Holt szövet a fémvázon

2016.03.06. 16:34 | Írta: kkm.furdancs

kárpitozás kárpit zongoraszék

Van hova felnőnünk laikus kárpitosként, mikor tekintetünk előtt kitisztul az alkotás köde és első ösztönös, alapismeretek nélkül készített székborításunkat megszemléljük. Tekintsék meg a hegesztőpálca és tűzőgép által összerótt kísérletet, azaz: így készül a zongoraszék mifelénk. Megnyugtatásul, az írás végén valódi szakmai mankót nyújtok a kárpitosipar iránt érdeklődőknek. A kondiszobában lakik írásunk tárgya, azért van szőnyeg a falon - szögezem le elöljáróban.

Bakancslistám előkelő helyén szerepel annyira megtanulni zongorázni, hogy Buenos Aires felé félúton, a repülőtér tranzitvárójában eljátszhassak egy tüzes boogie-woogie szólót, így valahogy:

A felkészüléshez értelemszerűen kell zongora, a helyes testtartáshoz pedig állvány és szék. Állványom tiszta fémipari munka, nincs benne olyan mozzanat, amit ne láttak volna itt korábban. Viszont a szék kompozit anyagból készül. Fa, szivacs, szövet és fém. Halott szövet a fémvázon. Lássuk, hogyan.

kárpitozás kárpit zongoraszék

Alkatrészlista. Újoncoknak talán szemet szúr a kör alakú vágódeszka, de veterán Furdancs-olvasók már semmin sem csodálkoznak. Valami falusi vásáron vettem - nem is tudom, mi volt velem - de most keményfa anyaga és szabályos alakja központjává tette a tervezésnek, miután kihasználatlanul hevert évekig.

kárpitozás kárpit zongoraszék

A klasszikus zongoraszék egy forgószék, nem vitás. 20 mm vastag menetes szár biztosítja, hogy a katalógusokban látott 46-62 cm magasság között lehessen állítani. A fotót látva felismerhetik a rögzítés elvét. Kettévágtam egy 30-as zártszelvényt, félig beleerőszakoltam az anyákat, majd visszahegesztettem. Egyetlen anya nem rögzítené kotyogás nélkül a tengelyt.

kárpitozás kárpit zongoraszék

Megfelelő mennyiségű varratanyaggal és lecsiszolással a profik elrejthetik a beavatkozás nyomait. Ők ennél szebben csinálják, de a háztájiba jó lesz így is.

kárpitozás kárpit zongoraszék

A talpaktól nem sajnáltam a hegesztőpálcát, kínos lenne eldőlni vele, mint egy kivágott fa. Zártszelvény-dugó mögé rejtem majd a nyílásokat. A felső részen hegesztéssel eltömítettem az anya és a zártszelvény közötti réseket, majd lecsiszoltam. Tömör rúdnak tetszik így.

kárpitozás kárpit zongoraszék

A legutolsó, amit a fenekem közelébe kívánok, egy negyven centis, sorjás végű vasrúd. Ezért különös gonddal erősítettem meg a tengely felső részét.

kárpitozás kárpit zongoraszék

A famunka következik. Mint oly sok más fatermék, a vágódeszka is egymásba toldott lécekből készül. Nehéz 35 centi széles, hibátlan deszkát találni ekkora mennyiségben és még vetemedésre is hajlamos lenne. Az illesztésnél törne le elsőként, mikor ráülünk, így két darab lécből összerótt betéttel vastagítom.

kárpitozás kárpit zongoraszék

A két centi vastag betétlécbe elég facsavart csavarni, hogy stabilan rögzítse a vágódeszkát, a többiről a "művész" súlya gondoskodik.

kárpitozás kárpit zongoraszék

Megragadom az alkalmat és bemutatom hevenyészett szivacsvágómat. Egy ellenálláshuzal és változtatható tápfeszültség képezi roppant egyszerű működési elvét. Két, egymástól elszigetelt fémtartó közé feszítjük a drótot...

kárpitozás kárpit zongoraszék

...majd fokozatosan felcsavarjuk a feszültséget (itt épp 20V), amíg izzani kezd. Ezután rátoljuk az anyagot. Hasítja, mint Jedi mester a kocsmai garázdát.

kárpitozás kárpit zongoraszék

Akár egyszerű papírragasztóval is rögzíthetjük a szivacsot, többit majd a köré szögelt kárpit tartja.

kárpitozás kárpit zongoraszék

Mit tenne most Karl Lagerfeld? - idézem meg a neves divattervezőt, miközben a frissen elkészült szék kárpitanyagát válogatom. Karl a Coco Chanel vezető tervezője, korunk popkultúrájának ikonikus alakja, szabászati anyagismeretben verhetetlen és kábé negyven éve ugyanúgy néz ki.

kárpitozás kárpit zongoraszék

Biztos nem elégedne meg soha nem használt, de ki nem dobott párnahuzattal. Kettős rétegben simítja a ráncokat, sűrű szövése ellenálló borítást képez a széken.

kárpitozás kárpit zongoraszék

A fabetét még kapott egy oldalszivacsot és először rögzítem kétoldalt. Úgy kellene egymásra hajtogatni, hogy ne ráncosodjon oldalt.

kárpitozás kárpit zongoraszék

Először még biztató az eredmény, de idővel egyre nő a felesleges anyagmaradvány. Nem törekedtem esztétikusra készíteni a hátoldalt, hiszen takarja a vágódeszka. Sötét titkokat rejt.

kárpitozás kárpit zongoraszék

Amorf, azaz formátlan a legmegfelelőbb kifejezés a párna alakjára. Azonban nem csüggedek és optimistán tekintek jövőbeli formájára, amit kilóim segítségével nyer el. Sok éve műbőrrel átkárpitoztattam egy kopott, de nagyon kényelmes plüss ülőgarnitúrát. "De hiszen ez mint a MÁV II.o." - fakadtam ki a teljesen szögletes formák láttán. Hetek múlva azonban olyan csinosra-ráncosra ültem, mintha eredetileg így tervezték volna. Majd kiülöm én ezt a zongoraszéket!

kárpitozás kárpit zongoraszék

Végső fázis következik. Aljára rákerül a fapáccal csinosított vágódeszka...

kárpitozás kárpit zongoraszék

...erre pedig a talpazat.

Mi a tanulság tehát a folyamatot és felemás eredményét látva? Azonnal kattintsanak erre a linkre és vegyék meg a Cser kiadó Kárpitozás című művét. Abban minden tudás szerepel, amitől az én székem is csinosabb lehetett volna.

kárpitozás kárpit zongoraszék

"Ez a színpompás kiadvány nem csupán mutatós, de nagyon hasznos is. Az olvasó minden fontos információt megtalál benne, amelyre a kárpitozáshoz szüksége lehet. A részletes instrukciók mellé kiváló képi anyag társul, megkönnyítve az egyes munkafázisok végrehajtását. Ezenkívül minden fejezetben kiemelt jó tanácsok nyújtanak további segítséget. A könyvben bemutatott kárpitos munkák anyagok széles tárházát vonultatják fel a legkülönfélébb formákra alkalmazva. Így biztos, hogy mindenki megtalálja az őt érdeklő információt. A könyv minden egyes lapja színtiszta inspiráció. A kötet végén kislexikon segíti a szakkifejezések megértését. " - állítja szerzője.

kárpitozás kárpit zongoraszék

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr258763044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása