni. A kézi működtetés mellett vannak olyan tolózárak (pl. a bekötővezetéken) is, amelyeket motoros nyitószerkezettel nyitnak és zárnak. Napjainkban a leggyakrabban használt folyócsapok a golyós forgócsapok, amelyeken tömlő csatlakoztatására alkalmas csatlakozócsonk van. Korábban alkalmaztak kúpos forgócsapokat is, amelyek azonban idővel szivárogtak. Kifolyócsapként használhatunk szelepes csapot is. Folytatjuk...


  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr368763484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása