7 tipp a takarékosságra, ha új szerszámra van szükségünk

2017.01.12. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott ötletet a Furdancs blog posztjaihoz. Hiába, az otthoni barkácsolásban azért arrafelé elég erős a mezőny, van honnan ihletet nyerni. Most egy olyan írásra bukkantunk, ahol megtakarításra alkalmas tippeket adtak a szerszámbeszerzések esetében. Az abban a cikkben található ötletek ugyan nem mind alkalmazhatóak a mi országunkra és az itteni piacra, de a cikket olvasva megszületett a fejemben egy itthoni verzió, ez található itt alább.

 

1. Keressük a jó árakat!
A legkézenfekvőbb tanács, hogy figyeljük az akciókat. A különböző szórólapokat ugyan sokan tartják felesleges szemétnek, pedig ha máskor nem, egy ilyen beszerzés előtt érdemes átböngészni a tartalmukat. Egy-egy rövid ideig tartó akció során sokszor egészen megdöbbentően jó árakkal is találkozhatunk, 20-40 % megtakarítás pedig azért már számít, ennyiért érdemes átlapozni pár reklámújságot.

 2. Tudjuk mire van szükségünk!
Az általunk keresett, hasonló funkcióra való szerszámok a legtöbb esetben szinte végtelen számú gyártó választékában elérhetőek. Ráadásul a legtöbb esetben termékcsaládokról van szó, több hasonló géppel, amelyek csak apró tulajdonságokban térnek el a melettük (vagyis a terméksorban alattuk) álló géptől. Márpedig az ördög itt is a részletekben lakozik. Jó, ha előre eldöntjük, mire is van szükségünk, mire akarjuk használni az adott szerszámot. Ha például egy akkumulátoros csavarozógéppel tényleg csak csavarokat fogunk behajtani, teljesen felesleges egy olyan modellt választanunk, amelyik képes a nagyobb fordulatszámmal történő fúrásra is. Esetünkben ez csak felesleges plusz funkció lesz, amit azonban nyilván nem adnak ingyen. A magasabb árú szerszámok adatlapján általában hosszabb a funkciók és az extrák listája. Ez rendben is van, de mi azért csak azokat vegyük meg ezekből, amelyekre valóban szükségünk van.

Szintén ide tartozik az a tény is, hogy az elektromos gépekhez gyárilag plusz ajándékként adott tartozékok (csavarbehajtó bitek, fúrószárak, csiszolólapok, stb.) általában nem a legjobb minőségűek. Épp ezért nem nagyon érdemes plusz pénzt áldoznunk a nagy méretű és színes, sok tartozékot ígérő csomagolásokra. Jobban járunk, ha megvesszük pusztán a szükséges gépet, majd a számunkra valóban hasznos tartozékokat beszerezzük egy igazán jó minőséget kínáló gyártótól.

3. Figyeljünk a bónuszokra!
Ez a tanács inkább a tengeren túlra érvényes, ki is akartam hagyni, de talán azért pár szót megérdemel. Nálunk csak elvétve fordul elő az, hogy mondjuk egy gépgyártó kedvezményekkel jutalmazza az adott márkához hű vásárlóit. A különböző áruházláncok ugyan már jó ideje használják a vásárlókártyákat és a pontgyűjtő rendszereket. Igyekeznek bónuszokkal és visszatérítésekkel ösztönözni a náluk történő rendszeres vásárlást, azonban ezek azért nem túl nagy kedvezmények, simán megtörténhet, hogy egy másik áruházban olyan akciós áron találjuk meg a kívánt terméket, amely sokkal jelentősebb megtakarítást jelent, mint egy esetleges visszatérítés.

4. Gondolkodjunk rendszerben!
Ez viszont valóban fontos pont! Különösen az akkumulátoros berendezések esetében. Itt tudható, hogy az akkuk értéke jelentős százalékát teszi ki a komplett szerszám árának. A neves szerszámgyártók már jó ideje kínálnak ugyanolyan akkumulátorokkal működő gépcsaládokat. Ezek külön-külön is megvásárolhatóak, sőt, sok esetben mód van a gépek akkumulátor és töltő nélküli beszerzésére is. Tehát ha vettünk egy akkus fúrót két modern akkumulátorral és intelligens (ezért elég drága) töltővel, akkor a szükséges további gépek esetében már nem feltétlenül kell újabb akkukért, pláne töltőért pénzt kiadnunk. (Ez komoly különbség, példaként egy kompletten, töltővel és akkukkal kínált Makita akkumulátoros körfűrészgép 39.000.- pénz, míg ugyanez a gép magában csak 25.000.- Tehát a töltő és a két akkumulátor boltban hagyásával 14.000.- pénzt spórolhatunk!) Ha átgondoltan kezdünk a beszerzésekbe, a kiszolgált gépeink cseréjébe, pár év alatt egységes, és optimális rendszerünk lehet.

5. Vásároljunk csomagban!
Ez megint egy olyan tanács, ami azért itthon csak ritkán működik. Egyrészt financiális okokból, egyszerűen a legtöbbünknek nincs pénzünk mondjuk három szerszámot venni, ha aktuálisan csak egyre van szükségünk. Még akkor sem, ha tényleg kedvező az ár. Épp ezért a boltok nem is sűrűn élnek ezzel az eszközzel, de azért van példa arra, hogy egy drágább elektromos szerszám mellé adnak egy-két kisebb gépet is, csomagáron. Megnézni azért érdemes ezeket az ajánlatokat, mert biztos gazdaságosak.

6. Tájékozódjunk a neten!
Ez ma már alaptanács, gyakorlatilag egy kiló krumplit sem szabad kellő böngészés nélkül beszerezni. Egyrészt így tudjuk a legkörültekintőbben eldönteni, pontosan mire is van szükségünk, (lásd 2. pont!) másrészt belőhetjük, hogy a választott terméknek mi is a reális beszerzési ára, és persze hol érdemes keresni.

7. Figyeljünk az időzítésre!
Ez a tanács csak akkor segít, ha tervezhető a beszerzés. A tönkrement fúrógépet rögtön pótolni kell, de ha a géparzenálunkat bővítenénk egy új berendezéssel, akkor talán érdemes kivárni a megfelelő időszakot, mondjuk a karácsonyt, vagy épp az építkezési szezon kezdetét. Ilyenkor a nagyobb verseny miatt jobb árakat kaphatunk.

 

+1. Sokszor az olcsó a drága!
Erről már volt szó itt a blogon. Mi bizony az ismert, megfelelő szervizháttérrel rendelkező gyártók termékeit ajánljuk. Igaz, mindig vannak új piaci szereplők, és attól, hogy nem 100 éve alapították a gyárat, még lehet jó egy termék. De a túl alacsony ár mindig gyanús kell legyen. Pontosabban nem is gyanús, hanem egyenesen kerülendő, és eleve figyelmen kívül hagyandó...

Használjuk a józan eszünk, gondolkodjunk kicsit mielőtt beleesünk egy 2900.- forintért árult fúrógép jelentette csapdába. Ennyi pénzért a tápvezetéke és a tokmánya nem előállítható, miért hinnénk el, hogy használható, pláne hosszú életű lesz egy ilyen masina?

 Egyelőre ezek a tanácsok jutottak eszünkbe. Ha a tisztelt olvasók kiegészítenék a listát, örömmel vesszük, akár itt, kommentben, akár a facebook oldalunkon.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr258762980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.01.12. 10:52:01

"De a túl alacsony ár mindig gyanús kell legyen." Kivéve ha biztosan tudjuk hogy beetetési dömpingárazás történik. Pl egyik barkácsáruházban kezdték bevezetni Stanley haverunkat. Először megjelent pár apróság a pénztár körül. Véletlenül az egyetlen olyan zárszerkezetű tapétavágó is (mármint a boltban felelhetőek közül) mint amilyet én kerestem. Akciósan 262 pénz. Későbben amikor sikerült elhagynom vhol (kb 2 év múlva) 600 pénz. Újabb 2 évvel később 1200 ha jól emlékszem. A KSH által megállapított átlagos inflációt messze meghaladja. Főleg hogy a noname eldobható (nem is eldobható, röptében szétesik aerodinamikai erőktől, inkább "leejthető") kínai sniccer a mai napig 100 pénzért bárhol kapható. Ebből gondolom hogy pszichológiai hadviselés miatt volt alacsony ár.

kkm.furdancs 2017.01.12. 11:33:25

@Untermensch4: Két dolgot tudok utálni szerszámszerű webáruházaknál. Egyik, mikor nem írja ki az árat. "Hívjon fel" vagy "kérjen árajánlatot"...dehogy hívlak, arrébb lapozok kettővel és megveszem ott. Másik, mikor egy teljesen kiskereskedelmi profilú cég 24-es betűvel kiírja a nettó árat, alatta hatossal pedig az ÁFÁ-val növeltet. Ha ennyire hülyének néz, hagyjuk egymást békén inkább.

eßemfaßom meg áll 2017.01.12. 20:05:09

"egy 2900.- forintért árult fúrógép jelentette csapdába"

arra, hogy apu évente 2x kifurjon vele valami fadarabot pont megfelel. Ha valaki vitorlásépítésbe kezd annak nem ez az optimális eszköz. Márkiafetisiszta ismerős vett asszem bosch ütvefúrót mert az minőségi és tizenezer, 2éves korában már az ütvefúró nem üt csak fúr, miközben használva annyit volt ami egy új lakás berendezésével jár, pár polc, néhány bútor, semmi kemény munka. Mi egy komplett családiházat rendberaktunk (csempe, padlólap, vasvagdalás lépcsőnek-kerítésnek) egy 3ezer forintos obi-s flexszel. Még ma is megy bár a kábele már eltört, volt vagy fél óra rendberakni.

anonymouse. 2017.01.12. 21:28:34

@eßemfaßom meg áll: Példát mindenre lehet találni és annak ellenkezőjére is, de az alapelv azért igaz a 2900 Ft-os gépre vonatkozóan. A zöld Boschtól pedig nem kell csodát várni, már nem olyan, mint régebben volt a márka, sokszor beleszalad az ember valami vacak minőségbe. Nekem van zöld 230-as flexem és több, mint húsz éve vettem, használtam sokszor és semmije nem kopott még el, rendesen megy. De pont ma láttam az áruházban ugyan ezt, és szinte semmit nem változott a kivitel, más fogantyúja van talán, de most nem venném meg! Mert anno azt még németbe gyártották, a mostanit pedig már nem.

eßemfaßom meg áll 2017.01.13. 09:10:54

fatéréknál van zöld bosch, az is van vagy 20 éves, azért már nem olyan mint újkorában de az volt is keményen használva. Itthon egy obis valami, ezt nem tom mennyi lehetett mert örököltük (bontatlan csomagban) nem olyan mint az öreg Bosch volt újkorában de arra amire kell a háztartásban teljesen megteszi. fúr, ütvefúr kb 4 éve és még a kábele se ment szét.

zooltek 2017.01.13. 18:56:40

@anonymouse.: @eßemfaßom meg áll: A fúrókalapácsokat a vésés funkcióval lehet megölni, lehet akármilyen márkájú vadiúj is. Fúrásra fúrókalapács, vésésre vésőgép kell (Hilti kereskedő mondta: "az autó is megy rükvercbe', mégse úgy használjuk!"). A nagy Makita sarokcsiszolóm meg augusztusban lesz 34 éves, eddig még csak szénkefe kellett bele :) Igaz, az utóbbi években nincs agyonhasználva, de egy házat meg egy garázst felhúzott, mióta nálam van.

Ja, amiért írni akartam a kommentet: ma negyedjére kellett megjavítanom a mikrosütőnket. Legelőször 2011-ben. Azóta másfél-két évente. Márciusban lesz 26 éves. Hiába, ezt a "sz@rt" "csak" 20 évre tervezték. (BTW a csillámlemez még mindig az eredeti, lol)

anonymouse. 2017.01.13. 20:15:26

@zooltek: Az uhev 2860-2 quick-ről mi a véleményed?

Off: A mikrosütő javítás is megérne egy posztot. Ha egy mikro a negyedik tányér leves után természetellenesen búg, mi lehet a baja?

zooltek 2017.01.13. 20:44:39

@anonymouse.: Az őszintét megmondva semmilyen gyakorlati tapasztalatom nincs ezzel a típussal kapcsolatban, még nem volt a kezeim között. De ahogy elnézem a leírást, tele van tömve elektronikával, ami az esetleges javításnál komoly ráfordítást okozhat. Másrészt a 3,4J ütőenergia elég sok, nagyon ki lehet hegyezve a cucc annak ellenére, hogy a leírásban a "robusztus" szó szerepel. Az észrevételeim ellenére attól még lehet egy nagyon strapabíró, megbízható gép, mondom, nem találkoztam még vele.

OFF: Ha csak 'búg', addig nincs gond, ha 'serceg', akkor már igen :) Egyébként tényleg megérne egy posztot. (De ezt csak halkan mondom, mert ezt is meg tudnám írni, dehátugye a régesrég beígért porszívós cikket is csak halogatom...)

anonymouse. 2017.01.14. 07:15:48

@zooltek: BE 1300-assal van tapasztalatom, elég masszív strapabíró. Kettes fokozatban a "mályas" csemperagasztó keverés nem izzasztja meg. Nem is melegszik. Előtte egy 900 wattos B&D fúrógépem volt, de vigyázva is elfüstöltem keverés közben. Az viszont tényleg ki volt hegyezve, mert ha egy kicsit megszorult fúrás közben hirtelen nagyon fel forrósodott. De tudom nem egy kategória ez a két gép.

Off: csak bátorítani tudlak, írd meg a posztokat, szívesen olvasnám!

kkm.furdancs 2017.01.14. 09:44:19

@zooltek: Elfelejtem a porszívós esetet, ha adsz egy tippet, hogyan lehet megállapítani erős nézésnél vagy tapintásnál-szaglásnál nem szétszedősebb módszerrel, hogy az állórész vagy forgórész égett le. Még mindig a sarokcsiszoló. :):):)

zooltek 2017.01.15. 07:15:14

@anonymouse.: Ezek a pisztolyfúrók alkalmatlanok ragasztó keverésére. Hiába 900 meg 1000 wattosak, csak egy áttét van benne, az erő a magas fordulatszámból adódik, keveréshez meg ugye az nem jó. Ha az ember nem akar rákölteni egy halom pénzt egy keverőgépre, akkor bolhapiacoljon egy régi orosz fúrót vagy egy magyar Eviget. Igaz, hogy csak 400 watt, de olyan áttét van benne, hogy felcsavarja az ember kezét, ha nem figyel oda.

zooltek 2017.01.15. 07:37:00

@kkm.furdancs: Úgy elég necces, ha nem szeded szét :) Na de próbálkozzunk: a hátsó burkolatot általában egy csavar fogja, kiszeded, lehúzod. Kiveszed a két szénkefét, lassan megforgatod a forgórészt, miközben a kommutátort lesed. Egyenletes színűnek és felszínűnek kell lennie. Az állórész: nos, ha nem akarod jobban szétszedni a masinát, akkor nem látod a két tekercset. Hüpp-hüpp-hüpp barbatrükk, fogsz egy akkutöltőt, és multiméterként használva rámérsz a tekercsekre. Ha nem elektronikás a gép, akkor egy tekercs egyik vége a kapcsolóba megy, a másik vége meg az egyik szénkefetartóra (a keféket ugye már kiszedted, mert azon keresztül a forgót is méred). A két állórész tekercsnek egyforma ampert kell felvennie.

Az akkutöltős trükköt lehet használni a forgórészhez is, már ha ugye szét lehetne szedni a gépet, két szomszédos kommutátorszelet között nem lehet jelentős eltérés az amperfelvételben, valamint nem lehet zárlat a kommutátor és a forgórész akármelyik fémfelülete között.

(A sarokcsiszoló teljesítményének függvényében előfordul, hogy egy nem zárlatos álló vagy forgó is kiakasztja az ampermérőt, ilyen esetben jó, ha 12V mellett 6V-t is tud a töltő, úgy kell mérni. Valamint a nagy 230-as gépek esetében a forgórész ellenőrzésekor nem biztos, hogy 2 szomszédos szeletet meg tudsz mérni. Ilyenkor ki kell hagyni közte 1-2-3 szeletet, és úgy körbeellenőrizni.)

Remélem tudtam segíteni.

zooltek 2017.01.15. 07:44:13

Még valami: ha sokszor mérsz nagy áramot vagy zárlatot, az a gagyi kínai töltőket hamar kinyiffantja, ezért nem tudok felelősséget vállalni. Az amper meg amper, szóval csak óvatoSean Connery :)

kkm.furdancs 2017.01.15. 11:24:28

@zooltek: Nem értek egyet azzal, hogy szerénykedve visszautasítod szakmai tapasztalatodra és segítőkészségedre vonatkozó korábbi pozitív megjegyzéseimet. :) Így fogok tenni lépésenként és posztot írok belőle, bár az akkutöltőt mással kel helyettesíteni.
Köszönöm, nagyon részletes és hasznos volt!!
Az egész értelme, hogy meg akarom hirdetni alkatrészként és csak egy támpontot szeretnék adni a vásárlónak, hogy mit kell tekercseltetni.

anonymouse. 2017.01.16. 21:33:49

@zooltek: Abban igazad van, hogy többnyire nem alkalmasok a pisztolyfúrók csemperagasztó keverésére, de van kivétel. Mint írtam a BE 1300 minden gond nélkül bírja a keverést, leteszteltem már párszor. Meg sem kottyan neki. De van más üdítő kivétel is: Makita DS4011, de van olcsóbb kivitel is és láttam már kifejezetten pisztolyfúró alakú keverőgépet is.

churchill 2017.01.16. 23:17:24

@kkm.furdancs: Auchan Genium típusú 900 W-os fúrógépem van. 9000 volt három éve, két év garanciával. Talán ha tízszer fúrtam vele, viszont bekevertem vele legalább 15 zsák csemperagasztót, önterülő aljzatkiegyenlítőt és glettet. Soha meg sem nyikkant, mondjuk egyszerre tíz liternél többet nem kevertem, lehet hogy szerencsém volt, illetve akár holnap széteshet,de eddig bevált. Nem mondom, hogy mindenki a legolcsóbb teszkós/madaras teszkós/lidlis/aldis szerszámgépet vegyem meg, de nekem beváltak. ( többféle is akad itthon)

churchill 2017.01.16. 23:18:35

@churchill: vegye meg akart lenni az utolsó mondatban
süti beállítások módosítása