Off topic 2.

2017.01.26. 09:35 | Írta: kkm.furdancs

A sok komment miatt tiszta lappal folytatódik a fórum, hogy ne kelljen sokat tekerni az utolsó válaszig. Akkora forgalom nincs, hogy valamilyen külső motort keressünk hozzá tematikus fejezetekre osztva. A jobboldali OFFTOPIC ikon már a másodikhoz vezet, az első offtopic poszt pedig itt érhető el.

offtopic1.jpg

Friss téma: Nem újdonság, hogy meghökkentő különbség van a profi célokra árult gépek és a 40000 Ft körüli, németnek álcázott kínaiak közt. Itt egy gép, melynek teljesítmény- és szolgáltatásai, jellemzői nem szárnyalják túl sokkal a kommersz fűrészeket. Valami mást kell tudnia (és ebből vonjuk le a körfűrészlap nyújtotta előnyöket, hiszen azt cserélni kell), hogy merjenek pénzt kérni érte. Találkoztatok már ilyen drága ipari géppel és tapasztalható a +530.000 forintnyi előny? Hiszen annyi minden befolyásolja a vágás pontosságát. Részeg vagyok-e? Milyen az alapanyag? :)

fureszkatalog.jpg

Katalógusok tölthetők innen. Ennél is figyelemreméltóbb a kiegészítők árazása....

image3_2.jpg

... hiszen itt mégis csak alulemezekről beszélünk, pontosan elkészített lemezekről. Készül a poszt saját körfűész okosításomról, mellyel nem találtam fel a spanyolviaszt és persze nyomába sem ér a gyári kiegészítőknek, de működési elve miatt eleve pontosabb és sokkal olcsóbb, mint a gyári Einhell alkatrészek.

2.jpg

A fejlesztés megrekedt a még nem látványosan profi, de már használható itthon fázisban. Talán (Talán!) el kéne tűnődni utólagosan fűrészekre szerelhető kitek készítésén. A 3D nyomtatás egyre olcsóbb és 0.05 mm pontossággal hangolható, szilárd alkatrészeket lehet gyártani velük. Ebben a kategóriában nem szükséges lineáris csapágy, trapézmenetes hajtókar, tehát erősen olcsósítható. Azt már 8.8 rozsdamentes köracélból, alu vonalzóval, esetleg alu asztallal lehetne készíteni a pontosság és vetemedés elkerülése miatt. Természetesen hatásosabb formákra tervezve a kezelőszerveket :) Itt csak az dominált, hogy a látótávolságban fellelhető alapanyagokat hasznosítsam és ehhez alakítsam a saját tervezésű műanyag alkatrészeket.

1.jpg

Az ezekkel a gépekkel dolgozókat és javítókat kérdezném, lenne létjogosultsága ilyen fűrész kitekre?

 

image2_1.jpg

image1.jpg

A Toolson akta :)

3.jpg

4.jpg

2.jpg

1.jpg

26 komment Címkék: offtopic

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8114057492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.06.19. 15:28:58

@kkm.furdancs: Sztem felesleges volt az OFF 2.0, de tökmindegy.
Az asztali körfűrész már egy másik tészta még a gérvágókhoz képest is. De Te meg felhozod a Festool-t, ami olyan, mint a Hilti a fúrókalapács/vésőgépeknél, vagy a Flex a "flexeknél". Rengeteg pénzbe kerül, de az olyan is. Én itthon végzek famunkát is, de csak a házi dolgok, ezt úgy oldottam meg, hogy lomoltam egy észt (vagy talán litván) kézi körfűrészt (merülőfűrészt), egy kerekes tologatható állvány megvolt, meg egy nagy acéllemez is (az lett a munkapad), a kis fűrészt meg felcsavaroztam alulról. Tökéletesen végzi a dolgát. Rétegelt lemezt, bútorlapot MDF-et vágok vele, meg amit levágok a kertben alma/meggy/cseresznye ágakat, tüzelőnek össze tudom szabdalni.

Ezekből az asztali kínai vackokból meg javítottam csilliót, egy örökélet még szétszerelni is, nemhogy javítani. És jó esetben 0.5-ös lemez a háza, szegecselve, sosem lesz derékszög, amihez viszonyíthatnál.

kkm.furdancs 2018.06.20. 15:29:48

@zooltek: Ez kicsit egyéni megközelítés. Egy csomó ember használja az alsó kategóriás körfűrészeket és épp a pontosságon, elnyeklő vonalzón és leeső csavarokon akadnak ki. Az egész úgy kezdődött, hogy küldtek egy Festool katalógust :)

Gyökösi Attila · http://klubkoncert.com 2018.06.22. 19:31:35

Hát, kkm, nem fogsz szeretni, de én @zooltek -nek adok igazat. Mi ugye veled erről beszéltünk már vagy 5 éve, (meg azóta is) amikor egyszer szóba hoztam a FELDER/HAMMER asztalos gépeket, pár millióért, és te mondtad, hogy köztudomású, hogy a faipari gépek túl vannak árazva, amin én jól megsértődtem. Aztán ebből születtek is posztok. A profi az profi, az amatőr az amatőr, a gagyi meg gagyi. Azt el tudom képzelni, hogy magának valaki (vagy épp te, ugye) tud csinálni valami használható és közelítően pontos szerkezetet egy olcsó gép átalakításával, de ez egyedi eset, és nem hiszem, hogy piaci viszonyok között működne. De a fő bajom az, hogy megint rossz a hasonlítás, egy profi fűrészgép profi csapágyazott vezetővonalzójának, asztalának pontosságát és legfőképp használati komfortját soha nem fogja elérni egy bármilyen háztáji okosítás. Akkor meg minek? Ha csak úgy tudok pontosan vágni, hogy mondjuk a vezetővonalzó mindkét végén milliméterre külön be kell állítsam a távolságot, aztán valami kulccsal meghúzni kontraanyákat, vagy bármi, hát az nem komfortos használat. Működhet, meg lehet használható, és lehet akár még szép dolgokat is csinálni vele, de nem komfortos.
Uff.

kkm.furdancs 2018.06.22. 20:50:58

Legközelebb szó szerint elolvasom a válaszodat :)

Itt csak arról van szó, hogy veszel egy Einhell fűrészt 40 ezerért. Amit olyan tűréssel tervezel üzemeltetni, amit egy Einhell 40000-ért tud. Csak aztán a második héten bekap egy szálkát és megtöri az asztalbetétet - asztalbetét ugrott. Emellett észreveszed, hogy az egytámaszú vonalzó vízszintesen és oldalra is elmozdul a legkisebb nyomásra, derékszögű meg sosevót.
Ha pedig vásárolsz egy 2 kW-os, egyébként gyári új gépet 12000 forintért, amiről hiányzik a vonalzó és asztalbetét (ilyen velem viszonylag gyakran előfordul), akkor adott a feladat: legyenek meg ezek a dolgok, lehetőleg stabil rögzítéssel.

Nem minden háztartásban terem 3D nyomtató és tervezési "tapasztalat", és ha más is ilyen cipőben jár (hozzájutni ilyen, darabjait elhullajtott gépekhez máshol is), akkor az asztalon gyárilag meglévő furatokba kell csak beilleszteni a kit-et. Az asztalbetét probléma eleve csak sikeres lehet, hiszen a Güdé-nél árult gyári asztalbetétnek csak a postaköltsége fele árán ki lehet hozni egy sokkal erősebb nyomtatottat.

Mindegy, két Toolson asztali fűrészre licitálok épp, amiről hiányoznak ezek a dolgok. Felszerszámozom kétezer pénzből, aztán keresek rajta 15000 forintot megint, de ez legyen az én bajom :)

Gyökösi Attila · http://klubkoncert.com 2018.06.23. 07:22:24

@kkm.furdancs: Mennyiféle függőség létezik... szerek, ital, dohány, szex...
De mióta ismerlek, felkerült a listára az "apróhirdetésbe vásárlás" is. :D :D

kkm.furdancs 2018.06.23. 07:35:42

@Gyökösi Attila: És eladás, mert nem a gyűjtögetés nevű pszichiátriai betegség gyötör, hanem átfut a kezemen és a blogban is megjelenik némelyik. Nem magamért, nem magamért teszem, hanem értetek :) A kereszteslovagoknak volt hasonló jelmondatuk. Nem magamért, Uram! :)

Izabel021 győzött, 18000-nél megfutamodtam. Te tudod, miről van szó :)

kkm.furdancs 2018.06.28. 18:13:03

Van egy hely ebben az országban... Egy csodálatos, elvarázsolt vidék, hol könnyű léptű tündék róják az erdőket, féktelen orkok danászása hallatszik a kocsmákból, s a koboldok... A koboldok 2064 forintért árulnak zsír új 1100W szivattyúmotorokat és forgórészes ipari körfűrészeket 3700-ért.
De lehet, hogy csak szénkefét kell bennük cserélni. S ez a hely, barátaim, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Zooltek, te javítasz motorokat a szervizben vagy vásároltatsz újat, ha beviszik a gépeket?

zooltek 2018.06.29. 04:50:24

@kkm.furdancs: Jóformán csak a porszívó motorokat nem javítjuk, mert olcsóbban kijön egy újat venni, és a porszívók 95%-ában ugyanaz a 3-4 fajta motor van, a származási helyet nem is kell említsem. A kínai gépeket javítjuk, mert a világba' nem találsz 2 egyformát *, a márkás gépeket javítjuk, mert olcsóbban kijön, mint a gyári alkatrész.

* Még mielőtt erre felkapnád a fejed, ebből az 5 "egyforma" gépből nem lehet egy működőt összerakni, mert mégsem egyforma O_o

p1.picsto.re/UagFf.jpg

kkm.furdancs 2018.06.29. 08:52:45

@zooltek: Köszönöm! A fűrészről majd tudósítok. Olyasmi motor van benne, mint a gérvágókban. Rövid ékszíjhajtás, nagy erő. Mágneskapcsoló behúz, csörögve elindul, forog hármat, majd egy - kis nyomógombbal nullázható - védőrelé lekapcsolja. Ilyen is van rajta! Közben enyhe, finom amperszag.

zooltek 2018.06.30. 04:37:47

(a blogmotor valamiért nem engedi a reply-t)

Ismerős motor. A két leggyakoribb hibából az egyik, ha megszorul a fűrészlap, olyat ránt, hogy kiszakad a hátsó csapágyház, mert ott van elgyengítve a műanyag a hűtés miatt. A másik leggyakoribb hiba, ami most valószínűleg téged is érint, a fém ventilátorlapát elszabadul a forgórészen (csörög, mint írtad), aztán belekóstol az állórészbe. Menetzárlat, nagy áramfelvétel, védelem leold, mint szintén írtad. Szóval erős a gyanúm. Mifelénk az állórész tekercselés egy ötös körül van, de azt a masinát szétszedni egy rémálom.

zooltek 2018.06.30. 05:12:12

Ja, és szerezned kell egy másik ventilapátot, vagy hozzá hasonlót, amit fixen és központosan tudsz rögzíteni.

kkm.furdancs 2018.06.30. 09:21:00

zooltek > nekem sem engedi a reply-t, sehol blogszerte.

Annyira menő vagy ezekkel a távdiagnosztikákkal! :) Most kicsit elhavazódtam, de nekiállok szétszedni és fotózni, ahogy ráérek. Majd lesz belőle egy Megjavítva! (vagy Szemétre vele!) poszt.
Minden mást majd üzenetben megbeszélünk. Addig se feledd: Király vagy! :)

Pajer 2018.06.30. 11:19:55

@kkm.furdancs: @zooltek: csak a telefonos slkalmazáson keresztül működik

zooltek 2018.07.01. 14:04:33

A Király az Jimmy volt, vagy Elvis, nekem meg a King Diamond. Még négy éve sem vagyok ebben a szakmában, igaz, sokat és gyorsan tanulok, de nagyon kezdő vagyok még. A főnököm 50 éve csinálja ezt, na ő tud valamit.

kkm.furdancs 2018.07.03. 14:05:12

@zooltek: Na végre, működik a kommentelés. Majd visszatérek és üzenek. Addig is fotók neked és a többieknek tanulságul.

zooltek 2018.07.03. 17:20:55

@kkm.furdancs: Bakker az meg egy 7x11-es Hitachi méretű kefe lesz, a gyári +3000 jó magyar forint.

villanyember 2018.07.03. 18:21:21

@zooltek:

Már melyik Jimire gondolsz? A Hendrixre, vagy a Page-re? Elvis az stimmel, de más királyról nem tudok. :-)))

zooltek 2018.07.04. 04:12:11

@kkm.furdancs: A kefét mindig párban mérik, egy darabbal mihez kezdenél? A kínaiak mindig vagy valami lehetetlen méretet használnak, ami a világban nem létezik, és lehet reszelgetni, vagy olyan méretet választanak, hogy a legdrágább márkás kefe menjen bele. De jobban megnézve a képet, az mégsem 7x11.

@villanyember: Hendrix? Ugyan már! Azt se tudta melyik kezébe kell fogni a gitárt! :)))

kkm.furdancs 2018.07.04. 08:48:06

@zooltek: Hahó!
Erősen hasonlít a Straus fémdarabolóm méretére. Szép, nagy darab más körfűrészekhez viszonyítva is. Szóval, bocs, de egyrészt a kommentelés lehalt a bloghun, illetve most jött meg a szavam. A ventilátoros feltételezés talán most nem a legtalálóbb (mert nincs a tengely végén, talán elől) , de attól még csörög. Nem tudom, mennyire adja vissza a felvétel. Háttérben Agatha Christie: Temetni veszélyes című könyvének hangoskönyv változata szól. :) Többit üzenetben.

villanyember 2018.07.04. 22:19:01

@zooltek:

Na ja. Azért nem tudta utánozni senki. Ilyen hülyét, jobbkezes gitáron balkézzel játszani...Ki hallott már ilyet? Én! És milyen jó! Még a részegen tolt koncertfelvételeken is átsüt az őstehetség. Persze értem a humort, ne aggódj.

zooltek 2018.10.06. 07:17:27

Egy kis hétvégi facepalm:
Behoztak egy régi maszek trafós hegesztőt, összeégve.
-Hát az úgy volt, hogy fent a tetőn egy villámhárítót hegesztettem. Aztán lemásztam a létrán, a segédem meg nekiállt fent összepakolni. De úgy, hogy a gépet nem kapcsolta ki, az elektródafogót meg a testkábelt beakasztotta a horganyzott ereszcsatornába, aztán pakolt tovább...

kkm.furdancs 2018.10.06. 07:48:42

@zooltek: Ezek szerint nem csak kihívásokkal küszködött agyilag, de érzékszervei is cserbenhagyták. Zaj, fény, füst...
Miért nem oldott le bármelyik láncszeme a zárlatvédelemnek?

zooltek 2018.10.13. 06:26:55

Újabb hétvégi facepalm:
Frissen végzett villanyszerelő rácsodálkozik: A villanymotorban van csapágy!?