Függőpolc készítése

2017.05.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nemrég olvasói levelet kaptunk, melyben láncokkal a mennyezetre függesztett polc ötletét vetették fel (Offtopic rovatunkban olvasható). Látványos, de meglehetősen ingatag megoldás. Ha már kerülgetni kell, legyen egy szilárdan rögzített konstrukció. Egy profi keze munkáját mutatjuk be lépésről-lépésre, méretekkel és fotókkal.

fuggpolc01.jpg

Ez alapjában véve egy teljesen hétköznapi polc – ha nem lenne különleges rögzítése. Ennek köszönhetően a polc a helyiség közepén úgyszólván „lebeg”. A lakás stílusához illően itt sötétbarna színű rétegelt lemezt választottunk. Ennek a különleges megoldásnak köszönhetően egy korszerű bútordarabot varázsolhatunk a lakásba. A rétegelt lemez éleit nem lakkoztuk be, csak egy kis olajjal eresztettük be. Ez ad rafinált kontrasztot a bútorlapok sima felülete és az érdekes szélek között.

fuggpolc00.gif

Anyagszükséglet

  • Felületkezelt rétegelt lemez, barna, 18 mm vastag: 2 db 1500 × 280 mm (a korpusz oldalfalai), 2 db 280 × 280 mm (a korpusz felső- és alsó lapja), 5 db 280 × 243 mm (belső polcok)
  • Ragasztószalag
  • Faragasztó
  • Csavar 5 x 100 mm
  • 4 db nemesacél cső, 60 mm hosszú, kívül ∅ 30 mm
  • Faolaj
  • Deszkalap, min. 15 Mindkét helyőrségben vastag, legalább 500 x 100 mm (fúrósablon készítéséhez)
  • Hígító
  • 20 db polctartó

     Szerszámok: Fúrógép, Csigafúró ∅ 5 Mindkét helyőrségben, Csúcsfúró, Fenékfúró ∅ 30 mm, Süllyesztőfúró, Derékszög, Lapos véső 20 mm

fuggpolc05.jpg

1,) Az alkatrészrajznak megfelelően vágjuk pontos méretre a lapokat a korpuszhoz (a hosszúsági és szélességi méreteket ráhagyással szabtuk le). Utána a hosszanti éleket vágjuk pontosan méretre , mivel ez határozza meg a polc mélységét, tehát pontos vezető mellet fűrészeljünk.

fuggpolc06.jpg

2,) Állítsuk a fűrészt 45,5°-ra . Most az egyik rövid élen (amelyen még nem dolgoztunk) elvégezzük az egyik gérvágást. Fordítsuk át a deszkát 180°-ban és végezzük el a másik gérvágást.

image21.jpg

3,) Minden élt – a gérvágottak kivételével – egy csiszolófára fogott csiszolópapírral csiszolnak meg erősen. Törjük le óvatosan a gérvágások belső éleit.

image22.jpg

4,) Arra az alapra, amely később a polc felső lapja lesz, készítsük el a négy furatot, amelyen át majd a mennyezethez rögzítjük a polcot. Mind a négy furatot süllyesszük ki a belső oldal felől.

fuggpolc07.jpg

5,) Utána rögzítsük a lapot a külső oldalával felfelé az asztali fúrógépünk (ha van)  tárgyasztalára, és a már elkészült négy furatot süllyesszük ki ∅ 30 mm-es-re, a nemesacél cső külső átmérőjének megfelelően. A süllyesztés mélysége legfeljebb 10 mm legyen. Ha nincs asztali fúrógépünk, akkor készíthetünk egy fúrósablont, hogy a süllyesztés pontos legyen. A sablont úgy készítjük, hogy egy deszkát átfúrunk egy 30 mm átmérőjű fenékfúróval, majd ezt rögzítjük a polc felületén a megfelelő helyen.

fuggpolc09.jpg

6,) Következő lépésben elkészítjük a fúrósablont a sorozatfuratok fúrásához. Ehhez szükségünk lesz egy kb. 500 mm hosszú, 100 mm széles és legalább 15 mm vastag deszkára. Az alulról mért távolság 50 mm, elölről 20 mm. Derékszög mellett húzzunk 32 mm távolságban vonalat és 5 mm-es fúróval fúrjunk. Helyezzünk egy ∅ 5 mm-es fúrót a sor utolsó furatába, hogy a 32 mm-es távolság  megmaradjon. Illesszük a sablont mindig a külső élhez, majd fordítsuk át a belső furatokhoz. Ne tévesszük el az oldalt, mert a furatok nem fognak az összeállítás után illeszkedni.

fuggpolc08.jpg

 7,) A kész sablont helyezzük az oldalfal elülső élével és a gérvágás belső élével egy vonalban, az oldalfal belső felületére, rögzítsük pillanatszorítóval, és készítsük el a sorozatfuratot. Ha a sablon végéhez érünk, helyezzük át a következő a furathoz. A furatok mélységét a polctartók hossza határozza meg. 

 8,) Csiszoljuk le a belső éleket (de ne a gérvágottakat) vagy kerekítsük le őket. 

fuggpolc04.jpg

9,) Ezt követően minden alkatrészt fektessünk le sorrendben egy tiszta, sima felületre, egymás végéhez. Ügyeljünk arra, hogy a gérvágások éles fele kerüljön mindig felfelé: egy oldallap, a fenéklemez, a másik oldallap (ügyeljünk arra, hogy most a padló felé álló furatsor szerint megfelelő helyzetbe rakjuk az oldallapot), majd a felső lap. A vízmértéket mint vezetőt használva ragasszuk össze a gérvágott részeknél a lemezt.

10,) Fordítsuk óvatosan az egész szerkezetet a másik oldalára, és helyezzük le a padlóra. Ahogy a képen láthatjuk, hordjuk fel a ragasztót a gérvágott felületekre. Zárjuk össze az elemeket korpusszá, és a két véget is ragasszuk össze. Tegyük le óvatosan a hátsó oldallal lefelé a padlóra. Ellenőrizzük a derékszöget, ha szükséges, helyesbítsünk.

fuggpolc03.jpg

11,) A kb. 1 órás száradási idő alatt mérjük le a közbülső polcokat és szabjuk le őket. Éleiket ugyanúgy csiszoljuk meg és törjük le, majd egy ronggyal olajozzuk le őket. A barna felületre került olajat távolítsuk el azonnal egy törlőruhával, szükség esetén hígítóval mossuk le, hogy semmi ne maradjon vissza.

12,) A ragasztószalagot és a kifolyt ragasztót távolítsuk el a korpuszról, a ragasztás közelében levő éleket csiszoljuk le és minden külső élet, beleértve a ragasztott sarkokat is, simítsunk le. A polc összes élét, éppúgy, mint a belső polcelemeknél is tettük, eresszük be olajjal. Rövid idő elteltével csiszoljunk át ismét minden olajozott élet, és ismételjük meg az olajozást.

fuggpolc02.jpg

 13,) Mihelyt megszáradtak az élek az olajozás után, szereljük fel a polcot a mennyezetre és rakjuk bele az összes polcdeszkát.

Írásunkban Kim Marie Krämer: Fapolcok című kötetéből idéztünk a Cser kiadó engedélyével, s egyben ajánljuk is figyelmükbe, mert a könyv az egyszerű deszkától a késztermékig minden polc készítését végigköveti lépésről-lépésre, sok képpel. A pontos méretarányos rajzok és ábrák munka közben segítenek bennünket, hogy a munkánk eredménye a lakásnak praktikus és kedvelt darabja legyen.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1712526553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.05.22. 20:04:21

" Látványos, de meglehetősen ingatag megoldás. Ha már kerülgetni kell, legyen egy szilárdan rögzített konstrukció."
Nekem akkor olvasva úgy tűnt hogy a levél íróját a lánc-függő-polc ragadta meg. Lehet hogy itt egyfajta látens "alapanyag-rasszizmus" lappang... mint főnökömnél aki nemrég elhatározta hogy megerősítünk egy szerszámtároló szekrényt mert 2-es alulemezből hajlított polca meghajlott a teher alatt. Én vidáman kerestem két deszkát ami alulról alátámaszt majd. Ő egy alulról hozzáhegesztett (2-es...) alucsíkban gondolkodott. Sztem még egy darabig nem tudja feldolgozni ezt az anyagválasztási ötletet, amikor majd megint meghajlik a szekrény polca pár hónap múlva akkor újra lesokkolom vele. :)

kkm.furdancs 2017.05.22. 21:38:10

@Untermensch4: Vagy sok volt a kikötözős pornó :)

anonymouse. 2017.05.23. 08:59:37

Hol lehet ilyen felületkezelt rétegelt lemezt kapni Pesten? Ahol esetleg darabolnak is?

Untermensch4 2017.05.24. 22:23:12

@kkm.furdancs: Abban nem annyira láncokat használnak, inkább bilincset vagy sodrott kötelet. Tudom mer' mondták... :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.05.26. 11:41:53

@anonymouse.: Ilyet én itthon még nem láttam. (Ez a baj a külföldi könyvekből jövő ötletekkel.) Csúszásmentes bevonatú rétegeltlemezek vannak, azoknak mintás felületkezelése van. Ezek plató- meg színpad borításnak készülnek. Iparibb, amolyan 'loft' enteriörbe, netán műhelybe jók lehetnek, de nem igazán olcsók...

anonymouse. 2017.05.27. 07:48:32

@Thoreau: Igen olyat én is láttam már, ebből készítik a játszótéri elemek lapjait. Víz és talán főzés állóak is csak egy egész táblát kell meg venni, de az lehet, hogy több, mint egy húszas. Cél eszközt akarnák készíteni belőle, de azt tapasztaltam, ha rétegelt lemezt darabolok fel, akkor a széleken meg középen is sokszor fel van púposodva a külső borítás, ami nem túl jó.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.05.28. 09:15:01

@anonymouse.: Azért minőségi rétegelt lemeznél ez kevésbé szokott megtörténni, ugye a legolcsóbb klasszikus 'kocka' nyírlemezek amiknél ez esetleg megtörténhet. Egy bükk vagy épp egy vízálló ragasztású nyírlemeznél ez már azért nem fordul elő. És igazából a felületkezelés sem ördöngősség, ezeket a sima lemezeket valami híg lazúrral hamar át lehet kenni. Az viszont igaz, hogy ezeket a lemezeket kevés helyen tartják a labszabászatok, szóval a tábla méret játszik...
Viszont azért vannak jó források, én például kedvelem ezt:

Lapp-Fa, itt minden kapható, viszont a honlapjuk elég nehezen kereshető (nincs menü, le kell tekerni a termékek között másfél métert...), érdemes odamenni, mert akkor mindent meg tudsz nézni-tapogatni. Van szabászatuk is, tehát ha lelsz valami szép anyagot, de a táblát nem tudod hogy elhozni, akkor fel is vágják.
lapp-fa.hu/termekek

wrstjnethn 2017.06.02. 13:58:08

Jól értem, hogy az egészet két csík ragasztó fogja a felső laphoz, ami csavarozva van a plafonhoz? Mekkora annak a ragasztónak a teherbírása? Hiszen nem csak a polc terhét kell bírnia, de jó, ha akkor sem enged el, ha valaki nekimegy, esetleg nekitámaszkodik a polcnak. Én lehet az oldallapokat csavarral is a felső laphoz erősíteném.
süti beállítások módosítása