Jó-e, ha mindenki asztalossá válik?

2015.03.13. 11:42 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a Furdancs blogon faipari végzettségem okán általában én írom a különböző asztalos témájú írásokat. Bár volt már sok, gépeket, munkafolyamatokat is bemutató írásom, de igazán alapfokú, - például, hogy mondjuk hogyan is kell megfogni egy rókafarkú fűrészt, és azzal hogyan is kell bánni – jellegűek még nem. Főképp azért nem, mert ennyire alapfokú írásoknak nem nagyon látom értelmét. Mi itt a blogon már sokszor hitet tettünk a saját kezű munka mellett, és számtalanszor leírtuk, hogy valójában igen ritkán van szükség valódi szakemberre, egy lelkes és körültekintő amatőr rengeteg mindennel meg tud birkózni. De azt is gondolom, hogy ehhez azért kell némi affinitás, érzék, és ha valaki úgymond saját ösztöneitől vezetve nem jön rá arra, hogyan is kell fűrészelni, vagy hogyan kell használni egy csípőfogót, vagy egy fúrógépet, akkor az inkább ne barkácsoljon...

 6876c98054ca56ea41d7943999ee91c9_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

Ettől függetlenül persze elképzelhető, - bár számomra nem könnyen - hogy valaki úgy kap kedvet mondjuk az asztalos szakmához, hogy soha nem találkozott még a gyakorlatban szerszámokkal.

Egy most megjelent könyv az ő számukra is segítséget jelenthet. 

Ez a könyv a Cser kiadó 'Famegmunkálás mindenkinek' című kiadványa. Nem rossz cím, de az eredeti angol cím jóval többet mond ennél: 'Woodworker's Technique Bible'. Mert bizony ez a kötet egy valóban teljes körű tájékoztatást adó kiadvány. Szerintem minden benne van, ami az én annak idején használt, négy évfolyamnyi faipari technológia és anyagismeret tankönyveimben volt.

2142146_5.jpg

A kötet lépésről lépésre bemutatja az alapvető famegmunkálási technikákat a fűrészeléstől, a fakötéseken át a felületkezelésig, és még az olyan speciális famegmunkáló módszereket is tárgyalja, mint a furnérozás, fafaragás és faesztergálás.

A könyvből megtudhatjuk, hogyan végezhetünk pontos munkát gépekkel, és hogyan készíthetünk egyedi kézműves tárgyakat kéziszerszámokkal.
A gyakorlásra alkalmas mintadarabok széles tárházából választhatunk, az egyszerű bútordaraboktól a dísztárgyakig. Az egyes darabok készítését a kivágandó elemek listája és az elkészítéshez szükséges összes tudnivaló ismertetésével mutatja be. A faanyagok listája megismertet minket a legnépszerűbb faanyagok tulajdonságaival, és segít az adott munkadarabhoz legmegfelelőbb alapanyag kiválasztásában.

Nagyon jól összeszedett tudásbázis, ráadásul az eredeti angol, Paul Forrester által írott könyv nagyon jól lett fordítva és az itthoni viszonyokra átültetve. A nálunk használt szakkifejezések, megoldások, alapanyagok találhatóak benne.

És valóban meg lehet belőle tanulni az asztalos mesterség alapjait, sőt, nem is csak az alapjait. Manapság elég sok hasonló témájú könyv került a kezembe, de ez a kötet messze a leghasználhatóbb. Különösen jól elsajátíthatóak belőle a különböző fakötések technikái, de akár a gőzöléshez, hajlításhoz is valóban használható leírásokat kapunk.

A könyv végén van egy galéria, ahol néhány művész által készített bútordarabot láthatunk. Egészen döbbenetes formavilágú és eredetiségű bútorokat lelhetünk ebben a gyűjteményben. Az biztos, hogy ötletadóak.

És akkor a címbeli kérdésre visszatérve: nem tudom, jó-e ha a 10 millió asztalos országává válunk. Az azonban valószínű, hogy ha érdekel az asztalos mesterség, ez a könyv sokat segíthet a megismerésében és elsajátításában. Még gyakorló asztalosoknak is hasznos lehet, tényleg amolyan biblia jellegű kiadvány, ott kell legyen minden asztalos műhely polcán, biztos, hogy időnként le fogjuk venni, és belelapozunk egy-egy ritkábban használt munkafolyamat, vagy különlegesebb eljárás miatt.

A kötet elérhető a szokásos áruházakban és üzletekben, de legjobb (és legkedvezőbb) ha a kiadónál szerezzük be.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr968763322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása