Kaptunk egy tolómérőt. Ismerkedjünk vele!

2016.11.08. 09:16 | Írta: Mr. Furdancs

Nem is olyan régen esett meg, hogy egy posztunk kapcsán többek számára kiderült, hogy annak ellenére, hogy osztom az észt a barkácsolással kapcsolatban, bizonyos szempontból igen felkészületlen vagyok például tolómérő tekintetében. Nekem eddig ugyanis nem volt ilyen mérőeszközöm. Mindig halogattam a beszerzését, mert minek az. Az említett posztban tárgyalt szerelés során kiderült, hogy tyű de jól jönne most egy ilyen ördögi szerkezet. Lássuk be, hogy enélkül meglehetősen nagy kihívás egy, mint utóbb kiderült 8 mm külső és 5 mm belső átmérővel legyártott csapágyról megállapítani, hogy tulajdonképpen mekkora. E hiányosságomon felbuzdulva, egy neve elhallgatását kérő olvasónk, volt olyan kedves és meglepett engem egy tolómérővel. Ő az:

img_4112.JPG

Ma meg is érkezett tehát az új kis játékszerem. Ezúton köszönöm és egyben leteszem a nagyesküt, hogy nagyon fogok vigyázni rá. Valamint itt jelezném a kedves olvasóknak, hogy van még pár dolog amiben hiányt szenvedek. Például ilyenem sincs:

Na de félre a tréfát, javaslom, hogy ismerkedjünk meg a tolómérővel!

A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban. Főleg miután megtanultam leolvasni a varázslatos elnevezésű nóniusz-skáláról a mért értéket. A subler elnevezést német eredetűnek gondoltam, aztán amikor egyszer Németországban arra ragadtattam magam, hogy kérjek egy "sublert" a helyi szakitól, akkor Hans úgy nézett rám, mint aki nem látott még hülyét. Lehet, hogy a kiejtésemmel volt baj, mindenesetre a félórás könyörgésem végére már tulajdonképpen svédül beszéltem. Megpróbáltam megkeresni a subler név eredetét, és bevallom, először nem találtam. Aztán elvetődtem egy német nyelvű oldalra, ahol a tolómérőről értekeztek és szemben találtam magam ezzel a mondattal: Der Messschieber (auch Schieblehre oder Schublehre) ist ein Längen-Messgerät. Ebből számomra egyértelműen kiderült, hogy a subler elnevezésnek van némi köze a tolómérőhöz. Ezek után végképp nem értem, hogy Hans mit értetlenkedett. Majd a kommentekben megmondjátok.

tlomero.jpg

 

A subler a mérőeszközök népes családjába tartozik. Külső és belső méreteket, valamint mélységet lehet vele, nagy pontossággal mérni. Ezalatt értsük a 0,1 - 0,02 mm-es pontosságot. Mindez a már említett nóniusz-skála hosszától függ.

  • 0,1 mm pontosság - 9 mm skálahossz
  • 0,05 mm pontosság - 19 mm skálahossz
  • 0,02 mm pontosság - 49 mm skálahossz.
noniusz.jpg
 A nóniuszt Pierre Vernier találta fel 1631-ben. Találmányát Pedro Nunez portugál tudós latinos névváltozatáról, Petrus Noniusról nevezte el, akinek először támadt az ötlete, hogy műszerek pontosságát ezen az elven növelje meg.

 

Méréskor a tolómérő rögzítő pöckét kilazítjuk és a mérendő felülethez szorítjuk a pofákat. De nem állat módjára, csak finoman. Ezután rögzítjük a pofákat és elvesszük a tolómérőt a munkadarabtól, majd leolvassuk a mért értéket. Párszor érdemes megismételni a mérés. Ezt kivételesen tapasztalatból mondom. A tolómérő használata nagy gyakorlatot igényel. Sok összetevő befolyásolja a mérést. A mérő kolléga gyakorlottsága, a hőmérséklet, a subler műszaki állapota, az alkalmazott mérőnyomás nagysága.

Vernier_caliper.svg.png

  1. Külső mérőpofa: külső méretek mérésére használatos
  2. Belső pofa: belső méretek mérésére használatos
  3. Mélységmérő: mélység mérésére használatos
  4. Fő beosztás (mm)
  5. Fő beosztás (hüvelyk)
  6. Nóniusz (mm)
  7. Nóniusz (hüvelyk)
  8. Rögzítő: a mozgó rész rögzítésére szolgál a pontos leolvasás megkönnyítése céljából

Forrás: Wikipédia

 

Az előbb nagy mellénnyel bemondtam, hogy "olvassuk le a mért eredményt". A nóniusz-skála használata, csak elsőre tűnik bonyolultnak. Akár el is magyarázhatnám nektek, hogy hogyan kell leolvasni a tolómérővel mért értéket, de nem biztos, hogy lenne benne köszönet. Inkább találtam nektek jó kis animációt, aminek segítségével pillanatok alatt megértitek a dolgot. IDE KATTINTSATOK! Ha inkább olvasgatnátok a dologról, akkor ajánlom az idevágó, nóniusz-skáláról szóló szócikket.

A technikai fejlődéssel párhuzamosan, megjelentek a modern, előbb mérőórával, majd digitális kijelzővel felszerelt tolómérők. Ezek az eszközök nagyobb pontossággal mérnek és az eredmény is könnyebben leolvasható róluk.

tolomero_oras.jpg tolomerodigit (1).jpg

 

Hogy biztosak legyetek a dolgotokban, az alábbi videón azt is megnézhetitek, hogy hogyan működik a nóniuszos tolómérő a gyakorlatban. Egy biztos: a tolómérők nagyon érzékeny, finom műszerek. Vigyázzunk rájuk!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3811941917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.11.08. 10:06:03

"A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban."
Ó ne viccelj kolléga.. az itt olvasók között szerintem már némelyiknek az oviba is ez volt a jele... :)

kkm.furdancs 2016.11.08. 10:23:12

@anonymouse.: :)
Latinul Caliper, hogy az orvosok is értsék.

Untermensch4 2016.11.08. 12:44:02

" Mindig halogattam a beszerzését, mert minek az." Erről eszembe jut a bejegyzés amiben kétfelé lett vala osztva az emberiség. Egy szál ruhában járókra és "cuccolókra". Mint utóbbi kategóriába tartozó, amikor megláttam egy akciós tolómérőt, "majd jó lesz vmire"-alapon megvettem. Azóta sem használtam. Mármint itthon. Nemrég még melóban kedvemre méricskélhettem. Mondták hogy csak mm-es pontossággal gyártok ezért nóniusz kollégát (nekem azért varázslatos mert ilyen bian életébe való latinos személynévnek hangzik) hagyhatnám nyugton de én a sok méréssel is igyekeztem a gondos és mennyiségi munka látszatát kelteni. Nem is ezért rúgtak ki. :)
Hans kapcsán, az "Egy bajor Rügen szigetén" c német komédia-sorozatot régebben sokat láttam tv-újságban (de a legendás német humor miatt a belenézésnek nem adtam esélyt), utóbb megtudtam hogy a vicces alapszituáció hogy egy délnémet nyelvjárást beszélő illető az északnémet nyelvjárás legészakibb csücskébe vetődik. Nyelvileg majdnem olyan kétségbeejtő lehet mint egy osztrák kaliforniában...
Nekünk, egzotikus és elszigetelt nyelvet beszélőknek furcsa lehet de pl a holland határ mellett élő nagyapám az ottani német nyelvjárással egészen jól el tudott a határ holland oldalán ottani (holland?) nyelvjárást beszélőkkel.
Hansnak a " Der Messschieber (auch Schieblehre oder Schublehre)" kollekcióból vszeg az utolsó kettő nem kötődött a tolómérőhöz nyelvjárásilag. Csak egy érdekesség, pl egyes geometriai alakzatoknak a szép német neve helyett az osztrákok latin eredetűt használnak. Ahogy mi is, így előfordulhat hogy egy magyar egy bajorhoz képest néhány szó kapcsán jobban boldogul egy (egyébként technikailag délnémetet de gyakorlatilag "osztrákot") beszlő osztrákkal.

Amator 2016.11.08. 15:16:42

@kkm.furdancs: " A technikai fejlődéssel párhuzamosan, megjelentek a modern, előbb mérőórával, majd digitális kijelzővel felszerelt tolómérők. Ezek az eszközök nagyobb pontossággal mérnek és az eredmény is könnyebben leolvasható róluk. "
Mivel a mérés elve ugyanaz, a pontosságuk is megegyezik. A leolvasás pontossága javult azzal, hogy a nóniuszt felváltották órával ill. digitális kijelzéssel.

Untermensch4 2016.11.08. 17:34:22

@Amator: "A leolvasás pontossága javult azzal, hogy a nóniuszt felváltották órával ill. digitális kijelzéssel."
Ami nagyon jól hangzik addig amíg az elektronika működik. De vszeg a párezer ft-os kiciócó digitális tolómérők nem szorítják ki a "hagyományost". Sztem a leolvasás gyorsasága javult.

lutria 2016.11.08. 17:47:48

Maradandó élmény hogy a legelső szakismeret órát rögtön azzal kezdte a tanár hogy leíratta és bemagoltatta a tolómérők fajtáit,pontosságát,leolvasás módját stb.-de bemutató darab,-hogy na,így néz ki egy tolómérő a valóságban-az persze nem volt,a gyakorlatban történő kipróbálásához várni kellett több hetet az első tanműhelyi hétig úgyhogy az ottani oktató kezdhette elölről és ez már így mehetett több évtizede és nem változtattak rajta semmit...

kkm.furdancs 2016.11.08. 18:15:08

@Amator: Ha filozofikus hangulatban tekintjük a megállapítást, akkor a mérés eredménye az, amit a mérő személy tapasztal, feljegyez és felhasznál a számításaihoz. Tehát a mérés eredménye maga Ha rosszul látja - mert a fokbeosztás nem teszi lehetővé a nagyobb leolvasási pontosságot vagy analóg volta miatt nem lehetséges nagyságrenddel pontosabb eredményt látni - akkor az a mérés eredménye.
:)

zooltek 2016.11.08. 18:42:20

@Amator: @Untermensch4: +1
Az analóg órás még klafa is, könnyebb leolvasni, plusz amin már analóg óra van, azok már minimum 2 (nagyon ritkán 5) század pontosságúak (meg ehhez is szoktam hozzá, mert tolómérőt ritkábban használok, mint mikrométert). A digitális meg valóban olyan, hogy izé. Eddig 4-5 10ezer HUF alattival találkoztam, az mind katasztrófa volt. Emlékszem a legelsőt az apám vette (aki esztergályos volt), hogy könnyebb leolvasni majd 60 évesen. Egy tengelyt esztergált csapágyméretre ezzel a digitális csodakütyüvel, ami papír szerint 2 százados pontosságú volt, az illesztésnek elég 5 század. Megcsinálta, aztán a csapágy ráesett a tengelyre. Egy fél napos meló ment a kukába, a tolómérővel együtt.

Amator 2016.11.08. 19:59:15

@zooltek: " azok már minimum 2 (nagyon ritkán 5) század pontosságúak ".
Kevered a skálaosztás és a pontosság fogalmát. A szakma csúcsát jelentő Mitutoyo digitális
tolómérőknél ± 0,02 mm a pontosság katalógus szerint.

zooltek 2016.11.09. 05:26:55

@Amator: Nem keverem én, csak fogalmazni nem tudok. A minimum 2 század alatt azt értettem, hogy az a legnagyobb (legjobb) pontosságú tolómérő, az 5 századot meg szinte kivétel nélkül mindegyik tudja. Itt most analóg órás vagy digitális 150mm alatti tolómérőkről beszélek. A skálaosztás ezeknél általában 1 század, de láttam már olyat, amelyik nagy szerényen még ezredet is mutat, mindössze 3500 forintért :)
Még esetleg azt érdemes megjegyezni, hogy sem az analóg órás, sem a digitális nem szereti a gyors cibálást.

anonymouse. 2016.11.09. 08:02:40

@Amator: Szerintem amit írtál nem föltétlen igaz. Annyi mindegyikben közös, hogy a mérés elve analóg, de más más elven valósítják meg a pontos mérést. A hagyományos subler a nóniusz skála segítségével, az órás fogasléc és fogaskerékkel, a digitális pedig egy görgő segítségével. Javíts ki, ha tévedek!

Amator 2016.11.09. 13:15:03

@anonymouse.: Ha szigorúbban nézzük, akkor igazad van abban amit leírtál. Annyi kiegészítés talán, hogy a digitális tolómérő elektromos ( kapacitív ) elven mér.

Komojtalan 2016.11.09. 19:35:14

Ilyen pontosságot, meg árakat, nekem van valahol egy műanyag tolómérőm is :-). De minimum fogtam a kezemben.

mpl 2016.11.10. 08:14:04

Olyan vagy, mint a mesebeli királylány. Írtál egy cikket, meg nem is, hosszan bevezetted a semmit, majd adtál két hivatkozást, hogy ha mégis érdekel valakit a dolog...az egyetlen biztos pont, amit megadtál, az az, hogy a tolómérce egy mérőeszköz. Köszönjük. Ha valaki a nevéből nem jön rá, annak mindegy is.
:-))
süti beállítások módosítása