Csöpögő vízcsapok

2016.08.24. 05:03 | Írta: kkm.furdancs

A csöpögő vízcsapot aránylag könnyen meg lehet javítani. A köznyelvben "vízcsap” megnevezés sokféle kivitel gyűjtőfogalma, ezeknek egyébként általában megvan a saját, műszakilag szabatos megnevezésük - pl. szerelvények, keverő csaptelepek stb. Valójában ezek nem csapok, hanem szelepek.

image15.jpg

A legtöbb vízcsap gumi- (ill. gumiszerű) tömítésekkel van felszerelve, amelyeket szükség esetén könnyen ki lehet cserélni. A drágább vízcsapokban, ill. szerelvényekben a gumitömítések helyett precízen becsiszolt kerámiatárcsákat alkalmaznak, amelyekről azt hirdetik, hogy ellenállnak a mészlerakódásnak.
A mésztartalmú víz azonban a gyakorlatban ezeknél a szerelvényeknél is okozhat működési zavarokat.

szaniter02.jpg

Egyszerű vízcsap működése be- és kicsavart állapotban

Egy egyszerű vízcsap működését a fenti ábra szemlélteti. 1) menetes orsó; 2) a gumitömítés zárva; 3) vízbevezetés; 4) a gumitömítés nyitva; 5) vízbevezetés; 6) víz. Amíg a vízcsap (azaz annak szelepbetétje) becsavart állapotban van, a gumitömítés elzárja a víz átáramlásának útját. Amikor a csapot fogantyújának forgatásával kicsavarjuk, egy belső menetes orsó a gumitömítést felemeli és ezzel szabad utat ad a víz átömlésének. A legtöbb forgalomban lévő vízcsap, szerelvény és  keverő csaptelep ezen elven  működik.

szaniter01.jpg

Hagyományos kivitelű, egyszerű vízcsap
1) szelepülék; 2) a vízcsap alsó része

 Ahhoz,  hogy egy  csöpögő vízcsapot meg  tudjunk javítani, a  következőkre van szükségünk:
- A megfelelő szerszámokra (általában villáskulcsra, csillagkulcsra és/vagy csavarhúzóra.
Szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a szerelvények alkatrészeinek ki- és beszerelésére semmiképpen ne alkalmazzunk vízpumpafogót, kombinált fogót vagy bármilyen más fogót, hanem csak a megfelelő méretű villás-, csillag- vagy dugókulcsot - feltéve, hogy a szóban forgó alkatrész a szerelésnek ehhez a módjához van kialakítva (egyes alkatrészek ki- és beszerelését csak csavarhúzóval vagy imbuszkulccsal lehet - vagy kell - elvégezni). A jó szerszám, ill. a megfelelő méretű kulcs megvédi a szerelvényeket a sérüléstől.

- A megfelelő tömítés(ek)re.
A megfelelő tömítéseket különböző méreteket tartalmazó készletek vagy egy-egy fajtából összeállított kis csomagok formájában lehet kapni, sokszor az áruházak turkálóiban is. Nagyon hasznos, ha van tolómércénk, mert így biztosan rátalálunk a megfelelő tömítésre és azt vesszük meg.

df.jpg

Ha éppen nincs kéznél a szükséges új tömítés, átmenetileg úgy segíthetünk magunkon, hogy a régi tömítést megfordítjuk, és úgy szereljük vissza. Ez azonban mindenképpen csak szükségmegoldás, mert a régi tömítés rendszerint már túl kemény és kopott ahhoz, hogy hosszabb ideig megbízhatóan tovább működjön.

Fontos: A csaptelepeken és egyéb szanitereken minden csavar elvileg jobbmenetes. Min­den csavarzatot az órajárással ellentétesen forgatva lehet meglazítani. Erre különösen a szorosan meghúzott csavarkötéseknél ügyeljünk, mert ellenkező esetben feles­legesen fáradozunk, sőt egy szorosan meghúzott csavarzatot még jobban meghúzunk, ahelyett, hogy azt oldanánk.

szaniter03.jpg

Elzáró sarokszelepek a mosdó alatt

A  vízvezetéken  végzett  minden  munka  előtt annak  érintett  részét  előzetesen  el  kell  zárni. A  legegyszerűbb esetben mindössze két sarokszelepet kell elzárni, amelyek a mosdó,  mosogató  vagy  valamilyen más  szaniterberendezés alatt  helyezkednek el. A kis, egyedi vízcsapoknak rendszerint nincs külön elzáró szelepük, ezért a vizet valószínűleg a vízóra utáni fő elzáró szelepnél vagy a megfelelő szakaszszelepnél kell elzár­nunk. A szelepet szorosan zárjuk el, különben a víz a leszerelt szelepnél tovább csöpög. A vizet a szelep elzárása után le kell ereszteni, hogy a megnyitott szakaszból már ne folyjon ki.

A vízkő eltávolítása: Az összes gumitömítést és műanyag alkatrészt vegyük le. A vízkőmentesítéshez vízkőoldót vagy akár közönséges ecetet használhatunk. A vízkőoldó gyorsabban feloldja a vízkövet, mint az ecet. A vízkőmentesítés időtartama a vízkövesedés mértékétől függ és ecet használata esetén 24 óra is lehet. A vízkő eltávolítása után drótkefével tisztít­suk meg az alkatrészt, utána pedig alaposan öblítsük le.

Posztunk tartalmát a Cser kiadó jóvoltából a Szaniterberendezések szerelése és javítása című könyvből merítettük, mely kimerítő elméleti ismereteket és gazdagon illusztrált gyakorlati megoldásokat nyújt a háztartásban előforduló vízgépészeti-szaniter berendezések vásárlásához, felszereléséhez, javításához. 


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5510675270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.24. 20:23:20

Egy szelepfészek maró sem árt ha van

netrunner71 2016.08.25. 08:09:17

És ha még mindig csöpög, hívjunk szerelőt! :-D :-D

MIx 2016.08.25. 08:25:32

A vízkőoldó oldja az olcsó kínai csapok krómozását. Ecet a jó!
Ha a víz kimarta a szelep üléket, szelepmaróval síkba kell marni.
A menetes részeket célszerű szilikonzsíral bekenni.
Kerámiabetétes csapnál csak a teljes szeleptest csere lehetsges. Sajnos a gyenge kivitelű (élettartamra méretezett) fenék tömítögyűrű idővel elernyed, átenged, nem kapható külön.

gigabursch 2016.08.25. 08:32:44

Azt sem ártana megírni, hogy a gumitőmítések attól mennek a legjobban tönkre és azért kell a csepegő csapot javítani, mert az idióták túlzárják a csapot. Azaz megtépik.

Ezzel szemben csak annyira kell zárni, hogy zárjon. Pont zárjon. Gy a gumi nem kerül szétnyomásra, rugalmas marad és táttárááá: tömít.

Lucifer Morningstar 2016.08.25. 08:54:57

Jól írták már az elsőben, kell az a fránya maró.
A víz mindig megkeresi az utat, és kis csatornákat váj a zárófelületbe. Hiába gumizod, a vájat megmarad, tovább kopik és a házilagos gumizásnak az a vége, hogy rommá tépve sem tömít, csöpög, aztán jöhet a szaki aki lehet, még a maróval sem tudja javítani, oszt lőn csapcsere egy tömítés helyett.
Maró nélkül nem barkácsolunk bele. Pár ezer forint, megéri beruházni, olcsóbb mint a csap.
Kerámiás csapot lehet házilag barkácsolni, régi fajtát inkább a szaki ha nincs hozzá eszköz. "Ócóbb"

GöTi 2016.08.25. 08:58:28

A cikkben említett "egyszerű vízcsap" leghatékonyabb javítása, ha az első meghibásodása előtt veszünk bele egy kerámiabetétet. Ennek ára 7-800 forint, és általában évekig hibátlanul működik.Ha a szelepülék már marva volt, vagy sérült, akkor nem alkalmazható, legfeljebb annak cseréje után (nem mindegyik cserélhető).

Treff Bubi 2016.08.25. 09:15:12

Ha a menetek nagyon beszorultak, olyankor is segíthet egy hosszú ecetes áztatás, ami feloldja a vízkövet és szabaddá teszi a csavarást.
Sajnos előfordul, hogy annyira bekövesedik a szerelvény, hogy csak ütögetéssel lehet lazítani a csavarmeneten, ami nem tesz jót az egész szerkezetnek.

ember100 2016.08.25. 11:31:36

Helló !

Most ugye egy 4-6.000 ft os vízcsapról beszélünk ?
A megvett alkatrészek kn. 1.500-2.000 Ft és ott a szerelési idő és lehet hogy nem sikerül.
Esetleg kicserélni egy keverőcsapra ?
A régi csap meg mehet a MÉH be.

zsoci 2016.08.25. 11:49:59

@kobalt: DE nem ám! Anélkül reménytelen a csap javítás.
A tömítés foprgatás, meg khm...szart se ér.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.08.25. 12:13:11

@ember100: Jól rátapintottál a kapitalizmus működésére. Igazad van! Pazaroljunk, gyártsunk minél több szemetet. A javítás az ördögtől való! Ez a blog - aminek én is szerzője vagyok - maga a fertő ezzel a javítsunk meg mindent szemlélettel. Ha így gondolkozunk, még a végén nem merül ki minden energiaforrás, nem pusztul el minden élet a földön. Még az is lehet, hogy a gyerekeinknek is marad belőle. Rettenet.
Különben is, milyen hülyeség már, hogy emberek gondolkoznak, meg megpróbálnak megoldani problémákat, és ez nekik örömet okoz. Egy mai ember elég ha tudja, merre van a bevásárló központ.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.08.25. 14:10:31

@MIx: "A vízkőoldó oldja az olcsó kínai csapok krómozását."

Melyik? a sósavas, a citromsavas a foszforsavas az ecetes vagy a franctudjamégmilyenvanos?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.08.25. 14:15:17

@ember100: "A megvett alkatrészek kn. 1.500-2.000 Ft és ott a szerelési idő és lehet hogy nem sikerül."

ne vicceljél már, egy adag tömités százforintos tétel, komplett csapbetétet kap a jóember egy ötszázasért az ilyen egyszerű csapokba, a munka meg tart vele max 10 percig.

ember100 2016.08.27. 18:01:32

@Thoreau:
Helló !

Ha nem lenne fogyasztás akkor nem lennének fejlesztések és lelassulna az egész .
Ha mindent Magad csinálsz és nem az EMBERT hívod ki akkor az ember elveszti a munkáját.
Ráadásul itt egy régi elavult csapról beszélünk , és leszerelve újrahasznosítható.
ENNEK ellenére én is javítottam csapot betétcserével , de nem volt már megoldása a dolognak.

Untermensch4 2016.08.27. 23:50:34

@ember100: Ha kihívod az EMBERT aki megjavítja ahelyett hogy újat szerelne be..? Akkor újra hasznosítja, csap lesz belőle. Mitől elavult egy csap? Mennyit fejlődött a víz vagy a vízhasználat amit nem tud követni?
A fejlesztéseket valláskárosultak szokták lelassítani, az általuk manipulált tömegek energiáit mozgósítva.

Untermensch4 2016.08.27. 23:53:03

@Thoreau: Elolvastam a linkelt cikket. A benne leírt homályos általánosságokhoz (ironizáltam, azért felsejlik a lényeg...) hozzátenném a sajátomat: Maximalizmus helyett optimalizmust! (idegen gondolat, a smittpálellenőrző is aláhúzta)

ember100 2016.08.28. 21:34:18

@Thoreau:
Helló !

Értem én a viccet csak nem szeretem :)
Ugye még mindig trabanttal jársz ? Nokia 6210 es telefonod van és cipésszel csináltatsz bőrcipőt és 10 évig hordod ja meg 486 DX számítógéped van Win 3.1 el , netezni szöveget szerkeszteni az is elég .......
Egy kicsit álszentnek tűnsz :)

Untermensch4 2016.08.28. 22:27:39

@ember100: Új tulajdonos már jónéhány éve nem vihet forgalomba kétütemű szgk-t, ha annyira kevesen akarnának ilyesmit csinálni akkor sztem nem kellett volna adminisztratív úton megtiltani. Ugyanígy a jármű-átépítés túlszabályozási lehetetlenné tétele akadályozza hogy a régi autóba újabb motorokat szerelvén éljünk (erre a szegmensére a bürokráciának különösen haragszom mert az én álmom egy "kocka" wartburg egy 850ccm-es, teljesítményazonos maruti-motorral, ilyen eretnekséget legközelebb az usa-ban tudnék valós költségen megvalósítani, az oda-vissza logisztika csak kicsit drágább mint az itteni papírokon megtakarítható összeg). A régi nokiámhoz nem lehet aksit kapni (mármint face-to-face, neten ugye nem rendelek 3.1-től függetlenül...), a következő telóm egy összecsukható izé volt amit a megkérdezésem nélkül vettem a voltasszony által, behalt. De találtam kb azonos képességűt 1400 huf áron, új de kifutott modell. Most szakadozik a sarkánál a 3 éves munkaruházati cipőm, helyette a holnapi állásinterjúra az azonos korú katonai ruházatis vászon bakancsomban megyek. Sajnos nem értek a számítógépekhez de az Úr 1998.évében létezett játékokat sem merítettem még ki élményfaktorilag, tegnap konstatáltam hogy a 286-os korszak egyik játéka (Lemmings) létezik androidos változatban, 5,8MB méretű amit nem tudok mire vélni mivel az eredeti a legkisebb kapacitású floppy-n is alig foglalt helyet, tömörítés nélkül (az még a DOS-korszak, nem volt kékhalál, csak ritkán reset-gomb). A lefelé-kompatibilitás hiányát pedig elegáns csúsztatással átugrottad, ehhez hagy gratuláljak elsőként.

Untermensch4 2016.08.28. 22:29:00

@Untermensch4: A telefon halt be, mi csak elváltunk de nem ezért... :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.08.28. 22:57:39

@ember100: A szezon meg a fazon összekeverése biztos hogy jóra vezet? Értem én, hogy vissza kell vágni, de azért lapozz csak feljebb, egy csap tömítéscseréiről volt szó, ami helyett új csapot szeretnél ránk sózni. (Csapkereskedő vagy, aki nem árul tömítést, rájöttem ám.) A te példádnál maradva, ha a telefonnak megreped a kijelzője, netán meghal az aksija, akkor vegyünk gyorsan egy úúúújjjjjj telefont.
Közben dúdolhatunk is mellé, mondjuk ezt: Nem javítunk, nem szerelünk, minden újat jól megveszünk...

(Amúgy egy 8 éves Toshiba laptopot használok, nem 486 DX, de gondolom, te már biztos beadtad volna a múzeumba. Azt mondtam már, hogy ez egy barkácsblog? Na, majd legközelebb elmesélem ezt is.)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.08.28. 23:22:12

@Untermensch4: Igazából azért a nyomtatott sajtónak is volt előnye, a demokrácia nem csak a való világban kudarc, hanem a virtuálisban is. A régi szép időkben az ember megírta a minden vélemények legtökéletesebbjét tükröző cikkét, a nép meg elolvasta. Oszt mindenki ment a dolgára. Bezzeg most. Hogy még vitatkozni is kelljen itt, hát kinek van ez megfizetve? (Persze olvasói levelet régen is küldhetett, de azért az macerásabb...) Neked persze örülünk, ez csak úgy eszembe jutott. Már sokszor. Másokról. :)

A cipő amúgy nehéz kérdés, ugye Blaklader, mi más lenne, írtam is róla már többször. De most kilukadt a talpa a sarkánál, pedig még csak két éves, és csak minden nap hordtam. Nem is nagyon lehet vele mit tenni, mert vagy négyféle csodaműanyagból van a talpa, tiszta űrkorszak, ezt meg nem foltozza még Pirx kapitány sem.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.08.28. 23:27:55

@ember100: Wow! A legjobbat meg kihagytam: Épp idén 25 éves az autó amivel járok. Szerinted már ezt is ki kéne cserélni?
furdancs.blog.hu/2015/05/16/oreg_auto_nem_ven_auto_438

ember100 2016.08.29. 00:17:26

@Untermensch4: @Thoreau:
Helló !

Értem én hogy NEM akarjátok érteni a példákat ja és csupa retró emberrel van dolgom :)
Tehát VAN 1.1 es 4 ütemű trabant , Androidos Lemming vajon min futtatod ? Dual core laptop ugye tudod hogy az idő pénz leht venni kocsit házat ... DE IDŐT NEM ! Lassú laptop több idő az életedből:( amit nem pihenéssel , családdal , élmények gyüjtésével töltesz.
Sajnos igen azt kell mondanom ha egy telefon kijelzője összetörik gazdasági totálkár , venni kell egy másikat , ha van pénz újat ha nincs akkor egy használtat DE jobbat mint a régi EZT hívják fejlődésnek.
Nincs keverve a szezon a fazonnal itt igazából az elvekről van szó lehet ellenállni a fejlődésnek ( fogyasztásnak ) de nem sok értelme van :(
A 25 éves autónak a EURO - I , II , ... normája "kicsit rosszabb" lhet mint akár az én 12 éves suzukimé :(
DE ha NEM akarjátok érteni a momdandóm akkor ......

kkm.furdancs 2016.08.29. 05:23:51

@ember100: Amiket felsoroltál, már átestek egy teljes technológiai váltáson, (kivéve a csináltatott bőrcipőt > megjegyzem, a májerek még mindig egyedi bőrcipőket készíttetnek, lehetőleg Londonban, nagyjából 3-500 000 forintért). Viszont a legújabb Android 5 telefont csak azért megvenni két év után, mert az Android 4.3.2 már unalmas, na az a pazarló.

anonymouse. 2016.08.29. 13:33:34

@ember100: Az a baj @ember, hogy a szemléletet nem érted és csak sarkítani akarsz! Szerintem akkor ne olvass ilyen blogot, mindenki jól jár, még te is!

Untermensch4 2016.08.29. 20:48:27

@ember100: Nem igazán vagyok retró, kivéve ha ez a két tulajdonságom oda sorol: 1) az esztétikát bármikor alárendelem a funkcionalitásnak 2) az eszközöknél a funkciók szétválasztásának a híve vagyok (a többség a multifunkciósabb eszközöket szereti, egy felmérés szerint). A helyzet az hogy a 286-os gépem amortizálódásakor kiderült hogy olyan csatlakozókkal olyan alkatrészek amik kellenének bele, nincsenek (esetleg neten lehetne licitálni de a netes vásárlás... nem gyártják azokat). Ha értenék a pc-hez (ahogy nem) akkor lenne egy dos-os gépem (vagy lehet hogy lehetne dos és windows is egy gépen, bekapcsoláskor választhatóan, saját vinyókkal..?), így jobb híján ami antik kedvenc eszembe jut azt megnézem hogy androidizálták-e? (a master of magic úgy tűnik még nem időutazott :( ). Egyébként pont antiretróilag van tabletem, gyerekként szerettem volna egy nintendo gameboy-hoz hasonló cuccot ami színes és sok játék van rajta, na ezt eddig a tablet nagyjából hozza, esetleg rájövök hogy mire lehet használni ami fejlődés (ma teszteltem papírtérkép-ügyben, versenyképes ha nem merül le, a delej folyamatos odafigyelést igényel, a laminálás víz ellen a papírnál egyszeri beavatkozás).
A négyütemű trabant még mindig csúsztatás, rövid élete alatt pont nem tudta az igazi tömegtermék-szintet elérni (tehát neve ellenére egy pazarló "kifejlesztettük-gyártjukpárévig-vegyélújabbtípust" -pályafutás áll mögötte, filozófiailag ugyanaz mint a corsa ami mint név sokéves de nincs alkatrész-kompatibilitás; az irányjelzőnek szerintem száz év alatt már ki kellett volna hogy fejlődjön egy megfelelő alakja amiben az egyre újabb izzókat/halogéneket/ledeket cserélgetjük, a "fazonigazítás" egy pazarló bullshit.)
Időt úgy spóroltam hogy kiiktattam az életemből a tévét és ha már lendületben voltam, a bulvárt is, mint témakört. Nemrég adtam el a tizenöt éves suzukimat, egy huszonhárom éveset tervezek venni helyette, az igazi egy maruti lenne de a kerékmérete nem igazán optimalizálható a magyar útminőséghez (még az én lassú tempóm mellett sem). A félroncs-autóból lassújárművet építő projektem meg a túlszabályozás miatt halva született ("gépjármű karosszéria és annak elemei nem építhető lassújárműbe" WTF?!)
Kipufogógáz-témakörben a kedvencem amikor az étolaj dízelben "büdös". Volt szerencsém már zárt térben kőolajszármazék-dízelfüstöt és odaégett étolajat is szegolni, ugyanakkora koromtartalomnál én az utóbbit választanám. Egy új autó legyártása meg nincs számszerűsítve EURO-normában, a felhasznált energia(egy része karbon-lábnyomos) és alapanyagok.
A motorteljesítmények egyre csak nőnek, már Anisits Feri bácsi is megmondta hogy kezdenek a népek túlzásba esni... Egy 1947-es porsche pl ugye luxus-sportautó-féleség. Érdekes hogy akkoriban ehhez a státuszhoz elég volt 40 LE, manapság már sokan 100-at kevesellnek azonos önsúlyú autóban, hétköznapi használatra. Persze, tudom, mindenki a német autópályán él... :)

Untermensch4 2016.08.29. 21:06:49

@Thoreau: A cipő tényleg nehéz ügy. A most szakadó noname munkaruházatis (második legolcsóbb, az akkori főnököm megpróbált kitenni magáért) a harmadik szülinapját (legnagyobb téli hidegeket kivéve, a mínusz 5 alatt optimális téli cipőm akkor néha beugrós volt) ünnepli, tképp azért szakad a sarka mert lábbal veszem le, széttapostam szorgalmi feladatként (lustasági feladat?) Eleve lazára kötött fűzővel (ez a szál egy bizonyos meló bizonyos munkavédelmi koncepciójából fakad, itt OFF lenne).
Ha úrrá leszek itt a káoszon (egy része saját mentális probléma), lehet hogy elküldöm a bringám fényképét (maga a fénykép még nem készült el, a járgány már igen. Nemtomhányéves éves puch, barbár módon átbarkácsolva...

Untermensch4 2016.08.29. 21:11:19

@anonymouse.: Szemlélet... Tegnap volt egy érdekes barkács-akcióm, játszótéren egy gyerek játék-traktor bal első kereke megroggyant. Egy nyalóka műanyag pálcikája, saját lángjában lett a hegesztőkészülék és a forraszanyag...

ember100 2016.08.30. 19:10:40

@kkm.furdancs: Helló !

A vízcsap is átesett egy technológiai váltáson tekerős helyett golyós , meg aztán itt a kerámia betét stb.
Az egyedi bőrcipő is csak egy termék , DE nem hordod annyi ideid 4-5 év mint eleink.
Nem a legújabb legdrágább Androidos készüléket KELL megvenni , de egyszerűen elszáll felette az idő , programok. pl. futtass egy 2.1 es androidos készüléken egy Wazze-t , ami azért nem egy nagy luxus.

ember100 2016.08.30. 19:15:19

@Untermensch4: Helló !

Azt hallottad már hogy az idő szava , elszáll feletted az idő ? :)
Lehetsz retró meg nintendód is lehet .
Bele lehet kapaszkodni a trabantos példámba , de itt inkább a tekerős ablak , gyenge motor, gagyi kárpit stb beszéltem DE biztosan értetted csak .....
MINDEGY hagyjuk
FEJLŐDÉS és ez a fogyasztás gyorsulásával jár együtt.

Untermensch4 2016.08.30. 23:22:36

@ember100: Sőt, egy háztáji változat: "Elrepült felette az idő vasfoga" :) Úgy egyébként tudományosan megközelítve azt amivel küzdök úgy hívják, jövősokk.
Értem én, meg vicces hogy mindketten túlzó ábrázolással igyekszünk kiemelni a mondandónk lényegét. A tekerős ablak valóban kényelmetlenebb mint az elektromos, a kocsimban elektromos volt, amit venni készülök abban tekerős. A motorteljesítményt nem használtam ki, kb a fele elég lett volna, ezen variálni a bürokrácia miatt nem tudok. A kárpit és beltéri izék egy része saját kezűleg "fejleszthető"... lenne ha nem akadékoskodnának műszakin, kárpit-ügyben én fa betétezésben gondolkodok (érzékenyebbek és szakképzettek üljenek be a nyugtató bevétele után), vszeg osb-lap lesz, natúr, ráolvasztott műanyag "élfóliázással. Az autós teszteknél soha nem értettem amikor kritizálják a "kopogós műanyagot" (ne kopogtasd, műszerfal vazze) meg hogy itt meg ott sorjás, a sorjázás tudtommal nem igényel szakképzettséget, a "kényelmetlen fogású kormány" meg az utólag ízlés szerint kiválasztott kormányburkolat-izével gyógyítható (arra pont nem érdemes szigetelőszalagot tekerni, kevésbé praktikus). A teljesítmény egyébként fura, a ford t-modell kb 24 LE motorral ment 60-at, 2 tonnás gép. A háború utáni első porsche 40-44 LE-vel 160-at. 130 fölötti végsebességet nem is igazán lehet közúton kihasználni (legálisan), a gyorsulást előzésnél igen, én pont nem előzgetek és kisebb teljesítménnyel lehet hogy sokan mások sem tennék akikre szintén ráférne némi önkritika, vezetési képesség tekintetében.
Android: a lefelé kompatibilitás hiánya nem fejlődés. Ha az újabb és állítólag jobb verzió (nem is más OS, csak újabb verzió!) nem tudja azt az állítólag kevesebbet amit a régi, akkor némi szkepticizmust érzek.
Nem mindegy de nem is hitvita/hittérítés. Csak két olyan eltérő nézőpont/megközelítés mint az előíró és a leíró nyelvészet esetében.

Untermensch4 2016.08.30. 23:24:29

@anonymouse.: a játéktraktor-javítós projekt nem sikerült tegnap, ma sem, holnap újra próbálom. Vszeg pet-palack kupakja lesz a következő felhasznált alapanyag.

Untermensch4 2016.08.31. 10:12:35

@anonymouse.: A kerék tengelye fém, a szokásos kiciócó 1mm körüli átmérővel. A kerék viszonylag kemény és nem túl gyúlékony műanyag, vékony falvastagsággal ami miatt az agyat tartó 4 merevítő letöredezett. A "felni" csak dekoráció, levehető, nem teherviselő elem. Az első elképzelésem némi plusz műanyag hozzáolvasztásával a törések áthidalása volt de nem vált be. Ma a kerék ki(/tele)öntése műanyaggal lesz a módszerem. De mondtam az ügyfélnek hogy pót-fakerék gyártása is szóba jöhet, de csak tengelyenként egyformát javaslok, műszaki követelmény hogy részt vehessen a forgalomban. :)

anonymouse. 2016.08.31. 10:56:30

Akkor, Pattex gyurmaragasztó...

anonymouse. 2016.08.31. 10:57:28

@Untermensch4: Akkor, Pattex gyurmaragasztó... (Bocsánat ez lejjebb ment.)

Untermensch4 2016.08.31. 12:10:28

@anonymouse.: Profi alapanyagok használata... ez olyan bizarr hogy akár be is válhat... :)
Tegnap empirikusan megállapítottam hogy a szigetelőszalag rosszul olvasztható. A projekt lényeges eleme hogy "sz@rból várat" -hatást keltsen, mint mondtam játszótér, pedagógiai hadszíntér. Kerékpárpumpa-barkácsolást is ígértem mára a gyerekeknek. Az a "B-tétel" :)

ember100 2016.09.01. 00:56:50

@Untermensch4:
Helló !

Látom CSAK NEM akarod megérteni akármilyen példát írok hogy a világ változik , fejlődik és ehhez hozzátartozik a használati tárgyaink lecserélése.
Az 1200 es zsigám lassabb , kényelmetlenebb többet zabált mint a mostani suzuki wagon r em a 998 cm3 al. és nem is szennyezi a környezetemet annyira.
Az Android meg arra volt példa hogy pl. a Wazze meg más programok már nem futnak rajta.

anonymouse. 2016.09.01. 12:38:38

@ember100: A példád kisebbik részével nincs gond, érthető. A szemléleteddel van a gond. Amit jó példának akarsz bemutatni, az nem más mint a modern kapitalizmus példamondata: Fogyassz és herdálj! Aknázzuk ki a földünk erőforrásait maximálisan, mert az jobb, az több, kényelmesebbnek látszik. Gyártsunk többet, mert az jól ellehet adni extra profittal. Dobd ki vegyél újat...! A ránk erőltetett technikai fejlődés... (nem a fejlődés a gond, hanem ennek a fogyasztói erőltetése) Példa lehet az informatikával átitatott termékek: megbízhatatlan, leméretezett, eldobható műanyag technikai eszközök ránk tukmálása, mint csili-vili létszükséglet marketing trükkökkel és csorda hatással fűszerezve.
A telefonod jó példa erre, lehet, hogy fizettél érte 60-100 ezer forintot. Amit távol-keleten összeraknak kb.5000 forintnyi értékből. De te megveszed újra és újra évenként, mert a régin nem fut már ilyen meg olyan app. és nem olyan csili-vili, mint a régi. Te örülsz, mint majom a farkának, de nem veszed észre, hogy ezzel a folyamattal te és mások is sokszor a rabszolgaságukat finanszírozzák, mert az erőforrásaid nagy részét egy nagyon szűk elit számára önként adod át és ők tudják, hogy legközelebb mivel lehet etetni. Persze tudom, hogy nem lehet ezt teljes méretben elkerülni, és nem is olyan egyszerű a képlet, mint ahogy azt leírtam, de a lényeg érthető belőle. A többivel kérlek ne fárassz.... köszi!

ember100 2016.09.02. 23:03:16

@anonymouse.:
Helló !

Amikor még alig volt kapitalizmus , már akkor is a fogyasztói társadalom volt a jellemző .
Többet szebbet nagyobbat akart az ember , ezért tartunk most itt !
Lehet szidni a dolgokat de akkor is ez viszi előre a társadalmat az embereket.
Hozhatod példának a mobiltelefont , a számítógépet , autót DE akkor is ez viszi előre a társadalmat :)

Untermensch4 2016.09.05. 19:52:38

@ember100: CSAK EGY apró nézőponti különbségen nem tudunk túllépni. Úgy adod elő mintha a világ fejlődése
1) determinisztikus lenne, az emberi tevékenységek (egyéni és közösségi szint) pedig lényegtelenek.
2) az elavuló használati tárgyak csak leselejtezhetőek lennének, átalakíthatóak pedig nem
3)költséghatékonyság
Viszont a történeted "nem kerek" (én annyit csalok hogy a sajátomra eleve azt mondtam "Ááá, nem is akarom gurítani....") :)
3) a költségek egy része mesterséges (bürokrácia, marketing), és úgy egyébként a "(z) a fogyasztó minden szükséges és rendelkezésére álló információ birtokában racionális döntést hoz" -axióma vszeg téves. Legalábbis ugyanezen fogyasztók nagy része annyira fogékony a demagógiára és ostobaságra hogy nem szabad őket gyakran engedni népszavazni (bár ahhoz eléggé bölcsek hogy 4-5 évente egy kisebb csoportot széles jogkörrel meghatalmazzanak maguk helyett komoly ügyek eldöntésére), szigorú törvényekkel kell megvédeni őket az önveszélyes tettektől, minden releváns információ pedig nem is igazán kezelhető, legalábbis emberi kapacitással. De mindez nem olyan fájó probléma mert az ember nem racionális hanem racionalizáló lény.
2) 1200-as zsiga... a környezetszennyezést sztem ne használd érvként, akkor a szemétgyártás ellen is az... (másrészt a kőolaj ha jól tudom felszíni élőlényekből lett, az elégetése nem "plusz" égésterméket juttat a légkörbe, a bolygó zárt rendszer)
A "másik megoldás" (a cseréhez és a réi beolvasztásához képest) a motor cseréje egy 998ccm-es wagonr -motorra. A témába vágó apróság, nekem a "kocka" wartburg doboza volt a kényelmi kedvencem. Egy maruti motorjával teljesen jó is lenne nekem. A kerékméretek különbsége (az utastérre nagyvonalúan elhiszem hogy pont az én testmagasságom minden kisebb autóba tökéletesen kényelmesre behajtogatható - tényleg elhiszem, egy lupo-ban már ültem kényelmesebben mint a méretei megengedték volna, tehát van ilyen) és a fizika miatt egy nem sima út (tisztázzuk, magyarországról írok...) bizony rázósabb kisebb kerékkel, marutinál a kerékdob mérete és a kivitelezhető (3-bürokrácia) futómű-magasítás együtt sem versenyképes a nagy kerék + laprugóval.
1) Benz-ék családi autókirándulása előtt a tagot már kezdték körbetáblázni "lónélküli kocsival behajtani tilos"-táblákkal, ez az általános pszichológiai reakciókkal teljesen összhangban volt. De tudok egy még jobb példát ahol a fejlődés csikorogva lelassul: esernyők. A "civil" esernyők több mint 200 év alatt alig fejlődtek, mióta megvan az összecsukhatóság csak olyan apróbb, technológiai jellegű csiszolgatás folyik mint az M1912 colt öntöltőnél, "kész van", a fejlődés megállt, a holmi a mindenkori jelen technikai szintjén a megfelelő és a tökéletes között van.
"Amikor még alig volt kapitalizmus , már akkor is a fogyasztói társadalom volt a jellemző " Ez csak akkor fordult saját paródiájába amikor elkezdték tiltani különféle kábítószerek fogyasztását. Egészen addig a fejlődés töretlen volt, azóta viszont a történelem két legnagyobb mészárlásán is túlestünk, és a harmadik (a teljesen kiirtjuk magunkat) is nagyon közel volt, néhány szónyi távolságra legalább kétszer.
De úgy egyébként időről időre fel-felbukkannak szekták amik "anti-fogyasztói" attitűdöket terjesztenek. Idővel persze az általános törvényszerűségek bedarálják őket és tagjaikat, újra fogyasztók lesznek csak más díszletekkel kiegészítve, a kezdeti időszakukban viszont nagyon vissza tudják vetni a fogyasztást. És mindig volt rájuk igény, különben tömegesen nem vették volna a szolgáltatásukat a fogyasztók... :)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.09.21. 16:06:13

@ember100: "Sajnos igen azt kell mondanom ha egy telefon kijelzője összetörik gazdasági totálkár"

asszonynak 18ezres droidos telefonja van, összetört a kijelzője, 1800ft bele a pót+félóra munka

gazdasági totalcar mi?
süti beállítások módosítása