A LÁDA - 1 rész

2015.12.17. 11:59 | Írta: Gyökösi Attila

Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról, mit is érdemes összeszedni a kezdő barkácsolónak. Nyilván függ persze ez attól, milyen jellegű munkáknak fogna hozzá, asztalos, lakatos, netán villanyszerelői babérokra pályázna inkább. De általában persze ezek mind egyszerre lennének érdekesek. A téma most onnan jutott eszembe megint, hogy szereztem egy szép új szerszámos ládát, ami mostantól az autóban utazna velem mindenfelé. És megpróbáltam kitalálni, mit is kéne belerakni, hogy alkalmas legyen amolyan „mindentmegoldó csodapálca” jellegű hasznosításra.

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

 

Igazából persze itt is elsőként a feladat milyenségét kell behatárolni. Alapvetően asztalosságról, helyszíni szerelésről, konyhabútor összeállításról van szó. Azonban számos esettet tudok felidézni, amikor olyan munkafolyamatok, olyan eszközök váltak szükségessé, amelyek eredetileg egyáltalán nem tartoznak az asztalosság körébe. Egy mindentmegoldó csodapálca/csodaláda viszont ezekből is minél több problémára kéne megoldást jelentsen.

Mielőtt tovább mennék az okfejtésemben, nézzünk kicsit vissza arra, mit ajánlottunk korábban:

Volt egy négy részes írásunk, Fakopáncs részleg címen, ahol körbejártuk az alapvető szerszámok és az alapanyagok körét. A sorozat első része a szerszámokról szólt:

http://furdancs.reblog.hu/fakopancs_divizio_1_resz_a_szerszamok

Volt továbbá az otthon szükségessé váló szerszámkészletekről is posztunk:

http://furdancs.reblog.hu/mar-megint-egy-szerszamosposzt

Ezek mindenképp érdekes írások, érdemes végigolvasni őket, csupa magvas gondolatot és halálunkig elkísérő bölcsességet lelünk bennük. És ezt nem csak azért mondom mert én követtem el őket...

Tehát visszatérve az alapgondolatra, végre lett egy új ládám. Önmagában a láda kiválasztása sem egyszerű, hiszen millió ellentétes szempontnak kell megfeleljen.

Az első a méret. A láda nagy kell legyen, hogy elférjen benne minden. (Hogy a nagy, mindennel feltöltött láda nehéz is lesz, az most egyelőre még ne zavarjon...) Aztán az is fontos, hogy kellően masszív legyen, nem baj, ha rá tudunk állni ha muszáj, amolyan szükség-fellépőként, és az sem baj, ha időnként dolgozni is lehet rajta, szintén szükség-munkaasztalnak is jó. Nyilván fontos hogy jól záródjon, erős pántjai, és erős hordozófogantyúja legyen.

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

Hasznos, ha van a tetejében szortiment láda vagy fedél, tehát mondjuk a csavarokat és az apró alkatrészeket is van hol tárolni. Viszont ha ilyen a tető kialakítása, akkor bizony a létra funkció már nem az igazi.

A láda, amit találtam Extol gyártmány, és szinte minden kívánalomnak megfelel, kivéve a szortiment funkció hiányát. Van a ládának egy nagyobb testvére, az már ezt is tudja, csak hogy az már egyszerűen túl nagy. Ez viszont még épp hordozható méret. És kellően masszív. Néhány bosszantó apróság ugyan van ezen a darabon is, például hogy a kivehető szerszámtálca szélső furatait nem lehet használni, mert a ládába helyezve ezek ráülnek a láda tartórészére, így nem lehet csavarhúzót, vagy más hosszabb szerszámot tartani bennük. Cserébe viszont tényleg masszív a kialakítás, és a tálca sem lötyög/zörög a helyén.

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

Látható, hogy felütközik a tartólyukakba helyezendő szerszám a láda, a tálca tartására kialakított részén.

Van néhány speciális 'becsípődésem" is. Például általában szeretném, ha egy láda minél több, egymástól elszeparált részből állna, hiszen így mód lenne a szerszámféleségek külön tárolására. Azonban tapasztalat, hogy ez a valóságban teljesen megoldhatatlan kérdés (legalábbis, ha egy átlagos testfelépítésű humanoid meglévő két kezével hordozható megoldást keresünk), mert az elszeparált részek egyben méretkorlátot is jelentenének, tehát bizonyos méretnél hosszabb, vastagabb szerszámok nem férnének már oda, ami nem célszerű.

Ugyanakkor van néhány érdekes elem is ezen a ládán, például lehet használni rögtönzött fűrészállványnak, ami mindenképp hasznos funkció.

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

Szóval összességében jónak tűnik a választás. És bár az elméleti tökéletességet nem éri el, a megengedhető kompromisszumoknak egész jó keveréke. Hanem a neheze, vagyis hogy mi kerüljön bele, az bizony még előttünk áll. Ezt a következő, holnapi posztunkban járjuk körbe. Addig már csak egyet kell aludni, nem is érdemes becsukni a böngészőt, mindjárt folytatjuk...

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr378762926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása