Kiskerti disztroj

2020.06.15. 05:04 | Írta: Mr. Furdancs

Kertünk szerszámai között kutatva sokszor botlunk a pusztítás eszközeibe. Ha tetszik, ha nem a kertészkedés velejárója a rombolás. Főleg így ősszel. Na meg tavasszal és nyáron. Télen meg úgyis elfagy minden. Minap egy ilyen kerti szerszám landolt a szerkesztőség egyik asztalán, aminél történetesen én szoktam ülni. Thoreau kolléga volt oly kedves, hogy meglepett engem egy gallyazóval, vagy ha úgy tetszik ágvágóval. Ez az itt az alábbi képen.

photo_2016_09_06_17_19_01.jpg

Nem, ez nem az íróasztalom, ez már az a felvonulási terület egy része, amit a köznyelvben kertnek neveznek. Itt terveztem kipróbálni az új szerzeményt. Tulajdonképpen elsőre nem is tudtam, hogy mit írjak róla. Jól vág, köszönöm a figyelmet. 

Na de nem úgy van az. Vannak a kertészetben az úgynevezett csajozós szerszámok, az ágvágó csak erős képzelőerővel mondható annak. Nem úgy a dugványozó. Na ahhoz nem kell képzelőerő:


Ugye?

Na jó, belátom, hogy ezzel a szerszámmal inkább a lányok távoltartása érhető el hatékonyan. Visszatérve az ágvágóra: szerencsére épp volt kéznél egy másik, hasonló méretekkel rendelkező, azonban noname gallyazó. Lehetőségem nyílt tehát e két, konstrukcióját tekintve viszonylag egyszerű szerszám összehasonlítására. 

photo_2016_09_06_18_15_15.jpg

Nem gondoltam volna, hogy van különbség a két pusztító között. Az ajándékba kapott újabb szörny, legnagyobb meglepetésemre könnyedén nyeste a vastagabb, szárazabb ágakat is, míg a noname kolléga nyögött rendesen, velem együtt. Míg előbbit a jövőben ágvágásra, utóbbit mellizmaim növelésére fogom használni. Mielőtt rátérnénk a következő finomságra még csak annyit, hogy amikor ágvágót vásárolunk, és valóban hatékonyan szeretnénk gallyazni, akkor ne a nyírás elvén működő óriás metszőollóhoz hasonlító eszközt vegyünk. Az másra való. Figyeljük meg a vágás mechanikáját: olyat vásároljunk, amelynél az él egy vele szemben levő lapnak ütközik vágáskor. Az lesz a jó. Olyan, mint itt a fotón.  

photo_2016_09_06_17_23_13.jpg
Thoreau mester határtalan nagylelkűségének gyümölcseiből magam (kkm.furdancs) is részesültem egy ágfűrész képében. Feladata olyan szűkös helyekre is beférni, ahova a keretes változat beszorulna.

xxx.jpg

Igazán éles, széthajtogatott fogai biztosítják, hogy a csontok ágak fűrészelése közben ne szoruljon be a fába. A megmunkálás durvasága miatt nehezen képzelnénk el egy szakács vagy orvos kezében (kivéve talán Dr. Kevorkiant).

xx.jpg

Nyilvánvalóan minden apró részletét egykezes pusztításra tervezték. A végén található, madárfej alakú horog az elvágott ágdarab magunkhoz húzására szolgál.

x.jpg

Vigyázzunk tehát a kerti szerszámokkal, hiszen még a kézi kivitelűek is komoly sérülést okozhatnak. Ha végtag-csonkolásra vágyunk, forduljunk inkább szakemberhez.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9111750461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.10.06. 18:06:03

Most már legalább tudom hogy a kedvenc összecsukható fűrészem tképp ágvágó. Amikor egyszer-kétszer vágtam vele ágat (bodza), tényleg bevált (jobban mint a dekopír...).

kkm.furdancs 2016.10.07. 05:51:52

@Untermensch4: Haha! Miért nem próbáltad tapétavágó késsel? :)

igazi hős 2016.10.07. 09:51:38

Az olcsóbb ágvágóval sem kellett volna erőlködni, ha kap egy kis WD-40-et vagy teflon sprét (netán olajat, de az nehezebben megy be a kis résekbe). Legközelebb, ha elakadsz ágvágás közben, akkor ne erőlködj, hanem fordíts rajta egy negyed kört és menni fog. Vagy ha nem, akkor elő kell venni egy orr- vagy skorpiófűrészt, nekem van egy 850W-os, 10 centiig nincs ellenfél :-)

Balt 2016.10.07. 13:17:28

Az olló szerű ágvágó olló mire való amúgy?

@igazi hős: Én a körfűrészre esküszöm. :) Viccen kívül.

Untermensch4 2016.10.07. 18:24:14

@kkm.furdancs: Az túl időigényes lett volna és sokáig kellett volna kényelmetlen pózban farigcsálni. Felvetődött ez az ötlet is... :)
A "vágóképeken" láthatónál vmivel vastagabb ág is volt a halállistán, lusta emberként a kézi fűrészelést próbáltam kerülni. Ha tudtam volna hogy igazából ágvágó névre hallgat a bicskám, nem biztos hogy ennyire túlbonyolítom.

kkm.furdancs 2016.10.07. 18:28:36

@Balt: Volt, hogy mikor elgörbült az elektromos láncfűrész vezetője, kézi körfűrésszel fejeztem be a darabolást :)

A fűrészelés olyan nehézkes közepes ágaknál, inkább akkor egy termetes ágvágó olló. Tárolni is könnyebb

anonymouse. 2016.10.12. 10:51:19

@igazi hős: Ha szorul a fűrész annak meg van az oka, ami orvosolható. Ki kell hajtogatni a fogait, persze átmenetileg segíthet a wd-40 is.
süti beállítások módosítása