Off topic 2.

2017.01.26. 09:35 | Írta: kkm.furdancs

A sok komment miatt tiszta lappal folytatódik a fórum, hogy ne kelljen sokat tekerni az utolsó válaszig. Akkora forgalom nincs, hogy valamilyen külső motort keressünk hozzá tematikus fejezetekre osztva. A jobboldali OFFTOPIC ikon már a másodikhoz vezet, az első offtopic poszt pedig itt érhető el.

offtopic1.jpg

Friss téma: Nem újdonság, hogy meghökkentő különbség van a profi célokra árult gépek és a 40000 Ft körüli, németnek álcázott kínaiak közt. Itt egy gép, melynek teljesítmény- és szolgáltatásai, jellemzői nem szárnyalják túl sokkal a kommersz fűrészeket. Valami mást kell tudnia (és ebből vonjuk le a körfűrészlap nyújtotta előnyöket, hiszen azt cserélni kell), hogy merjenek pénzt kérni érte. Találkoztatok már ilyen drága ipari géppel és tapasztalható a +530.000 forintnyi előny? Hiszen annyi minden befolyásolja a vágás pontosságát. Részeg vagyok-e? Milyen az alapanyag? :)

fureszkatalog.jpg

Katalógusok tölthetők innen. Ennél is figyelemreméltóbb a kiegészítők árazása....

image3_2.jpg

... hiszen itt mégis csak alulemezekről beszélünk, pontosan elkészített lemezekről. Készül a poszt saját körfűész okosításomról, mellyel nem találtam fel a spanyolviaszt és persze nyomába sem ér a gyári kiegészítőknek, de működési elve miatt eleve pontosabb és sokkal olcsóbb, mint a gyári Einhell alkatrészek.

2.jpg

A fejlesztés megrekedt a még nem látványosan profi, de már használható itthon fázisban. Talán (Talán!) el kéne tűnődni utólagosan fűrészekre szerelhető kitek készítésén. A 3D nyomtatás egyre olcsóbb és 0.05 mm pontossággal hangolható, szilárd alkatrészeket lehet gyártani velük. Ebben a kategóriában nem szükséges lineáris csapágy, trapézmenetes hajtókar, tehát erősen olcsósítható. Azt már 8.8 rozsdamentes köracélból, alu vonalzóval, esetleg alu asztallal lehetne készíteni a pontosság és vetemedés elkerülése miatt. Természetesen hatásosabb formákra tervezve a kezelőszerveket :) Itt csak az dominált, hogy a látótávolságban fellelhető alapanyagokat hasznosítsam és ehhez alakítsam a saját tervezésű műanyag alkatrészeket.

1.jpg

Az ezekkel a gépekkel dolgozókat és javítókat kérdezném, lenne létjogosultsága ilyen fűrész kitekre?

 

image2_1.jpg

image1.jpg

A Toolson akta :)

3.jpg

4.jpg

2.jpg

1.jpg

40 komment Címkék: offtopic

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9214057492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.06.19. 15:28:58

@kkm.furdancs: Sztem felesleges volt az OFF 2.0, de tökmindegy.
Az asztali körfűrész már egy másik tészta még a gérvágókhoz képest is. De Te meg felhozod a Festool-t, ami olyan, mint a Hilti a fúrókalapács/vésőgépeknél, vagy a Flex a "flexeknél". Rengeteg pénzbe kerül, de az olyan is. Én itthon végzek famunkát is, de csak a házi dolgok, ezt úgy oldottam meg, hogy lomoltam egy észt (vagy talán litván) kézi körfűrészt (merülőfűrészt), egy kerekes tologatható állvány megvolt, meg egy nagy acéllemez is (az lett a munkapad), a kis fűrészt meg felcsavaroztam alulról. Tökéletesen végzi a dolgát. Rétegelt lemezt, bútorlapot MDF-et vágok vele, meg amit levágok a kertben alma/meggy/cseresznye ágakat, tüzelőnek össze tudom szabdalni.

Ezekből az asztali kínai vackokból meg javítottam csilliót, egy örökélet még szétszerelni is, nemhogy javítani. És jó esetben 0.5-ös lemez a háza, szegecselve, sosem lesz derékszög, amihez viszonyíthatnál.

kkm.furdancs 2018.06.20. 15:29:48

@zooltek: Ez kicsit egyéni megközelítés. Egy csomó ember használja az alsó kategóriás körfűrészeket és épp a pontosságon, elnyeklő vonalzón és leeső csavarokon akadnak ki. Az egész úgy kezdődött, hogy küldtek egy Festool katalógust :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2018.06.22. 19:31:35

Hát, kkm, nem fogsz szeretni, de én @zooltek -nek adok igazat. Mi ugye veled erről beszéltünk már vagy 5 éve, (meg azóta is) amikor egyszer szóba hoztam a FELDER/HAMMER asztalos gépeket, pár millióért, és te mondtad, hogy köztudomású, hogy a faipari gépek túl vannak árazva, amin én jól megsértődtem. Aztán ebből születtek is posztok. A profi az profi, az amatőr az amatőr, a gagyi meg gagyi. Azt el tudom képzelni, hogy magának valaki (vagy épp te, ugye) tud csinálni valami használható és közelítően pontos szerkezetet egy olcsó gép átalakításával, de ez egyedi eset, és nem hiszem, hogy piaci viszonyok között működne. De a fő bajom az, hogy megint rossz a hasonlítás, egy profi fűrészgép profi csapágyazott vezetővonalzójának, asztalának pontosságát és legfőképp használati komfortját soha nem fogja elérni egy bármilyen háztáji okosítás. Akkor meg minek? Ha csak úgy tudok pontosan vágni, hogy mondjuk a vezetővonalzó mindkét végén milliméterre külön be kell állítsam a távolságot, aztán valami kulccsal meghúzni kontraanyákat, vagy bármi, hát az nem komfortos használat. Működhet, meg lehet használható, és lehet akár még szép dolgokat is csinálni vele, de nem komfortos.
Uff.

kkm.furdancs 2018.06.22. 20:50:58

Legközelebb szó szerint elolvasom a válaszodat :)

Itt csak arról van szó, hogy veszel egy Einhell fűrészt 40 ezerért. Amit olyan tűréssel tervezel üzemeltetni, amit egy Einhell 40000-ért tud. Csak aztán a második héten bekap egy szálkát és megtöri az asztalbetétet - asztalbetét ugrott. Emellett észreveszed, hogy az egytámaszú vonalzó vízszintesen és oldalra is elmozdul a legkisebb nyomásra, derékszögű meg sosevót.
Ha pedig vásárolsz egy 2 kW-os, egyébként gyári új gépet 12000 forintért, amiről hiányzik a vonalzó és asztalbetét (ilyen velem viszonylag gyakran előfordul), akkor adott a feladat: legyenek meg ezek a dolgok, lehetőleg stabil rögzítéssel.

Nem minden háztartásban terem 3D nyomtató és tervezési "tapasztalat", és ha más is ilyen cipőben jár (hozzájutni ilyen, darabjait elhullajtott gépekhez máshol is), akkor az asztalon gyárilag meglévő furatokba kell csak beilleszteni a kit-et. Az asztalbetét probléma eleve csak sikeres lehet, hiszen a Güdé-nél árult gyári asztalbetétnek csak a postaköltsége fele árán ki lehet hozni egy sokkal erősebb nyomtatottat.

Mindegy, két Toolson asztali fűrészre licitálok épp, amiről hiányoznak ezek a dolgok. Felszerszámozom kétezer pénzből, aztán keresek rajta 15000 forintot megint, de ez legyen az én bajom :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2018.06.23. 07:22:24

@kkm.furdancs: Mennyiféle függőség létezik... szerek, ital, dohány, szex...
De mióta ismerlek, felkerült a listára az "apróhirdetésbe vásárlás" is. :D :D

kkm.furdancs 2018.06.23. 07:35:42

@Gyökösi Attila: És eladás, mert nem a gyűjtögetés nevű pszichiátriai betegség gyötör, hanem átfut a kezemen és a blogban is megjelenik némelyik. Nem magamért, nem magamért teszem, hanem értetek :) A kereszteslovagoknak volt hasonló jelmondatuk. Nem magamért, Uram! :)

Izabel021 győzött, 18000-nél megfutamodtam. Te tudod, miről van szó :)

kkm.furdancs 2018.06.28. 18:13:03

Van egy hely ebben az országban... Egy csodálatos, elvarázsolt vidék, hol könnyű léptű tündék róják az erdőket, féktelen orkok danászása hallatszik a kocsmákból, s a koboldok... A koboldok 2064 forintért árulnak zsír új 1100W szivattyúmotorokat és forgórészes ipari körfűrészeket 3700-ért.
De lehet, hogy csak szénkefét kell bennük cserélni. S ez a hely, barátaim, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Zooltek, te javítasz motorokat a szervizben vagy vásároltatsz újat, ha beviszik a gépeket?

zooltek 2018.06.29. 04:50:24

@kkm.furdancs: Jóformán csak a porszívó motorokat nem javítjuk, mert olcsóbban kijön egy újat venni, és a porszívók 95%-ában ugyanaz a 3-4 fajta motor van, a származási helyet nem is kell említsem. A kínai gépeket javítjuk, mert a világba' nem találsz 2 egyformát *, a márkás gépeket javítjuk, mert olcsóbban kijön, mint a gyári alkatrész.

* Még mielőtt erre felkapnád a fejed, ebből az 5 "egyforma" gépből nem lehet egy működőt összerakni, mert mégsem egyforma O_o

p1.picsto.re/UagFf.jpg

kkm.furdancs 2018.06.29. 08:52:45

@zooltek: Köszönöm! A fűrészről majd tudósítok. Olyasmi motor van benne, mint a gérvágókban. Rövid ékszíjhajtás, nagy erő. Mágneskapcsoló behúz, csörögve elindul, forog hármat, majd egy - kis nyomógombbal nullázható - védőrelé lekapcsolja. Ilyen is van rajta! Közben enyhe, finom amperszag.

zooltek 2018.06.30. 04:37:47

(a blogmotor valamiért nem engedi a reply-t)

Ismerős motor. A két leggyakoribb hibából az egyik, ha megszorul a fűrészlap, olyat ránt, hogy kiszakad a hátsó csapágyház, mert ott van elgyengítve a műanyag a hűtés miatt. A másik leggyakoribb hiba, ami most valószínűleg téged is érint, a fém ventilátorlapát elszabadul a forgórészen (csörög, mint írtad), aztán belekóstol az állórészbe. Menetzárlat, nagy áramfelvétel, védelem leold, mint szintén írtad. Szóval erős a gyanúm. Mifelénk az állórész tekercselés egy ötös körül van, de azt a masinát szétszedni egy rémálom.

zooltek 2018.06.30. 05:12:12

Ja, és szerezned kell egy másik ventilapátot, vagy hozzá hasonlót, amit fixen és központosan tudsz rögzíteni.

kkm.furdancs 2018.06.30. 09:21:00

zooltek > nekem sem engedi a reply-t, sehol blogszerte.

Annyira menő vagy ezekkel a távdiagnosztikákkal! :) Most kicsit elhavazódtam, de nekiállok szétszedni és fotózni, ahogy ráérek. Majd lesz belőle egy Megjavítva! (vagy Szemétre vele!) poszt.
Minden mást majd üzenetben megbeszélünk. Addig se feledd: Király vagy! :)

Pajer 2018.06.30. 11:19:55

@kkm.furdancs: @zooltek: csak a telefonos slkalmazáson keresztül működik

zooltek 2018.07.01. 14:04:33

A Király az Jimmy volt, vagy Elvis, nekem meg a King Diamond. Még négy éve sem vagyok ebben a szakmában, igaz, sokat és gyorsan tanulok, de nagyon kezdő vagyok még. A főnököm 50 éve csinálja ezt, na ő tud valamit.

kkm.furdancs 2018.07.03. 14:05:12

@zooltek: Na végre, működik a kommentelés. Majd visszatérek és üzenek. Addig is fotók neked és a többieknek tanulságul.

zooltek 2018.07.03. 17:20:55

@kkm.furdancs: Bakker az meg egy 7x11-es Hitachi méretű kefe lesz, a gyári +3000 jó magyar forint.

villanyember 2018.07.03. 18:21:21

@zooltek:

Már melyik Jimire gondolsz? A Hendrixre, vagy a Page-re? Elvis az stimmel, de más királyról nem tudok. :-)))

zooltek 2018.07.04. 04:12:11

@kkm.furdancs: A kefét mindig párban mérik, egy darabbal mihez kezdenél? A kínaiak mindig vagy valami lehetetlen méretet használnak, ami a világban nem létezik, és lehet reszelgetni, vagy olyan méretet választanak, hogy a legdrágább márkás kefe menjen bele. De jobban megnézve a képet, az mégsem 7x11.

@villanyember: Hendrix? Ugyan már! Azt se tudta melyik kezébe kell fogni a gitárt! :)))

kkm.furdancs 2018.07.04. 08:48:06

@zooltek: Hahó!
Erősen hasonlít a Straus fémdarabolóm méretére. Szép, nagy darab más körfűrészekhez viszonyítva is. Szóval, bocs, de egyrészt a kommentelés lehalt a bloghun, illetve most jött meg a szavam. A ventilátoros feltételezés talán most nem a legtalálóbb (mert nincs a tengely végén, talán elől) , de attól még csörög. Nem tudom, mennyire adja vissza a felvétel. Háttérben Agatha Christie: Temetni veszélyes című könyvének hangoskönyv változata szól. :) Többit üzenetben.

villanyember 2018.07.04. 22:19:01

@zooltek:

Na ja. Azért nem tudta utánozni senki. Ilyen hülyét, jobbkezes gitáron balkézzel játszani...Ki hallott már ilyet? Én! És milyen jó! Még a részegen tolt koncertfelvételeken is átsüt az őstehetség. Persze értem a humort, ne aggódj.

zooltek 2018.10.06. 07:17:27

Egy kis hétvégi facepalm:
Behoztak egy régi maszek trafós hegesztőt, összeégve.
-Hát az úgy volt, hogy fent a tetőn egy villámhárítót hegesztettem. Aztán lemásztam a létrán, a segédem meg nekiállt fent összepakolni. De úgy, hogy a gépet nem kapcsolta ki, az elektródafogót meg a testkábelt beakasztotta a horganyzott ereszcsatornába, aztán pakolt tovább...

kkm.furdancs 2018.10.06. 07:48:42

@zooltek: Ezek szerint nem csak kihívásokkal küszködött agyilag, de érzékszervei is cserbenhagyták. Zaj, fény, füst...
Miért nem oldott le bármelyik láncszeme a zárlatvédelemnek?

zooltek 2018.10.13. 06:26:55

Újabb hétvégi facepalm:
Frissen végzett villanyszerelő rácsodálkozik: A villanymotorban van csapágy!?

zooltek 2018.10.22. 05:34:31

Hosszú hétvégi facepalm:
Ez most én voltam. 12V-os akkutöltőben kiment az egyenirányító. Kicseréltem a 4 diódát, összerakom, multiméterrel mérem, hát megfordult az egyenáram, a fekete csipeszre mutatja a +12V-ot, a pirosra meg -12-t. Biztos fordítva forrasztottam be a diódákat. Szétszedem, nézem, mind jó. Egy bő negyedórámba került mire rájöttem a hibára: a multiméter 2 mérőzsinórja volt felcserélve...

zooltek 2018.11.03. 04:15:53

Hétvégi facepalm:
Srác behoz egy régi orosz Káma szivattyút, hogy az apja rakott bele új szimeringet, de nem muzsikál rendesen. Szétszedem, hát hol a szimering? A szivattyúlapát előtt, a szívóágba beragasztva sziloplaszttal...

kkm.furdancs 2018.11.04. 11:51:35

@zooltek: Minden történet egy hitvallás amellett, hogy hagyjuk élni és sokasodni a szervizeket, hiszen értenek hozzá és jobb lesz a gépünk. A fényképezőgépem tisztítása igazán fellelkesített, de azt olvashattad. Mindjárt írok üzenetet, ma oda kell érnie.

zooltek 2019.05.10. 06:06:42

De rég volt már, írok a hétvégére egy facepalm-ot:
Szomszédom kölcsönkérte a hosszabbítót, hogy le tudja nyírni a füvet. Neki van három, de egyik se jó. Mondom oké, meg adja ide azt a hármat, megnézem. Megjavítottam, visszaadom, erre megkérdezi, hogy valamelyik nem-e háromfázisú...
És ez az ember volt a tűz- és munkavédelmi főnöke egy igen nagy több száz embert foglalkoztató ipari cégnek.

kkm.furdancs 2019.05.10. 06:58:39

@zooltek: A vezetés lényege, hogy nem kell elveszni a részletekben :)
Zooltek, ismerem a szakterületet az állami szektorban. A versenyszférában (komoly leegyszerűsítéssel) ez így néz ki: megalkuszol a magas fizetésért és nem teszel szóvá dolgokat, viszont további életedben szétstresszeled magad, hogy ne történjen baj és gyomorgörccsel figyeled a telefoncsörgéseket.
A második egyszerűbb: szóvá teszel egy dolgot és kirúgnak.

zooltek 2019.05.10. 13:48:27

Na akkor még egy friss facepalm, ez most délelőtt történt: Behoztak egy klasszikus Fevill fehérgyarmati fűnyírót. Majdnem olyan egyszerű, mint a faék (és pont ezért jó). Kapcsoló, motor, kondenzátor és ennyi. Az ügyfél megnézette a szomszédja villanyszerelővel, aki azt mondta, hogy ki kell cserélni a transzformátort...

Untermensch4 2019.05.10. 17:35:15

@kkm.furdancs: "A vezetés lényege, hogy nem kell elveszni a részletekben :)"
Melóhelyi facepalm.
Besétálok irodai eszeinkhez és így szólok: Van egy forradalmi újításom. Mi lenne ha a cég felvenne egy olyan mérnököt aki tud műszaki rajzot olvasni és akkor nem próbálnánk olyan szerszámot belerakni a gépekbe amik nem is férnek bele!? Mert bár vicces kéthavonta újra megpróbálni, hátha... de lenne más dolgunk is aminek még eredménye is lehet. Tolmács társalog külföldiül technikus/mérnök arccal - azt mondja a fickó hogy nincsenek a cégnél tervrajzok a szerszámokról. Oké, további szép napot.
Ezt később meséltem a szerszámokat javítgató szakik főnökének aki szerint vannak, ha nem lennének rajzok akkor ők nem tudnának dolgozni...

kkm.furdancs 2019.05.10. 19:41:07

@Untermensch4: Hát...van egy autóipari beszállító a környéken, ahol polcszámra állnak a rosszul rendelt CNC lapkák és más csereszerszámok. Jó vastag könyv a katalógus, rengeteg változattal, pont ezért kellene valaki, aki ért hozzá :)

Fő az optimizmus, másodszorra vagy a jövő hónapban hátha sikerül. Gondolj az USB bedugására! Rossz-rossz-jó. Pedig csak két lehetőség van. És ez igaz a kábel másik végére is.

zooltek 2019.06.14. 04:43:42

Napi facepalm helyett jöjjön egy napi what the f...!?

Behoztak egy fúrókalapácsot javításra. Igen neves, komoly múlttal rendelkező cég igen ritka darabja, korábban még nem volt a kezemben. Nekiálltam szétszedni, de a fúrás/vésés kapcsolót sehogy sem tudtam lepattintani. Nem szégyen a tanulás, mielőtt eltörném, nézzük meg a leírást. Itt jegyezném meg, hogy nem csak egy sima robbantott ábráról van szó, hanem a gyár által kiadott lépésről lépésre szerelési kézikönyvről, amit a szakszervizek kapnak meg. Ami azt írja:

Fordítsuk a kapcsolót vésés funkcióra, majd feszítsük le. A kapcsoló el fog törni.

What. The. F...

kkm.furdancs 2019.06.14. 09:04:17

@zooltek: Legalább nem vezettek félre hamis reményekkel. A működés-ellenőrzés első lépéseként fordítsa a csövet a halántékához. Húzza meg a ravaszt. Ön meg fog dögleni. Köszönjük, hogy termékünket választotta! :)

zooltek 2019.07.23. 06:04:30

Napi 2 wtf:

Egy vállalkozó vett több egyforma kis sarokcsiszolót, igen komoly márkájút. Jó pár hónap eltelt, és az egyik gép fogaskereke elkezdett recsegni. Semmi gond, visszaküldte garanciában. A szerviz közölte, hogy erre nem vonatkozik a garancia. Ez az első wtf, ha erre nem vonatkozik, akkor mire? Mindenesetre 15 ezerért hajlandóak lettek volna kicserélni a fogaskereket. Magyarul gazdasági totálkár.
Közben letelt a garanciaidő, és mivel a többi gépét is mi javítjuk, elhozta ezt is, jó lesz donornak. Itt jön a második wtf: levettem a védőburkolatot, alatta a hajtóműházfedél négy fellazult csavarját meghúztam, és voilá!
Ej, de szeretnék egy ilyen márkaszervizben dolgozni, négy csavart meghúzni 15 papírért...

kkm.furdancs 2019.07.23. 07:07:28

@zooltek: Számos okból figyelemre méltó történet :(

zooltek 2019.08.09. 06:06:32

Napi jótanács:

Fiúk-lányok, akik porszívót vesztek kezetekbe, a gyűjtőedényt mindig rendesen pattintsátok a helyére, mert egy motorcsere nem olcsó mulatság!

p1.picsto.re/q8Cjc.jpg